Luther | Kausi 3 (2013) - arvosteluOhjaus: Sam Miller, Farren Blackburn
Pääosissa: Idris Elba, Warren Brown, Dermot Crowley,
David O'Hara, Nikki Amuka-Bird, Ruth Wilson, Sienna Guillory,
Michael Smiley, Shaun Mason, Kevin Fuller,  Elliot Cowan
Genre: Rikos, Draama, Mysteeri
Jaksoja: 4

Jopa yllättävän laadukkaiden kahden ensimmäisen tuotantokauden jälkeen olikin aika jatkaa Luther-sarjan kolmanteen kauteen, joka pitää sisällään neljä uutta kokopitkää jaksoa. Sarjan jatkaessa laadukasta tekemistään toisen tuotantokauden muodossa, odotukseni sitä kohtaan ovat progressiivisesti nousseet pilviin ja toivoin sarjan lyövän itsensä kolmannen kauden aikana kunnolla läpi. Sarjoille kolmannet kaudet alkavat olemaan pikkuhiljaa niitä hetkiä, jolloin niiden tulevaisuus määritellään - onko konsepti tarpeeksi venyvä ja ulottuva vai aletaanko sitä väkisin venyttämään venyttämisen vuoksi?


Lutherin arki etsivänä jatkuu edelleenkin riskialttiina ja tapahtumarikkaana. Hän pääsee tutkimaan kahta uutta kauhistuttavaa tapausta ja tietää ajan olevan kortilla, mutta mitä hän ei tiedä on, että hänen jokaista liikettään seurataan tarkasti sisältäpäin. Juuri kun Luther tuntuu pääsevänsä takaisin kuiville vesille, uusi uhka ilmenee edessä, eikä se ole Lontoon alamaailman luomuksia, vaan yksi omista virkamiehistä. Miehen kyseenalaisesti peitetyt teot alkavat pikkuhiljaa vuotamaan reunojen yli, minkä vuoksi juuri ja juuri kasassa pysynyt korttitalo alkaa huojumaan liitoksistaan.

Salainen sisäinen tutkinta tuo asetelmaan juuri sopivasti uutta virtaa ja panoksia, jotka pitävät huolen siitä, ettei katsoja tylsisty tarinan edetessä missään vaiheessa. Tämä tilanne luo yllättäen vastakkainasetteluja, joita emme olisi koskaan toivoneet syntyvän. Rohkeiden valintojen ja toimien vuoksi seuraamukset ovat kasvaneet massiivisiksi ja Lutherilta odotetaan sitä viimeistä naulaa, joka sinetöisi hänen arkkunsa lopullisesti. Onneksi tarinankin kannalta kokenut etsivä on penaalin terävimmästä päästä, eikä anna kenenkään pompotella itseään helpon sinetin saamiseksi.


Idris Elban esittämä John Luther on kasvanut ihmisenä paljon viimeisen kahden tuotantokauden aikana, eikä tämäkään kausi ole poikkeus. Vakuuttavasti sarja jatkaa jo itsestään tiukan silmukan kiristämistä. Vaikka mies ajoittain tekeekin hyvin riskialttiita päätöksiä tilanteen eskaloituessa, välitämme hänestä paljonkin. Pystymme moitteettomasti investoitumaan emotionaalisella tasolla hänen intensiiviseen ja tapahtumarikkaaseen matkaansa, joka tuo mukanaan paljon jäännittäviä ja sydäntäsärkeviä hetkiä.

Entisen vaimon traagisen kuoleman jälkeen, John löytää pitkästä aikaa itselleen uuden ihastuksen, Sienna Guilloryn esittämän Maryn, joka tupsahtaa kun tyhjästä miehen elämään ja vie tämän jalat mennessään. Tämä herättää salaiseen tutkintaan osallistuvien David O'Haran esittämän George Starkin ja Nikki Amuka-Birdin esittämän Erin Grayn huomion ja he päättävät käyttää tilaisuutta hyväksi narauttaakseen etsivän itse teosta. Maryn sotkeminen tutkintaan ajaa Johnin raivon partaalle ja menneisyyden haamut tulevat takaisin piinaamaan miehen jo kertaalleen puhdistettua mainetta.


