Hannibal | Kausi 3 (2015) - arvosteluLuojat: Bryan Fuller
Pääosissa: Hugh Dancy, Mads Mikkelsen, Caroline Dhavernas,
Laurence Fishburne, Richard Armitage, Gillian Anderson, Rutina Wesley,
Aaron Abrams, Scott Thompson, Lara Jean Chorostecki, Eddie Izzard,
Anna Chlumsky, Katharine Isabelle, Joe Anderson
Genre: Rikos, Draama, Kauhu, Jännitys
Jaksoja: 13

Erinomaisen ensimmäisen ja lähestulkoon täydellisen toisen tuotantokauden jälkeen oli aika uppoutua Hannibal-sarjan kolmannen kauden pariin, jolla olisi järkyttävän suuret paineet suoriutua edeltäjiensä jatkeena. Odotukseni kautta kohtaan olivat tämän vuoksi hieman maltillisemmat ja pelokkaat, mutta siltikin toiveikkaat. Tilanne on kärjistynyt jo niin kireäksi silmukaksi, että on pelottavaa ajatellakin, mihin tarinaa seuraavaksi vietäisiin. Onnistuuko kolmas tuotantokausi jatkamaan sarjan mahtavaa lentoa vai alkaako pohja jo pettämään alta?


Verisen välienselvittelytilanteen jälkeen Hannibal Lecter ottaa jalat alleen jättääkseen tahritun nimensä ja piiritetyn kotinsa taakseen. Hän löytää uuden kotinsa Firenzestä, Italiasta - piileksimässä rakentaen samalla uutta alkuaan, mutta hänen mieltymyksensä ajaa hänet jatkuvasti paljastumisen äärelle. Will Graham herää sairaalassa ja on täysin epätietoinen omasta tilastaan tai ympäristöstään. Hän yrittää saada kontrollin terveydestään päästäkseen uudestaan Hannibalin jäljille.

Willin lisäksi monella muullakin on kana, jos toinenkin, kynittävänään pahamaineisen psykiatrin kanssa. Tämä viha taas käynnistää maailmanlaajuisen miesjahdin, jonka tarkoituksena on saada Hannibal Lecter vastaamaan hirvittävistä rikoksistaan. Paljastavatko Hannibalin vanhat tavat hänen olinpaikkansa, kun italialaiset leimaavat hänet pahamaineiseksi Il Mostroksi, Florencen monsteriksi, vai pääseekö tämä jälleen kerran kuin koira veräjästä?


Hannibal-sarja on ollut etenkin minulle hyvin silmiäavaava tapaus kaiken kaikkiaan. Sarja on siitä monipuolinen kokonaisuus, että sen jokainen tuotantokausi eroaa toisistaan etenkin tunnelmallisesti. Vaikka toki kaksi ensimmäistä kautta tuntuvatkin seuraavan samanlaista tunnemaailmaa, ne perimmiltään käsittelevät toisistaan eroavia aihealueita ja teemoja. Sama pätee myös kolmanteenkin kauteen, joka tuntuu täysin uudelta suuntaukselta jo vanhassa sisäänajetussa muotissaan.

Tämä ei siis tietenkään tarkoita sitä, että sarjan taso putoaisi maisemanvaihdoksen myötä, vaan että tekijöiden on onnistuttava siirtämään tarinan ydinaspektit toimivalla tavalla uuteen asetelmaan, mikä ei ole näin monitasoisessa kokonaisuudessa ihan niin yksinkertainen juttu. Kolmannen kauden tarinan pohjustuksessa on käytetty tavallista enemmän muistikuvia ja takaisinheittoja menneisyyteen edellisten kausien tapahtumien äärelle, jotka avartavat sillä hetkellä käsiteltäviä teemoja ja hahmojen läpikäymiä tuntemuksia.


Tarinankerronta tuntuu edellisiin kausiin verrattuna hiukan omaperäisemmältä ja erilaisemmalta kokonaisuudelta kaiken kaikkiaan, vaikka tietyt aspektit ja toteutustavat ovatkin pysyneet koskemattomina. Ne kuitenkin vaativat hetken totuttelemista. Tämän vuoksi kolmannen kauden uusi tarinakaari tuntuukin aluksi hieman hankalalta lähestyttävältä, minkä vuoksi sarjan uudesta materiaalista on vaikeampi saada yhtä tiukkaa otetta kuin aikaisemmin.

Vaikka ensimmäiset jaksot tuntuvatkin hiukan hidastelevan ja jaarittelevan paikoillaan, viimeistään puolessa välissä kautta katsoja pääsee vihdoin takaisin siihen tutun ja turvallisen tahdituksen pariin, joka erottui upeasti puolekseen ensimmäisen kahden kauden aikana. Puolesta välistä eteenpäin Hannibalin kolmas tuotantokausi on jälleen kerran silkkaa liikkuvan kuvan taidetta, joka säväyttää erinomaisuudellaan ja pitää huolen siitä, ettei se petä katsojan odotuksia etenkään kauden loppupäässä.


