Luther | Kausi 1 (2010) - arvosteluOhjaus: Brian Kirk, Sam Miller, Stefan Schwartz
Pääosissa: Idris Elba, Warren Brown, Ruth Wilson,
Steven Mackintosh, Saskia Reeves, Indira Varma,
Dermot Crowley, Paul McGann, Michael Smiley
Genre: Rikos, Draama, Mysteeri
Jaksoja: 6

Muistan jopa yllättävän hyvin, kuinka pari vuotta sitten törmäsin ohimennen BBC:n tuottamaan rikosdraamasarjaan nimeltään Luther. Silloin uutisoitiin Idris Elban jatkavan suositussa roolissaan, joten kiinnostuin tarkistamaan, että mistä on itse sarjassa kyse. Vaikka Luther onkin saanut paljon ylistystä osakseen, jokin muu elokuva tai sarja tuntui kiinnostavan minua sillä hetkellä enemmän. Nyt kun löytyi sopiva aukko uudelle sarjalle, päätin ottaa tämän katsastuslistalle unohtuneen sarjan haltuun ja arvostella sen läpi.


John Luther on rikosetsivä, joka sortuu helposti työnarkomaniaan. Hän käsittelee murhatapauksia, joihin usein liittyy sarjamurhaajia, joten hänen toimenkuvan vakavuudesta ei ole kysymystäkään. Johnilla on erityislaatuinen kyky päästä murhaajien kanssa samalle aaltopituudelle kaivamalla heidän sairaan mielensä sisälle. Valitettavasti etsivän kyseenalaiset menetelmät, ailahteleva persoonallisuus ja levoton yksityiselämä ajaa hänet ongelmiin ylempiarvoistensa kanssa, minkä vuoksi monet kollegat pitävät häntä enemmän osana ongelmaa, eikä ratkaisua.

Idris Elban esittämä rikosylikomisario John Luther palaa pitkältä pakkolomautukseltaan takaisin etsivän hommiinsa. Hänen elämänsä on tuntunut ottavan kovia kolauksia matkan varrella, mutta syytä lomautukselle ei kuitenkaan heti kerrota, mikä pitää katsojan kiinnostuneena hahmon olemuksesta ja historiasta. John on siitä kiehtova etsivä, ettei hän toimi tai ajattele kuin muut kollegansa. Hän kiertää ja kaartaa lain reunoilla menetelmiensä kanssa, eikä pelkää ottaa massiivisia riskejä tapausten ratkaisemiseksi.


John Luther on jääräpäinen tapaus ja sen vuoksi ajaakin itsensä jatkuvasti tukaliin tilanteisiin. Jollain ihmeellisellä tavalla hän kuitenkin onnistuu väistämään varmat luodit juuri viime hetkillä. Ensimmäisenä tapauksena John lähtee tutkimaan uuden työparinsa, Warren Brownin esittämän Justin Ripleyn, kanssa kaksoismurhaa, jonka jälkeen ei jää lainkaan todisteita. Kokenut ja määrätietoinen etsivä alkaa kuitenkin löytämään palapelin puuttuvia palasia analysoidessaan tilannetta ja aloittaa hyvin kutkuttavan tapahtumasarjan, joka muuttuu pian erittäin henkilökohtaiseksi.

Omaperäisesti sarja paljastaa rikollisen heti kättelyssä, sekä keskittyy siinä samalla etsivän ja epäillyn väliseen ''kissa-hiiri'' -leikkiin, joka alkaa nopeasti muuttumaan hyvin vaaralliseksi psykologiseksi kädenväännöksi. Monesti kun jokin sarja aloittaa lähestymällä konseptiaan käänteisessä muodossa, kiinnostus ja mysteeri katoaa pian, mutta tässä tapauksessa se onnistuu löytämään tarvittavat työkalut pitääkseen katsojan tiukasti kiinni rajusti eskaloituvan tilanteen ytimessä.


