Code 8 (2019) - arvosteluOhjaus: Jeff Chan
Pääosissa: Robbie Amell, Kari Matchett, Stephen Amell,
Greg Bryk, Kyla Kane, Sung Kang, Jai Jai Jones,
Shaun Benson, Laysla De Oliveira, Vlad Alexis
Genre: Scifi, Toiminta, Draama
Kesto: 1 tunti 38 minuuttia

Keräsin taannoin itselleni tietoa striimauspalveluiden tulevista elokuvista ja tähtäimeni osui sopivasti kiehtovaan toimintapainoitteiseen scifi-draamaan nimeltään ''Code 8''. Olin jossain vaiheessa edeltävää vuotta ohimennen kuullut kyseisestä projektista, kun maailmalla uutisoitiin Arrow-tähden Stephen Amellin osallistumisesta tuotantoon. Yllätyksekseni Stephen ei kuitenkaan itse olisi esittämässä päähahmoa, vaan hänen serkkunsa Robbie oli valittu valokeilan keskipisteeksi. Se vain nostatti kiinnostustani elokuvaa kohtaan ja aloin penkomaan aiheesta lisätietoa.


Code 8 -elokuva perustuu ohjaaja Jeff Chanin samannimiseen lyhytelokuvaan, joka julkaistiin vuonna 2016. Maailmassa, jossa erityislaatuisia kykyjä omaavat ihmiset elävät köyhyydessä, Connor Reed on voimakan nuori mies, jolla on vaikeuksia maksaa sairaan äitinsä hoitoa. Tienatakseen tarpeeksi rahaa, hän hakeutuu tuottavan alamaailman syövereihin, jota johtaa toinen kyvyllinen - Garrett. Connor lyöttäytyy yhteen Garrettin kanssa suorittamaan tehtäviä, joita huumeparoni Marcus Sutclffe heille käskee. Kun panokset ovat massiiviset ja virkavallan silmät kummittelevat olan takana, Connorin on tehävä suuria päätöksiä tulevaisuutensa eteen pelastaakseen äitinsä.

Elokuva alkaa jopa yllättävän mukaansatempaavalla tavalla, kun seuraamme historiamontaasia kyvyllisten ihmisten yhteiskunnallisen aseman noususta ja laskusta. Noin neljä prosenttia maailman väestöstä omaavat näitä erkoislaatuisia kykyjä. Poliittiset teemat pohjustavat kyvyllisten ihmisten suurimpia hetkiä historiassa, jotka taas määrittivät heidän valitettavan kohtalonsa tulevaisuudessa. Edistykselliset koneet ovat ajan saatossa korvanneet kyvylliset yhteisössä, kiitos hallitusten.


Nämä koneet eivät ainoastaan vieneet heidän töitään, mutta hallitusten määrääminä myös viranomaiset ovat velvoitettuja pitämään nämä erityislaatuiset voimat omaavat tahot kontrollissa erityistarkkailun alaisuudessa. He voivat elää rauhassa köyhyydessään, mutta maineensa turmelemina mahdollisuudet ovat kuitenkin hyvin vähäisiä. Johtoportaan päättäjät päättävät myös rajoittaa heidän oikeuksiaan tiukkojen sääntöjen siivittämänä, ajaen heidät samalla lopulta yhteiskunnan suurimmaksi vähemmistöksi.

Elokuvan maailma on hyvin kiehtova tapaus konseptiltaan kaiken kaikkiaan. Kyvyllisten täyttämässä ympäristössä Robbie Amellin esittämällä Connorilla on vakeuksia tienata laillisesti tiukkojen rajoituksien ja turmellun maineen vuoksi. Hän elää sairaan äitinsä kanssa, jonka hoitoa varten tämä yrittää kerätä rahaa tekemällä erilaisia määräaikaistöitä. Valitettavasti kun kykyjen käyttö töissä on kiellettyä ja tarkoin valvottua viranomaisten käsissä, Connorille jää minimaaliset mahdollisuudet tienata rahaa laillisesti.


Connor on hyvin helposti lähestyttävä hahmo, jonka emotionaalinen konflikti ja uskottava motiivi ajaa hänet tekemään haluamattaankin kyseenalaisia ratkaisuja ja tekoja rikollisten hyväksi. Epäreilussa yhteiskunnassa mies käyttää voimakkata voimiaan pelastaakseen äitinsä hengen, mutta joutuukin suurempiin ongelmiin, kun viranomaiset pääsevät vihille miehen tekemisistä. Kaduilla pyörii hyvin voimaks huume, joka kontrolloi alamaailmaa. Sen suuri suosio on vaatinut monia kuolonuhreja ajan kanssa ja uutisten pääotsikoissa säkenöivät kyvylliset ajavat muut kaltaisensa automaattisesti silmätikuiksi vallan tallomiksi.

