Extraction (2020) - arvosteluOhjaus: Sam Hargrave
Pääosissa: Chris Hemsworth, Rudhraksh Jaiswal, Randeep Hooda,
Priyanshu Painyuli,  Golshifteh Farahani, Suraj Rikame,
Shivam Vichare, Pankaj Tripathi, David Harbour
Genre: Toiminta
Kesto: 1 tunti 56 minuuttia

Neflix ei ole viime vuosien mittaan hidastanut tahtiaan ollenkaan alkuperäistuotantojensa suhteen. Vaikka materiaali onkin tunnetusti ollut ailahtelevaa striimauspalvelun historiassa, viime vuosien aikana he ovat onnistuneet julkaisemaan yhä varteenotettavempia ja varteenotettavempia tuotoksia valikoimiinsa. Tänään olisi luvassa hyvin odotettu julkaisu, joka saattaisi jatkaa Netflixin nousujohteista lentoa. Kyseessä on Chris Hemsworthin tähdittämä toimintaelokuva Extraction.

Elokuva perustuu Ciudad-sarjakuvaan, jonka ovat luoneet Ande Parks, Joe Russo, Anthony Russo, Fernando Leon Gonzalez, sekä Eric Skillman. Tarina käsittelee paatunutta palkkasoturia, joka lähetetään Bangladeshiin pelastamaan siepattua poikaa. Tehtävä muuttuu kuitenkin nopeasti itsetutkiskeluun pakottavaksi eloonjäämiskisaksi, kun maan vaikutusvaltaisin gangsteri lähettää korruptoituneen virkajoukkonsa pelastusoperaation esteeksi.


Odotukseni Extractionia kohtaan olivat toiveikkaat. Vaikka Chris Hemsworthin mukanaolo nostaakin elokuvan odotusarvoa itsessäänkin, toivoin siltä kuitenkin myös asiansa ajavaa tarinaa ja etenkin räjähtävää toimintaa. Konsepti itsessään vaikuttaa paperilla hyvin yksinkertaiselta ja aiemmin moneen kertaan koetulta, joten omaperäisyyttä kaivattaisiin jonkin verran positiiviseen lopputulokseen. Elokuva alustetaan hyvin nopeasti, mutta tarpeeksi selkeästi, jotta katsojan olisi helppoa pysyä tarinassa mukana alusta asti.

Operaatio ''Nouto'' kohteena on neljätoistavuotias teinipoika Ovi Mahajan, jonka vankilassa tuomiotaan istuva huumeparoni-isä Ovi Mahajan Sr. haluaa elävänä takaisin perheensä luokse. Hän palkkaa yhteyksiensä kautta palkkasoturin Tyler Raken ja hänen tiiminsä, joiden olisi määre saada poika elävänä pois vaikutusvaltaisen dhakalaisen Amir Asifin vaarallisista käsistä. Asetelma on täten asetettu. Intian suurin huumeparoni Bangladeshin Pablo Escobaria vastaan.


On pakko kyllä sanoa heti alkuun, että odotukseni toimintaa kohtaan olivat korkeat, mutta elokuva siitäkin huolimatta onnistuu yllättämään räjähtävyydellään ja monipuolisuudellaan. Taistelukoreografia on erittäin laadukasta seurattavaa - ja mikä tärkeintä, myös uskottavaa. Tekijät ovat selkeästi tehneet kotiläksynsä John Wick -elokuvia katsellessa ja monet kohtaukset mukailevat suositun elokuvasarjan efektiivisiä ratkaisuja.

Jo ensimmäinen toimintakohtaus muistutti minua kyseisen elokuvasarjan hypnoottista ja mieleenpainuvaa stunttimateriaalia, joka tempaa katsojan kuin katsojan täysillä mukaansa. Kyseinen kohtaus muistutti minua myös yllättäen Batman v Superman: Dawn of Justice -elokuvan eeppistä toimintakohtausta, jossa Batman hoitelee hylätyssä varastorakennuksessa vastustajiaan brutaalisti yksitellen vain yksi määränpää mielessään - vangitun kohteen pelastaminen.


