Terminator 2 - Tuomion päivä | Terminator 2: Judgment Day (1991) - arvosteluOhjaus: James Cameron
Pääosissa: Arnold Schwarzenegger, Linda Hamilton,
Edward Furlong, Robert Patrick,
Earl Boen, Joe Morton
Genre: Toiminta, Scifi
Kesto: 2 tuntia 17 minuuttia

Mielettömän Terminator - tuhoajan jälkeen olikin hyvin kiinnostavaa nähdä, että onnistuisiko ensimmäinen jatko-osa säväyttämään minua yhtä paljon, kuin joskus aikoinaan. Ollakseni täysin rehellinen kanssanne, pidin nuorempana ensimmäisestä osasta paljon enemmän kuin tänään käsiteltävästä jatko-osasta, mutta jokaisen uusintakatsastuksen jälkeen olin yhä vakuuttuneempi ja vakuuttuneempi sen varteenotettavuudesta. Lähdin liikenteeseen tällä kertaa mahdollisimman avoimella mielellä vailla turhia paineita ja järkyttävän korkeita odotuksia. Jospa elokuva onnistuisi avautumaan minulle entistä enemmän ja vakuuttavammin näin kokeneemmalla iällä. Ei muuta kuin menoksi...

Yli kymmenen vuotta on ehtinyt jo kulua Sarah Connoriin kohdistuneesta eliminoimisyrityksestä, kun tulevaisuudesta lähetetään jälleen kyborgi, jonka tehtävänä on tällä kertaa eliminoida Sarahin poika, tulevaisuuden vastarintaliikkeen johtaja John Connor. Tämä kone on kehittyneempi versio aiemmin lähetetystä tuhoajasta, jonka pitäisi varmistaa tehtävän onnistumisen. He eivät kuitenkaan joudu yksin tätä ylivertaista uhkaa kohtaamaan, sillä tulevaisuudesta lähetetään myös toinen kyborgi, alkuperäinen versio, joka on ohjelmoitu vastarintaliikkeen toimesta suojelemaan poikaa kaikin keinoin. Taistelu huomisesta on alkanut.


Elokuvan konsepti on kaikessa uskomattomuudessaankin yllättävän realistinen, sillä sen tarjoamat teemat ovat edelleenkin hyvin ajankohtaisia ja uskottavia. Ihmisten itsetuhovietti on oikeastikin erittäin suuri jopa tänä päivänäkin, vaikka yhtä tuhoisia ja massiivisia sotia emme olekaan enää toisen maailmansodan jälkeen kokeneet - ja hyvä näin. Ihmisille kokonaisvaltainen kontrolli on kaikki kaikessa. Ei välttämättä näin radikaalisti sanoiksi puettuna, mutta näin se vain on - se on osa ihmisen luontoa. Riskialttius ja kokeilunhaluisuus on sen verran suuri, että sitä vain odottaa oman luomuksensa kääntyvän lopulta itseämme vastaan jossain vaiheessa kehitystä.

Ihmiset haluavat kehitellä edistyksellisempiä koneita oman turvallisuuden takaamiseksi ja muiden pelottelemiseksi, mutta he eivät kuitenkaan aina mieti niiden tuhoisia varjopuolia, jotka tulevat väkisinkin mukana. Vaikka he miettisivätkin niitä pitkään ja hartaasti, siellä on aina vähintään se yksi henkilö, joka oman maailmannäkemyksensä aallolla on valmis ottamaan tuon hengenvaarallisen riskin tähdätessään tähtiin. Mitä jos eräänä päivänä ihmiset luovatkin jonkin sortin koneellisen organismin, joka alkaa yllättäen toimia omasta tahdostaan vailla kontrollia ja valvontaa?


Tuomion päivään viitataan elokuvan alkukohtauksen yhteydessä käytännössä samanlaisen asetelman avustuksella kuin edeltäjänkin tapauksessa. Se myös tosin pitää huolen siitä, että ymmärrämme alusta asti, mikä on elokuvassa panoksena, jos tilanne eskaloituu ikävästi. Hahmojen alustaminen toimii samalla mentaliteetilla kuin aiemmassakin osassa, mutta siihen on lisätty tällä kertaa astetta kiehtovampi käänne. Jos elokuvaan ei ole aiemmin perehtynyt millään tavalla ja lähtee sokeasti katsomaan sitä, itse asetelma saattaa hämätä aikalailla.

Emme välttämättä pysty alusta asti sanomaan, että kumpi menneisyyteen lähetetyistä kyborgeista on kummankin puolella tai vastaan, mikä tuo hirvittävästi jännitystä jahdin alkumetreistä asti. Toivomme John Connorin törmäävän ensin pelastavaan enkeliin, mutta on kuitenkin hiukan vaikeahkoa sanoa, että kummalla on pahat mielessä. Ohjaaja James Cameron pyrkii parhaansa mukaan pitämään tämän yksityiskohdan salassa pitääkseen jännityksen yllä ylikuormittamatta samalla katsojaa muilla ylimääräisillä tiedoilla ja seikoilla.


Vastakkainasettelussa on sellainen kiinnostava käänne, että poikaa jahtaava kyborgi on kehittyneempi prototyyppi alkuperäisen tuhoajan pohjalta, joka muodostuu nestemäisestä metallista. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että se voi muuttaa muotoaan sekä ulkonäköään tarpeen vaatiessa tilanteeseen sopivammaksi, saadakseen tehtävänsä suoritettua. Kiinnostavan asettelusta tekee taas se, että pojan suojelijana toimii alkuperäinen kyborgi, joka toimii tässä vastakkainasettelussa vääjäämättömästikin altavastaajana. Se, jos mikä nostattaa paineita ja panoksia elokuvan tulevien tapahtumien kannalta.

