Sabrina: Pimeällä puolella | Chilling Adventures of Sabrina | Osa 1 (2018) - arvosteluLuoja: Roberto Aguirre-Sacasa
Pääosissa: Kiernan Shipka, Ross Lynch, Miranda Otto, Lucy Davis,
Chance Perdomo, Michelle Gomez, Richard Coyle, Tati Gabrielle, Jaz Sinclair,
Lachlan Watson, Gavin Leatherwood, Adeline Rudolph, Abigail Cowen
Genre: Fantasia, Kauhu
Jaksoja: 11

Sabrina: Pimeällä puolella on yhdysvaltalainen Roberto Aguirre-Sacasan luoma kauhupainoitteinen fantasiasarja, jota Netflix näyttäisi mielellään tuottavan. Se perustuu vuonna 2014 alkaneeseen Archie Comicsin sarjakuvaan ''Chilling Adventures of Sabrina'', joka on sarjan myötä saanut yhä enemmän ja enemmän huomiota. En tiennyt alkuperäismateriaalista mitään ennakkoon, minkä vuoksi oli vaikea odottaa sarjalta mitään erikoista. Olen kyllä kuullut siitä paljon hyvää muilta tahoilta, mutta en antanut ylistyksen kuitenkaan vaikuttaa arvostelukykyyni katsastukseni aikana.

Aikuisiän hamuillessa lähitulevaisuudessa, juuri 16-vuotta täyttäneen Sabrinan tavoitteena on navigoida kuolevaisten teinimaailman ja noitasukunsa perinnön, Yön kirkon välillä. Valitettavasti tyttö joutuu aikanaan jättämään toisen maailman taakseen, minkä vuoksi hän joutuu elintärkeän valinnan eteen päätämään omasta tulevaisuudestaan. Hänen tavanomaisempi ihmiselämänsä pitää sisällään poikaystävän ja rakkaat koulukaverit, kun taas toinen rituaalit ja muut helvetilliset ilmestykset, sekä luonnonoikut. Valitseeko Sabrina ystävänsä vai lähteekö hän uskonnollisesti palvomaan kaikkivoipaista Saatanaa?


Sarjan päänäyttelijä Kiernan Shipka esittää Archie Comicsin tutuksi tekemää hahmoa Sabrina Spellmania, jonka isä on velho ja äiti ihminen - tehden tytöstä puolinoidan. Vanhempiensa kuoltua tyttö on asettunut tätiensä Miranda Otton esittämän Zeldan ja Lucy Davisin esittämän Hildan kartanoon serkkunsa Chance Perdomon esittämän Ambrosen kanssa. Vaikka Sabrina käykin tavallista koulua, ei hänen arkielämänsä ole kuitenkaan läheskään samanlainen kuin muilla teineillä. Se koostuu suurimmaksi osaksi loitsuista, noidista ja muista taianomaisista olennoista.
 
Edessään häntä odottaa pimeydenkaste, joka tekisi hänestä vihdoin noidan, mutta tämä epäröi tulevaa muutosta inhimillisten syiden vuoksi ja ajautuu tekemään hyvin kyseenalaisia ratkaisuja elämässään. Sarjassa Sabrina joutuu tekemään hyvin vaativia päätöksiä, jotka määrittäisivät hänen tulevaisuutensa suunnan. On hienoa nähdä, että tekijät eivät tee nimikkohahmosta täydellistä onnistujaa, vaan pikemminkin päinvastoin - tyttö tekee enemmän virheitä matkansa varrella kuin oikeita ratkaisuja. Näiden virheiden korjaamiseksi, hän joutuu todellakin ponnistelemaan päästäkseen takaisin kuiville vesille, mutta se taas on helpommin sanottu kuin tehty.
 

Ajoittain katsojasta tuntuu jopa, että Sabrinan tekemien virheiden määrä on sen verran massiivinen, että on vaikea kuvitella tytön selviävän edes hengissä kaiken jäljiltä. Persoonaltaan määrätietoinen ja dominoiva täti Zelda painostaa Sabrinaa ottamaan pimeydenkasteen vastaan, kun taas kömpelöltä vaikuttava täti Hilda antaa tytön itse tehdä päätökset elämässään, vaikka hän ohjaakin tätä kuitenkin vaivihkaa noitien tielle. Sabrinalla on täten valtavasti paineita harteillaan, jotka ajavat hänet tekemään hyvin impulsiivisia ratkaisuja.
 
