Selviytymistaistelu | Jusqu'au déclin (2020) - arvosteluOhjaus: Patrice Laliberté
Pääosissa: Guillaume Laurin, Marie-Evelyne Lessard, Réal Bossé,
Marc-André Grondin, Marc Beaupré, Marilyn Castonguay,
Guillaume Gyr, Isabelle Giroux, Juliette Maxyme Proulx
Genre: Jännitys
Kesto: 1 tunti 23 minuuttia

Netflix on kaikista kompastuskivistään huolimatta löytänyt monia kiehtovia konsepteja ja tarinoita kerrottavakseen alkuperäiselokuviensa muodossa. Vaikka taso onkin ollut vaihtelevaa ja ailahtelevaa, olen onnistunut löytämään monista Netflixin elokuvista paljon hyviä puolia, jotka ovat saaneet minut innostumaan yhä enemmän heidän alkuperäistuotannoistaan. Selasin taannoin tulevien elokuvien listaa ja tähtäimeni osui yllättäen hyvin kiinnostavalta vaikuttavaan jännityselokuvaan - Selviytymistaisteluun.


Odotukseni olivat hyvin pidättäytyväiset elokuvaa kohtaan, mutta trailerin perusteella konsepti vaikutti hyvin potentiaaliselta ja kiehtovalta tapaukselta kaiken kaikkiaan. Elokuvassa seurataan syrjäistä selviytymisleiriä, jossa tapahtuu yllättävän kohtalokas onnettomuus. Osallistujat ajautuvat paniikkiin, kun tilanteen ratkaiseminen johtaa jäätävään välienselvittelyyn. Harjoittelijat pääsevät odottamattaan totisen testin pariin, jossa he joutuvat käyttämään oppimiaan taitoja selvitäkseen hengissä.

Elokuva pohjustaa asetelmansa kertoen maailmansa eriskummallisesta tilasta. Uutiset raportoivat laajasti tulevien uhkien mahdollisuuksia, joka saattaisivat testata ihmiskuntaa tavoin tai toisin vuosien mittaan. Mitään konkreettisia faktoja he eivät informoi, mutta teoirioita satelee suunnasta kuin toisesta liukuhihnalta. Jotkut uskovat sään lämpenemisen johtavan maailman mullistumiseen, kun taas toiset odottavat talouskriisiä, joka ajaisi maat ahdinkoon. Monet ovat tämän vuoksi alkaneet valmistautumaan pahimpaan hamstraten ruokaa ja tarvikkeita selviytymisensä varmistamiseksi.


Guillaume Laurinin esittämä Antoine on mies, joka valmistautuu tuntemattomaan kaaokseen hamstraamalla ruokaa ja etsimällä perheelleen sopivaa pakopaikkaa vaaran lähestyessä pikkuhiljaa yhä lähemmäs ja lähemmäs. Kuten aiemmin mainitsinkin, uhka itsessään ei ole vielä täysin tiedossa, mutta teorioita on saatavilla paljon potentiaalisesta tulevaisuudesta. Jotkut uskovat uutisia kuin Raamattua, kun taas toiset jättävät kohtalonsa luonnon käsiin.

Antoine osallistuu selviytymisleirille, joka järjestetään salaisessa paikassa syrjäisissä vuoristomaisemissa. Osallistujien selviytymistaitoja testataan ja kehitetään kaikenlaisia tilanteita vastaan. Leiri sujuu mainiosti, kunnes jotain yllättävää ja peruuttamatonta tapahtuu valitettavan vahingon seurauksena. Kaikki ratkaisut tuntuvat ajavan ryhmän vaikeuksiin tässä poikkeuksellisessa tilanteesa ja mielipiteet alkavat radikaalisti jakautumaan. Hyvin pian kahden näkökulman välinen vääntö muuttuu hyvin kutkuttavaksi selviytymistaisteluksi, jossa taistellaan oikeuden puolesta ja vastaan.


