Come Play (2020) - arvostelu

 

Ohjaus: Jacob Chase
Pääosissa: Azhy Robertson, Gillian Jacobs, John Gallagher Jr,
Winslow Fegley, Jayden Marine, Gavin MacIver-Wright,
Rachel Wilson, Alana-Ashley Marques
Genre: Kauhu, Mysteeri, Draama
Kesto: 1 tunti 37 minuuttia

Seuraavaksi otamme käsittelyyn elokuvan, joka ei ennakkoon vaikuttanut kovinkaan kummoiselta. Larry lyhytelokuvaan perustuva Come Play on Jacob Chasen ohjaama kauhuelokuva, jonka julkaisua jouduttiin siirtämään muutaman kuukauden verran maailman riehuvan pandemian vuoksi. Nyt oli kuitenkin aika katsoa, että tuoko Come Play mitään uutta ja erilaista kauhun genreen vai turvaudutaanko sen aikana vain tutun materiaalin kierrätykseen.


Oliver on yksinäinen nuori poika, joka tuntee olonsa erilaiseksi muihin verrattuna. Hänellä on havaittu sosiaalisen vuorovaikutukseen liittyviä poikkeavuuksia, minkä vuoksi poika joutuukin kommunikoimaan muiden kanssa käyttämällä puhelintaan tai taulutietokoneettaan. Ystävien perässä hamuileva Oliver saa yllätyä, kun mysteerinen olento tarjoutuu hänen ystäväkseen. Vanhempien huomatessa pojan käyttäytyvän oudosti, he huomaavat jonkin vaanivan heidän poikaansa. Mistä on oikein kyse?

Seuraamme elokuvassa autistista poikaa, Oliveria, joka kamppailee yksinäisyytensä kanssa päivittäin. Sillä kommunikoiminen ei sanoin onnistu, hän käyttää älylaitettaan sosiaaliseen vuorovaikutukseen muiden kanssa. Häntä kiusataan koulussa erilaisuutensa vuoksi, eikä kotonakaan tunnu tilanne näyttävän yhtään sen paremmalta. Oliverin vanhemmat Sarah ja Marty läpikäyvät eroa, sillä mies ei tunnu löytävän aikaa perheelleen tiukan työrutiinin ohessa. Eräänä päivänä Marty tuo kadotetun taulutietokoneen töistään Oliverille.
 

Koko elämänsä näyttöjä tuijotellut poika saa yllättyä, kun se alkaa yllättäen temppuilemaan ja avaa mysteerisen digitaalisen kirjan pojan luettavaksi. Kirja kertoo Larrystä, väärinymmärretystä olennosta, joka haluaisi itselleen ystävän. Oliver pystyy alusta asti samaistumaan Larryn ahdinkoon, joten hän päättää jatkaa lukemista. Jatkaessaan eteenpäin hän huomaa, että valot alkavat reistailemaan kontrolloimattomasti. Peloissaan Oliver päättää jättää kirjan sikseen, mutta huomaa alkavansa näkemään outoja näkyjä - etenkin älylaitteiden kameroiden kautta.
 
Elokuva on jopa yllättävän mukaansatempaava tapaus kaiken kaikkiaan. Seuraamme tarinan aikana, kuinka tämä mysteerinen olento löytää Oliverin ja yrittää kommunikoida tämän kanssa älylaitteiden välityksellä. Uteliaisuudessaan poika selaa eriskummallista digikirjaa, mutta huomaakin pian, ettei Larryn motiivit olekaan niin hyvätahtoisia. Vanhemmat ovat eron partaalla, eivätkä he valitettavasti näe, mitä poika joutuu kokemaan Larryn piinatessa näyttöjen toisella puolella.


Larry muistuttaa monia creepy pasta -hahmoja päällepäin. Sen luut natisevat kuin muovipullo konsanaan ja sen epämuodostunut ulkonäkö kauhistuttaa luonnottomuudellaan. Mikä tekee siitä kuitenkin hyvin mielenkiintoisen hirviön, on sen tapa houkutella ystäviä. Hän käyttää yksinäisyyttä hyväkseen saadakseen ystävän itselleen, mutta kun Oliver ja hänen vanhempansa oppivat, että olennon ystävänä oleminen vaatiikin paljon enemmän, piinaava selviytymistaistelu on valmis alkamaan.

