Ohjaus: Bong Joon Ho
Pääosissa: Chris Evans, Song Kan Ho, Ed Harris,
John Hurt, Tilda Swinton, Jamie Bell, Octavia Spencer,
Ewen Bremner, Ko Asung, Luke Pasqualino
John Hurt, Tilda Swinton, Jamie Bell, Octavia Spencer,
Ewen Bremner, Ko Asung, Luke Pasqualino
Genre: Scifi, Toiminta, Jännitys
Kesto: 2 tuntia 6 minuuttia
Oscar-yllättäjästä Parasite-elokuvasta tuttu ohjaaja Bong Joon Ho on tehnyt uransa aikana monia elokuvia, jotka ovat menneet ainakin omalta osaltani täysin ohi tähtäimen. Nyt tuntui olevan sopiva aika korjata vääryydet ja ottaa yksi herran arvostetuimmista tuotoksista analysoinnin kohteeksi. Snowpiercer on eteläkorealainen tieteiselokuva, joka valmistunut kansainvälisenä yhteistuotantona. Se perustuu ranskalaiseen sarjakuvaromaaniin nimeltään ''Le Transperceneige'', josta minulla ei ollut mitään aiempaa tietoa, joten kokemukseni tulee olemaan täysin avoin ja mistään riippumaton.
Vuosi on 2031 ja noin seitsemäntoista vuotta sitten tapahtunut epäonninen yritys keskeyttää ilmaston lämpeneminen johtaa äkillisesti uuteen jääkauteen. Ihmiskunnan viimeinen turvapaikka on junassa nimeltä Snowpiercer, joka kiertää ympäri maailmaa ikiliikkujamoottorinsa voimin. Jäistä maisemaa puhkovassa junassa noudatetaan tiukkaa luokkajakoa: köyhät kyykistelevät junan takaosassa rikkaiden ja etuoikeutettujen nauttiessa leveästä elämästä junan keulassa. Helvetti pääsee valloilleen, kun köyhempi osa nousee kapinaan.
Alkuun täytyy kyllä todeta, että elokuvan konsepti on erittäin kiehtova ja mielenkiintoinen tapaus kaiken kaikkiaan. Ajatuskin siitä, että näin absurdi ja uskomaton dystopialainen asetelma olisi mahdollinen oikeassa elämässä, on jollain tavalla mieletöntä kokea. Ohjaaja Bong Joon Ho saa, kuin saakin, nimittäin näinkin ylilyövän asetelman tuntumaan niin uskottavalta ja varteenotettavalta kokonaisuudessaan, rakennellessaan maailmaansa samalla niin määrätietoisesti ja huolellisesti pitkin kestoaan.
Elokuvan tarjoamat teemat ovat hyvin syvällisiä ja ajatuksia herättäviä kokonaisuuksia, joita pystyy katsojana ehdottomasti heijastamaan oikean elämän tilanteisiin, kokemuksiin ja tuntemuksiin. Luokkaerottelu on edelleenkin suuri ongelma maailmalla, kun köyhien ja rikkaiden välinen taloudellinen ja hyvinvoinnin ero suurenee suurenemistaan. Tässä tuotoksessa tämä ongelma onkin hyvin keskeisessä asemassa ja sitä osataan käsitellä monella eri tavalla pitkin elokuvaa.
Tarinaa seurataan köyhien eloonjääneiden näkökulmasta, joita on jo vuosien ajan sorrettu junan kolkossa takaosassa, jossa vettä, ruokaa ja lämpöä on vain rajatusti saatavilla. Seuraamme elokuvassa vääjäämätöntä ja käänteentekevää muutosta, joka rikkoisi tämän oletukseksi muodostuneen asetelman ainiaaksi. Chris Evansin esittämä Curtis ja hänen takaosan ystävänsä lähtevät vihdoin vallankumoukselliseen matkaan junan keulaan toiveissaan valta ja oikeudenmukaisuus, joita he ovat tuskissaan yrittäneet saavuttaa kärsivällisyydellään.
