Hurjapäät: Tokio Drift | The Fast and the Furious: Tokyo Drift (2006) - arvostelu



Ohjaus: Justin Lin
Pääosissa: Lucas Black, Nathalie Kelley, Sung Kang,
Brian Tee, Shad Moss, Leonardo Nam,
Jason Tobin, Shin'ichi Chiba, Brian Goodman
Genre: Toiminta, Rikos, Jännitys
Kesto: 1 tunti 44 minuuttia

Kahden keskitasoisen Fast & Furious -elokuvan jälkeen oli aika edetä elokuvasarjassa eteenpäin uusille urille, mutta tämä uusi suuntaus meinasi koitua koko elokuvasarjan kohtaloksi. Maisemanvaihdon on ihan kiehtova idea itsessään ja F&F -saaga ottaakin ikään kuin antologisen lähestymistavan tarinoihinsa. Itselleni on paljon hyviä ajalla kullattuja muistoja jäänyt elokuvasta mieleni syövereihin. Odotin siis uudelleenkatsastamista jonkin verran, vaikka tiedostinkin itse kohteen olevan vähän mitä on.


Amerikkalainen Sean Boswell joutuu lainvalvojien kanssa takaisin tekemisiin aiheutettuaan suuret vahingot laittomassa katukisassa. Hänen vaihtoehtoinaan on joko mennä istumaan tuomiotaan tai muuttaa majuri-isänsä luokse Tokioon Japaniin, jossa tämän pitäisi käyttäytyä siivosti välttääkseen toisen vaihtoehdon kokonaan. Sean on äitinsä kanssa joutunut muuttamaan muutenkin moneen kertaa hyvin lyhyen ajan sisään nuorukaisen tekemien tyhmyyksien vuoksi.

Hänen täytyy pysyä kaukana autoista, mutta palava himo ajaa ei anna ollenkaan periksi. Nuorukainen pääsee Tokion katukisojen täyttämään alamaailmaan käsiksi ja joutuukin nopeasti ongelmien keskelle. Han ottaa nuorukaisen siipensä alle oppimaan ja harjoittelemaan Japanin kisataiteen tärkeintä ja vaikeinta osa-aluetta - driftiä, päästäkseen takaisin kuiville. Onnistuuko Sean pysyä lain oikealla puolella vai lähteekö hän uhkarohkeasti haastamaan pahamaineista D.K:ta tämän tittelistään?


Vaikka ne eivät aina toimikaan, annan aina siunaukseni maisemanvaihdoksille ja uusille suuntauksille, etenkin elokuvasarjojen suhteen. Siitä huolimatta, jos kumpikaan vaihtoehto ei käy järkeen alkuunkaan suuren kokonaiskuvan kannalta niin ei se välttämättä ole paras mahdollinen vaihtoehto edetä. Elokuvasarja lähtee pienelle lomalle Yhdysvalloista Japaniin, jossa tutustumme täkäläiseen katukisakulttuuriin ja -tyyliin, joka on paljon hienostuneempi ja teknisesti vaikuttavampi kuin suoraviivainen amerikkalainen osapuoli.

Kukaan hahmo aiemmista osista ei ole keskeisessä asemassa tai missään merkittävässä roolissa tässä elokuvassa, minkä vuoksi se tuntuukin jossain määrin vieraannuttavan katsojansa täysin aiemmista elokuvistaan. Tämän vuoksi onkin ymmärrettävää, ettei elokuva oikein toiminut monelle taholle, sillä sillä ei ollut edes yhtään puoleensavetävää näyttelijää, joka olisi rehellisesti puhuen pystynyt pitämään elokuvan kasassa alusta loppuun. Osa roolituksistakin olivat hyvin heikkoja ja inspiroimattomia.