Elokuvan tarina on jopa yllättävän syvällinen kokonaisuudessaan. Pystymme investoitumaan etenkin Oliverin koettelemuksiin, joka joutuu autisminsa lisäksi kestämään myös Larryn painostavaa piinaamista. Sanoisin, että vaikka elokuva onkin tavallista syvällisempi kokemus rakenteellisesta näkökulmasta katsottuna, ei sivuhahmot kovinkaan paljoa tarjoa syvyyttä sen maailmaan. Toki, he toimivat moitteettomasti täytteenä tarinalle, mutta he myös ajoittain palvelevat tarinan edesviemistä turhankin näkyvästi.


Tekninen toteutus on elokuvassa suurimmaksi osaksi vakuuttavaa seurattavaa. Ei ainoastaan, että visuaalinen esillepano on tunnelmallista ja miellyttävää koettavaa, mutta efektityöskentelykin on ajoittain mainiolla tasolla. Ne tavat jolla tätä erikoislaatuista olentoa esitellään, ovat omaperäisiä ja kutkuttavia. Larry onnistutaan upeasti liittämään oikeaa elämää mukailevaan maailmaan ja pimeyttä hyväksikäyttämällä se vaikuttaakin varteenotettavalta luomukselta.

Vaikka elokuvassa onkin tilkka omaperäisyyttä, on se perimmiltään monen kauhutarinan ja hahmon yhdistelmä. Suurimmaksi osaksi hahmot reagoivat äkillisesti eskaloituviin tilanteisiin uskottavasti ja kun tilanne lähtee todellakin käsistä, alkavat jalat tutisemaan pelosta. Tunnelmaltaan elokuva on hyvin mysteerinen ja jokseenkin piinaava. Se ei ole kovinkaan pelottava visualisoidussa muodossa, mutta itse ajatus konseptista kyllä hirvittää jollain tasolla. On pelottavaa ajatella, että minkä tahansa elektroniikan takana lymyilisi olento, joka tahtoisi houkutella sinut mukaansa.


Tähän liittyen on pakko mainita, kuinka ajankohtaisia teemoja elokuva onnistuu käsittelemään. Nykypäivään sijoittuva maailma on täynnä elektronisia laitteita ja vempaimia, joiden äärellä ihmiset yleensä viettävätkin suurimman osan ajastaan päivässä. Kun niiden sisälle loihditaan mytologinen hahmo, joka piinaa heitä jatkuvasti, voi varmuudella sanoa, että se saattaa hirvittää ketä vain ajatuksen tasolla. Yksinäisyys on myös yksi seikka, mitä elokuvassa korostetaan suuresti.
 
Yksinäisenä ihmisenä varmasti haluaisi saada kenet vain ystäväkseen, jotta elämä ei tuntuisi niin yksitoikkoiselta ja tylsältä. Voimme verrata konseptia jopa sosiaaliseen mediaan, joka todellakin on pullollaan pelottavia asioita ja tahoja. Esimerkiksi Oliver voisi saada mysteerisen kaveripyynnön Facebookissa. Se voi olla vahinkopainallus tai muuten vain taka-ajatukseton päähänpistos, mutta jos se ei olekaan niin viatonta, voi ajatus siitä hirvittää suunnattomasti.


Come Play on toimiva kauhuelokuva etenkin nuoremmille katsojille, jotka saattavat jopa saada jopa hyvän opetuksen sosiaalisen median vaaroista rivien välistä. Elokuva ei kokeneemmalle katsojalle välttämättä paljoa tarjoa, mutta mielenkiintoinen mytologia saattaa kuitenkin kiehtoa juuri sen verran, että se vangitsisi tämän mukaansa. Elokuva ei missään nimessä riko rajoja kauhun genressä, mutta toimii oivana viihteenä kaikenikäisille kauhuelokuvien kuluttajille.


Kirjoittaja: Ilja Malakeev, 28.10.2020
Lähteet: kansikuva www.impawards.com, elokuvan tiedot www.imdb.com, traileri www.youtube.com

Kommentit