Muse - Simulation Theory: The IMAX Experience (2020) - konserttielokuvaOhjaus: Lance Drake
Pääosissa: Matt Bellamy, Dominic Howard, Chris Wolstenholme
Genre: Musiikki, Scifi
Kesto: 1 tunti 30 minuuttia

''We are caged in simulations.''

On aika rikkoa hiukan kaavaamme ja ottaa aivan uudenlainen kokemus käsittelyymme. Muse - Simulation Theory: The IMAX Experience on Muse-yhtyeen Simulation Theory-albumiin perustuva elokuva, joka käsittelee albumissa esiintyvien kappaleiden pohjalta käytäviä ajankohtaisia teemoja. Kyseinen elokuva on minulle aivan uudenlainen kokemus siinäkin mielessä, etten ole aiemmin koskaan katsonut konserttielokuvaa, joten olin innoissani uudesta tuttavuudesta.

Muse on vuonna 1994 perustettu brittiläinen rockyhtye, johon kuuluvat laulaja-kitaristi-pianisti Matthew Bellamy, basisti-taustalaulaja Chris Wolstenholme, sekä rumpali Dominic Howard. Omasta historiastani on mainittava, että yhtye oli minulle suuri innostus 2000-luvun lopulla nuoruudenvuosinani, kunnes sen vaikutus yhtäkkiä vain hälveni kokonaan. Muse ei onnistunut pitkään aikaan yksittäisiä kappaleita lukuunottamatta murtautumaan takaisin musiikkilistoilleni, mutta vuonna 2019 siihen tuli jopa yllätävä muutos.


Kadottamani rakkaus Musea kohtaan löytyi Elokuvan taikaa -arvostelusivua pyörittävän ystäväni kautta, joka onnistui vakuuttamaan minut siitä, että yhtye on seurattavan arvoinen tapaus - eikä turhaan. Simulation Theory nousi hetkessä yhdeksi lempialbumikseni rock-musiikin saralla, jota soitankin nyt säännöllisin väliajoin taukoamatta. Vaikutus kasvoi yhä vahvemmaksi, kun pääsin seuraamaan Musea tositoimissa Suvilahdessa vuoden 2019 Simulation Theory World Tour -konsertin yhteydessä. Olin siis innoissani elokuvasta ja en epäillyt hetkeäkään, että se pettäisi minua ainakaan viihdyttävyytensä puolesta.

Yhtyeen Simulation Theory -albumi on hyvin merkillinen tapaus itsessäänkin. Muse on tunnettu yleisestikin maailmalla hyvin mahtipontisena ja muovautuvana rock-yhtyeenä, joka ottaa vahvasti kantaa ajankohtaisiin teemoihin ja tapahtumiin. Tässä albumissa yhtye kuitenkin pohtii maailman korruptoituneisuutta ja heittää ilmoille hyvin filosofisen ajatuksen omasta kuvainnollisesta maailmankuvastaan: Onko todellisuus pelkkää simulaatiota?


Konserttielokuva rakennetaan kokonaan Simulation Theory -albumista valikoitujen kappaleiden ympärille. Vaikka tarina onkin tavallisen elokuvan mittapuulla minimaalinen, antaa se kappaleille ja koko albumille lisää kontekstia, sekä luontevan yhtenäistä sidettä, joka muovaa jopa yllättävän monipuolisen materiaalin proggressiivisesti kasvavaksi kokonaisuudeksi. Lontoossa järjestettävien konserttien ympärillä rakentuva tarina onkin etenkin Musen kannattajille hyvin mukaansatempaavaa ja miellyttävää seurattavaa.

Valikoidut kappaleet toimivat jopa yllättävän näppärästi yhtenäisenä jatkumona elokuvan rakenteessa, eikä tarina poukkoile käsiteltävästä aiheesta sivuteille juuri ollenkaan, yrittäessään avata katsojalleen ''simulaation'' tuomia koukeroita ja riskejä. Tietenkin elokuvassa on paljon Musen kannattajille suuntautuvaa palvelua, mutta mahdottoman paljon siihen seikkaan ei kuitenkaan nojata sen aikana, sillä tarinaa yritetään korostaa kaikin mahdollisin tavoin, jotta paketti tuntuisi alusta loppuun asti yhtenäisenä kokonaisuutena.


Muse - Simulation Theory: The IMAX Experience on teknisesti jopa yllättävän näyttävä ja miellyttävästi niputettu elokuva, joka ei ainoastaan onnistu vakuuttamaan visuaalisella monipuolisuudellaan, mutta myös laadukkaalla leikkaustyöskentelyllään. Sen aikana katsoja uppoutuu materiaaliin täysillä ja eläytyy moitteettomasti kuin konsertilla konsanaan. Sain elokuvan aikana lukuisia miellyttäviä takaumia vuonna 2019 Suvilahdessa järjestetystä konsertista, jossa itse näin yhtyeen ensimmäisen kerran livenä.

Legendaarisen Musen esittämä musiikkihan on minulle itsessäänkin tätä nykyä puhdasta timanttia, joten elokuva upposi minuun kuin kuuma veitsi voihin konsanaan. Viihdyin sen parissa moitteettomasti, vaikka odotukseni olivatkin ennakkoon suurehkot. Samaan aikaan massiivisia odotuksiani pidätteli kokemattomuuteni konserttielokuvien saralla, mikä ensikertalaisen näkökulmasta katsottuna saattaa monilla tahoilla koitua useasti pettymykseksi. Tällaisien elokuvien rakenne oli minulle täysin tuntematon ennakkoon, joten pieni varautuneisuus on mielestäni ihan luonnollista.


Muse - Simulation Theory: The IMAX Experience -elokuva on jokaisen itseään kunnioittavan Muse-kannattajan pakkokatsastus, joka imaisee mukaansatempaavaan tarinaansa ja viihdyttää eeppisellä scifi-painoitteisuudellaan. Tunnelma on sen verran korkealla tasolla, että sitä melkein alkaa katsojana jammailemaan ihan täysillä esitettävien kappaleiden tahtiin kuin konsertilla konsanaan, vaikka kyseessä onkin vain elokuva. Jos jotain opimme tästä elokuvasta, niin sen, että Muse on legendaarisen asemansa kyllä ansainnut modernin rockin saralla, ja että sen massiivinen maailmanlaajuinen suosio on syystäkin muodostunut.

Elokuvassa esitettävät kappaleet:
 • Algorithm (Alternate Reality Version)
 • Pressure
 • Drill Sergeant
 • Psycho
 • Break It To Me
 • Pray (High Valyrian)
 • The Dark Side
 • Supermassive Black Hole
 • Thought Contagion
 • Uprising
 • Propaganda
 • Madness
 • The Void
 • Dig Down (Acoustic Gospel Version)
 • Take A Bow
 • Starlight
 • Algorithm
 • Stockholm Syndrome *
 • The Handler *
 • Assassin *
 • New Born *
(* Lyhennetty versio kappaleesta)

Kirjoittaja: Ilja Malakeev, 18.8.2020
Lähteet: kansikuva www.impawards.com, elokuvan tiedot www.imdb.com, traileri www.youtube.com

Kommentit