Toy Story 2 (1999) - arvosteluOhjaus: John Lasseter, Ash Brannon
Pääosissa: Tom Hanks, Tim Allen, Joan Cusack,
Kelsey Grammer, Don Rickles, Jim Varney, Wallace Shawn,
John Ratzenberger, Annie Potts, Wayne Knight
Genre: Animaatio, Seikkailu, Komedia
Kesto: 1 tunti 32 minuuttia

Lähes täydellisen ensimmäisen Toy Story -elokuvan jälkeen jatkoa oli täten taatusti tulossa ja sen me myös saimmekin muutamaa vuotta myöhemmin. En muista yhtään millä mielellä lähdin tätä elokuvaa lapsena katsomaan, kun sen ensi kertaa onnistuin näkemään. Sen voin kyllä myöntää, että en pitänyt siitä läheskään yhtä paljon kuin ensimmäisestä osasta, kun muutamaa vuotta takaperin uudelleenkatsastin sen vanhempana.

Olin kuitenkin hyvin kiinnostunut näkemään sen jälleen kerran katsottuani ensimmäisen osan ja toivoin todellakin näkeväni kyseisen elokuvan hiukan paremmassa valossa kuin viime kerralla. Onnistuiko Toy Story 2 -elokuva avautumaan paremmin tällä neljännellä katsastuskerralla vai oltiinko edelleen varjossa asian suhteen?


Sillä välin kun Andy matkaa kesäleirilleen, Woody joutuu kotipuolessa ennaltaodottamattoman vaaralliseen seikkailuun, joka alkaa ahneen keräilijän ja Al's Toy Barnin omistajan Al Wigginin lelusieppauksesta, joka sattuu osumaan lehmipojan kohdalle. Yrittäessään pelastaa toista lelua pihakirpputorille joutumisesta, Woody joutuu itse yllätetyksi, kun Al huomaa lelun lojuvan maassa.

Siitä alkaa sitten pelastusoperaatio, jonka vetäjänä toimii tällä kertaa Buzz Lightyear. Kun Woody saa yllättäen tietää alkuperästään ja ahneen miehen myyntisuunnitelmista, pakokauhu ja epätoivoisuus alkaa. Onnistuvatko Buzz ja kaverit löytämään keinon pelastaakseen Woodyn vai lähteekö lehmipoika vastoin tahtoaan maailmalle muiden ulottumattomista?


Woody, Buzz ja muut lelut pistetään aivan uuden konfliktin ja määränpään altistamaksi. Se tuntuu alusta asti yllättävän tuoreelta ja vähemmän edeltäjäänsä toistavalta kokonaisuudelta, joka onnistuu avartamaan hiukan enemmän näitä rakastettuja hahmoja ja heidän syväluotaavia persoonallisuuksiaan hienosti toimivan tarinan voimin. Tietenkin nopeasti vilkaistuna konsepti näyttäisi osuvan samoihin painopisteisiin ja teemoihin kuin edeltäjänsä, mutta erona se onnistuu myös tuomaan monta muuta näkökulmaa samaiseen ideaan.

Woody pääsee kokemaan historiaansa omin silmin ja saa vihdoin enemmän tietoonsa omasta varsinaisesta alkuperästään. Koska hän ei muista mitään ennen Andyn aikaa, on helppoa olettaa, että menneestä löytyisi paljon kiinnostavia asioita ja yksityiskohtia tästä lelusta ja hänen aiheuttamasta suosiosta lasten kesken. Buzz taas ikään kuin ottaa roolin Woodyn pelastavana enkelinä, kun tämä siepataan itsekkään ja epätoivoisen keräilijän toimesta.


Al tahtoo ahneen luontonsa vuoksi vain paljon rahaa harvinaisesta setistään, johon Woody sattumoisin kuuluu, joten tämä päättää varastaa hänet törmättyään harvinaisuuteen vahingossa pihakirpputorilla. Uutena hahmona toimiva lehmityttö Jessie tuo elokuvaan erittäin paljon syvyyttä sekä itse konseptin, että oman hahmokaarensa puolesta . Hänen puolelta tulee toinen puoli kolikosta esiin, joka on emotionaalisella tasolla hyvin surullinen ja pysäyttävä kaiken kaikkiaan, kun ajatteleen käsiteltävän aiheen syvällsyyttä ja emotionaalista merkitystä.

