The Outsider | Kausi 1 (2020) - arvosteluOhjaus: Andrew Bernstein, Jason Bateman, Charlotte Brändström,
J. D. Dillard, Karyn Kusama, Igor Martinovic, Daina Reid
Pääosissa: Ben Mendelsohn, Cynthia Erivo, Jason Bateman,
Julianne Nicholson, Marc Menchaca, Paddy Considine,
Mare Winningham, Bill Camp, Yul Vazquez, 
Genre: Rikos, Draama, Mysteeri
Jaksoja: 10

Kun puhutaan Stephen Kingistä, useinmiten ensimmäisenä jokaiselle tulee mieleen herran suurin ja tunnetuin mestarillinen It, joka on kauhistuttanut miljoonia lukijoita ympäri maailmaa. Hän ei ole kuitenkaan kirkkaimpaan helmeensä pysähtynyt, vaan on kirjoittanut noin neljäkymmentä romaania sen jälkeen, joista suurin osa on myynyt pelkkää kultaa. Tänään käsittelyssämme on HBO:n sarja The Outsider, joka perustuu miehen samannimiseen romaaniin, joka taas on julkaistu noin kaksi vuotta takaperin. Kuinka monen muun kirjailijan teoksista tehdään näin nopeaan tahtiin filmatisointeja ja adaptaatioita?


Ei kyllä kovin monen, sillä heti kirjan julkaistessa markkinoille, huhut sen adaptoimisesta sarjan muotoon alkoivat karttamaan uutisia. Hiukan alle kaksi vuotta julkaisun jälkeen - tässä sitä ollaan. Itselleni Stephen King on astunut kuvaan vasta myöhemmässä vaiheessa elämää, mutta siitäkin huolimatta olen hyvin nopeasti onnistunut pääsemään perille miehen kirjoituksista ja niistä pohjautuvista filmatisoinneista. Odotukseni olivat sarjan suhteen täten korkealla ja todellakin toivoin sen toimivan minulle.

The Outsider seuraa hyvin suoraviivaista murhatutkintaa Georgian Cherokee Cityssä, joka liittyy pienen yksitoistavuotiaan Frankie Petersonin murhaan. Vaikka tapaus näyttäisikin aluksi olevan selvää kuin vesi, ajan kanssa etsivät kuitenkin huomaavat, että todisteet sotivat molempia osapuolia vastaan. Kuka murhasi Frankie Petersonin?


Heti alusta asti tunnelma väännetään väännetään maksimiin ja asetelma alustetaan hyvin kutkuttavaksi. On hienoa nähdä, ettei sarja aikaile yhtään tarinansa kanssa, vaan hyppää suoraan syvään päätyyn leikittelemään tunteillamme. Georgian pienessä Cherokee Cityssä asukkaat yrittävät päästä jaloilleen, mutta ikävä verinen tapahtuma kuitenkin kummittelee mielessä kaikessa tekemisessä. Ajankulku on hyvin nopeaa, mutta sarja on tasapainotettu sen verran mestarillisesti, että se tuntuu perimmiltäänkin erittäin luontevalta ja mukaansatempaavalta kokonaisuudelta.

Tapahtumien vaikutus mukana oleviin osapuoliin on massiivinen, sillä esimerkiksi päähenkilönä toimivan etsivän Ben Mendelsohnin esittämän Ralph Andersonin traaginen menneisyys nousee takaisin pinnalle, vainoaa miestä pitkin murhatutkintaa ja tekee tapauksesta paljon henkilökohtaisemman. On hirvittävää ajatella, että oikeassakin elämässä tämän sortin tekoja tapahtuu päivittäin ja ajoittain syyllinen ei jää edes lopulta kiinni. Perheiden kokema suru ja tuska pakkautuu lumipallon lailla paisuen paisumistaan yhdeksi kontrolloimattomaksi kokonaisuudeksi, jossa mikä vain voi olla mahdollista.


Frankie Petersonin murhaajan etsiminen on sarjan sarjan aikana hermojaraastava prosessi, joka hengittää ja elää tarinan mukana. Virkavallan ahdinko välityy erinomaisesti näytön toiselle puolelle ja pitää sen yllä jatkuvilla juonenkäänteillään ja mysteereillään, jotka kääntävät asetelman jatkuvasti päälaelleen. Sarja alkaa timanttisella tavalla vangiten katsojan hyvin intensiivisen tutkinnan keskelle. Pikkuhiljaa se kuitenkin laajenee suuremmalle alueelle ja kuvaan astuu myös yllättäen tilkka yliluonnollisuutta.

