Paddington 2 (2017) - arvosteluOhjaus: Paul King
Pääosissa: Ben Whishaw, Hugh Bonneville, Sally Hawkins,
Hugh Grant, Brendan Gleeson, Madeleine Harris, Samuel Joslin,
Julie Walters, Imelda Staunton, Jim Broadbent, Peter Capaldi
Genre: Seikkailu, Komedia, Perhe
Kesto: 1 tunti 43 minuuttia

Loistavan ensimmäisen elokuvan jälkeen olikin aika siirtyä odotetun jatko-osan pariin - Paddington 2:n, joka kieltämättä hiukan pelotti minua ennakkoon. Kuten edellisessäkin arvostelussa tuli mainittua, elokuva perustuu Michael Bondin luomaan hahmoon Karhuherra Paddingtoniin. Bondin kerrotaan keksineen hahmon nähdessään nallepehmolelun Paddingtonin juna-aseman kupeessa sijaitsevan myymälän ikkunassa.

Hän osti ainoan myynnissä olleen nallekarhun vaimolleen lahjaksi ja inspiroitui kirjoittamaan siitä kirjan. Loppu onkin sitten historiaa. Tavallisesti laadukkaiden avausosien jälkeen elokuvasarjojen ensimmäiset jatko-osat tuppaavat rypemään vääjäämättömästi pohjamudissa, joten pelko epäonnistumisesta olivat alusta asti läsnä. Kävikö siinä niin kuitenkaan vai onnistuiko ohjaaja Paul King jatkamaan vakuuttavaa jälkeään jatko-osan merkeissä?


Brownien perheeseen onnellisesti asettunut Paddington on päässyt yhteisönsä suosioon jakaessaan iloa ja marmeladia minne ikinä karhun tie häntä viekään. Etsiessään täydellistä lahjaa Lucy-tädilleen tämän satavuotis syntymäpäivän kunniaksi, hän löytää ainutlaatuisen ponnahduskirjan herra Gruberin antiikkipuodista. Voidakseen ostaa kirjan tädilleen Paddington päättää ryhtyä tekemään kaikenlaisia hanttihommia, mutta kun kirja varastetaan, on karhun ja Brownien perheen tehtävä selvittää, kuka varkauden takana onkaan.

Lucy-täti on Paddingtonille korvaamaton perheenjäsen, joka on toiminut myös ikään kuin pelastavana enkelinä, kuten elokuvan ensimmäisessä tarinan alustavassa kohtauksessa käykin ilmi. Kurkistamme karhuperheen ensimmäisiin yhteisiin hetkiin, jotka toden teolla lämmittävät valmiiksi mieltämme ja sydäntämme. Nyt kun Lucy täyttää pyöreitä vuosia, on Paddingtonin löydettävä täydellisin syntymäpäivälahja tädilleen. Elokuva alustetaan hyvin huolellisella tavalla avartaen käsitystämme Lucyn ja Paddingtonin välisestä rakkaudesta, joka sykkii syvästi molempiin suuntiin.


Lucy-täti on aina tutkimusmatkailijan vierailusta saakka toivonut vierailevansa Lontoossa, mutta kuten edellisestä elokuvasta tiedämmekin, luonnonkatastrofi tuhosi hänen kotinsa ja vei rakkaan Pastuzon yllättäen mennessään, jättäen samalla suuren haaveen suosiolla unholaan. Myöskään hänen känsä ei välttämättä enää mahdollistaisi hermoja raastavaa ressua, minkä vuoksi Paddingtonin lähettikin Lontooseen yksin etsimään onneaan.

Paddington löytää yllättäen ainutlaatuisen Lontoota esittelevän ponnahduskirjan, joka mahdollistaisi mielikuvituksellisen matkan rakkaalle Lucy-tädille, minkä vuoksi karhu yrittääkin tehdä kakkensa ostaakseen sen herra Gruberin antiikkipuodista. Valitettavasti siitä tulee nopeasti astetta vaikeampi tehtävä, sillä kirja paljastuukin olevan hyvin harvinainen tapaus kaiken kaikkiaan. Myös sen varkaus hankaloittaa kirjan hankkimista, etenkin kun kaikki todisteet osoittavat vääjäämättömästi viattoman karhun suuntaan.