Tarina keskittyy yksittäisiin tapauksiin, jotka samalla edistävät tarinan suurempaa kokonaisuutta. Seuraessamme monia tutkintoja, opimme Johnista ja hänen ajattelumalleistaan lukuisia asioita, jotka myöhemmin ajavat katsojan emotionaaliseen ristiriitaan moraalisten kysymysten noustessa pinnalle. Mies tietää mitä tekee ja hänen aggressiivinen lähestymistapansa työtään kohtaan on poikkeuksellista seurattavaa.

On kiehtovaa seurata kuinka tärkeää etsivän työ miehelle on hänen elämässään. Hän kuvainnollisesti syö ja hengittää tapauksiaan, mikä luonnollisesti pitää stressaavan ilmapiirin jatkuvasti katossa - olkoon hän työpaikallaan tai kotonaan. Johnin yksityiselämä on täynnä monimutkaisia koukeroita, jotka alkavat pikkuhiljaa avautumaan sarjan edetessä eteenpäin. Mies kamppailee jatkuvasti omien ailahtelevien ajatuksiensa kanssa ja samalla pyrkii ratkaista rikoksia mahdollisimman efektiivisesti.


Lutherin ensimmäinen tuotantokausi on ehdottomasti hyvin laadukas kokonaisuus. Vaikka sillä kestääkin muutaman jakson verran päästä toden teolla vauhtiin, se onnistuu voittamaan katsojan kuin katsojan puolelleen. Ensimmäiset kolme jaksoa toimivat moitteettomasti tarinan ja käsiteltävien hahmojen alustuksena, mutta tuotantokauden todellinen laatu seuraakin sitten perässä. Viimeiset kolme jaksoa eskaloivat tarinan niin kutkuttaville teille, että se jopa yllätti suurella tason nostollaan.

Jos jotain negatiivista pitäisi sanoa ensimmäisestä tuotantokaudesta, niin se tuntuu ajoittain hiukan epäuskottavalta. John tuntuu pärjäävän työssään poikkeuksellisen ylivertaisella onnistumisprosentilla, vaikka tutkimisen aikana otetut riskit ovat erittäin suuria. Vaikka mutkia ilmestyykin matkan varrella lukuisia, mikään niistä ei tunnu olevan liian vaikeita omaperäiselle etsivälle ratkaistavaksi ja hoidettavaksi. Lähes kaikki tapaukset tuntuvat ratkeavan kun sormia napsauttamalla konsanaan.


Lutherin ensimmäinen tuotantokausi on hyvin potentiaalinen ja kiehtova tapaus kaiken kaikkiaan. Vaikka aluksi tuntuikin siltä, ettei tarina meinannut päästä vauhtiin, sarjan lopetus raaputtaa tämän skeptisyyden vakuuttavasti unohduksiin. Tunnelma on painostava ja mukaansatempaava, minkä vuoksi siihen on helppoa jäädä koukkuun. Mikä myös yllätti minut positiivisesti, oli se, että tekijät onnistuivat pitämään kokonaisuuden ihailtavasti maanläheisenä, vaikka tapaukset itsessään olivatkin äärimmäisen mielipuolisia. Massiivinen Lontoo ei tapahtumapaikkana nielaise sarjaa suuruudellaan, vaan antaa sille sopivasti tilaa pysyäkseen omana itsenään.

Teknisesti sarja tuntuu hyvin pienimuotoiselta ja omaperäiseltä kokonaisuudelta, joka eroaa myös selkeästi esimerkiksi vastaavanlaisista yhdysvaltalaisista tuotannoista, jotka yleisimmin suurentelevat materiaaliaan ja merkitystään näyttääkseen paremmalta. Tämä brittiläinen tuotanto onnistuu kuitenkin pitämään konseptinsa miellyttävän kompaktina ja hillittynä kokonaisuutena, joka tarjoaa lukuisia jännittäviä tilanteita ja kutkuttavia käänteitä. Tämän jälkeen olen erittäin kiinnostunut Lutherin toisesta tuotantokaudesta ja sen äärelle tallustelemmekin seuraavaksi.


Kirjoittaja: Ilja Malakeev, 2.5.2020
Lähteet: kansikuva www.impawards.com, sarjan tiedot www.imdb.com, traileri www.youtube.com

Kommentit