Elämän kovettama Sarah Connor on joutunut mielisairaalaan jäätyään kiinni lukuisten vuosien valmistautumisen jälkeen. Hän ei siis alustavasti tiedä jo esiteiniksi kasvaneen poikansa Johnin olevan hengenvaarassa. Häntä potkitaan yhä enemmän maan rakoon, kun tämä yrittää varoittaa virkamiehiä synkästä tulevaisuudesta. Vaikka hän alkaakin menettää toivoaan sekä tulevaisuuden, että oman mielenterveytensä puolesta, hyvin synkät unet ja näyt edelleenkin varoittavat häntä karmivasta kohtalosta. Saadessaan tietää, että kyborgit ovat palanneet takaisin kaikkien näiden vuosien jälkeen viimeistelemään aiemmin epäonnistuneen tehtävänsä, Sarah saa taas toivoa olemassaololleen ja pyrkii tekemään kaikkensa päästäkseen poikansa luokse.


Johnin ja kyborgin välinen ystävyyssuhde on hyvin syvä ja ulottuva kaikin puolin. Sitä rakennetaan hyvin perusteellisella tavalla, johon investoituminen emotionaalisesti on katsojan näkökulmasta enemmänkin vääjäämättömyys kuin toiveunta. Kyborgin opittu inhimillistyminen ja toverillisuus tuo elokuvaan aivan oman potkunsa, joka myös maksaa itsensä vakuuttavasti takaisin elokuvan loppumetreillä. Kun ensimmäisessä elokuvassa olimme nousseet emotionaaliseen vastarintaan kyborgia vastaan, tässä elokuvassa se valloittaa sydämemme.

Terminator 2 - Tuomion päivä on törkeän upeasti tahditettu ja rakennettu kokonaisuus, joka ei miltei koskaan etene katsojan odotuksien mukaisesti, vaan luo jatkuvasti uusia vaikuttavia tapoja pitääkseen tarinansa yllätyksellisyyden ja luontevan juohevuuden yllä. Vaikka elokuva onkin paljon toimintapainoitteisempi ensimmäiseen osaan verrattuna, siinä on edeltäjänsä tapaan muutamia selkäpiitä karmivia kauhupainoitteisia kohtauksia, jotka saavat ihon kananlihalle pelkästä ajatuksestakin. Kaikessa suuruudessaan ja eeppisyydessään jatko-osan tarjoamat toimintakohtaukset ovat täyttä timanttia alusta loppuun asti, eivätkä ne päästä katsojastaan irti hetkeksikään hengähtämään.


Elokuvan tarjoamat yksityiskohdat ovat myös hyvin suunniteltuja ja merkittäviä seikkoja mytologian kannalta, vaikka ovatkin ajoittain vain pieniä ja hienovaraisia lisäyksiä. Mutta nämä lisäykset tässä muodossaan tuovat kuitenkin paljon enemmän syvyyttä tähän maailmaan ja sen toimivuuteen. Katsojana arvostamme hyvin paljon näitä huolellisesti mietittyjä seikkoja uppoutuessamme yhä syvemmälle ja syvemmälle elokuvan varsinaiseen ytimeen, sillä saamme paljon paremman kuvan siitä, kuinka tämä itse maailma ja sen tulevaisuudessa rakennetut kyborgit oikeasti toimivat.

Tuotannollisesti elokuva on selkeästi paljon laadukkaampi ja railakkaampi kuin edeltäjänsä ja se työpanos myös näkyy. Se tekee massiivisen harppauksen luodessaan mitä vallankumouksellisimpia visuaalisia kokonaisuuksia näytölle. Ei ainoastaan, että kuvaus ja itse visuaalinen ilme on itsessäänkin kuvankaunista ja laadukasta koettavaa, mutta elokuvan tarjoamat efektit lyövät edelleenkin suurimmaksi osaksi katsojansa ällikällä autenttisuudellaan ja monipuolisuudellaan.


Terminator 2 - Tuomion päivä on erinomainen jatko-osa jo lähes täydelliselle edeltäjälleen. Se on erittäin syvällinen katsastus ulottuvaan Terminator -maailmaan, eikä sitä ole turhaan ylistetty yhdeksi, ellei jopa parhaimmaksi jatko-osaksi koskaan, koska se on ehdottomasti aivan kärkikahinoissa sen suhteen. Olen jokaisella katselukerralla tykästynyt yhä enemmän ja enemmän tähän teokseen ja sen tarjoamiin syvällisiin teemoihin, jotka jättävät katsojan väkisinkin miettimään sen yllättävänkin realistista luonnetta heijastaessaan sen myös samalla vaikuttavasti nykypäivän elämän kehitykseen. Mestariteos, joka tulee edelleenkin inspiroimaan monia elokuvan tekijöitä tähtäämään yhä ylemmäs, sillä sitä ihmiset lopulta tekevätkin - ottavat riskejä ja tähtäävät tähtiin.


Kirjoittaja: Ilja Malakeev, 24.10.2019
Lähteet: kansikuva www.impawards.com, elokuvan tiedot www.imdb.com, traileri www.youtube.com

Kommentit