His Dark Materials | Kausi 1 (2019) - ensivilkaisuOhjaus: Jamie Childs, Otto Bathurst, Tom Hooper
Pääosissa: Dafne Keen, James McAvoy, Ruth Wilson,
Archie Barnes, Kit Connor, Tyler Howitt, 
Ian Peck, Andrew Scott
Genre: Seikkailu, Draama, Fantasia
Jaksoja: 8

Oi että, kaikkea sitä pääseekään kokemaan tällä alalla. Pääsin alalla toimivan ystäväni kautta HBO Nordicin järjestämään kutsuvierasnäytökseen, jossa pääsimme katsomaan uuden His Dark Materials -sarjan avausjakson ennakkoon. Jätin tarkoituksella kirjasarjaan perustuvan elokuvankin katsomatta, jotta pääsisin puolueettomasti kokemaan tämän tarinan ja sen tuomat hahmot sarjan tarjoilemana. Vaikka minua kiinnostikin sarja jonkin verran jo ennakkoon, en halunnut tietää siitä vielä mitään ennen kuin näkisin sen avauksen omin silmin.

Sarja perustuu maailmanlaajuisesti hyvin suosittuun Philip Pullmanin kirjoittamaan His Dark Materials -fantasiakirjasarjaan, josta on ehditty aiemmin tehdä yksi filmatisointiyritys - tai no osittainen sellainen, sillä elokuvasarjaa ei koskaan jatkettu ensimmäisen osan jälkeen pidemmälle saatuaan hieman ailahtelevaisen vastaanoton sekä kannattajilta, että kriitikoilta. Nyt tuli vastaan kuitenkin uusi mahdollisuus tehdä tälle tarinakokonaisuudelle kunniaa nimittäin sarjan muodossa. Vaikka sarjakuosi onkin hiukan ''helpompi'' toteutustapana pitkän kestonsa ja perusteellisemman keskittymismahdollisuutensa vuoksi, mielestäni näin suurille nimikkeille täytyykin antaa tilaa hengittää rauhassa, jotta ne voisivat puhjeta kunnolla kukkaan.


Vauvana orvoksi jäänyt Lyra elää rinnakkaisuniversumissa, jossa tiede, teologia ja taika ovat yhteenpunottuja. Hänen ystävänsä yllättäen kaapataan, jolloin tyttö päättää lähteä etsimään tätä. Etsinnän aikana Lyra paljastaa kaappaajien pahaenteiset suunnitelmat liittyen kadonneisiin lapsiin, mutta tämä etsintäoperaatio taas muuttuu entistä opettavammaksi kokemukseksi, kun matkan varrella hän saa tietää mysteerisen arvoituksellisesta ilmiöstä - Tomusta, jolla on paljon suurempi rooli tässä unversumissa, kuin mitä olettaa saattaa. Mitä tapahtuu, kun Lyra saa tietää jatkuvasti uusia käänteentekeviä seikkoja sekä omasta historiastaan, että ympärillä toimivasta maailmakaikkeudesta?

His Dark Materials -sarjan avaus on mielestäni hyvin potentiaalinen kaiken kaikkiaan. Se pohjustaa vakuuttavasti seurattavia hahmojamme ja avaa hiukan tämän erityislaatuisen maailman kiehtovia salaisuuksia ensimmäisen jakson aikana. Saamme tietoomme ainakin teoriassa, kuinka tämä universumi oletetusti toimii ja mitä piileviä yksityiskohtia sillä on tarjottavanaan. Sarjan poliittisia kantoja ja vastakkainasetteluja pystytään hiukan heijastamaan oikean elämän historialliseen aikaan, jolloin kirkko ja tiedemiehet yrittivät kaikkensa todistaakseen toistensa väitteet valeiksi.


Vaikka emme vielä varsinaisesti pääsekään seikkailemaan missään ensimmäisen jakson aikana, on pakko kyllä sanoa, että se onnistui vakuuttavasti imaisemaan minut mukaansa, vaikkakin hitaasti. Näyttelijäkaarti on nimekäs ja hyvin vakuuttava sekä paperilla, että näytöllä. Haluaisin pari näyttelijää nostaa katraan seasta, jotka saivat minut uppoutumaan sarjan maailmaan yhä enemmän uskottavilla roolisuorituksillaan. James McAvoy vetää katsojan kuin katsojan puoleensa karismaattisella roolisuorituksellaan lordi Asrielinä ja Loganista tuttu Dafne Keen esittää Lyraa, joka on hyvin helposti lähestyttävä päähahmo ja tunnumme ensiminuuteista asti investoituvan moitteettomasti hänen koettelemuksiinsa.

Sarjan tekninen puoli yhtälailla ajaa asiansa näyttävällä kameratyöskentelyllä ja värikylläisyydellään. Sen lisäksi visuaaliset efektit toimivat hyvin lisämausteena tuodessaan fantasiamaailmaa ja sen sisältämiä eläimiä näytölle. Ei ainoastaan, että sarja näyttää teknisesti hyvältä, mutta se myös kuulostaakin hyvältä. Lorne Balfen musiikki tuntuu alussa vain lataavan akkujaan eeppistä purkuaan varten, mutta selkeästi kehittyy yhä monipuolisemmaksi ja täyteläämmäksi, mitä pidemmälle jaksossa edetään. Toistaiseksi olen pitänyt sen tarjoamasta fantastisesta mysteerin vivahteesta.


Ensimmäinen jakso tuli eteeni ja upposi heti aivokalvoilleni analysoinnin ja pohdinnan leikkuusalille, jossa tulin lopulta siihen lopputulokseen, että sarjalla on ehdottomasti hyvä potentiaali ja tukeva pohja erittäin toimivalle tarinakokonaisuudelle ja fantastiselle esillepanolle. Ensimmäinen kausi julkaistaan jaksoittain HBO Nordic -striimauspalveluun kahdeksan viikon ajan ja olen ehdottomasti jonon kärkipäässä odottamassa viikoittaista jaksoa kuin kuuta nousevaa. Aluksi vain kiinnostuin sarjasta, mutta nyt uppouduin siihen toden teolla ja haluan tietää miten se aikoo tästä sitten lähteä eskaloitumaan ja kehittymään jatkossa.

*Arvosanaa ei vielä saatavilla. Päivittyy varsinaisen arvostelun myötä*

Kirjoittaja: Ilja Malakeev, 1.11.2019
Lähteet: kansikuva www.impawards.com, sarjan tiedot www.imdb.com, traileri www.youtube.com

Kommentit