The Rain | Kausi 3 (2020) - arvosteluLuojat: Jannik Tai Mosholt, Christian Potalivo, Esben Toft Jacobsen
Pääosissa: Alba August, Lucas Lynggaard Tønnesen, Mikael Følsgaard,
Johannes Bah Kuhnke, Lukas Løkken, Sonny Lindberg, Natalie Madueño,
Clara Rosager, Evin Ahmad, Sandra Guldberg Kampp
Genre: Scifi, Draama, Jännitys
Jaksoja: 6

Laadullisesti nousujohteisesti kehittyvä The Rain -sarja on viimein saanut kolmannen ja viimeisen tuotantokautensa. Hyvin lupaavan toisen kauden kulminaation jälkeen, odotukseni kolmatta kautta kohtaan nousivat roimasti. Vaikka mieleni perukoilla kummitteleekin ajatus mahdollisesta ohilyönnistä, toivoin todella, että sarjan luojat pistäisivät kaiken peliin tehdäkseen sarjan lopetuksesta odotusten arvoisen ja koko sarjasta katsomisen arvoisen kokonaisuuden. Onnistuvaitko he siinä?


Rasmus on nyt lääkeyhtiö Apollonin hallussa Stenin suojeluksessa ja tilanne käy hyvin mielenkiintoiseksi. Simone ja kumppanit taas taistelevat edelleen eriävien motiiviensa kanssa, vaikka määränpää onkin kaikilla sama. Osa ryhmäläisistä haluavat pelastaa Rasmuksen Apollonin tarkoin vahditusta tukikohdasta, kun taas toiset syyttävät tätä lukuisista tarpeettomista murhista. Tilanne on siis kärjistynyt entistä jännittävämmäksi, eikä paluu entiseen maailmaan ole näyttävästi edes mahdollista.

Kolmannen tuotantokauden alustus on jo itsessäänkin hyvin kiehtova asetelma kaiken kaikkiaan. Kuolettavan sateen luoneen Stenin vakuutettua Rasmuksen uudesta ja kirkkaasta tulevaisuudestaan, on vastakkainasettelu tällä varmistettu. Rasmus alkaa uskomaan voimiensa valossa toimivansa ikään kuin maailman pelastajana ja vapahtajana, kun taas Simone uskoo veljensä muuttuneen kuoleman lähettilääksi. Tämä vastakkainasettelu eskaloituu ja paisuu järkälemäiseksi ristiriidaksi, joka mittaa jokaisen moraalista kanttia ja inhimillisyyttä. Ajautuuko maailma tosiaan kohti uutta lupaavampaa tulevaisuutta vai onko se kaikki vain sepitettä?


The Rain on yksi niistä sarjoista, jotka eivät välttämättä heti alkuun vakuuta kovinkaan paljoa, mutta jotka ajan kanssa onnistuvat voittamaan katsojan kuin katsojan puolelleen. Kausi kaudelta sarja oppii virheistään ja pyrkii parhaansa mukaan löytämään sopivan tasapainon, joka veisi tarinaa luontevasti eteenpäin. Aluksi tuntui olevan vaikeaa, mutta kolmannella kaudella se imaisee katsojan mukaansa moitteettoman oloisesti, eikä tunnu tökkivän juuri ollenkaan ainakaan ensimmäisien jaksojen aikana.

Kolmas tuotantokausi on jopa yllättävän miellyttävä tapaus kaiken kaikkiaan. Sarjan luojat Jannik Tai Mosholt, Christian Potalivo ja Esben Toft Jacobsen ovat vihdoin onnistuneet löytämään sen vaadittavan intensiteetin ja kultaisen tasapainon, jota he olivat niin kiivaasti yrittäneet löytää ensimmäisen kahden kauden aikana. Tarina tuntuu tällä kertaa paljon keskittyneemmältä ja syvällisemmältä kokonaisuudelta, joka nitoo tapahtumia toisiinsa entistä luontevammin. Hahmoihin pystyy viimeistään tässä vaiheessa investoitumaan täysillä, mikä on katsojan näkökulmasta katsottuna erittäin helpottava uutinen.


