The Descent - loukussa | The Descent (2005) - arvosteluOhjaus: Neil Marshall
Pääosissa: Shauna Macdonald, Natalie Mendoza, MyAnna Buring,
Saskia Mulder, Alex Reid, Nora-Jane Noone, Oliver Milburn, Molly Kayll
Genre: Jännitys, Kauhu, Seikkailu
Kesto: 1 tunti 39 minuuttia

Brittiläinen elokuvaohjaaja Neil Marshall tuli minulle tutuksi vasta pari vuotta takaperin, kun kävin katsomassa herran katastrofaalisen elokuvasovituksen suositusta Hellboy-sarjakuvahahmosta. Nyt on kuitenkin aika palata ajassa taaksepäin ja ottaa käsittelyyn vuonna 2005 maailmalla julkaistu The Descent - loukussa -elokuva, joka nosti ohjaajan nimen vaikuttavasti esille indie-elokuvien listoilla. Ensimmäinen katsastuskerta onnistui yllätttämään minut hyvin positiivisesti, vaikka kovin kummoisia odotuksia kyseinen elokuva ei ennakkoon nostanutkaan. Kestikö tuotos kuitenkaan uudelleenkatsastusta?
 

Vuosi traagisesta onnettomuudesta on kulunut ja kuusi ystävätärtä tapaavat uudestaan vuosittaisen seikkailun merkeissä. Luolaretki muuttuu kuitenkin painajaiseksi, kun sortuma tukkii ulospääsyn ja ryhmä jää kuin jääkin loukkuun syvälle maan alle. Luolaverkosto on vielä tutkimaton ja ainoa toivo selvitä hengissä on löytää toinen ulospääsytie sen uumenista. He eivät kuitenkaan ole luolissa yksin. Verenjanoiset saalistajat vaanivat luola pimeissä sopukoissa. Piinaavissa olosuhteissa ystävysten salaisuudet alkavat paljastumaan ja lojaalisuus joutuu koetukselle.
 
The Descent - loukussa -elokuva alustaa asetelmansa pohjustamalla traagisen auto-onnettomuuden taustat. Shauna Macdonaldin esittämä leskeksi jäänyt Sarah menetti kolarissa sekä miehensä, että lapsensa. Vuoden verran syviä haavojaan parannellut nainen päättää lähteä ystäviensä kanssa yhteiselle retkelle syrjäiselle seudulle tutkimaan valtavaa luolaverkostoa, jonka olemassaolosta he eivät ennakkoon edes tienneet. Kiipeilyä ja patikointia rakastavat  naiset joutuvat kuitenkin pian todellisen vaaratilanteen eteen, kun retki lähtee lapasesta ja kohtalokkaat sattumat osuvat epäonnisesti kohdalle.
 

Tilanteen eskaloituessa pidemmälle ystävättäret ymmärtävät sen, ettei ulospääsyä ole enää tarjolla, minkä vuoksi heidän on jatkettava matkaansa yhä syvemmälle luolaverkoston uumeniin uuden sellaisen löytämiseksi. Tutkimusmatkaksi kaavailtu retki muuttuu radikaalisesti todelliseksi selviytymistaisteluksi elämästä ja kuolemasta, kun klaustrofobisten luolien seinämät alkavat kaatumaan niin sanotusti päälle. Fyysiset ja henkiset koettelemukset korostuvat entisestään, kun paniikki valtaa ryhmän sisältäpäin ja alkaa vaikuttamaan negatiivisesti jokaisen kiipeilijän psyykkeeseen.
 
Elokuva on hyvin pienimuotoinen ja intensiivinen tapaus kaiken kaikkiaan. Seuraamme katsojina painostavan tilanteen kehittymistä ja eskaloitumista, eikä sen tiukka ote tunnu hellittävän juuri ollennkaan kestonsa aikana, mikä on hienoa huomata. Tarina on itsesssään hyvin yksinkertainen ja suoraviivainen toteutukseltaan, vaikka se pitääkin sisällään myös jonkin verran syvällisempää psykologista lähetymistapaa. Elokuva yllättää monimuotoisuudellaan ja perusteellisuudellaan, vaikka konsepti ennakkoon vaikuttaisikin päällepäin pinnalliselta idealta.
 

