Paddington (2014) - arvosteluOhjaus: Paul King
Pääosissa: Ben Whishaw, Hugh Bonneville, Sally Hawkins,
Madeleine Harris, Samuel Joslin, Julie Walters, Nicole Kidman, Peter Capaldi,
Jim Broadbent, Imelda Staunton, Michael Gambon, Tim Downey
Genre: Seikkailu, Komedia, Perhe
Kesto: 1 tunti 35 minuuttia

Seuraavaksi matkamme vie hieman keveämpään suuntaan, kun otamme käsittelyyn Paul Kingin ohjaaman vuonna 2014 julkaistun Paddington-elokuvan. Se perustuu Michael Bondin luomaan hahmoon Karhuherra Paddingtoniin. Bondin kerrotaan keksineen hahmon nähdessään nallepehmolelun Paddingtonin juna-aseman kupeessa sijaitsevan myymälän ikkunassa. Hän osti ainoan myynnissä olleen nallekarhun vaimolleen lahjaksi ja inspiroitui kirjoittamaan siitä kirjan. Odotukseni elokuvaa kohtaan olivat maltilliset ja lähdin avoimin mielin seuraamaan, jos vaikka elokuva onnistuisi yllättämään minut positiivisesti.

Pieni karhu matkustaa Perun perukoilta Lontooseen etsimään uutta kotia, kun hänen omansa joutuu luonnonkatastrofin runtelemaksi. Ystävällinen Brownin perhe nimeää karhun Paddingtoniksi ja antaa sille tilapäisen kodin. Karhu osoittautuu luonteeltaan kohteliaaksi ja avuliaaksi, mutta hänen uteliaisuutensa ja kömpelyytensä aiheuttavatkin sitten lukuisia kommelluksia ja kiperiä tilanteita. Paddingtonin onni tuntuu lopulta vihdoin kääntyvän, kunnes tämä erittäin harvinainen karhu kiinnittää museon eläintäyttäjän huomion.


Alkuun on kyllä pakko sanoa, että Paddington-elokuva on kieltämättä aikamoinen vuoristorata - hyvin laadukas sellainen. Elokuva pohjustetaan heti kättelyssä yllättävän mukaansatempaavalla tavalla ja pääsemme keveään tunnelmaan käsiksi hetkessä. Katsojalle näytetään pikkukarhun tavallista arkea viidakossa Perun perukoilla ja hänen oman sukunsa historiaa, joka antaa heille kaikille voimia ja motivaatiota odottaessaan kirkasta yhteistä tulevaisuuttaan.

Yllättävä luonnonkatastrofi kutenkin pakottaa perheen odottamattomasti hajaantumaan ja nuoren karhun matka suuntautuukin Lontooseen tilanteen eskaloituessa hankalaksi. Siellä hän törmää onnekseen nelihenkiseen Brownin perheeseen, joka vastaanottaa tämän avosylin vastaan, vaikka perheen isällä onkin omat epäilykset pienestä karhusta. Ajan kanssa hänkin kuitenkin löytää yhteisen sävelen hömelön karhun kanssa ja perheen arki tuntuukin muuttuvan hetkessä astetta mielenkiintoisemmaksi.


Tarinankerronta on erittäin laadukasta seurattavaa kaiken kaikkiaan. Käsittelemme tarinaa luonnollisesti Paddingtonin näkökulmasta katsottuna ja useasti hän ottaakin vastuun kertojana itselleen kertoessaan ja pohjustaessaan muita hahmoja ja ympäröivää ympäristöään. Utelias karhu yrittää oppia ihmisten tavoille, mutta aluksi se tuntuu olevan hankalaa. Vaikka käytöstavat ovatkin hallussa, monissa uudenlasissa tilanteissa on vielä paljon petrattavaa.

Onnekseen karhu saa apua ystävälliseltä Brownin perheeltä, eikä Paddington voisi vaikuttaa yhtään onnellisemmalta. Paddingtonin lapsenomainen uteliaisuus ja viattomuus paistaa näkyvästi kaikesta tekemisestä ja käyttäytymisestä. Kömpelöön karhuun investoituu katsojana erittäin helposti myös emotionaalisella tasolla. Hänen menneisyytensä surettaa, mutta kirkas tulevaisuus availee samalla edessä monia lupaavia ovia.


Nicole Kidmanin esittämänä antagonisitina toimiva Millicent tarjoaa jopa yllättävän suoraviivaisen ja passiivisaggressiivisen hahmon, joka tekee kaikkensa saadakseen hyppysensä kiinni Paddingtoniin. Vaikka nainen onkin hiukan ylilyövä tapaus hahmona, enemmän minua jäi häiritsemään hänen heikot motiivinsa. Nainen haluaa selkeästi tämän uhanalaisen karhun täytettäväkseen, mutta kun syyt ovat niin tyhjänpäiväiset ja lähes perusteettomat, on niihin vaikea investoitua ja uskoutua oikein millään tasolla.

Visuaalisesti elokuva on hyvin värikäs ja miellyttävä tapaus kaiken kaikkiaan. Kuvaus on hyvin laadukasta ja visuaaliseen ilmeeseen on yritetty panostaa selkeästikin koko rahalla. Paddington itsessäänkin on mestarillisesti toteutettu hahmo - etenkin ulkonäöllisesti. Ei ainoastaan, että se vastaa kirjan luomia kuvia karhusta moitteettomasti, mutta pienetkin yksityiskohdat ovat mielettömän tarkkoja ja hienosti adaptoituja kaiken kakkiaan.


Paddington on loistava perhe-elokuva, joka sopii sekä perheen nuorimmille, että vanhemmille sukupolville. Elokuva käsittelee syvällisiä teemoja suvaitsevaisuudesta rakkauteen ja inhimillisyydestä vastuullisuuteen. Elokuva tarjoaa monipuolisesti sekä tiukkoja käänteitä, että sydäntä lämmittäviä hetkiä, jotka osuvat ja uppoavat katsojan sisimpään seuratessamme tarinan eskaloitumista. Emotionaalinen materiaali puree väkevästi, eikä hervotonta komediaakaan elokuvasta puutu.

Se tarjoaa myös lukuisia mainioita elämänohjeita lapsille opittavaksi, tehden jo valmiiksi viihdyttävästä elokuvasta myös hyvin opettavaisen tapauksen. Paddington on yksi niistä paremmista moderneista perhe-elokuvista, joita voi suositella kenelle tahansa ja suosittelenkin sitä lämpimästi kaikille katsottavaksi. Seuraavaaksi olisikin vuorossa odotettu jatko-osa Paddington 2, joka onkin rikkonut lukuisia ennätyksiä ja odotukseni eivät voisi tämän elokuvan jälkeen ollakaan yhtään korkeammalla.


Kirjoittaja: Ilja Malakeev, 5.8.2020
Lähteet: kansikuva www.impawards.com, elokuvan tiedot www.imdb.com, traileri www.youtube.com

Kommentit