Snowpiercer | Kausi 2 (2021) - arvostelu

 

Luojat: Graeme Manson, Josh Friedman
Pääosissa: Daveed Diggs, Sean Bean, Alison Wright, Jennifer Connelly,
Rowan Blanchard, Mickey Sumner, Lena Hall, Katie McGuinness, Roberto Urbina,
Iddo Goldberg, Annalise Basso, Sam Otto, Steven Ogg
Genre: Toiminta, Draama, Scifi
Jaksoja: 10

Lupaavan ensimmäisen tuotantokauden jälkeen oli aika hypätä takaisin Snowpiercer-ikiliikkujajunan kyytiin ja katsoa, mihin raiteet sen tällä kertaa vievät. Snowpiercer on vuonna 2020 alkanut yhdysvaltalainen post-apokalyptinen sarja, joka perustuu Bong Joon Hon vuonna 2013 ohjaaman samannimisen eteläkorealaisen elokuvan tapaan Snowpiercer-sarjakuvaan. Odotukseni olivat maltilliset, mutta toivoin sarjan pitävän konseptinsa mielenkiintoisen ja tarinansa kiinnostavana. Onnistuiko sarja pitämään vauhtinsa yllä vai muuttuiko matka töyssyisemmäksi toisella tuotantokaudella?


Sisällissodan loputtua Snowpiercer-junassa kapinallisjohtaja Andre Layton ja palveluosaston johtaja Melanie Cavill yrittävät pitää uuden järjestyksen tunteiden nostattamassa junassa. Yllätyksekseen aivan uudenlainen käänne yllättää matkustajat, kun Big Alice-juna telakoituu heidän peräänsä. Oppiessaan sen, ettei heidän junansa ole ainoa aktiivinen tapaus maailman raiteilla, alkaa kahden kansakunnan taistelu vallasta uudestaan. Herra Wilford on tullut tuomaan oman alkuperäisen järjestyksensä Snowpierceriin.

Nyt kun herra Wilfordin Big Alice-juna on saavuttanut Snowpiercerin, ovat pelit valmiina alkamaan. Junan kohtalo on nyt toisen junan varassa, joten Andre Layton päättää taistella parhaansa mukaan vastaan. Juuri kun Snowpiercer tuntui saavansa ruuvinsa paikoilleen ja demokratian uudeksi politiikakseen, herra Wilford liittyy peliin mukaan sekoittamaan pakkaa. On mielenkiintoista nähdä, kuinka kapinallisjohtaja onnistuu pitämään pakan kasassa, kun hänen ideologiaansa kyseenalaistaa itse junien johtohahmo.


Sarja onnistuu jatkamaan tarinaa hyvin mielenkiintoisilla ja kiehtovilla tavoilla eteenpäin. Nyt kun kaksi junaa joutuvat puhaltamaan yhteen hiileen pakon edessä, muuttuu elämä Snowpiercer-junassa tukalammaksi. Ei ainoastaan, että kaksi eri politiikkaa iskevät yhteen, mutta etenkin Snowpiercerissä se korostuu hyvin selkeästi jatkuvasti levottomuuksien muodossa. Seuraamme sarjan aikana, kuinka koko ihmiskunta yrittää selvitä tukalasta tilanteesta erimielisyyksien repiessä yhteiskuntaa riekaleiksi. Kaikki ei ole kuitenkaan sitä, miltä näyttää. Ensimmäisen tuotantokauden vahvuutena toimi vahva luokkaerottelujen käsittely, joka kuvasti upeasti eri luokkien edustajien elämää ja arkea.
 
Vaikka Snowpiercer-junassa onkin tapahtunut vallankumous, ei se ole kuitenkaan Wilfordin kannattajia vähentänyt mukanaan. He elävät edelleen uuden järjestyksen keskellä aiheuttaen jatkuvasti hämminkiä junan sisällä, mikä pistää uudet johtajat intensiivisen paineen alle miettimään tapoja, joilla he saisivat vannoutuneet kannattajat elämään sulassa sovussa uudessa järjestelmässä. On mielenkiintoista seurata, kuinka hallittu kaaos muhii Snowpiercerin ytimessä ja kuinka se levitessään aiheuttaa suuria ongelmia Andrelle ja hänen seuraajilleen. Pintapuolisesti juna näyttäisi voivan hyvin, mutta sen sisällä kuohuu jatkuvasti, eikä vastakkainasettelu Big Alicen kanssa helpota asiaa ollenkaan.
 

