Game of Thrones | Kausi 6 (2016) - arvosteluLuojat: David Benioff, D. B. Weiss
Pääosissa: Emilia Clarke, Lena Headey, Sophie Turner, Maisie Williams, Peter Dinklage,
Nikolaj Coster-Waldau, Liam Cunningham, Carice van Houten, Natalie Dormer, Conleth Hill,
Alfie Allen, Gwendoline Christie, Iwan Rheon, Dean-Charles Chapman, Jonathan Pryce,
Isaac Hempstead Wright, Iain Glen, Nathalie Emmanuel, Jacob Anderson, John Bradley,
Hannah Murray, Michiel Huisman, Kristofer Hivju, Aidan Gillen, Tom Wlaschiha, Jerome Flynn
Genre: Draama, Fantasia, Toiminta
Jaksoja: 10

''A Lannister always pays his debts.''

On hullua ajatella, kuinka suureksi ilmiöksi Game of Thrones on muuttunut, mitä pidemmälle sarjassa etenimmekään julkaisuaikoihin. Vaikka takana onkin ollut heikompia kausia, ne ovat olleet huonoimmillaan hyvin laadukkaita kokonaisuuksia, enkä oikeasti rehellisesti näe sitä mahdollisuutta, että taso putoaisi keskinkertaisen tasolle missään vaiheessa. Hiukan heikomman viidennen tuotantokauden jälkeen olikin aika siirtyä kuudennen pariin.


Game of Thrones on yhdysvaltalainen fantasiadraamasarja, joka perustuu George R. R. Martinin ylistettyyn ''Tulen ja jään laulu'' -fantasiakirjasarjaan. Sarja käsittelee hahmojensa kautta lukuisia teemoja ja konflikteja, jotka pyörivät sodan, uskonnon, seksin, väkivallan, sekä lojaalisuuden ja oikeuden ympärillä. Odotukseni tuotantokautta kohtaan ovat proggressiivisesti nousseet kausi kaudelta massiivisiksi, eivätkä panokset voisi olla yhtään suurempia tässä vaiheessa sarjaa. Pysyykö sarja edelleen tukevalla korokkeellaan vai onko lipsahduksien teitä jo näkyvissä?

Starkien kohtalot tuntuvat olevan sinetöitynä epäonneen Jon Snow'n kuoltua. Sansa Stark ja Theon Greyjoy yrittävät paeta sadistista Ramsay Boltonia, joka taas nousee pelottavankin vaikutusvaltaiseen asemaan suvussaan. Braavosissa Arya Stark sokeutuu rikkoessaan kasvottomien pyhiä sääntöjä, joten hänenkään tilanne ei näytä enää kovin kummoiselta. Cersei Lannister toimii koko Kuninkaansataman pilkan kohteena, mutta hän myös hautoo suuria suunnitelmia kääntääkseen rautavaltaistuinpelin päälaelleen. Suurempi uhka alkaa lähestymään Muuria valkoisten kulkijoiden madellessa kohti vääjäämätöntä taistelua.


Sarja jatkaa hurjaa lentoaan edelleen kuudennen tuotantokauden aikana. Olen ällistynyt siitä, että luojat David Benioff ja D. B. Weiss ovat onnistuneet pitämään laadun katossa koko tämän ajan ja katsojan mielenkiinnon palavana. Tarina jatkaa hyvin radikaalia eskaloitumistaan, eikä rauhasta ole enää tietoakaan rautavaltaistuinpelin kiristyessä jopa järkyttävän kireille teille. Viidennen tuotantokauden ailahtelevasta alustakaan ei ole enää tietoakaan, vaan sarja lähtee todellakin valmistelemaan katsojaa kohti armotonta tulevaa.

Kuudes tuotantokausi keskittyy paljon enemmän historiaan liittyviin yksityiskohtiin, jotka avartavat hieman käsitystämme aiemmista tapahtumista, joista katsojat ovat vain viittauksien muodossa kuulleet. Isaac Hempstead Wrightin esittämä Bran Stark on muutaman kauden ajan kehittänyt erityistä taitoaan kolmisilmäisen korpin tutkimisen yhteydessä ja löytänyt aivan uuden tavan nähdä maailmaa. Hän uppoutuu tähän maailmaan etsiessään vastauksia aiemmin nousseisiin kysymyksiin, jotka ovat joko askarruttaneet tai epäillyttäneet.


Nämä historiaan pohjautuvat kohtaukset toimivat myös vakuuttavasti aiempien kausien hienovaraisina kertauksina, sillä elämme sarjan merkittävimpiä hetkiä eri asiayhteyksissä ja näkökulmissa muutamaankin otteeseen kauden aikana. On hienoa nähdä, että sarjassa kukaan ei ole enää turvallisilla vesille. Hahmoja koetellaan massiivisin haastein, eikä kausi hellitä intensiteettiään oikeastaan missään vaiheessa, mikä pitää huolen siitä, että katsoja pysyy liimattuna tiukasti näyttöön kiinni.

Sarjan tavaramerkiksi kehkeytynyt radikaalinen yllätyksellisyys viedään tällä kaudella aivan uudelle tasolle. Vaikka katsojina elämmekin mukana ja yritämme rakentaa päissämme, kuinka tilanteet voisivat eteenpäin eskaloitua, olemme oppineet olla uskomatta veikkauksiimme ja oletuksiimme tulevasta, sillä suurimmaksi osaksi ne eivät vain tunnu osuvan maaliinsa. Tämän vuoksi yleensä jäämmekin nuolemaan näppejämme hirveästä järkytyksestä, kun asetelma ravistetaan aivan uuteen uskoon.