Mitä pidemmälle tarinassa kuitenkin etenemme, sitä omaperäisemmäksi ja kiehtovammaksi se alkaa muovautumaan efektiivisten muutosten myötä. Elokuvan tarjoamat hahmot ovat mainioita perimmiltään. Ei ainoastaan, että he toimivat upeasti keskenään, mutta heidän omat tarinakaarensa taklaavat ajoittain hyvin vaativia psykologisia teemoja, jotka sitten tuovat kokonaisuuteen vähän enemmän syvyyttä.  Kun tilanne alkaa eskaloitumaan kontrolloimattomasti, alkavat myös hahmojen välit kiristymään astetta tiukemmiksi.
 
Heidän välillään on mielenkiintoisia virityksiä ja dilemmoja, jotka voivat paineen alla murtua kukuttavan dramaattisiksi vastakkainasetteluiksi. Tarinan aikana katsojalle syötetään ideaa siitä, että ystävättäret ovat hyvin tiiviissä ja läheisissä väleissä keskenään, vaikka jotkut hahmoista tekevätkin hyvin riskialttiita virheitä. Nämä virheet pohjautuvat joko menneisyydessä vaiettuihin yksityiskohtiin tai piinan keskellä tehtyihin ratkaisuihin, jotka johtavat seuraamuksista toisiin. Nämä seuraamukset kuitenkin saattavat koitua kohtaloksi, kun ikävimmät salaisuudet ja teot alkavat nousemaan pinnalle.


Tunnelmallisesti elokuva on loistava kaikin puolin. Ei ainoastaan, että se on efektiivinen toteutuksensa puolesta, mutta osaa se myös yhdistellä eri sortin lähetymistapoja ja ratkaisuja luontevasti toisiinsa tehden lopputuloksesta poikkeuksellisen jouhevan ja intensiivisen seurattavan. Elokuvan klaustrofobinen ilmapiiri korostuu vaikuttavalla tavalla luolaverkoston syvyyksissä ja ohjaaja Neil Marshall tuntuukin saavan siitä kaiken mahdollisen jännityksen irti. Vaikka luolissa piilottelevat humanoidiset oliot vesittävätkin elokuvan jännitystä jonkin verran näkyessään näytöllä niin useaan otteeseen, tarjoaa elokuva siitäkin huolimatta mielettömän kutkuttavia hetkiä pitkin kestoaan.

Visuaalisesti tuotos on poikkeuksellisen upeaa seurattavaa. Ei ainoastaan, että luolien synkkää ja kulmikasta ympäristöä onnistutaan käyttämään vakuuttavasti hyväksi klaustrofobisen tunnelman luomisessa, mutta sen räikeän silmiinpistävä värimaailma miellyttää silmää monipuolisella luonteellaan. Äänimaailma käyttää hiljaisuutta efektiivisellä tavalla hyväksi kutkuttavan asetelmansa painostavuuden korostamiseksi, - eivätkä yksinkertaiset, mutta lisäarvoa tuovat sävellyksetkään jätä materiaalia kylmäksi toteutuksensa puolesta. Jännitys pitää tietyn sortin tason yllä pikin elokuvaa, mikä on hienoa kokea näin uudemmankin kerran.


The Descent - loukussa on pienimuotoisesta konseptistaan huolimatta hyvin mahtipontinen elokuva, joka ei ainoastaan tuo yksinkertaisen ja toimivan tarinan näytölle, mutta se saa siitä irti paljon kiehtovia yksityiskohtia. Vaikka tapahtumat ovatkin hyvin suoraviivaisia luonteeltaan, omaavat ne myös jonkin verran pinnan alla lymyileviä tulkinnallisia vivahteita, joita analysoimalla katsoja saa paljon kiehtovia teemoja irti materiaalin tarjoamien rivien välistä. Elokuva on raaka, armoton ja poikkeuksellisen intensiivinen matka suoraan tuntemattoman kitaan, joka tuntuu pitävän sisällään enemmän salaisuuksia kuin mitä perimmiltään sen luulisi ennakoon tarjoavan.


Kirjoittaja: Ilja Malakeev, 27.10.2021
Lähteet: kansikuva www.impawards.com, elokuvan tiedot www.imdb.com, traileri www.youtube.com

Kommentit