Elokuvan ensimmäinen puolisko keskittyy asetelman ja päähahmon alustamiseen. Tutustumme sen aikana hahmoihimme Antoinen silmien kautta ja pyrimme ymmärtämään kaaokseen ajautuvan maailman yhteiskunnallista toimintamallia. Hahmot eivät itsessään ole kovinkaan moniuloitteisia tapauksia, mutta he ajavat kyllä mainiosti asiansa tarinaa edistävinä palasina. Motiivit ovat hyvinkin selkeät, sillä kaikilla leiriin osallistuvilla tahoilla tuntuu olevan erilaisista maailmankuvistaan huolimatta samat päämäärät - selviäminen kriittisissä tilanteissa.

Tilanne kehittyy pinnallisuudestaan huolimatta pikkuhiljaa ja pienimuotoinen asetelma avautuu hyvin selkeäksi kokonaisuudeksi. Puolessa välissä elokuvaa tarinassa tapahtuu odottamaton käänne, joka ajaa Antoinen uusine tovereineen todellisen selviytymistaistelun pariin. Hitaahkon alustuksen jälkeen tilanteen räväkkää eskaloitumista on miellyttävää seurata, sillä haasteet ja konfliktit tuntuvat hyvin uskottavilta ja ongelmallisilta kaiken kaikkiaan.


Elokuva vaikuttaa aluksi seuraavan hyvin kaavamaista rakennusprosessia pienimuotoisesta ja maanläheisestä näkökulmasta katsottuna, mutta juonenkäänteiden tullessa yllättäen mukaan, tilanne kärjistyy toden teolla. Juonenkäänteet ovat efektiivisiä ja ne muuttavat asetelmaa juuri sen verran, että tilanne jää leijumaan avonaiseksi ja paljon elävämmäksi tulevaa ajatellen. Nämä käänteet sotivat vakuuttavasti itse alustusta vastaan, minkä vuoksi on vaikeaa nähdä tiettyjä muutoksia ennalta.

Teknisesti elokuva on oikein toimiva kokonaisuus, joka näyttää visuaalisesti laadukkaalta ja on rakennettu tarinallisesti kiehovaan muotoon. Maanläheisen lähestymistapansa vuoksi elokuva onnistuu myymään pahimpaan valmistautuvan maailman idean vakuuttavasti näytölle, eikä investoituminen hahmoihinkaan ole vaikeaa. Vaikka muutama pieni ratkaisu jättääkin kysymyksiä ilmoille, elokuva pyrkii parhaansa mukaan keskittymään pienimuotoiseen asetelmaansa kertoessaan tarinaansa.


Selviytymistaistelu on hyvä Netflix-alkuperäiselokuva, joka ottaa monesti nähdyn konseptin rohkeasti haltuunsa ja muuttaa sen tarpeeksi kiehtovaksi katsojan kokemaksi. Vaikka tarinan oikomista onkin ajoittain havaittavissa, elokuva yrittää parhaansa mukaan sekoittaa pakkaansa kääntämällä asetelmansa monesti täysin odotuksien vastaiseksi. Tarina on pienimuotoinen ja sen vuoksi toimiikin vakuuttavasti kokonaisuutena.

Elokuva on ehdottomasti katsomisen arvoinen, mutta paljon uudelleenkatsastusarvoa sillä ei kuitenkaan ole. Siitä valitettavasti puuttuu hieman sitä tarvittavaa potkua, jotta se jäisi mieleen erilaisena kokonaisuutena muista samankaltaisista selviytymistarinoista. Roolisuoritukset ajavat asiansa mainiosti ja tilanteen vakavuuden pystyy aistimaan alkumetreiltä asti. Oikein toimiva pieni ja yllättävä jännityspaketti, joka pitää huolen siitä, ettei katsoja jää vailla tiukkoja tilanteita tai toimintaa.


Kirjoittaja: Ilja Malakeev, 13.4.2020
Lähteet: kansikuva www.impawards.com, elokuvan tiedot www.imdb.com, traileri www.youtube.com

Kommentit