Vaikka elokuva onkin pääsääntöisesti hyvin kevytmielinen ja hurmaava koko perheen kokemus, osaa tämä tarjota samalla vanhemmille sukupolville aikuismaisiakin teemoja ja yksityiskohtia pureskeltavaksi. Paddington joutuu hyvin ankeisiin paikkoihin levittämään hyvää tahtoaan ja iloaan, mutta kuten olemmekin katsojina oppineet kyseisien elokuvien aikana, nuori karhu useinmiten aina onnistuu löytämään ihmisestä kuin ihmisestä sen piilevän hyvyyden. Karhu onnistuu aina saamaan tilanteesta kuin tilanteesta jotain positiivista irti, vaikka helpolla ei elämä häntäkään päästä.

Paddingtonin vaikutus ympäröiviin ihmisiin on sanoinkuvaamattoman massiivinen. Karhun hyvätahtoisuus ja lempeys tarttuu kaikkiin, kehen hän päivän aikana törmääkin. On myös kiehtovaa siis nähdä, kuinka karhun poissaolo vaikuttaa näihin samaisiin ihmisiin, kun tällä on omia ongelmia ratkottavana muualla. Ihmiset elävät surussa ja alakuloisissa tunnelmissa. Katsojan näkökulmasta katsottuna ihan ymmärrettävästikin ovat negatiivisin mielin liikenteessä.


Tällä kertaa pakan sekoittajana toimii Hugh Grantin esittämä Phoenix Buchanan, joka on palkittu ja hyvin arvostettu näyttelijä. Hänen uransa on alkanut pikkuhiljaa hiipumaan ja työt ovat siirtyneet suurelta lavalta halpojen mainoksien maailmaan, mikä on kieltämättä hiukan surullista koettavaa. Rahaongelmien kanssa painiva julkimo löytää yllättäen vastauksen ongelmiinsa, mutta toimillaan asettaa hyväuskoisen Paddingtonin tukalaan tilanteeseen. Phoenix on hyvin värikäs ja kiehtova hahmo itsessäänkin. Hän tuo paljon eloa ja komediaa elokuvaan, mikä sitten istuu muuhun materiaaliin kuin sukka jalkaan.

Tunnelmallisesti elokuva on erittäin monipuolinen kokonaisuus, joka risteyttää mestarillisesti lukuisia tyylilajeja toisiinsa kertoessaan hyvin omalaatuista tarinaansa Paddingtonin viimeisimmistä kommelluksista ja seikkailuista. Emotionaalisesti elokuva yllättää iskevyydellään ja vuoristoratamaisella otteellaan. Se on sekä rakenteellisesti, että visuaalisesti erinomainen kokonaisuus, joka säväyttää mukaansatempaavuudellaan, mielettömällä tasapainollaan, kekseliäällä leikkauksellaan ja huikeilla artistisilla ratkisuillaan.


Paddington 2 on lähes täydellinen jatko-osa, joka onnistuu moitteettomasti rikkomaan tyylilajien rajoja sekä rakenteellisesta, että visuaalisesta näkökulmasta katsottuna. Tarina on erittäin mukaansatempaava ja laadukkaasti nidottu kokonaisuus, joka tarjoaa paljon erilaisia tunteita katsojien vastaanotettavaksi. Se on luultavasti yksi viime vuosien suurimmista yllättäjistä etenkin näyteltyjen perhe-elokuvien saralla, eikä turhaan ole rikkonut lukuisia ennätyksiä maailmalla. Huhut kolmannesta osasta alkoivat heti, kun jatko-osa julkaistiin, mutta hyvin risteäviä tietoja olemme siitä tähän mennessä saaneet. Toivoisin todellakin jatkoa, jos vain sama tekijäryhmä on asialla. Aika näyttää...


Kirjoittaja: Ilja Malakeev, 11.8.2020
Lähteet: kansikuva www.impawards.com, elokuvan tiedot www.imdb.com, traileri www.youtube.com

Kommentit