Hannibal | Kausi 1 (2013) - arvostelu



Luojat: Bryan Fuller
Pääosissa: Hugh Dancy, Mads Mikkelsen, Caroline Dhavernas,
Laurence Fishburne, Kacey Rohl, Gillian Anderson, Hettienne Park,
Aaron Abrams, Scott Thompson, Lara Jean Chorostecki,
Eddie Izzard, Vladimir Jon Cubrt, Raúl Esparza
Genre: Rikos, Draama, Kauhu, Jännitys
Jaksoja: 13

"This is my design."

Muistan kuin eilisen, kuinka selasin Netflixin suurta valikoimaa läpi etsiessäni jotain uutta katsottavaa ja katseeni osuikin yllättäen houkuttelevaan Hannibal-sarjaan, josta en ollut aiemmin kuullutkaan. NBC:n esittämä sarja perustuu Thomas Harrisin kirjoittaman Hannibal Lecter -romaanitrilogian hahmoihin ja elementteihin, jotka yhdistyvät yhdeksi ennennäkemättömän uniikiksi kokonaisuudeksi. Kirjasarjasta on tehty lukuisia elokuvasovituksia, mutta sarjan muodossa yhtä tasokasta laatua emme ole kuitenkaan vielä todistaneet.

Nyt oli siis erinomainen tilaisuus näyttää, että Uhrilampaat ei ole ainoa adaptaatio, jota voisi pitää korkeassa arvossa. Tiesin siitä ennakkoon vain sen, että sarja käsittelee Hannibal Lecterin nuoruusvuosia, jolloin hän työskenteli vielä arvostettuna psykiatrina, ja että nimikkoroolissa esiintyisi erittäin lahjakas Mads Mikkelsen. En oikein osannut odottaa sarjalta mitään ennakkoon tietämättömänä, mutta toivoin sen tarjoavan jotain omaperäistä ja mielenkiintoista analysoitavaa. Oliko Hannibal-sarjan ensimmäinen tuotantokausi mistään kotoisin?


Sarjassa seuraamme Will Grahamia, FBI:lle työskentelevää erikoisasiantuntijaa, jolla on erityinen lahja käytössään. Hän pystyy hypoteettisesti asettamaan itsensä murhaajan kenkiin, tuntea myötätuntoa heitä kohtaan ja analysoida rikospaikkoja hyvin uniikilla, sekä edistyksellisellä tavalla. Hän auttaa FBI:ta murhatutkimusten ratkaisemisessa, kun kyseessä ovat sarjamurhaajat. Will pystyy profiloimaan murhaajan kuin murhaajan ja selvittämään heidän perimmäiset motiivinsa luodakseen yleisen persoonallisuusprofiilin jokaiselle sarjamurhaajalle tulevien tutkimusten nopeuttamiseksi.

FBI hakee myös sivullista apua psykiatriselta tohtorilta Hannibal Lecteriltä, Willin kamppaillessa oman ailahtelevan mielenterveytensä kanssa häiritsevien rikospaikkojen keskellä. Mitä tapahtuu, kun Will joutuu suuren paineen alaiseksi ratkoessaan murhien sarjaa, jotka saattavat liittyä toisiinsa hyvin keskeisesti? Astuuko FBI:n uusi värväys rajan väärälle puolelle omistautuessaan työlleen täysillä vai onko se kaikki vain vainoharhaisuutta? Liittyykö Hannibal millään tavalla erikoislaatuisiin murhiin vai onko hän vain observoimassa tutkimusta pitääkseen potilastaan silmällä?


Ihmisen psykologia ja käyttäytymistieteet ovat aina olleet lähellä sydäntäni, joten sarjan materiaali vaikutti minuun hyvin efektiivisellä tavalla. On sekä kiehtovaa, että pelottavaa ajatella, mitä ihmisen mielessä liikkuu, kun se on järkyttävän epätasapainossa. Sarjassa pääsemmekin uppoutumaan moneen näkökulmaan ja erilaiseen mieleen, jotka herättävät varmasti katsojissaan pelonsekavia tunteita. Ei ainoastaan, että se uppoutuu syvälle psykologisen ajattelutavan ytimeen, mutta se saa jopa näytön toisella puolella seuraavat sielut analysoimaan itse itseään, nostaen samalla pöydälle hyvin painavia kysymyksiä inhimillisyydestä, moraalista, sekä monimutkaisesti toimivasta ihmismielestä.

Sarjan alustus on erittäin perusteellista ja huolellista seurattavaa. Pääsemme heti kättelyssä käsiksi sen asetelmaan, sekä sen eriskummalliseen dynamiikkaan, jonka avulla katsoja kuin katsoja pääsee jyvälle sen moniuloitteisesta ja tulkinnallisesta materiaalista. Sarjassa käsitellään lukuisia häiritseviä tapauksia, jotka saattavat järkyttää heikkohermoisia katsojia graafisuudellaan ja raakuudellaan. Will Graham etenee urallaan askel askeleelta ja tapaus tapaukselta tohtori Hannibal Lecter tukenaan.