Mytologinen puoli tulee mukaan tarinan ensimmäisen kolmanneksen jälkeen. Minua ovat aina kiehtoneet mytologiat ja esihistorialliset taruolennot, joten investoituminen siihen puoleen ei ollut kovinkaan vaikeaa. Tutkimuksen edetessä syvällisemmille vesille ''kingmäinen'' yliluonnollisuus hyppää kyytiin mukaan. Se muuntautuu ja levittäytyy suurelle alueelle avaten lukuisia potentiaalisia mahdollisuuksia tarinan eskaloitumiselle. Tutkinnan muuttuessa paljon monimutkaisemmaksi kokonaisuudeksi, tämä yliluonnollinen näkökulma jossain määrin jopa laimentaa sarjan efektiivisyyttä.


Alussa keskityimme hyvin tiiviisti pienen pojan murhatutkintaan, joka tuntuu kaikessa pienuudessaan hyvin vangitsevalta ja painostavalta kokonaisuudelta, mutta ajan edetessä mahdollisuudet yliluonnollisesta avaavat kuitenkin tämän konseptin aivan liian levälleen poukkoillessa kaupungista toiseen. Vaikka sarja sen takia hellittääkin otettaan toisen kolmanneksen aikana, se onnistuu vakuuttavasti kiristämään tahtia loppua kohden ja tekemään viimeisestä kolmanneksesta hyvin mielenkiintoisen ja kutkuttavan.

Sarja on visuaalisesti hyvin vangitsevaa katsottavaa. Ei ainoastaan, että esillepanosta uhkuu Stephen Kingin painostava tunnelma, mutta murhamysteerin viiltävä jännitys valtaa katsojan kuin katsojan upottaessaan tämän hyvin erityislaatuiseen maailmaan, jossa mikään ei näytä olevan enää yhtä mustavalkoista ja luonnollista, kuin on tavallisesti totuttu näkemään. Kuvankauniit kuvakulmat ja piinaavan rauhalliset kamera-ajot pitävät huolen siitä, että katselukokemuksesta tulisi vähintäänkin laadukas.


Roolisuoritukset ovat erinomaisia ympäri pöydän. Ei ainoastaan, että näyttelijät onnistuvat uskottavast tuomaan hahmonsa näytölle, mutta heidän työpanoksensa heijastuu upeasti kokonaisuuden lopulliseen laatuun. Ralph Andersonia esittävää Ben Mendelsohnia on totuttu näkemään yleensä vain antagonistin roolissa, minkä vuoksi on hienoa nähdä mies välillä hyvienkin puolella ja hän onnistuukin varastamaan show'n upealla omistautuvalla suorittamisellaan.

Sarjassa on yllättävän paljon Stephen Kingin kuuluisimpaan It-romaaniin viittaavia yksityiskohtia, jotka vain voimistuvat voimistumistaan tarinan edetessä kohti kliimaksiaan. Lapseen kohdistuvan rikoksen ja numeron kaksikymmentäseisemän jatkuvan läsnäolon vuoksi näitä viittauksia ei pysty olla huomaamatta. Viittauksissa on kyllä sekä hyvät, että huonot puolensa, joihin emme sen enempää tällä kertaa puutu, koska menemme muuten suoraan paljastuksien puolelle. Sen kuitenkin sanon, että sarjan aikana rakennettu tunnelma huokuu Stephen Kingiä, mistä jokainen kannattaja varmasti nauttii.


The Outsider on erinomainen HBO-sarja, joka poukkoilevan luontonsakin kanssa onnistuu vakuuttavasti yhdistämään kaikki viivat pisteisiinsä ja viihdyttämään katsojaa kuin katsojaa hyvin painostavan murhatutkimuksen muodossa. Vaikka konseptin laajenemisen aikana sarja menettääkin hiukan otettaan, se ei koskaan menetä kiinnostavuuttaan tai monipuolisuuttaan. Sarja loppuu upeasti viedessään tarinakaarensa ja yhdistellessään kaikki yksityiskohtansa yhdeksi mahtavaksi kokonaisuudeksi, jolle saamme myös lopulta ansaitun lopetuksen.

Muistakaa myös ehdottomasti katsoa lopputekstikohtaus, sillä lopetus itsessään ei olekaan niin yksinkertainen, kuin miltä se aluksi tuntui näyttävän. On hienoa nähdä, että Stephen Kingin romaaneihin perustuvat filmatisoinnit ja adaptaatiot ovat alkaneet vihdoin vuosien mittaan saamaan selkärankaa lukuisien ohilaukauksien jälkeen. Ne osuvat nykyään enemmän maaliinsa kuin ohi, mikä on mahtavaa nähdä näin tulevaisuutta ajatellen. Stephen Kingin tuotantoon keskittyvät elokuvat ja sarjat eivät tunnu hupenevan vielä vuosiin ja se jos mikä pistää hymyn kasvoilleni.


Kirjoittaja: Ilja Malakeev, 9.3.2020
Lähteet: kansikuva www.impawards.com, sarjan tiedot www.imdb.com, traileri www.youtube.com

Kommentit

Lähetä kommentti