Upgrade (2018) - arvosteluOhjaus: Leigh Whannell
Pääosissa: Logan Marshall-Green, Simon Maiden,
Harrison Gilbertson, Benedict Hardie, Melanie Vallejo,
Betty Gabriel, Richard Cawthorne, Christopher Kirby
Genre: Toiminta, Scifi
Kesto: 1 tunti 40 minuuttia

Olen katsonut kyseisen elokuvan kerran aikaisemmin ja minulle jäi hiukan ristiriitainen olo siitä. Katsastuksen jakaessa mieleni täysin kahtia, päätin antaa elokuvalle toisen mahdollisuuden säväyttää minut. Ohjaajana toimii Saw-elokuvista tuttu Leigh Whannell, joka ohjasi myös taannoin yhden kuluvan vuoden suurimmista yllättäjistä The Invisible Man -elokuvan. Odotuksen Upgradea kohtaan olivat ristiriitaisuudestaan huolimatta yllättävän korkeahkot, sillä muistan rakastaneeni sen upeaa teknistä toteutusta.


Grey Trace halvaantuu väkivaltaisessa ryöstössä, jossa hänen vaimonsa Asha kuolee. Häneen ottaa yllättäen yhteyttä miljardööri-keksijä Eron Keen ja ehdottaa kokeellista parannuskeinoa, joka ''päivittää'' hänen kehonsa toimintakuntoon. Parannuskeino on tekoäly nimeltään Stem, joka antaa Greylle odottamattomia fyysisiä kykyjä ja suorastaan yliluonnolliset voimat etsiä kostoa niille, jotka tappoivat hänen vaimonsa ja jättivät hänet kuolemaan.

Kun mieheltä yllättäen riistetään kaikki, hän yrittää löytää mahdollisimman nopean pakotien turmellusta elämästään. Yllätyksekseen hänen tuttunsa tarjoaa mahdollisuuden uuteen kehittyneeseen elämään. Tämä mahdollisuus karttaa kaikkia laillisia toimenpiteitä, minkä vuoksi Grey joutuu jatkamaan esittämään halvaantunutta pitääkseen virkavallan pois heidän kintereiltään. Pian mies huomaa kuitenkin, että hänestä on tullut kirjaimellisesti edistyksellinen tappajakone, jolloin riskialtis miesjahti on valmis alkavaksi.


Elokuva alustetaan läpikäymällä Greyn traagisinta päivää, jolloin hänen elämänsä muuttuu radikaalisesti mitättömäksi. Pystymme investoitumaan päähahmon rankkoihin koettelemuksiin ja yllättäen jo ensimmäisen kolmanneksen aikana katsoja saattaa vuodattaa ensimmäiset kyyneleensä. Koko elämänsä ajan käsillä työskentelevä Grey joutuu ensimmäistä kertaa tilanteeseen, jossa hän ei itse ole kontrollissa raajoistaan - tai ainakaan täydessä kontrollissa.

Seuraamme Logan Marshall-Greenin esittämän Greyn tapahtumarikasta kostotarinaa, jonka aikana hän yrittää paikantaa Melanie Vallejon esittämän vaimon Ashan tappajia yrittäessään pistää pisteen i:n päälle lopullisesti. Pian mies kuitenkin huomaa, että tällä edistyksellisellä teknologialla on paljon enemmänkin mielessä kuin odotettua, jolloin eskaloituva matka kohti samaa määränpäätä on valmiina alkavaksi. Kun tilanne alkaa eskaloitumaan, elokuva toden teolla pääsee vauhtiin ja katsoja uppoutuu uniikin maailman syövereihin kokemuksen muuttuessa samalla hyvin kiehtovaksi ja kutkuttavaksi kokonaisuudeksi.


Maailma on kaikesta uskomattomuudestaankin huolimatta yllättävän uskottava ja maanläheinen. Edistynyt teknologia on suuressa asemassa elokuvan yhteiskuntaa ja ympäristön rakennusta, minkä vuoksi maailma tuntuu niin futuristiselta ja uniikilta kaiken kaikkaan. Koneellisesti kohennettuja ihmisiä on lukuisia ja koneita sitäkin enemmän. Teknologiajätit luovat ihmisille mahdollisuuksia kehittyä joksikin ylivertaisiksi palveluksiaan vastaan, mikä on hyvin avoin ja kiehtova konsepti itsessäänkin taklattavaksi.

Visuaalisesti Upgrade on uskomattoman upeaa seurattavaa kaikin puolin. Ei ainoastaan, että erinomainen kuvaus ja räikeä värimaailma ovat pysäyttävän kauniita koettavia, mutta hyvin uniikit ja kekseliäät kamera-ajotkin tuovat paljon lisämaustetta jo valmiiksi hypnoottisen räjähtävään kokonaisuuteen. Pahaenteinen ja tunnelmallinen musiikki onnistui myös yllättämään minut positiivisesti. Monipuolinen äänimaailma pitää huolen siitä, että elokuvan tunnelma pysyisi katossa koko kestonsa ajan.


Elokuvan taistelukoreografa on myös hyvin kiehtovaa seurattavaa. Sen aikana elokuvan tekijät ovat ottaneet vakuuttavasti huomioon paranneltujen ihmisten konemaiset liikkeet, minkä vuoksi taistelukohtaukset tuntuvat niin aidoilta ja osuvilta. Elokuva osaa olla ajoittain myös hyvin brutaalia seurattavaa luiden murkaantuessa iskuista ja väkivaltaisista väännöistä, mikä tuo kieltämättä aivan oman lisämausteensa tarjottavaan toimintaan. Ei ainoastaan, että koreografia on ykkösluokkaista, mutta myös elokuvan vauhdikas ja brutaali toiminta pitää huolen siitä, että katsoja pääsee kokemaan laadukasta viihdettä ja paljon.

Roolisuoritukset ovat oikein mainioita, vaikka ajoittain hieman ''juustoista'' materiaalia joudummekin ajoittain todistamaan elokuvan edetessä. Päähahmoa Greytä esittävä Logan Marshall-Green osaa todellakin näytellä elokuvassa, olkoot kyse emotionaalisesta kohtauksesta tai esimerkiksi erikoisesta taistelukohtauksesta, jossa hänen hahmonsa joutuu ensimmäistä kertaa Stem-tekoälyn kontrolloimana tappelemaan etsimiensä miesten kanssa. Benedict Hardien esittämä Fisk taas saattaa ajottain vaikuttaa hyvin klassiselta pahikselta, joka kaikessa kliseisyydessään toimii Greyn motivaattorina elokuvan edetessä.


Upgrade on elokuva, jossa tuntui olevan ennakkoon valtavasti potentaalia - ja toisen katsastuskerran jälkeen voin varmuudella sanoa, että se onnistui loistavasti yltämään niihin odotuksiin. Tarina tuntuu hyvin henklökohtaiselta ja maanläheiseltä, vaikka maailma onkin kaikessa futuristisuudessaan vielä vain kaukaista haavetta katsojalle. Tunnelma on hyvin hypnoottista koettavaa, eikä tekninen toteutuskaan jätä katsojaa epäilemään elokuvan varteenotettavuutta. Elokuva on ehdottomasti yksi kiehtovimmista toimintapainoitteisista scifi-elokuvista hetkeen, enkä pistäisi pahitteeksi, jos ohjaaja päättäisi jatkaa maailman avartamista jollain tavalla lähitulevaisuudessa.


Kirjoittaja: Ilja Malakeev, 16.4.2020
Lähteet: kansikuva www.impawards.com, elokuvan tiedot www.imdb.com, traileri www.youtube.com

Kommentit