On kiehtovaa seurata, kuinka pahanenteiseltä vaikuttava psykiatri on niin keskeisesti mukana mielenterveydellisesti ailahtelevan asiantuntijan arkipäivässä. Sarjan asetelma todellakin elää ja muuntautuu jatkuvasti tilanteiden eskaloituessa radikaalisti hyvin kireäksi kokonaisuudeksi. Se tapa, jolla molemmat osapuolet - Will ja Hannibal - analysoivat ja manipuloivat toinen toisiaan, on erittäin vangitsevaa ja hermojaraastavaa katsottavaa, sillä emme osaa ollenkaan sanoa kumman puolella sitä kannattaisi lopulta olla. Tilanteet osaavat nimittäin olla yllätyksellisiä ja arvaamattomia etenkin äkkinäisten muutosten ilmaantuessa.

Sarjan tunnelma on erityisen painostava ja väkevä kaikessa häiritsevyydessään. Tunnemme jaksojen aikana paljon vangitsevaa inhoa, joka täyttää mielen hyvin synkillä ajatuksilla. Graafiset kohtaukset herättävät suurta epämieltymystä ja jännitystä katsojassaan, mutta samaan aikaan lumoavat heidät visuaalisella taiteellisuudellaan. Sarjan visuaalinen puoli on parhaimmillaan puhdasta taidetta, joka tulkinnallisuudellaan syventää, sekä avartaa konseptin mahdollisuuksia ja rajoja maksimiin. Jaksojen aikana kokeillaan rohkeasti monenlaisia uniikkeja visuaalisia näkemyksiä ja metodeja, jotka luovat hyvin omaperäisen ja efektiivisen ilmapiirin sarjan käsiteltäväksi.


On hyvin kiehtovaa huomata, kuinka kauden aikana Will Graham alkaa menettämään otettan omasta järjestään hänen mielenterveytensä ottaessa suuria osumia häiritsevien rikospaikkojen ja tiukkojen tilanteiden aiheuttamien traumojen vuoksi. Vaikka mies pystyykin samaistumaan ja eläytymään henkisellä tasolla murhaajiin, se ei tarkoita kuitenkaan automaattisesti sitä, että hän itse ei siitä vahingoittuisi millään tavalla. Päinvastoin.

Jokainen tutkinta ottaa osansa ja ajaa miehen yhä lähemmäs ja lähemmäs vakavaa sekoamisen rajaa, jota ei kenenkään toivoisi ylittävän. Hannibal Lecter taas on hyvin vangitseva tapaus kaiken kaikkiaan, joka johdattelee tahallaan sekä muita hahmoja, että katsojaansa harhaan hyvin hypnoottisen ja manipuloivan persoonansa avustuksella. Hän auttaa Williä työssään sekä psykiatrina, että ystävänä pitääkseen tämän mielenterveyden edes jotenkin kasassa, mutta miehellä ei siltikään tunnu olevan kaikki jauhot pussissaan puhtaita.


Sarjan ehdottomat valopilkut ovat Will Grahamia esittävä Hugh Dancy ja Hannibal Lecteriä esittävä Mads Mikkelsen, jotka eivät ainoastaan lyö läpi erinomaisina suorittajina, mutta saavat hahmot vahvasti erottumaan muistan hahmoista puolekseen. Faktahan on se, että kaikki sarjan näyttelijät ovat erinomaisella tasolla, minkä vuoksi näiden kahden päänäyttelijän maagiset suoritukset ovat siitäkin syystä erittäin vakuuttavia. Pakkohan se on nostaa jalustalle myös sarjan pääkuvaaja James Hawkinson, joka onnistuu herättämään tämän häiritsevän maailman maagisella tavalla eloon.

Hannibal-sarjan ensimmäinen tuotantokausi on erittäin vakuuttava aloitus, joka lupaa hyvää jatkoa silmäillen. Vaikka sarjalla kestääkin pari jaksoa saada jokaisesta katsojastaan tiukka ote, se onnistuu kauden puoleen väliin mennessä tasoittumaan ja kehittymään nousujohteisesti hyvin varteenotettavaksi kokonaisuudeksi, josta etenkin psykologisen kauhun ystävät saattavat löytää paljon mestarillisia ja miellyttäviä asioita. Sarjan konteksti ei varmasti sovi jokaiseen makuun, mutta sen laatua ei voi kuitenkaan kieltää. Nyt kohti toista tuotantokautta...


Kirjoittaja: Ilja Malakeev, 5.6.2020
Lähteet: kansikuva www.impawards.com, sarjan tiedot www.imdb.com, traileri www.youtube.com

Kommentit