Vaikka alussa haemmekin hieman lähitulevaisuuden maailman omaperäistä motoriikkaa ja yhteiskunnan toimintatapaa, kiiinnostus konseptia kohtaan nousee jatkuvasti yhä enemmän ja enemmän elokuvan edetessä. Kysymyksiä alkaa satelemaan joka suunnasta maailman avartuessa selkeämmäksi. Vaikka konsepti itsessäänkin onkin kiehtova kaikin puolin ja kiinnostavia ideoita ilmenee näytölle suhteellisen säännöllisin väliajoin, elokuva itsessään ei tunnu kontrolloivan tätä laajaa skaalaa kovinkaan hyvin, kertoessaan yhteen hahmoon keskittynyttä tarinaansa.


Connorin hahmon ajaessaakin asiansa elokuvassa päähahmona, tuntuu hän valitettavan usein hukkuvan väkisinkin massiivisen ympäristön ja lukuisten sivujuonien varjoon. Hänen motiivinsa ovat vahvat ja selkeät, joten itse investoituminen ei koidu katsojalle ongelmaksi, mutta elokuvan ylikuormitettu sisältö ja poukkoileva luonne puskee paljon enemmän tietoa aiheen vierestä, kuin tarvitsisi ja pitäisi. Pikkuhiljaa toimiva idea alkaa rakoilemaan sen verran, että elokuvan pohja alkaa myös rapistumaan mukana.

Vaikka uusia tietoja eriskummallisesta maailmasta tuleekin yhä enemmän ja enemmän tarinan aikana, ne eivät kuitenkaan ratkaise konseptin nostamia tärkeimpiä kysymyksiä tai epäloogisuuksia ollenkaan, ajaen elokuvan uppoamaan kaivamaansa kuoppaan vailla minkäänlaista varauloskäyntiä. Vaikka aliravituilla sivuhahmoilla pyritäänkin tukemaan tarinan kulkua ja avartamaan maailmaa entisestään, vähäinen ja vääriin seikkoihin keskittyvä materiaali kuitenkin satuttaa elokuvan tasapainoa, tehden siitä lopulta hyvin harhailevan ja ohkaisen kokonaisuuden.


Code 8 -elokuvassa selkeästi tuntuu olevan potentiaalia, mutta ollakseni täysin rehellinen kanssanne, itse konsepti ei tunnu sopivan lyhyen elokuvan muotoon ollenkaan. Syvällisestä ja ulottuvasta aiheesta saisi mainiosti aikaiseksi paljon perusteellisemman ja kokonaisvaltaisemman kokonaisuuden esimerkiksi sarjan muodossa, joka pystyisi tasapainottelemaan näitä painavia yhteiskunnallisia teemoja päähahmon tapahtumarikkaaseen tarinaan avartaen maailmaa paljon selkeämmäksi.

Teknisesti elokuva on asiansa ajava ja välillä se osaa jopa yllättää upealla toteutuksellaan, mutta tarinallisesti elokuva on valtava pettymys. Yllättävän kiehtovasti ja omaperäisesti aloitettu konsepti alkaa piakkoin raukeamaan hyvin ikävällä tavalla liitoksistaan, kun tarina lähtee avartamaan ideaansa liikaa sivusuuntaan. Roolisuoritukset ovat oikein meneviä, vaikka niissäkin on ajoittain pintä alisuorittamisen ja ylilyömisen makua havaittavissa.


Code 8 on kaikesta potentiaalisuudestaan huolimatta hyvin keskinkertainen hutilyönti, joka tähtää aivan liian korkealle. Aikaa ei ole tarpeeksi syventyä kunnolla oikein mihinkään keskeiseen teemaan, vaikka niitä pompotellaankin jattkuvasti elokuvan aikana puolin ja toisin. Kiinnostaa kyllä nähdä, että näemmekö Connoria tai muita kyvyllisiä enää jatkossa jatko-osan tai oman sarjan muodossa, sillä en itse ainakaan uskaltaisi haudata tätä rikasta ideaa kokonaan maahan osittain epäonnistuneen elokuvan vuoksi. Aika näyttää...


Kirjoittaja: Ilja Malakeev, 12.4.2020
Lähteet: kansikuva www.impawards.com, elokuvan tiedot www.imdb.com, traileri www.youtube.com

Kommentit