Lucas Black esittämässä 17-vuotiasta amerikkalaisopiskelijaa? En ymmärrä. Pääroolissa esiintyvä Lucas Black on täysin väärä valinta päärooliin. Ei ainoastaan, että hän tuntuu aivan puiselta näyttelijältä esillepanonsa suhteen, mutta hän ei sovi ollenkaan esittämäänsä rooliinsa etenkään, kun ottaa huomioon hänen todellisen ikänsä julkaisuaikana. Jos jotain positiivista täytyy sanoa itse Seanin hahmosta on se, että hänellä tuntuu selkeästi olevan jonkin sortin tarinakaari olemassa ja kovat panokset pelissä, vaikka hänen riskialttiutensa ei olisikaan ihan järkeenkäyvin seikka kuitenkaan.

Elokuvan tarjoamat hahmot ovat täysin yksiuloitteisia ja kannattomia perusteiltaan, minkä vuoksi emme välitä ollenkaan heistä tai heidän vastoinkäymisistään. Vaikka elokuvan aikana pyritäänkin pohjustaa ja rakentaa hahmoja perusteellisella otteella, varsinainen esillepano on vain niin pinnallinen ja efektiivisyys alkeellinen, ettei se onnistu oikein keskittyineisyytensäkään osalta osumaan ollenkaan tarvittavalle tasolle.


Sung Kangin esittämä Han on elokuvan pidettävin hahmo, johon haluaisi investoitua, mutta elokuva ei kohtele häntä kovin hyvin jättäessään hänet hyvin pintapuolisen käsittelyn uhriksi. Hän on elokuvan suurin vetävin voima, joka ei saanut mahdollisuutta olla varteenotettavana hahmo alkuunkaan. Antagonistina taas toimii Brian Teen esittämä D.K. osaa olla elokuvan aikana uhkaava ja vakuuttava, mutta ajoittain hänen ylinäyttelemisensä rikkoo tämän illuusion totaalisesti. Muut roolitukset ajavat joko asiansa tai lyövät järkyttävästi riman yli suorituksensa puolesta.

Ajokohtaukset ovat ehdottomasti elokuvan parasta antia. Nyt tunnumme tosissamme olevamme keskellä hyvin kutkuttavaa asetelmaa ja tyyliä, jolla olisi mahdollisuus luoda toimiva pohja elokuvan tarinalle. Vaikka rakenteelliset seikat jäävätkin hyvin heikoiksi perusteiltaan, ajokohtaukset ovat viihdyttäviä ja ne ovat ainoita asioita, jotka onnistuvat pitämään katsojan edes mukana seuraamassa elokuvan tapahtumia. Teknisesti elokuva tuntuu olevan kunnossa ja on, kuin onkin toistaiseksi sarjan paras sen osalta edeltäviin osiin verrattuna.


Hurjapäät: Tokio Drift on ehdottomasti Fast & Furious -elokuvasarjan huonoin elokuva, vaikka idean pohjalta olisikin oikein kekseliäs. Vaikka teknisesti elokuva tuntuukin olevan ihan kunnossa, itse tarina ja hahmot tuntuvat hyvin alisuorittavilta potentiaaliensa suhteen. Elokuvan kyllä pystyy katsomaan monen vuosienkin jälkeen, mutta vain kieli poskessa ja puhtaana viihteenä.

Lisäykseksi elokuvassa tapahtuvat tapahtumat myös sekoittavat radikaalisti elokuvasarjan aikajanaa ja sen jatkuvuutta myöhemmässä vaiheessa, minkä vuoksi seuraavien jatko-osien täytyi hieman oikoa uskottavuutensa kanssa. Seuraavaksi tiemme viekin omalle alkuperäiselle tielleen uudelleenohjattuun Fast & Furious -jatko-osaan, joka palaa takaisin alkuperäisten hahmojen ja suuremman tarinakokonaisuuden pariin.


Kirjoittaja: Ilja Malakeev, 15.2.2020
Lähteet: kansikuva www.impawards.com, elokuvan tiedot www.imdb.com, traileri www.youtube.com

Kommentit