American Fiction (2023) - arvostelu

 

Ohjaus: Cord Jefferson
Pääosissa: Jeffrey Wright, Tracee Ellis Ross, Issa Rae,
Sterling K. Brown, John Ortiz, Erika Alexander, Leslie Uggams,
Adam Brody, Keith David, Okieriete Onaodowan
Genre: Komedia, Draama
Kesto: 1 tunti 57 minuuttia

American Fiction on vuonna 2023 ensi-iltansa saanut komediapainotteinen draamaelokuva, jonka ohjauksesta vastaa yhdysvaltalainen ensikertalainen Cord Jefferson. Teos perustuu yhdysvaltalaisen kirjailijan, Percival Everettin, kirjoittamaan ''Erasure'' -romaaniin, joka sai julkaisunsa vuonna 2001. Alkuperäismateriaali on täysin tuntematon minulle entuudestaan, minkä vuoksi oli vaikeaa kehittää minkään sortin ennakko-odotuksia elokuvasovitusta kohtaan.

Se on kuitenkin saanut todella hyvän vastaanoton maailmalla sekä kriitikoilta, että tavallisilta katsojilta. Tämän vuoksi päätinkin lähteä liikkeelle mahdollisimman avoimin mielin, vaikka kiinnostukseni teosta kohtaan ei ollutkaan kovinkaan suuri ennakkoon. Suomeen rantautumista jouduimme myös odottamaan pitkän tovin, sillä elokuva ei koskaan löytänyt perille valkokankaille asti. Onneksemme Amazon Prime -striimauspalvelu nappasi levitysoikeudet nimiinsä.


Thelonious Ellison on erittäin älykäs yhdysvaltalainen korkean luokan kirjailija ja professori Los Angelesissa. Hänen työnsä saavat valtavasti suosiota akateemisissa piireissä, mutta myynnillisesti kirjat eivät kuitenkaan tunnu vetävän yleisöä puoleensa ollenkaan. Luotaantyöntävien myyntilukujen vuoksi Ellisonin viimeisinkin luomus päätyy jokaisen kustantajan silmissä suoraan hylkyyn. Samaan aikaan mies joutuu pakkolomalle professorin työstä jatkuvien selkkauksien ja erimielisyyksien johdosta.

Kirjailija päättääkin lähteä sapattivapaallaan takaisin kotikonnuilleen Bostoniin, jossa hän osallistuisi jokavuotiseen paikalliseen kirjaseminaariin. Siellä suurimman valokeilan itseensä kohdistaa uusi tulokas, jonka menestyskirjan sisältö kuvottaa Ellisonia kauttaaltaan. Turhautumisensa johdosta mies päättää kirjoittaa suurelle yleisölle kaavaillun tusinakirjan, jonka olisi määre kritisoida alan vääristynyttä lähestymistapaa afroamerikkalaiseen kulttuuriin, sekä menestyksen nurinkurista taetta.


American Fiction on yksi niistä elokuvista, joka ei välttämättä ennakkoon vaikuttaisi kovinkaan erikoiselta ilmestykseltä - etenkään ulkokuorensa perusteella. Helpotuksekseni voin kuitenkin todeta, että sen sisältö onnistuu kuin onnistuukin yllättämään varteenotettavuudellaan. Pääsemme jo alustuksen aikana väkevästi käsiksi kiehtovaan konseptiin ja sen tärkeimpiin tukipilareihin, jotka tulisivat pelaamaan suuremman roolin kokonaiskuvassa tarinan edetessä.

Jeffrey Wrightin esittämä Thelonious Ellison - kutsumanimeltään Monk, on hyvin koulutettu ja määrätietoinen kirjailija, joka joutuu yllättäen kääntämään aivan uudenlaisen sivun elämässään tilanteen eskaloituessa. Perheen tukahdutettu kireä ilmapiiri alkaa noustessaan takaisin pinnalle paljastamaan kaapeissa piilottelevia haamuja, jotka johtavat ikäviin vastoinkäymisiin. Nämä sydänsurut kääntävät asetelman täysin päälaelleen, minkä vuoksi myös Monkin läsnäolon tärkeys korostuu.


Samaan aikaan liiketoiminta kirjojen puolella tuntuu sakkaavan jatkuvasti. Mies on erottuu kyllä joukosta materiaalin laadukkuuden puolesta, mutta myynnillisesti tulokset eivät vastaa akateemista ylistystä ollenkaan. Bostonilaisessa kirjaseminaarissa mies törmää uuteen menestyskirjaan, joka nojaa afroamerikkalaiseen arkielämään. Sen tyypillinen ja kliseinen kuvaus kulttuurista saa miehen veren kiehumaan - puhumattakaan sen valtakunnallisesta menestyksestä.

Löytönsä myötä Monk päättää kirjoittaa vastaavanlaisen kirjan peitenimellä kritisoidakseen suuntausta ja sen kaupallistavia osapuolia. Tuo kaninkolo on kuitenkin syvempi kuin mitä hän osasi ennakkoon odottaa, mikä avaa aivan uudenlaisen oven hänen uralleen. Tarinallisesti elokuva on ajatuksia herättävä ja puhutteleva monesta näkökulmasta katsottuna. Ei ainoastaan, että se osaa artikuloida kritiikkinsä kohteita väkevästi, mutta pinnan alla on tarjolla paljon lisäsyvyyttä pohdiskelun haarautumisellekin.


American Fiction on väkevä teos temaattisesta näkökulmasta katsottuna. Vaikka teemat nojaavatkin vahvasti afroamerikkalaisuuteen ja sen kuvauksen yksityiskohtiin, ei materiaali tunnu koskaan saarnaavalta tai ylitseajavalta. Elokuva puhuttelee myös vahvasti yleisellä tasolla, sillä samaista konseptuaalista ideaa voi laajentaa yhtälailla myös muihin kulttuureihin ja niiden kuvauksiin. Tällä kritiikillään käsikirjoitus leikitteleekin loisteliaasti pitkin kestoa.

Käsiteltävät hahmot kasvavat tarinan edetessä poikkeuksellisen paljon, minkä vuoksi ei katsojalla ole vaikeuksia investoitua näytöllä tapahtuvaan. Tunnelmallisesti elokuva tasapainottelee miellyttävästi nasevalla komediallaan ja viiltävällä draamallaan, jotka muodostavat varsin monimuotoisen kokemuksen katsojan vastaanotettavaksi. Väkevät käänteet tuovat kuvaan aina uusia mahdollisuuksia, joihin ohjaaja Cord Jefferson tarttuu hallitusti kaksin käsin.


American Fiction on loistava satiirinen elokuva, joka tarjoaa viihdettä monessa muodossa. Vaikka tematiikka onkin vaativaa perimmiltään, onnistuu ohjaaja kattamaan pöydän helposti lähestyttäväksi jokaiselle katsojalle ihon väriin katsomatta. Elokuva ei tietenkään tule olemaan kaikkien kuppi teetä itseironisen tyylinsä ja toteutustapansa vuoksi, mutta sisällön laatuun ja moniulotteisuuteen se ei kuitenkaan vaikuta ainakaan negatiivisesti. Käsikirjoitus nimittäin on sen verran vahva perusteiltaan.


Kirjoittaja: Ilja Malakeev, 9.3.2024
Lähteet: kansikuva www.impawards.com, elokuvan tiedot www.imdb.com, www.youtube.com


Kommentit