Tällä kertaa myös onnistutaan hyvin vakuuttavasti koskettamaan lasten kasvamisen aiheuttamia teemoja ja näiden tapahtumien aiheuttamaa vaikutusta itse leluihin, sekä heidän tulevaisuuteen. Kun lapset kasvavat isommiksi, heidän intressinsä ja kiinnostuksen kohteensa luonnollisesti muuttuvat ajan kanssa samalla, kun lelut jäävät väkisinkin historiaan kierrättäen muiden lasten käytettäväksi.


Valitettavasti kaikki lelut eivät siitä tiedä, mikä taas tuo elokuvan tarjoaman tarinan asetelmaan tilkan jännitystä ja emotionaalista latausta, joka odottaa vain täytettynä purkautumistaan. Niin monta näkökulmaa ja ideologiaa törmäävät elokuvan aikana keskenään. Mikä tekee siitä niin mielettömän laadukkaan on se, että molempien puolien puolelle pystyy asettumaan katsojana erittäin helposti etenkin moraalisesta näkökulmasta katsoen.

Visuaalisesti elokuva on hiukan kehnompi kuin edeltäjänsä, mikä on aika jännä seikka, kun ottaa huomioon, että elokuva on kuitenkin tullut ulos vuosia myöhemmin. Siihen taas vaikuttaa säästeliäämpi budjetti, josta on pidetty selkeästi kiinni, jotta elokuva ei ainakaan jäisi tappiolle pahimmassakaan tapauksessa, puhumattakaan edes tämän tuotannon kriittisistä teknisistä vaikeuksista, jotka käytännössä pistivät kyseisen tuotannon aivan alkupisteeseen vahingossa pyyhkiytyneen materiaalinsa vuoksi.


Vaikka visuaaliset puitteet olivatkin hiukan heikohkot, tarina itsessään onnistui kannattelemaan tätä elokuvaa vallan mainiosti ongelmista huolimatta. Se vei kiehtovaa konseptia eteenpäin ja uusille urille unohtamatta edellisiä opetuksia ja yksityiskohtia matkan varrella. Elokuvan aikana päästiin taas jälleen kerran tuntemaan monia tunteita komediasta draamaan ja sama toisinpäin. Emotionaalinen lataus oli siis läsnä koko ajan kohtauksessa kuin kohtauksessa, vaikka kuinka keveäksi tilanne muuttuikaan mitä pidemmälle etenimmekin tarinassa.

Komedia oli jälleen kerran hurmaavaa koettavaa. Vitsit ja viittaukset olivat nerokkaita ja kekseliäitä, vaikka paljon Star Wars -viittauksia ladeltiinkin pöydälle puhumattakaan lukuisista muista pop-kulttuurisista viittauksista. Aikuispainoitteiset vitsit olivat paljon aggressiivisempia ja suorempia kuin aiemmin, minkä vuoksi ne yllättivät läsnäolollaan ja hyvin selkeästi vihjailevilla olemuksillaan. Ne toimivat kuitenkin yllättävän hyvin jopa lastenelokuvan materiaalina, vaikka hävyttömiä osa niistä olivatkin.


Toy Story 2 on yllättävän hyvä jatko-osa, vaikka sitä koeteltiinkin järkyttävällä tavalla tuotantonsa puolesta. Tarinallisesti elokuva onnistui syventymään entistä enemmän kiehtovaan konseptiinsa, sekä sen sisältämiin rakastettavan syväluotaaviin hahmoihin. Elokuva ei tietenkään yllä ihan erinomaisen edeltäjänsä tasolle, mutta ehdottomasti toimii mainiona jatkeena kyseisen elokuvasarjan jatkumossa. Pixar -elokuvien loisto alkoi pikkuhiljaa hahmottumaan pilvien takaa, vaikkei ihan vielä onnistunutkaan lyömään läpi kokonaan tämän elokuvan voimin. Seuraavaksi matkamme jatkuu kolmannen Toy Story -elokuvan muodossa ja mitä se tuokaan tullessaan...


Kirjoittaja: Ilja Malakeev, 2.9.2019
Lähteet: kansikuva ja elokuvan tiedot www.imdb.com, traileri www.youtube.com

Kommentit