Tarina käsittelee edelliskauden tapaan kahta intensiivistä tapausta, jotka koettelevat radikaalisti Lutherin kärsivällisyyttä ja moraalista koodia. Kun vastoinkäymiset alkavat loppua kohden kasvamaan ylitsepääsemättömiksi menetyksiksi, Luther joutuu miettimään seuraavat siirtonsa huolellisemmin päästäkseen kuiville vesille syyttävien silmien tarkkaillessa hänen toimintamallejaan jatkuvasti. Ajan käydessä vähiin, etsivä alkaa puntaroimaan oman nahkansa ja oikeuden välillä, eikä kumpikaan vaihtoehto näytä ajavan miestä toivottuun lopputulokseen.

Silmukka kiristyy ja selviytymismahdollisuudet alkavat hupenemaan kovaa vauhtia todisteiden osoittaessa yksipuolisesti kokeneen Lutherin suuntaan. Käsiteltävät tapaukset ovat jälleen kerran nostaneet tasoaan vakavuusasteikolla sarjan edetessä ja tunnelma on senkin puolesta onnistunut muuntautumaan paljon painostavammaksi ja häiritsevämmäksi. On hienoa nähdä, että paneudumme yhä enemmän ja keskittyneemmin myös kolikon kääntöpuoleen - rikollisiin. Nämä ihmiset ovat kiehtovia tapauksia, mutta tietenkin vain psykologisesta näkökulmasta katsottuna, sillä itse rikokset ovat karmaisevia koettavia ja motiivit niiden takana aivan järisyttävän häiritsevää seurattavaa.


Toisen kauden mukautuessa ensimmäistä kertaa sarjan uuteen lyhyempään rakenteeseen, se valmisteli samalla kaikki tarvittavat työkalut kolmannen kauden käytettäväksi. Se näkyy myös tason nostossa, jonka tämä tarinakokonaisuus onnistuu ehdottomasti saavuttamaan. Tarinallisesti kolmas tuotantokausi on edeltäjänsä tapaan tasainen ja perusteellisempi kokonaisuus, mutta tällä kertaa se onnistuu olemaan paljon muistettavampi panosten noustessa pilviin ja vastoinkäymisten osuessa aggressiivisemmin katsojan tunteisiin.

Emotionaalisesti latautunut kokonaisuus pitää huolen siitä, ettei katsoja jää väkevän draaman ulkopuolelle, vaan elää hetkessä päähahmonsa kanssa. Erittäin kiehtova ja mutkikas asetelma varmistaa katsojan kiinnostuksen pysyvän katossa, eikä kausi hellitä tahtiaan missään vaiheessa, mikä on mahtavaa kokea näin tulevaisuutta ajatellen. Lutherin kolmannen kauden jälkeen on pakko kyllä sanoa, että olen yllättynyt kuinka pitkäjänteisesti sarja on onnistunut pitämään tasonsa niinkin korkealla kausi kaudelta tylsistymättä ollenkaan matkan varrella. Päinvastoin.


Se on vain noussut nousemistaan, enkä malttaisi odottaa seuraavan kauden katsastamista. Nyt kun sarja on onnistuneesti yltänyt potentiaaliseen tasoonsa, onkin kiehtovaa nähdä, että onnistuuko seuraavat kaudet pitämään tason yhtä vakuuttavana vai alkaako kantti jo pettämään paneiden noustessa? Nyt onkin kiehtovaa nähdä mitä neljäs kausi saa aikaiseksi, sillä konseptin puolesta mahdollisuuksia olisi vaikka mihin. Valitettavasti kun seuraava kausi pitää sisällään vain kaksi jaksoa, on hieman pelottavaa ajatella, mitä tekijät pystyvät tekemään rajattujen mahdollisuuksiensa kanssa. Aika näyttää...


Kirjoittaja: Ilja Malakeev, 8.5.2020
Lähteet: kansikuva www.impawards.com, sarjan tiedot www.imdb.com, traileri www.youtube.com

Kommentit