After (2019) - arvosteluOhjaus: Jenny Gage
Pääosissa: Josephine Langford, Hero Fiennes Tiffin, Selma Blair,
Shane Paul McGhie, Khadijha Red Thunder, Inanna Sarkis, Samuel Larsen,
Pia Mia, Dylan Arnold, Jennifer Beals, Peter Gallagher
Genre: Romantiikka, Draama
Kesto: 1 tunti 45 minuuttia

Seuraavaksi vuorossa onkin maailmanlaajuisesti nuorten suosima elokuva After, joka sai julkaisunsa aikaan paljon huomiota osakseen. Vaikka tuotos ei kriittistä kantaa kestänytkään, onnistui se mainiosti tekemään voittoa lippukassoilla ympäri maailman. After on romanttinen draamaelokuva, joka perustuu vuoden 2014 Anna Toddin kirjoittamaan samannimiseen romaaniin. Elokuvan synty pohjautuu niinkin pitkälle kuin vuoteen 2013, jolloin tarinan luoja julkaisi alustavan verkkokirjansa Wattpad-sivustolle ilmaiseksi.

Kerättyään siellä monet miljoonat lukukerrat, hän alkoi työstämään romaaniaan After-otsikon alle. Hänen alkuperäinen tarinansa perustui löyhästi Harry Stylesiin, Liam Payneen ja Zayn Malikiin - One Direction -poikabändin jäseniin ja heidän opiskeluvuosiinsa. Tarina perustuu siis suosittuun fanifiktioon, jonka Anna Todd One Directionin kannattajana kynäili. Hyvin pian alkoivat neuvottelut mahdollisesta elokuvasta ja vuonna 2019 After sai odotetun julkaisunsa. Onko elokuva kaiken sen suosion ansainnut vai onko kritiikissä tällä kertaa perääkin?


Tessa Young on kahdeksantoistavuotias lukio-opiskelija, joka aloittaa ensimmäisen kouluvuotensa uudessa koulussa. Hänen elämänsä tuntuu kulkevan suunnitelmien mukaisesti. Hän menestyy koulussa, hänellä on poikaystävä ja tulevaisuus näyttää valoisalta, mutta kun kuvaan astuu röyhkeä ja töykeä rehtorin poika Hardin, tilanne lähtee kontrolloimattomasti eskalotumaan joksikin aivan arvaamattomaksi.

Kun kuulin ensimmäisen kerran elokuvan olevan puhdasta fanifktiota One Directionille, pyörivät silmäni ylälaitaa pitkin puolelta toiselle. Puhumattakaan siitä, etten selkeästi ollut osa elokuvan kohderyhmää, en selkeästikään odottanut elokuvalta sen kummallisempia saavutuksia. Annoin sille kuitenkin mahdollisuuden, jos vaikka se onnistuisi yllättämään minut jollain erikoisella tavalla tai edes yrittäisi parhaansa mukaan tehdä jotain uutta ja tavallisesta poikkeavaa.


Josephine Langfordin esittämä Tessa on opinnoissaan menestyvä lukutoukka, joka rakastaa kirjojaan, eikä välitä koululaisten tavallisista aktiviteeteista. Hän vetäytyy mielummin oppikirjoihinsa kuin opiskelijoiden järjestämiin suuriin sosiaalisiin tapahtumiin. Uusia kavereita hän onnistuu kyllä helposti saamaan, eikä omaan seuraan turvaudu ensisijaisesti, mutta mielummin jättää hulluttelut muille. Aina äitiään kuunnellut tyttö tapaa kuitenkin yllättäen Hero Fiennes Tiffinin esittämän Hardinin, joka mullistaa hänen maailmansa aivan uuteen uskoon.

Seuraamme elokuvassa teinitytön muutosten täyttämiä aikoja, jonka aikana hänen mieltymyksensä ja tottumuksensa alkavat saamaan uusia tuulia. Tavallisesti erittäin varovainen Tessa alkaa pikkuhiljaa rikkomaan vuosien saatossa muovautunutta muottiaan ja lähtee rohkeasti kokeilemaan uusia asioita uusien positiivisien kokemuksien toivossa. Teinielämän ongelmat ja ristiriitaisuudet astuvat kuvaan astetta rajummin. Tytön vakaa elämäntilanne rupeaa horjumaan, kun hän alkaa etääntyä entisestä itsestään yhä kauemmas ja kauemmas.


