Game of Thrones | Kausi 1 (2011) - arvosteluLuojat: David Benioff, D. B. Weiss
Pääosissa: Sean Bean, Kit Harington, Emilia Clarke, Peter Dinklage,
Lena Headey, Nikolaj Coster-Waldau, Michelle Fairley, Mark Addy, Sophie Turner,
Maisie Williams, Jack Gleeson, Richard Madden, Iain Glen, Jason Momoa,
Aidan Gillen, Charles Dance, Isaac Hempstead Wright
Genre: Draama, Fantasia
Jaksoja: 10

''Winter is coming.''

On vihdoin aika ottaa yksi historian suurimmista ja suosituimmista sarjoista käsittelyyn. Game of Thrones on yhdysvaltalainen fantasiadraamasarja, joka perustuu George R. R. Martinin ylistettyyn ''Tulen ja jään laulu'' -fantasiakirjasarjaan. Sarja käsittelee hahmojensa kautta lukuisia teemoja ja konflikteja, jotka pyörivät sodan, uskonnon, seksin, väkivallan, sekä lojaalisuuden ja oikeuden ympärillä.

Olen aina ollut hyvin skeptinen suosittuja sarjoja ja elokuvia kohtaan, minkä vuoksi kriittisyyteni niitä kohtaan on aina ollut massiivisella tasolla. Muistan kuin eilisen, kuinka sarja herätti suuria tunteita ja keräsi huimaavia ylistyksiä katsojissaan. Itse olin kuitenkin hyvin skeptinen kyseisen sarjan suhteen, kun kokeilin sitä ensimmäistä kertaa. Annoin sille kuitenkin mahdollisuuden säväyttää minut huhutulla laadullaan. Onko se kuitenkaan ihan niin hyvä, miltä monet saavat sen kuulostamaan vai onko siinä kuitenkin ongelmansa?


Westerosin seitsemässä kuningaskunnassa kuningas Robert Baratheonin Kouraksi kutsuttu neuvonantaja kuolee. Valitettavan tapahtuman johdosta kuningas matkaa Talvivaaraan vanhan ystävänsä Ned Starkin luokse tarjoamaan hänelle vaikutusvaltaista virkaa. Samaan aikaan toisella puolella kuningaskuntaa Viserys Targaryen tekee sopimuksen dothraki-sotureiden kanssa vallatakseen Westerosin itselleen. Lisäksi kuningaskunnassa huhuillaan piinaavien Valkoisten kulkijoiden palanneen Westerosiin tuhansien vuosien hiljaiselon jälkeen. Mistä on oikein kyse?

Kuten aiemmin mainitsinkin, lähdin katsomaan sarjaa pelonsekavin tuntein, sillä en oikein tiennyt mitä tuleman pitäisi. Game of Thronesin tapauksessa jouduin kuitenkin hyvin pian syömään hattuni, sillä ensimmäinen tuotantokausi oli, kuin olikin, aivan mieletön tapaus. Ensimmäisestä jaksosta lähtien tarina alustaa massiivisen asetelmansa ja lähtee rohkeasti käsittelemään moniuloitteista kokonaisuutta esittelemällä katsojalleen käsiteltäviä hahmoja ja heidän tukahdetun kilpailutilanteensa kiristymistä.


Valtaistuinpelissä joko voittaa tai kuolee. Panokset nousevat nousemistaan ja juonenkäänteiden siivittämänä konfliktit kasvavat järisyttävän suuriksi. Jakso jaksolta rauhalliselta vaikuttava tilanne eskaloituu nopeasti erittäin vaativaksi ja petolliseksi taisteluksi vallasta. On hienoa nähdä, kuinka tiukasti ja helposti sarja ottaa katsojansa haltuunsa. Se imaisee heidät fantastisen maailman äärelle, joka tarjoaa lukuisia syväluotaavia hahmoja ja jännittäviä keskenään risteäviä tarinakaaria.

Ei ainoastaan, että kyseinen maailma on hyvin monitasoinen ja ulottuva, mutta samaan aikaan se osaa olla myös hyvin uskottava ja maanläheinen kaikesta satumaisuudestaan huolimatta. Se, kuinka sarja käsittelee hahmojaan ja tarinansa rakennetta, on jotain poikkeuksellisen upeaa seurattavaa. Jopa yllättävän eheä ja täyteläinen kokonaisuus etenee hitaasti, rakentaen jokaista tarinakaarta huolellisesti eteenpäin. Mikä myös yllätti minut täysin, oli se, kuinka virheetön tarinan tasapainotus on kauden aikana.