Hahmojen määränpäät ovat katsojalle selkeät heti alusta asti ja seuraamme malttamattomina, kuinka tilanne rupeaa eskaloitumaan pikkuhiljaa heikommille jäille ajaen takaosan kapinoitsijat hyvin tiukkoihin tilanteisiin ja pilviä halkoviin dilemmoihin. Panokset ovat massiiviset, eikä paluuta aiempaan enää ole, mikä nostaakin elokuvan jännitystä entisestään hyvin korkealle tasolle. Riskejä, uhrauksia ja suuria menetyksiä koemme elokuvan aikana paljon ja ne kaikki tuntuvat hyvin osuvilta ja efektiivisiltä. Välitämme hahmoistamme sen verran, että pääsemme toden teolla jännittämään heidän puolestaan tämän vaarallisen operaation aikana.
Tarina itsessään on koottu hyvin helposti lähestyttävällä ja miellyttävällä tavalla, eikä se suurimmaksi osaksi aiheuta sen suurempia pettymyksiä. Seuraamme odottamattoman menestyksekästä vallankumousyritystä ja luokkaerottelun tuomia suuria kysymyksiä, jotka yllättävät monipuolisuudellaan ja -uloitteisuudellaan. Ainoa seikka, mikä jättää hieman toivomisen varaan, oli uniikkeihin vaunuihin keskittymisen ailahtelevaisuus.
Elokuvan alussa yksilöllinen keskittyminen on hyvin syvää ja ajatuksiaherättävää, kun käymme läpi vaunujen symbolistisia ja tulkinnallisia seikkoja paljon perusteellisemmalla otteella, mutta mitä pidemmälle hahmomme etenevät junassa kohti nokkaa, sitä vähemmän vaunujen vaativiin teemoihin paneudutaan. Onneksemme tämän hupenevan keskittymisen tilalle osattiin tuoda tilalle enemmän emotionaalista kontekstia ja taakkaa etenkin hahmojen rakenteiden osalta, taklaten samalla hyvin vaativia ja ajoittain jopa inhimillisesti häiritseviäkin yksityiskohtia.
Teknisesti elokuva on oikein toimiva kokonaisuus. Visuaalisesti elokuva tuo vakuuttavasti apokalyptisen ilmapiirin ja jääkauden tarjoamat kylmät sävyt näytölle katsojan koettavaksi. Alusta asti olemme tiukasti kiinni elokuvan otteessa ja se onnistuu lumoamaan meidät upealla audiovisuaalisella toteutuksellaan. Vaikka ajoittain mittavan junan ja jään peitossa piilevän ulkomaailman ulkonäkö itsessään ei menekään ihan läpi muusta erinomaisesta teknisestä materiaalista, kokonaisuus ajaa upeasti asiansa tasaisen korkeatasoisella suorittamisellaan.
Jos jostain täytyy vielä erikseen elokuvasta mainita, niin se olisi se, että Snowpiercer-teoksen näyttelijäkaarti on aivan järjettömän kovaluokkainen sekä teoriassa paperilla, että käytännössä näytöllä. Roolisuoritukset ovat erittäin vakuuttavia ja pystymme katsojina yllättävänkin tiukasti uskoutumaan näyttelijöiden myymään asetelmaan ja ohjaajan luomaan maailmaan. Ainoa hahmo mikä välillä hieman veti minua pois elokuvasta ylilyövyydellään oli Tilda Swintonin esittämä Mason, joka ajoittain toden teolla ylisuoritti hahmonsa suhteen. Aluksi se paistoi hyvin ikävästi silmiin kaikista muista realistisista suorittajista, mutta myöhemmässä vaiheessa totuimme siihen.
Snowpiercer on elokuva, joka ei välttämättä kaikille katsojille avaudu yhtä syvällisenä ja moniuloitteisena kokonaisuutena kuin esimerkiksi minulle, mutta sen voin kyllä tosiaankin luvata, että teos tarjoaa katsojalle kuin katsojalle varmasti monia päheitä taistelukohtauksia, lukuisia tiukkoja ongelmatilanteita, sekä tarpeeksi emotionaalista materiaalia pitääkseen kenet tahansa viihtyneenä noin parin tunnin ajan näyttönsä äärellä. Elokuva on hyvin kiehtova ja syväluotaava tapaus kaiken kaikkiaan.
Lähteet: kansikuva www.impawards.com, elokuvan tiedot www.imdb.com, traileri www.youtube.com
Kommentit
Lähetä kommentti