Sarjassa on paljon sulateltavaa. Paljon kiinnostavia hahmoja, lukuisia viittauksia muihin kauhuelokuviin ja konsepteihin, sekä kiehtovia yksityiskohtia saatanallisista rituaaleista ja muista teologisista tabuista. Vaikka sarja vaikuttaakin hyvin moniulotteiselta ja hypnoottiselta seurattavalta, siihen pystyy investoitumaan vain osittain. Välitämme Sabrinasta ja hänen haastavista koettelemuksistaan, kun taas muut hahmot kalpenevat tämän edessä täysin. Lupaavia hahmoja on kyllä paljon tarjolla, mutta vain muutamia heistä onnistutaan asettelemaan tarinaan sillä tavalla, etteivät he jää täysin pinnallisiksi tapauksiksi.
 

Sabrina: Pimeällä puolella -sarja on hyvin nopeatempoinen ja ajoittain jopa yllätävän kaoottinen kokonaisuus, joka yllättää katsojan epätraditionaalisella lähestymistavallaan. Vaikka materiaali itsessään onkin suunnattu enemmän nuoremman sukupolven katsojille, saavat myös vanhemmatkin katsojat paljon mieluisaa materiaalia irti sarjasta. Se tarjoaa monipuolisesti sekä painostavan kauhupainoitteista materiaalia, että kevyempää fantasialla leikittelyä. Teknisesti sarja on hyvin miellyttävää, mutta turhan epätasapainoista seurattavaa.
 
Vaikka visuaalisesti se osaakin säväyttää omaperäisillä ratkaisuillaan, on siinä myös muutamia hassuja ratkaisuja tehty, jotka rikkovat yhteneväistä linjaa jonkin verran. Efektit vakuuttavat varteenotettavuudellaan ja niillä herätetään eloon hyvinkin upeita olentoja ja teologisia hahmoja. Sarjan sävellyksistä vastaa Adam Taylor, joka onnistuu luomaan loistavasti istuvan teemamusiikin, joka sopisi helposti myös esimerkiksi Goosebumps-tyyliseen antologiasarjaan ta muuhun vastaavaan kauhupainoitteiseen konseptiin. Konsepti on siitä kiehtova tapaus kaiken kaikkiaan, että se pitää sisällään hyvin laajan ja rikkaan mytologian.
 

Koska sarjassa keskitytään niin keskeisesti noituuteen ja saatananpalvontaan, siinä käytetään lukuisia käänteisiä käsitteitä uskonnollisista termeistä ja tapahtumista teologisesta näkökulmasta katsottuna. Tässä kuvaannollisesti helvettiä muistuttavassa maailmassa rukoukset ovat rituaaleja ja järjestyksen sijaan innoitetaan kaaosta. Teemat hipovat raamatullisia yksityiskohtia ja tekstejä, joihin palataan erilaisin tavoin yhä uudestaan ja uudestaan. Vaikka en itse olekaan kovin uskonnollinen ihminen, jopa minä näen selkeitä viittauksia raamatullisiin seikkoihin, joita sarja osaa kääntää ja hyödyntää omaksi voitokseen.
 
Aiemmin mainittu Goosebumps-kirjasarja on siitä mielenkiintoinen vertauskuva tähän tuotokseen, että vaikka Sabrinan tarina onkin yhteneväinen suuremmasta mittakaavasta katsottuna, koostuu se ikään kuin lukuisista ''tapahtumajaksoista'', joita yhdistellään sitten pinnan alla yhtenevällä tavalla omaksi luontevaksi kokonaisuudekseen. Jaksot käsittelevät Goosebumpsin tapaan erilaisia pikkutarinoita ja mytologisia yksityiskohtia, joita pyritään yhdistelemään parhaansa mukaan massiiviseen kokonaiskuvaan. Sabrinaa näyttelevä Kiernan Shipka yllättää mukaansatempaavalla roolisuorituksellaan. Tämä itselleni tuntematon näyttelijä onnistuu herättämään kiinnostukseni hahmoon ja pitämään sen koholla tuotantokauden loppuun asti.
 

Sabrina: Pimeällä puolella -sarja onnistuu yllättämään varteenotettavuudellaan ja omaperäisyydellään. Vaikka aluksi sen luulisi olevan vain nuorelle sukupolvelle suunnattu teinisarja, se osoittautuu hyvin nopeasti paljon kypsemmäksi ja kiehtovammaksi kokonaisuudeksi. Vaikka sarja onkin viihdyttävä ja omaperäinen toteutukseltaan, ei se kuitenkaan parhampien sarjojen listoille valitettavasti yllä - edes Netflixin mittapuulla. Ensimmäinen tuotantokausi on lupaava alku sarjalle, mutta nyt onkin sitten kiehtovaa nähdä, että onnistuuko se jatkamaan nousujohteista lentoaan vai alkaako ideat loppumaan kesken.


Kirjoittaja: Ilja Malakeev, 8.12.2020
Lähteet: kansikuva www.impawards.com, sarjan tiedot www.imdb.com, traileri www.youtube.com
 

Kommentit