Se pitää sisällään lukuisia sukuja ja niiden välillä kehkeytyviä tapahtumia, jotka eivät välttämättä suoranaisesti vielä ensimmäisen tuotantokauden aikana saata vaikuttaa toisiinsa sen ihmeellisemmin. Mikä on kuitenkin varmaa, on se, että nämä tarinakaaret tulevat myöhemmin risteämään toistensa kanssa tavalla tai toisella, mikä herättää paljon ajatuksia ja toiveita jatkon suhteen. Emme välttämättä saa toivomaamme tai mitä odottaisimme seuraavaksi tapahtuvan, mutta sillä sarja pitääkin huolen siitä, ettemme voi arvata ennalta ollenkaan sen tarjoamia yllätyksellisiä käänteitä.

Sarja tarjoaa verta, hikeä, alastomuutta, petoksia ja järkyttäviä juonenkäänteitä, jotka varmistavat sen, että katsoja saa arvokkaalle ajalleen vastinetta. Katsoja kokee kauden aikana monenlaisia tunteita ja kokemuksesta sanonkin, että ajoittain ne osaavat olla hyvin vahvoja sellaisia. Investoituminen materiaaliin on lähes vääjäämätöntä, minkä vuoksi pysymmekin sarjan tiukassa otteessa vangittuina ensimmäisiltä minuuteilta viimeisiin.


Se pitää sisällään aivan mielettömän upean näyttelijäkaartin, joka ei todellakaan petä. Vaikka suurin osa näyttelijöistä eivät olleetkaan ensimmäisen tuotantokauden julkaisuaikoihin tunnistettavimmasta päästä, hyvin nopeasti he kuitenkin onnistuvat voittamaan katsojat puolelleen upealla omistautumisellaan. Roolisuoritukset ovat erittäin uskottavia ja varteenotettavia, minkä vuoksi onkin niin helppoa investoitua ja uskoutua sarjan kokonaisvaltaiseen tarinaan.

Teknisesti sarja on yhtälailla päätähuimaavan maagista seurattavaa. Visuaalisesti se tarjoaa virheettömän upeaa silmäkarkkia sinemaattisella lähestymistavallaan, eikä selkeästikään säästele sen puolesta kustannuksissaankaan. Ei ainoastaan, että kuvaus on ensiluokkaista ja yksityiskohtaista, mutta sen tarjoama täyteläinen värimaailmakin pitää huolen siitä, että katsoja nauttii jokaisesta hetkestä tunteella ja täysillä.


On pakko myös mainita kuinka tarkkaa ja teknisesti vaikuttavaa kameratyöskentelyä sarja pitää sisällään. Huolellisesti suunnitellut kamera-ajot ja kohdistukset tuovat sarjaan ulottuvuutta ja taiteellista kosketusta, joita pystyy katsojana ihailemaan taukoamatta. Vaikka yksittäiset efektit saattavatkin ajoittain ponnahtaa silmille hieman häiritsevällä tavalla, ne eivät vie kokonaisvaltaiselta tekniseltä mestarillisuudelta mitään pois.

Game of Thronesin ensimmäinen tuotantokausi on kutakuinkin mestarillinen osoitus siitä, että alalla toimivat tekijät osaavat asiansa, kun he pistävät kaikkensa peliin. Kun sanotaan, että suunniteltu on puoliksi tehty, niin tässä tapauksessa se suunnitteluprosessi on ollut hyvin tärkeässä roolissa. Tekijät ovat selkeästikin miettineet pitkään ja hartaasti kaikkea suurista tarinakokonaisuuksista minimaalisiin yksityiskohtiin, sekä saaneet ne erheettömästi sulamaan yhdeksi syväluotaavaksi ja vapaasti hengittäväksi kokonaisuudeksi.


Vaikka odotinkin sarjan ensimmäisen tuotantokauden katsastamista pelonsekavin tuntein, en voi muuta tehdä, kuin ylistää sitä maasta taivaisiin ja nostaa hattua tekijöille sen mestarillisuudesta. Ensimmäinen tuotantokausi onnistui vakuuttamaan minut siitä, että sarjalla olisi paljon tarjottavanaan tulevien kausien osalta, enkä malta odottaa seuraavan kauden katsastamista. En tiedä onko sarja yhtä mestarillinen jatkossakin, mutta sen kyllä voin varmuudella sanoa, että ensimmäisen kauden jälkeen tulevaisuus näyttää hyvin valoisalta. Toisen kauden pariin tiemme nyt vie...


Kirjoittaja: Ilja Malakeev, 20.5.2020
Lähteet: kansikuva www.impawards.com, sarjan tiedot www.imdb.com, traileri www.youtube.com

Kommentit