Olemme toki jo rakentaneet jonkin sortin siteet päähahmoihimme, joten siitä oli sitten helppoa jatkaa eteenpäin. Sivuhahmojen kohdalla pieniä vajaavaisuuksia jouduttiin korjaamaan kolmannen kauden aikana, mutta onneksemme ne toimivat yllättävän luonnollisesti näin jälkikäteen katsottuna. Uusiakin hahmoja on tuotu tarinaan mukaan ja mielestäni siihen nähden, että he ovat ilmestyneet sarjan käyttöön näinkin myöhäisessä vaiheessa, he sopivat asetelmaan jopa yllättävänkin mainiosti.

Koska pystymme nyt investoitumaan hahmoihin paljon paremmin, myös juonenkäänteet osuvat paljon napakammin maaliinsa ja emotionaaliset kohtaukset kirpaisevat sisältä - jotkut enemmän ja jotkut vähemmän. Lucas Lynggaard Tønnesenin esittämän Rasmuksen ja Alba Augustin esittämän Simonen välillä syntynyt vastakkainasettelu pistää katsojan tiukkaan tilanteeseen, sillä toivomme molemmille osapuolille pelkkää hyvää viime vuosien tapahtumien valossa. Siitä huolimatta erilleen kasvaneet maailmankuvat ajavat sisarukset väkisinkin jatkuvasti sanaharkkaan heidän yrittäessä vakuuttaa toinen toistaan omista näkemyksistään.


Vaikka aluksi tarina näyttäisikin menevän ennalta-arvattavaan suuntaan, onnistuu se tällä kertaa horjuuttamaan katsojan odotuksia toimivilla juonenkäänteillään. Toki ajoittain tarina ajautuu väkisinkin käyttämään hyvin tavanomaisia kliseitä selviytyäkseen mahdollisilta pattitilanteilta, mutta epäuskottavia sattumia ei enää synny yhtä paljon kuin esimerkiksi aikaisemmilla kausilla. Muutamia yksityiskohtia jätetään kyllä tarpeettomasti pimentoon, mikä vähän ihmetyttää, mutta kokonaisuudessaan toteutus on positiivisesti yllättävä kaiken kaikkiaan.

On kiehtovaa nähdä, kuinka tämä virus käyttäytyy ja kehittyy sarjan aikana. Aluksi se on ''vain'' tämä pysäyttämätön ja kuolettava voima, joka tartuttaa ja tuhoaa kaiken elävän tieltään, kunnes myöhemmässä vaiheessa se alkaa muuntautumaan hyvin epätavanomaiseksi tapaukseksi. Opimme sarjaa seuratessa, että tämä virus on mahdollisesti kontrolloitavissa ja sen avulla voi täten myös ehkä auttaa muita hädässä olevia ihmisiä. Valitettavasti se ei toimi kuitenkaan ihan niin yksinkertaisin tavoin, vaan geneettiset ristiriidat ja muunnokset ravisuttavat kehitystä hyvin erikoisille teille.


Visuaalisesti sarja jatkaa siitä, mihin viime kausi jäi. Tuotanto on selkeästi saanut laadullista nostetta alleen ja jälki onkin lopulta sen mukaista. Aistikas kuvaus hellii silmää ja visuaaliset efektit ovat nostaneet tasoaan huomattavasti uskottavimmiksi toteutuksiksi. Sarjan mahtipontinen lähestymistapa tuo vakuuttavasti sarjan post-apokalypista tunnelmaa ja visuaalisia vahvuuksia esiin futuristisuudellaan ja maailmanloppua mukailevalla olemuksellaan. Rakenteelliset ja visuaaliset toteutukset tuntuvat tällä kertaa todellakin toimivan mainiosti yhtenä kokonaisuutena.

The Rain -sarjan kolmas tuotantokausi yllättää laadukkaalla toteutuksellaan. Sarja on onnistunut vihdoin nousemaan vaaditulle tasolle sekä rakenteellisesti, että visuaalisesti. Vaikka matka ei varsinaisesti ollut kovinkaan pitkä, nousujohteinen kehitys on onneksi tehnyt kokonaisuudesta kaiken sen käytetyn ajan arvoisen. Toki, The Rain ei välttämättä kaikkia tule miellyttämään tai viihdyttämään, mutta futuristisista ja post-apokalyptisista tarinoista tykkääviin tahoihin sarja saattaa ehkä tehdä jonkin sortin vaikutuksen.


Kirjoittaja: Ilja Malakeev, 8.8.2020
Lähteet: kansikuva www.impawards.com, sarjan tiedot www.imdb.com, traileri www.youtube.com

Kommentit