Perhosvaikutus | The Butterfly Effect (2004) - arvostelu


Ohjaus: Eric Bress, J. Mackye Gruber
Pääosissa: Ashton Kutcher, Amy Smart
Genre: Draama, Scifi, Jännitys
Kesto: 2 tuntia

Mainittakoon heti alkuun, että katsoin elokuvan ohjaajien laatiman leikkauksen, joka sisälsi huimat seitsemän minuuttia ylimääräistä sisältöä. Täytyy kyllä sanoa, että Perhosvaikutus oli hyvin kiehtova konsepti koettavaksi näytöltä. Ei ainoastaan, että se iski katsojaan etenkin emotionaalisella tasolla, mutta se myös pisti miettimään itse perhosefektin laajuutta ja kuinka pelottava tämä konsepti on ihan ajatuksenkin tasolla.

Elokuva keskittyy Evan Treborniin (Ashton Kutcher), jolla on isän puolelta saatu erityinen geneettinen perimä, jonka vuoksi hän kokee yllättäviä muistikatkoksia hetkinä, jotka määrittäisivät hänen persoonallisuutensa ja hänet itsessään ihmisenä tulevaisuudessa. Myöhemmin elämässään hän löytää tavan herättää nämä unohdetut hetket mielessään henkiin, jonka jälkeen myös niiden muuttaminen tulee ajankohtaiseksi mahdollisuudeksi.


Jumalaksi tekeytyminen niin sanotusti ei suosi yleensä kovin hyviä seurauksia, vaikka aikeet olisivatkin pelkästään hyviä perinpohjaisesti. Se ajatus, että pienien tekojen ja valintojen myötä tulevaisuudessa seuraamukset saattavat olla hyvinkin isoja tai moninkertaisesti traagisempia, on hyvin hirvittävä ajatus ihan itsessäänkin. Mielestäni elokuvan ohjaajat onnistuivat siirtämään tämän pelon tiedostamattomasta hyvin vakuuttavasti näytölle katsojien pureskeltavaksi.

Vaikka toki elokuva olikin hyvin mukaansatempaava ja erittäin kiehtova jo pelkästään mahtavan ideansa puolesta, se onnistui myös valitettavasti juoksemaan sellaista vauhtia tarinaansa läpi, että siinä ei paljoa ehtinyt hengähtämään ja vastaanottamaan kaikkea sitä dataa mitä olimme juuri saaneet käsiteltäväksi saapuvien kokemustemme kansioon. Se on tietenkin ihan makuasia, mutta omasta mielestäni elokuvan tahditus oli turhan nopea. Kaikki tapahtui niin kiireellisessä temmellyksessä, että monet kohtaukset menettivät hieman painoarvoaan, vaikka yksittäisinä kohtauksina olivatkin erittäin laadukkaita ja syväluotaavia kokonaisuuksia.


Siitä huolimatta elokuvan emotionaalisuus ja tunteiden herättäminen oli yllättävän efektiivistä kaiken kaikkiaan ja se johtui pitkälti erittäin laadukkaasta hahmojen rakennusprosessista. Minusta tuntui jatkuvasti siltä, että halusin investoitua täysillä elokuvan hahmoihin ja heidän vastoinkäymisiin. Toki elokuvassa on muutamia syviä aukkoja etenkin loogisessa ajattelussa ja tietyissä ratkaisuissa, jotka varmistivat ettei tarina pysähtyisi kuin seinään, mutta siitä huolimatta koko paketti tuntui pysyvän tarpeeksi kiinteänä ja toimivana, jotta nämä epäkohdat voitaisiin antaa jollain tapaa anteeksi.

Ashton Kutcher on tunnettu suurimmaksi osaksi vain idiootin roolista 70's Show'sta (ainakin minun silmissäni), mutta tässä elokuvassa hän kyllä näyttää, että osaa näytellä muutakin kuin idioottia, vaikka kyllähän sitä tässäkin roolissa ajoittain samoja piirteitä luonnollisesti löytyikin. Ei muidenkaan roolisuorituksissa valittamista myöskään ollut, mutta Ashton näytteli mielestäni vakuuttavimmin koko poppoosta.


Perhosvaikutus yllätti minut positiivisesti hyvin erikoisella ja huikean huolettomalla tarinankerrontatyylillään, joka ei pistänyt katsojaa ihan liian kovan paineen alle,  vaikka nopeatempoinen olikin. Konsepti jaksoi kiehtoa loppuun asti ja mielestäni hyvin onnistuivat Ashton Kutcherin hahmon Evanin kasvua tässä elokuvassa tuomaan näytölle, kuten ohjaajien leikkausversion lopusta tuleekin ilmi. 

Se hirvitti, se nauratti, se tuntui epämiellyttävältä ja samaan aikaan mahtavalta. Ymmärrän miksi tämä luetaan modernien kulttiklassikoiden kärkipäähän ja miksi se myös on vähän parjattu ammattimaisesta näkökulmasta katsottuna, mutta hyvä elokuva tämä joka tapauksessa on. Se vain sattuu sisältämään muutamia hölmöjä ratkaisuja, jotka vetävät elokuvan kuvitteelisen pään pilvistä ja jättää teoksen vain ''hyvän'' tasolle. Sen kyllä voin sanoa, että tämän uudestaan mielellään katsoisi ja toisella kertaa varmaan tietyt yksityiskohdatkin selkeytyisivät enemmän, mutta toistaiseksi tyydytään hyvään. Ehdottomasti suosittelen jokaista katsomaan!Kirjoittaja: Ilja Malakeev, 17.3.2019
Lähteet: kansikuva ja elokuvan tiedot www.imdb.com, traileri www.youtube.com 

Kommentit

  1. Pitäisi itsekin katsoa tämä joskus. Hyvä arvostelu taas!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa ehdottomasti antaa tilaisuus. Saattaa jopa lyödä ällikällä. Paljon kiitoksia!

      Poista

Lähetä kommentti