Kauden perimmäinen keskittyminen suuntautuu Hannibaliin kohdistuvaan miesjahtiin, joka vie tarinaa eteenpäin hitaasti, mutta varmasti kohti odotettua kliimaksiaan. Hannibal Lecter on onnistunut vuosien mittaan keräämään itselleen lukuisia vihamiehiä, jotka janoavat entisen psykiatrin verta. Sarjan kolmannella kaudella keskitymmekin tähän ylivoimaiseen vastakkainasetteluun, joka pistää entisen psykiatrin kohtaamaan kuvainnollisesti lähestulkoon koko maailman, kun mies joutuu tiukkaan tilanteeseen yrittäessään luikerrella itsensä taas vapaaksi.

Kuvailisin kolmatta kautta unenomaisena, mutta vangitsevana kokonaisuutena, joka hypnotisoi katsojan hitaasti palavalla tarinankerronnallaan ja tuoreelta tuntuvalla toteutustavallaan. Se eskaloituu alussa hieman erikoisella tavalla, mutta se toimii jälkeenpäin katsottuna oivallisesti loogisena jatkona aiemmin koetuille tapahtumille. Hannibal-sarjan kolmas tuotantokausi tuntuu paljon rauhallisemmalta ja pohdiskelevammalta kokonaisuudelta.


Teknisesti sarja on edelleenkin yksi miellyttävimmistä kokonaisuuksista, jonka olen koskaan nähnyt sarjan muodossa. Visuaalinen visionäärisyys ja kuvien syvä symbolistinen tulkinnallisuus paistaa upeasti läpi maalauksen tapaan puhtaana taiteena. Vaikka en olekaan sarjan musiikista aiemmin mitään maininnut, on pakko kyllä sanoa se, että musiikkivalinnat ja Brian Reitzellin omat aavemaisen vangitsevat sävellykset tuovat upeasti täyttöä kohtaukseen kuin kohtaukseen nostaen sarjan tunnelmaa käsittämättömiin sfääreihin.

Hannibal-sarjan kolmas tuotantokausi ei ihan yllä intensiteetillään kahden aiemman kauden tasolle, mutta se yrittää parhaansa mukaan tuoda jotain uutta ja normaalista poikkevaa pöytään. Samalla se kuitenkin tiedostaa omat vahvuutensa ja pyrkii maksimoimaan laadun sekoittamalla tutun ja turvallisen uuteen ja tuoreeseen. Kolmas kausi on kokonaisuudessaan Hannibal-sarjan ''heikoin'' kausi, mutta mahtava se siitä huolimatta joka tapauksessa on. Kauden heikompi alkutaival laimentaa ikävästi kokonaisarvoa, vaikka se nouseekin loppua kohden takaisin odotetulle tasolle.


Olemme kokeneet sarjan aikana paljon ja tutustuneet lukuisiin legendaarisiin hahmoihin, jotka ovat tarjonneet katsojilleen upeita, järkyttäviä ja taianomaisia hetkiä, joita voimme hymyissä suin muistella jälkeenpäin. Kokonaisuudessaan erinomainen Hannibal-sarja painuu mielen syövereihin maagisena taidonnäytteenä, jota voisi tutkia ja analysoida jopa kirjan verran sen moniuloitteisen ja -tasoisen toteutuksensa puolesta. Vaikka Anthony Hopkins onkin monille se ainoa Hannibal Lecter, uskaltaisin jopa väittää, että Mads Mikkelsen onnistuu omalla suorituksellaan yltämään vähintäänkin samalle tasolle legendaarisen hahmon järkälemäisissä saappaissa.

Menestyksekäs sarja keskeytettiin yllättäen NBC:n kädestä tähän kauteen heikkojen katsojalukujen vuoksi, vaikka sekä kriitikot, että sarjan kannattajat ylistivätkin sitä maasta taivaisiin. Nyt sarjan tulevaisuus on jäänyt pohjattomaan limboon, jossa rahoitusta etsivä sarja ei meinaa löytää itselleen uutta kotia NBC:n jättäessä sen oman onnensa nojalle. Kolmannen kauden lopetus oli kuitenkin sen verran tulkinnallinen ja avonainen, että sille voisi helposti saada jatkoa aikaiseksi, mutta jos lähivuosien aikana mitään sopimuksia ei synny, jää sarja siitäkin huolimatta erinomaiseksi kokonaisuudeksi, joka loppuu myös mitä symbolistisimmalla tavalla. Ehdoton suositus kaikille painostavien sarjojen ystäville.


Kirjoittaja: Ilja Malakeev, 12.6.2020
Lähteet: kansikuva www.impawards.com, sarjan tiedot www.imdb.com, traileri www.youtube.com

Kommentit