Kun operaatio saa massiivisen kolauksen heti kättelyssä, Chris Hemsworthin esittämä Tyler joutuu selviytymään tehtävästään käytännössä omin avuin. Panokset nousevat nopeasti pilviin ja jännitys kasvaa kasvamistaan. On katsojana hienoa nähdä, kuinka Tyler joutuu toden teolla painimaan ja taistelemaan elämästään. Tämä ylivoimaiselta vaikuttava tilanne rupeaa pikkuhiljaa eskaloitumaan ja mies alkaa löytämään mittavasta taisteluarsenaalistaan mitä huikeimpia tekniikoita ja ratkaisuja tehtävän läpiviemiseksi.

Tarina ei itsessään herätä mitään suuria hurraa-huutoja, mutta elokuvan tarjoama vauhdikas materiaali avittaa kokemusta upealla teknisellä toteutuksellaan. Visuaalisesti elokuva osaa olla monipuolinen ja omaperäinen, minkä vuoksi siihen onkin niin helppoa tykästyä. Elokuvan laaja ja värikäs paletti pitää huolen siitä, ettei elokuva vaivu yksitoikkoisen ja itseään toistavan materiaalin vangiksi. Ääniefektien ja musiikin käyttö on elokuvassa korkealla tasolla. Ei ainoastaan, että äänimaailma saa elokuvan tuntumaan jopa yllättävän maanläheiseltä, mutta se ei myöskään säästele paukkujaan, kun niitä kaivataan.


Hahmoihin pystyy investoitumaan elokuvan aikana juuri sen verran, ettei kokonaisuus tunnu liian pinnalliselta tai pitkäveteiseltä koettavalta. Muutamia emotionaalisia hetkiä elokuva ehdottomasti tarjoaa, mutta varsinaisia kyyneleitä siltä on kuitenkin turha odottaa. Roolisuoritukset ovat uskottavia ja kaikki näyttelijät tekevät työnsä käskettyä. Chris Hemsworth onnistuu moitteettomasti katoamaan itsesääliinsä uppoutuneen eliittisotilaan saappaisiin, joka joutuu toden teolla tutkiskelemaan omaa elämäänsä ja sen tarkoitusta elokuvan aikana. 

Priyuanshu Painyulin esittämä antagonisti Amir Asif ajaa asiansa palkkasoturin vastuksena, mutta vaikutusvaltaisuuttaan pidemmälle hän ei käsiään kuitenkaan likaa, mikä mielestäni on hiukan pettävää koettavaa. Hän ajoittain vilauttelee vaarallisuuttaan, mutta jää lopulta täsyin tilanteen ulkopuolelle pelkäksi sivustakatsojaksi, kun elokuva suuntaa kohti kliimaksiaan. Yllätyin myös kuinka nuori Rudhraksh Jaiswal onnistui Ovi Mahajanin roolissaan. Harvemmin näkee näin itsevarmaa tekemistä noinkin nuorelta miehenalulta.


Extraction tarjoaa räjähtävää toimintaa, tiukkoja tilanteita ja painostavaa jännitystä. Vaikka tarina jääkin hieman ennalta-arvattavaksi ja sen eteneminen ajoittain turhan oikovaksi, elokuva jättää lopulta positiivisen jälkimaun katsojalle. Mielestäni elokuva on oikein toimiva kokonaisuus, joka tekee monia asioita oikein. Vaikka ohjaaja Sam Hargrave joutuukin käyttämään muutamia odotettuja oljenkorsia matkan varrella tarinan edesviemiseksi, se saa ansaitsemansa lopetuksen, joka jättää katsojan ''win-lose'' -loppuhuipennoksen armoille. Jos Netflix jatkaa tähän malliin jatkossakin, edestä löydämme varmasti lukuisia varteenotettavia alkuperäiselokuvia katsottavaksi.


Kirjoittaja: Ilja Malakeev, 26.4.2020
Lähteet: kansikuva www.impawards.com, elokuvan tiedot www.imdb.com, traileri www.youtube.com

Kommentit