Tähtien sota: Episodi V - Imperiumin vastaisku | Star Wars: Episode V - The Empire Strikes Back (1980) - arvosteluOhjaus: Irvin Kershner
Pääosissa: Mark Hamill, Harrison Ford, Carrie Fisher,
Billy Dee Williams, Anthony Daniels, 
Peter Mayhew, David Prowse, Frank Oz
Genre: Toiminta, Seikkailu, Scifi
Kesto: 2 tuntia 1 minuutti

Erinomaisen Episodi IV - Uuden toivon jälkeen Tähtien sota -elokuvasarja jatkaa matkaansa kohti ensimmäistä jatko-osaa alkuperäisessä trilogiassaan Episodi V - Impreiumin vastaiskuun, jota pidetään elokuvien rakastajien keskuudessa kaikkien aikojen parhaimpana elokuvana, puhumattakaan pelkästään jatko-osista. Yritin tällä katsastuskerralla avartaa ja tyhjentää mieleni ennakko-odotuksista, jotta saisin mahdollisimman varteenotettavan ja uskottavan katselukokemuksen aikaiseksi. Onnistuiko elokuva vakuuttamaan minut tälläkin kertaa mestarillisuudestaan?


Luke Skywalker, Han Solo, prinsessa Leia ja Chewbacca kohtaavat Imperiumin brutaaliset voimat kapinallisten piiritetyssä tukikohdassa Hothin planeetalla. Kun kolme jälkimmäistä onnistuvat pakenemaan paikalta Millenium Falconillaan, Luke matkustaa syrjäiseen Dagobahin järjestelmään jedimestari Yodan etsinnöissä. Ainoastaan kokeneen jedimestarin opastuksella ja opetuksella Luke pystyy selviämään pimeän puolen painostavasta otteesta. Hän kuitenkin tietää jo valmiiksi joutuvansa aiemmin tai myöhemmin kohtaamaan pahamaineisen ja armottoman Darth Vaderin, minkä vuoksi valmistautuminen ei olisi missään nimessä pahitteeksi hänen näkökulmastaan katsottuna.

Ensimmäisiltä minuuteilta asti saamme tietoomme juuri tarpeeksi informaatiota tarinasta uuden asetelman hahmottamiseksi. Ei ainoastaan, että elokuva jatkaa tarinaansa edellisen tarinan pohjalta sulavan jouhevasti, mutta se myös uskaltaa mennä täysin uusille teille ja vesille konseptinsa puolesta. Katsoja pääsee, kuin pääseekin, hyvin helposti asian ytimeen tuttujen hahmojen ympäröimänä ja saakin hyvin nopeasti yhteyden katsojien valmiiksi rakastamiin hahmoihin. Emme ainoastaan kiinnostu hahmoihimme kohdistuneista tapahtumista, vaan myös heidän kokemistaan seikkailuistaan, vastoinkäymisistään ja mielen sisäisistä taiseltuistaan yhteisen hyvän vuoksi.


Sen vuoksi elokuvan tarjoamat juonenkäänteet tuntuvat myöhemmin sisimmässämme paljon efektiivisemmältä, kun koko asetelma käännetään lopulta täysin päälaelleen oletetusta suunnasta - etenkin sen kuuluisan käänteen sattuessa. Koko kestonsa ajan Episodi V - Imperiumin vastaisku pitää katsojan silmän kovana, jännityksen katossa ja ilmapiirin kutkuttavan innostavana näytöllä tapahtuvasta. Se myös osaa käsitellä tiukkoja emotionaalisesti latautuneita tilanteita ja kohtauksia erinomaisesti elokuvasarjan kokonaistarinan syventämiseksi. Sekin on hienoa nähdä, etteivät käsiteltävät hahmot pysy samanlaisina edeltävästä elokuvasta, vaan kehittyvät ja muuttuvat tilanteen eskaloituessa yhä syvällisimmiksi kokonaisuuksiksi.

Imperiumi yrittää löytää ja savustaa laajaa tuhoa aiheuttaneen Luke Skywalkerin piilostaan, mutta samaan aikaan tällä on käynnissä aivan oma pieni retki syrjäiseen Dagobahin järjestelmään, joka avaa hänelle itselleen suuret mahdollisuudet valoisaa tulevaisuutta ajatellen. Luke löytää Frank Ozin esittämän jedimestari Yodan kaukaiselta tähdeltä ja toivoo tämän opettavan häntä jedikoulutuksen merkeissä Voiman tavoille. Yoda toimii elokuvassa Luken jedimestarina ja oppaana tämän matkalla kohti vääjäämätöntä kaksintaistelua.


Ei ainoastaan, että hän opettaa tätä käsittelemään Voimaa ja käytää sitä hyväkseen parhain mahdollisin tavoin, mutta tämä jedimestari pyrkii opettamaan Lukelle myös elämän viisauksia, jotka määrittävät häntä ihmisenä. Voiman mytologiaa ja rakennetta avataan elokuvan aikana paljon selkeämmäksi ajatukseksi, joka edellisessä elokuvassa tuntui vain puhtaalta uskomukselta, kun taas nyt siitä tulee enemmänkin kuin henkinen työkalu jedeille ja sitheille. Voima on kaikki kaikessa tässä uniikissa universumissa.