Koko sarjan aikana myytteinä eläneet valkoiset kulkijat nousevat vihdoin varjoistaan ja alkavat toden teolla muodostua massiiviseksi uhaksi koko Westerosille. Valmistautuminen väistämättömään
 taisteluun alkaa olemaan loppusuoralla ja harkittu taktikointi tuntuu olevan pakollinen työkalu suuren sodan voittamisessa. On kiehtovaa nähdä, kuinka valkoiset kulkijat pääsevät niin vaivihkaa hivuttautumaan elävien maille. Samaan aikaan, kun suurempi uhka matelee pohjoisesta, suvut nokittelevat toisiaan saadakseen rautavaltaistuimen itselleen.

Ihmisen mieli toimii kuitenkin hyvin merkittävillä tavoilla, eikä vallanhimo ja kilpailu omasta henkilökohtaisesta asemasta yhtään syötä rationaalista ajattelutapaa. Me ihmisinä haluamme kuitenkin aina sisimmissämme olla toinen toistamme parempia olkoot se miekkailua tai psykologista sodankäyntiä. Tämä peilaantuukin vakuuttavasti näytön toiselle puolelle sarjan sisällössä. Ihmiset tekevät virheitä - vaativia ja paljon, mutta yritämme aina kuitenkin päästä takaisin satulaan havittelemaan määränpäitämme.


Teknisesti sarja on tosiaankin päässyt sille tasolle, ettei kuluista enää tingitä ollenkaan. Vaikka visuaalinen yleisilme onkin pysynyt suht koskemattomana alusta asti, ykstyiskohtiin on panostettu yhä enemmän ja enemmän kausien aikana. Niitä myös esiintyy yhä enemmän ja enemmän, mikä tekee maailman avaamisesta paljon mielenkiintoisempaa ja syvällisempää puuhaa. Kuvaus on mieletömän mukaansatempaavaa ja hyvin harkittua pitkin kautta, eikä variaatioista tai pysäyttävistä hetkistä ole tosiaankaan pulaa. Ramin Djawadin sävellykset ovat edelleen mestarillisia, eivätkä mitkään kohtaukset ole vieläkään menettäneet iskevyyttään upean ja täyteläisen äänimaailmansa vuoksi.

Kun viidennen kauden ensimmäinen puolisko tuntui ailahtelevalta, niin kuudennessa tuotantokaudessa aloitamme yhtä intensiivisesti, kun miten edellisen kauden lopetimme. Materiaali on hyvin mukaansatempaavaa ja pääsemme takaisin käsiksi sarjan luontaiseen tahditukseen ja tunnelmaan, mitkä taas vangitsivat meidät ensimmäisien kausien aikana. Vaikka alkuperäismateriaalia ei oltukaan julkaisuaikoihin vielä kokonaan viimeistelty, sarjan luojat onnistuvat upeasti kehittämään oman suunnitelmansa tulevia koitoksia varten ja niputtivat kauden järkyttävän räjähtävällä ja armottomalla tavalla.


Kuudes kausi pitää sisällään lukuisia ikimuistettavia hetkiä. On tarjolla eeppistä ja mieleenpainuvaa taistelemista, sekä melettömän kireää psykologista sodankäyntiä, jotka yhdistettynä muodostavat yhden räjähdysherkän kokonaisuuden. Emme katsojina oikein tiedä, mitä sarjalta pitäisi odottaa kauden aikana, mikä on hieno asia. Tilanteet eskaloituvat eteenpäin ja ristiin sitä tahtia, että lopputulemaa on hyvin hankalaa ennakoida tai arvata. Kausi tarjoaa lukuisia erityisiä hetkiä, jotka pysäyttävät joko voimaannuttavien tai järkyttävien piirteidensä vuoksi.

Sarjan kuudennen tuotantokauden kaksi viimeistä jaksoa ovat puhdasta kultaa. Game of Thronesin seuraajille tutuiksi tulleet rajut juonenkäänteet saavat aivan uuden merkityksen rohkean lopetuksensa johdosta. Armoton, brutaali ja anteeksiantamaton eteneminen varmistaa sen, ettei katsojaa jätetä kylmäksi - ainakaan kirjaimellisesti. Tunteet kuohuvat ja tapahtumien massiivinen vaikutus jättää katsojan ristiriitaisten tunteiden valtaan. Kuudes tuotantokausi on ehdottomasti yksi sarjan vahvimmista kausista tähän asti.


Olemme ehdottomasti mielissämme siitä, että sarjalla on todellakin uskallusta mennä kaksihaaraisesta risteyksestä aivan omalle kolmannelle tielle ja että se on niin periksiantamaton materiaalinsa suhteen. On se upeaa, että vihdoin tarjolla olisi näinkin laadukas sarjakokonaisuus, joka ei ainoastaan painelisi oikeita nappuloita katsojassaan tunteiden herättämiseksi, mutta rakentaisi samalla jotain ennennäkemättömän massiivista ja merkityksellistä. Onkin hyvin mielenkiintoista nähdä, mihin Game of Thrones massiivisen tarinansa ja hahmokaartinsa veisi seuraavaksi, sillä vaihtoehtoja olisi lukuisia. Valmistelu suurta sotaa varten on alkanut.


Kirjoittaja: Ilja Malakeev, 28.7.2020
Lähteet: kansikuva www.impawards.com, sarjan tiedot www.imdb.com, traileri www.youtube.com

Kommentit