Evil Dead II: Dead by Dawn | Evil Dead II (1987) - arvosteluOhjaus: Sam Raimi
Pääosissa: Bruce Campbell, Sarah Berry, Dan Hicks,
Kassie Wesley DePaiva, Ted Raimi, Denise Bixler, Richard Domeier,
John Peakes, Lou Hancock, Snowy Winters, Sol Abrams
Genre: Komedia, Kauhu, Fantasia
Kesto: 1 tunti 24 minuuttia

''Groovy!''
 
Nyt palaammekin takaisin syrjäiselle mökille Evil Dead II:n muodossa. Elokuva on Sam Raimin ohjaama kauhuelokuva vuodelta 1987, joka yllättäen lisää myös komediapainoitteisuutta vahvemmin konseptiin mukaan. Vaikka itselleni elokuva onkin uusi tuttavuus, se on vuosien varrella saavuttanut maailmanlaajuisen kulttimaineen ja sitä pidetäänkin yleisesti ottaen onnistuneimpana osana koko kolmiosaisesta Evil Dead -elokuvasarjasta. Odotukseni elokuvaa kohtaan olivat ristiriitaiset, sillä en tiennyt ollenkaan mitä voisin kyseiseltä jatko-osalta edes rehellisesti odottaa, mutta toivoin sen kuitenkin yllättävän minut positiivisesti.

Kuten jo ensimmäisestä elokuvasta tulikin ilmi, Ashley Williams joutuu hyvin epämiellyttävään tilanteeseen menetettyään kaikki rakkaat ystävänsä yliluonnollisien tapahtumien temmellyksessä. Mökin vallanneet demoniset henget ovat päässeet kahleistaan ja mies on täten täysin loukussa syrjäisillä mailla. Ashilla on aamuun asti aikaa selviytyä henkien brutaalisesta käsittelystä, mutta onko miehellä lopulta tarpeeksi kanttia löytää vaadittavat ratkaisut selviytyäkseen vai ajaako kummittelu hänet hulluuden porteille?


Elokuvan alustus on siitä erikoinen tapaus, että se kertaa ensimmäisen Evil Dead -elokuvan tapahtumia täysin uudelleenkuvattuna. Tämä johtuu siitä, ettei ohjaaja Sam Raimi saanut lupaa käyttää mitään materiaalia edellisestä tuotoksesta, mikä saikin hänet sitten kuvaamaan tapahtumat uudestaan täysin puhtaalta pöydältä, jotta jatko-osassa olisi kertauskohtaus ennen varsinaista tarinan alkua. Jos elokuvat katsoo peräkkäin, saattaa johdanto tuntua hiukan erikoiselta ratkaisulta, vaikka asiansa ajaa moitteettomasti.

Evil Dead II jatkuu samaisesta hetkestä, mihin edeltävä loppui, joten viimestäänkin silloin olemme uudelleenkuvatun alustuksen jälkeen samalla kartalla. Bruce Campbellin esittämä Ash joutuu vaativien koettelemustensa jälkeenkin yrittämään selviämään mökkiä riivavien demonien kynsistä, mutta taakka alkaa painamaan miestä alas brutaalilla tavalla sekä fyysisesti, että henkisesti. Eturivin paikalta mies todisti rakkaimpien ystäviensä menetyksen ja ollessaan nyt yksin, hänen omatuntonsa ja mielenterveytensä alkaa pikkuhiljaa rapistumaan.


Elokuva ei tarinallisesti kovinkaan suuria harppauksia tee edeltävään osaan verrattuna, mutta se ei haittaa ollenkaan, sillä lähestymistapa asetelmaan on hyvin omaperäinen ja kiehtova kaiken kaikkiaan. Ensimmäisen elokuvan ollessa enemmän tai vähemmän vaativampi kokonaisuus, Evil Dead II alkaa nojaamaan yhä enemmän ja enemmän komediapainoitteisempaan materiaaliin. Toki, taustalla on hyvin vaativia teemoja, joita käsitellään Ashin henkisen romahduksen näkökulmasta katsottuna, mutta Sam Raimi ei todellakaan säästele kevyen tunnelmansa puolesta.

Ashia esittävä Bruce Campbell heittäytyy täysin oman hulluutensa armoille roolisuorituksensa puolesta välittääkseen hahmon mielipuolisen kamppailun näytön toiselle puolelle katsojan vastaanotettavaksi. Tämä vakuuttavasti onnistuu tuomaan Ashin koettelemusten aiheuttamat haasteet esille, sekä fyysisinä, että henkisinä piirteinä, jotka pistävät kyllä jokaikisen katsojan miettimään, miten itse näinkin vaativassa tilanteessa saattaisi samoissa saappaissa toimia. Ash yrittää elokuvan aikana selviytyä demonin kiusoitteluista ja kasvaakin pelokkaasta miehestä urheaksi selviytyjäksi.
 

Tekninen toteutus on myös erittäin miellyttävää seurattavaa. Ohjaaja Sam Raimi selkeästi pitää elokuvan aikana hauskaa ja kokeilee rohkeasti lukuisia artistisia metodeja tehdäkseen kokonaisuudestaan hyvin omaperäisen ja psykedeelisen koettavan. Käytännön efektit ovat hyvin erikoisia ja omalaatuisia toteutuksia, jotka yllättävät innovatiivisilla ratkaisuillaan. Ei ainoastaan, että elokuva käyttää käytännön efektejä monipuolisin tavoin, mutta nukkejen burtonmainen toteutustapa miellyttää silmää.
 
Visuaaliset efektit eivät tietenkään olleet kaikista autenttisimmasta päästä, mutta se ei kuitenkaan haittaa, sillä materiaali ylittää tässäkin muodossaan kaikki mahdolliset odotukset ylilyövällä psykedeelisyydellään. Vaikka ensimmäinen elokuva viehättääkin rosoisuudellaan ja mysteerisyydellään, ensimmäinen jatko-osa onnistuu vakuuttavasti muuttamaan lähestymistapaa tehdäkseen jotain täysin erilaista ja normaalista poikkeavaa. Siitä on kyllä pakko antaa pisteet Sam Raimille.
 

Evil Dead II on hyvin laadukas ja mahtipontinen jatko-osa, joka uskaltaa olla rohkeasti erilainen, vaikka samaa konseptia lopulta käsitteleekin. Olin aluksi hiukan skeptinen elokuvaa kohtaan, mutta kun sen aikana näin tilanteen lähtevän täysin käsistä, se tempasi moitteettomasti mukaansa ja onnistui hypnotisoimaan psykologisen kauhunsa äärelle. On kiinnostavaa nähdä, mitä tyyliä elokuvasarja lähtee trilogian päättävässä osassa kokeilemaan, mutta jos Sam Raimi jatkaa kokeilunhaluista lähestymistapaansa myös senkin aikana, on pullat varmasti hyvin uunissa.
 

Kirjoittaja: Ilja Malakeev, 13.10.2020
Lähteet: kansikuva www.impawards.com, elokuvan tiedot www.imdb.com, traileri www.youtube.com
 

Kommentit