Han ja Leia tuovat vakuuttavasti oman osasensa tähän laajaan sekoitukseen mukaan. He ottavat hyvin paljon yhteen elokuvan aikana, mikä tuo automaattisesti tähän monipuoliseen kokonaisuuteen sekä itsestäänselvää draamaa, että yllättävästi myös oikeasti toimivaa komediaakin. Ei ainoastaan, että he tuntuvat vihaavan toisiaan syvästi tilanteen eskaloituessa, mutta tämän ärtyneisyyden siivittämänä he löytävätkin odottamattaan yhteisen rakkauden. Hanin puolelta tulee myös uusi hahmo kokonaiskuvaan mukaan Billy Dee Williamsin esittämänä nimittäin Lando Calrissianin muodossa. Tämä on hyvin viettelevä, erittäin taitava sanoistaan ja ajoittain valitettavan petollinen persoona, joka kaikessa ristiriitaisuudessaankin tuo hieman vaadittavaa ennalta-arvaamattomuutta elokuvaan.


Darth Vader nousee lähemmäs Imperiumin johtoa edeltävän osan tapahtumien seurauksena ja vakiinnuttaa paikkansa keisari Palpatinen oikeana kätenä. Hän ehdottomasti toimii elokuvassa hyvin vetovoimaisena osapuolena ja massiivisena uhkana, joka painostaa kapinnallisia toiveissaan heidän ultimaattinen tuhonsa. Hän on oikeasti pelottava hahmo katsojan näkökulmasta katsottuna, joka armottomuudessaan jättää kaikki epäonnistujat kylmiksi. Tällä kertaa saamme myös nähdä yhden vilauksen keisari Palpatinesta, joka vetelee omista vaikutusvaltaisista naruistaan kulissien takana.

Episodi V - Imperiumin vastaiskussa ei kirjaimellisesti ole yhtään tylsää kohtaa. Se ei laahusta missään vaiheessa prosessiaan. Se tietää tasan tarkkaan mitä yrittää perimmiltään olla, eikä koskaan lyö yli mahtipontisen ideansa kanssa. Tämä teos menee rohkeasti astetta pimeämmille kujille emotionaalisesta näkökulmasta katsoen. Ei ainoastaan, että hahmoihin syvennytään hyvin laadukkaalla tavalla, mutta itse käsiteltävät teemat osaavat olla myös hyvin vakavia ja draamapainoitteisia kokonaisuuksia, jotka pitävät katsojan, kuin katsojan jatkuvasti penkin reunalla seuraamassa tilanteen eskaloitumista.


Elokuva on visuaalisesti edeltäjäänsä nähden paljon mahtipontisempi ja eheämpi kokonaisuus, vaikka yhtä lailla osittain onkin kärsinyt hiukan ajan saatossa sillä osa-alueella. Kuvaus on mielettömän kaunista katsottavaa. Ei ainoastaan, että itse kuvakulmat ja kamera-ajot on mietitty viimeisen päälle, mutta visuaalinen olemus paistaa ulospäin uskottavana kaikessa fantastisuudessaankin. Elokuva tarjoaa lukuisia upeita uusia planeettoja ja tapahtumapaikkoja, jotka avartavat käsitystämme tästä massiivisesta universumista ja sen moninpuolisesta olemuksesta yhä enemmän.

Elokuvan tarjoamat valosapelitaistelut ovat tällä kertaa paljon koreografistisimpia ja toiminnallisempia kokonaisuuksia edeltävään elokuvaan nähden, jossa taas niiden aikana painotettiin enemmän erilaisten teemojen ja maailmankuvien psykologista taistelua ja mittelöintiä. John Williamsinkaan ei uskoisi enää ylittävän itseään viime elokuvan suorituksen jälkeen, mutta niin vain hän onnistui säveltämään ''Imperiumin marssin'', joka on tänäkin päivänä yksi tunnistettavimmista kappaleista koko elokuvahistoriassa. Se lyö kyllä katsojan väkisinkin ällikällä ja kuvastaa nuotti nuotilta Galaktisen Imperiumin totaliristisuutta ja varjoisaa olemusta.


Episodi V - Imperiumin vastaisku jatkaa Tähtien sota -elokuvasarjan voitonkulkua jälleen kerran yhdellä hyvin vakuuttavalla esityksellä ja monella osa-alueella jopa ylittää edeltäjänsä tasokkuudessaan. Ei ainoastaan, että tämä elokuva on hiukan parempi kuin edeltäjänsä, mutta se myös ehdottomasti on yksi parhaimmista jatko-osista koskaan tehty. Seuraavaksi matkamme jatkuukin Episodi VI - Jedin paluun merkeissä, jolla on aivan järkyttävät paineet suoriutua kahden erinomaisen elokuvan jälkeen. Onko täydellinen trilogia ihan mahdoton ajatus?


Kirjoittaja: Ilja Malakeev, 20.11.2019
Lähteet: kansikuva www.impawards.com, elokuvan tiedot www.imdb.com, traileri www.youtube.com

Kommentit