Toisella tuotantokaudella tähän aspektiin ei oikeastaan paneuduta sen enempää pieniä yksityiskohtia lukuunottamatta, mutta mielestäni enempää sen ei tarvitsekaan tehdä niin, sillä kauden teemat syventävät itse konseptia ja sen tarjoamia hahmoja astetta pidemmälle omissa tarinakaarissaan. Luokkaerottelua toki esiintyy hyvin näkyvästi sarjan aikana, mutta nyt kun Snowpiercer-juna on alustavasti ''vapautunut'' siitä, keskittyminen nojaa hyvin keskeisesti kahden junan ja eri ideologian väliseen kädenvääntöön, joka alkaa ajan kanssa muuttumaan yhä rumemmaksi ja rumemmaksi.

Sarjan hahmot ovat vahvoja tälläkin tuotantokaudella. Ei ainoastaan, että vanhat hahmot jatkavat omaa kehitystään mielenkiintoisten muutosten kera, mutta uudet tulokkaat tuovat vakuuttavasti oman lisukkeensa kiehuvaan soppaan. Daveed Diggs palaa takaisin kapinallisjohtaja Andre Laytonina, joka joutuu todellisen koetuksen äärelle herra Wilfordin näyttäytyessä paikalle. Onnistuneen vallankumouksen jälkeen mies on joutunut pitämään Snowpiercer-junaa kasassa, sillä osa matkustajista elää ja toimii edelleen Wilfordin nimeen. Tämä vastakkainasettelu tekee elämän junassa hyvin haastavaa, sillä levoton ilmapiiri tuntuu vain leviävän yhä enemmän ja enemmän.


Jennifer Connellyn esittämä palveluosaston johtaja Melanie Cavill taas tapaa omat haamunsa, kun Big Alice -juna liittyy leikkiin mukaan. Hänen tarinakaarensa viedään asteetta emotionaalisemmalle tielle ja se tekee sarjalle ihan hyvää. Ymmärrämme enemmän Melanien historiasta ja hänen suurista menetyksistään, joita nainen on joutunut kokemaan maailman ajautuessa uudelle jääkaudelle. Sean Beanin esittämä Joseph Wilford toimii upeasti sarjan uutena antagonistina. Mies on julkisuudessa maailmanpelastajan roolissa, mutta samaan aikaan myös armoton ja hyvin itsekeskeinen pinnan alla. Hän ei ainoastaan koettele Snowpiercerin uutta johtokuntaa, mutta toden teolla näyttää moraalittoman puolensa ajaakseen omaa tiukkaa politiikkaansa.

Tuotannollisesti sarja edelleenkin seuraa samankaltaista tyyliä ja laatua, joka ensimmäisellä kaudella tuli tutuksi. Tämä helpottaakin katsojan uppoutumista takaisin apokalyptisen maailman keskelle, jonka ainoana selviytymismahdollisuutena on ikiliikkujajuna. Visuaalisesti sarja on suurimmaksi osaksi hyvin vakuuttavaa seurattavaa ja itse tunnelma tuntuu vaikuttavasti puskevan näytön toiselle puolelle katsojan koettavaksi. Sarjassa aletaan käsittelemään yhä häiritsevämpiä ja ikävämpiä asioita, jotka saattavat olla liikaa joillekin katsojille, mutta monien onneksi jaksojen alussa varoitetaan tällaisesta materiaalista, joten siihen pystyy ehkä valmistautumaan paremmin.
 

Itselleni materiaali ei vaikuttanut kovinkaan hurjalta, mutta täytyy kyllä todeta, että osaa se kyllä ehdottomasti olla astetta vaativampaa kuin ensimmäisellä kaudella. Snowpiercer-sarjan toinen tuotantokausi jatkaa lupaavaa otettaan ja vie konseptin uudelle tasolle. Kausi on kokonaisuudessaan astetta parempi ja monipuolisempi tapaus kaiken kaikkiaan. Se ei myöskään säästele materiaalinsa vaativuuden suhteen, mikä tekee sarjalle ihan hyvää. Se onnistuu myös yllättämään emotionaalisuudellaan johtuen loistavista hahmoista ja heidän toimivista tarinakaaristaan. Sarjan toinen tuotantokausi jättää myös lopetuksensa suht auki, mikä avaa monia mahdollisuuksia seuraavan kauden tarinalle.


Kirjoittaja: Ilja Malakeev, 3.4.2021
Lähteet: kansikuva www.impawards.com, sarjan tiedot www.imdb.com, traileri www.youtube.com

Kommentit