Elokuvan tarina hyvin kliseinen ja ennalta-arvattava kaiken kaikkiaan. Seuraamme katsojina, kuinka Tessa käy lähes jokaikisen jo aiemmin muissa lukuisissa romanttisissa draamaelokuvissa nähdyt ja koetut tilanteet läpi. Ei ainoastaan, että elokuva on täynnä niitä, mutta omaperäisyys tuntuu olevan täysin hukassa. Löysin elokuvasta ehkä yhden lyhyen kohtauksen, joka vaikutti hiukan erilaisemmalta kaikkeen muuhun materiaaliin verrattuna, mutta sitäkään iloa ei enää jatkettu myöhemmin ollenkaan, minkä vuoksi se jäi vain vääjäämättömästi merkityksettömäksi nostoksi.

Elokuva näyttää osittain teinivuosien elämää uskottavassa valossa, mutta kun tilanne alkaa muuttumaan siirappiseksi, on siihen automaattisesti paljon vaikeampaa samaistua. Tarinan tapahtumat tuntuvat teennäisiltä perimmiltään, eivätkä juonenkäänteet ole tilanteisiinsa nähden ollenkaan uskottavia. Mitä pidemmälle elokuvassa etenemme, sitä puuduttavammaksi se alkaa muuttumaan toistelevan luonteensa vuoksi. On hyvin erikoista, että teinityttö, joka antaa rukkaset töykeälle pojalle usemman kerran elokuvan aikana, päätyy siltikin lopulta hänen armoilleen.


Vaikka kuinka kehnosti poika kohteleekaan Tessaa, tämä rakkaudensokeana pitää tiukasti tästä kiinni kynsin ja hampain, mikä on mielestäni hyvin kaukaa haettua realistisesta näkökulmasta katsottuna. Kyllä, teinit osaavat olla useinmiten tyhmiä kokemattomuutensa vuoksi, mutta jos näinkin kirjaviisas tyttö - joka nostaa feministisiä piirteitään esille monin tavoin elokuvan aikana - ei onnistu niistä pitämään lopulta edes kiinni, kun on tosi kyseessä, niin silloin on kyllä paletti aivan sekaisin.

Vaikka Tessa onkin miellyttävä hahmo itsessään, pinnallinen ja hyvin ennalta-arvattava käsittely valuttaa kaiken potentiaalin hukkaan. Näyttelijäsuoritukset ovat suurimmaksi osaksi kehnoja, vaikka yksittäisiä valonpilkahduksia Josephine Langford tarjoaakin roolissaan. Elokuva ei tunnu uniikilta tai omaperäiseltä oikein missään vaiheessa, minkä vuoksi sen aikana onkin niin hankalaa viihtyä. Kohtauksesta kohtaukseen siltä toivoo elokuvan loppuvan, sillä tilanne ei tunnu millään keinoilla paranevan - vain päinvastoin.


After on valitettavan heikko ja mitäänsanomaton elokuva, jossa sisältö ei tunnu olevan keskittymisen keskipisteenä alkuunkaan. Jopa turhauttavan ennalta-arvattava tarina haukotuttaa pitkin kestoaan, eikä juonenkäänteetkään tunnu auttavan elokuvaa lukuisissa ongelmissaan. Se nimittäin tarjoaa yhden ylilyövimmistä ja naurettavimmista juonenkäänteistä, minkä olen hetkeen nähnyt. Se sinetöikin elokuvan kohtalon lopulta ja jättää katsojan turhan toivomisen varaan. Toisella lähestymistavalla ja omaperäisemmillä ideoilla elokuvasta olisi voinut kyllä saada keskivertotasoisen kokonaisuuden, mutta tässä yksitoikkoisessa muodossaan se ei kyllä pitkälle pötki.


Kirjoittaja: Ilja Malakeev, 28.8.2020
Lähteet: kansikuva www.impawards.com, elokuvan tiedot www.imdb.com, traileri www.youtube.com

Kommentit