The Mandalorian | Kausi 1 (2019) - arvosteluLuoja: Jon Favreau
Pääosissa: Pedro Pascal, Carl Weathers, Werner Herzog,
Nick Nolte, Taika Waititi, Gina Carano, Amy Sedaris, Jake Cannavale,
Ming-Na Wen, Giancarlo Esposito, Emily Swallow
Genre: Toiminta, Seikkailu, Scifi
Jaksoja: 8

 
''This is the way.''
 
Korkkaamme uuden Disney+ -striimauspalvelun The Mandalorian -sarjalla, joka toimii samalla palvelun lippulaivasarjana. Suuren suosion saanut sarja on pitänyt kinnostustani yllä alusta asti, mutta kun Disney+:n julkaisu Suomessa pitkittyi vuodella, odotuksenikin sitä kohtaan alkoivat hupenemaan. The Mandalorian sijoittuu George Lucasin luomaan Tähtien sota -universumiin ja sen tapahtumat viisi vuotta Tähtien sota: Episodi VI - Jedin paluu -elokuvan jälkeen. Nyt oli kuitenkin vihdoin aika katsoa, että mistä sarjan suosio on oikein peräisin.
 

Galaktisen Imperiumin kukistuttua lainsuojattomuus on vallannut galaksin. Yksinäinen asemies kulkee syrjäseutujen halki ansaiten elantonsa palkkionmetsästäjänä. Kyseinen mandalorialainen saa tehtäväkseen tuoda tuntemattoman, mutta erityisen halutun kohteen hankkijalleen. Pian mies kuitenkin huomaa, että tehtävän suorittaminen ei olekaan niin helppoa ja hän päättää etsiä vastauksia tämän mysteerisen kohteen tarkoituksen selvittämiseksi.
 
Mandalorianit ovat piilossa eläviä palkkasotureita, jotka joutuivat pakenemaan maan alle Imperiumin otettua ohjat takaisin omiin käsiinsä galaksissa. Yksittellen soturit joutuvat selviytymään vaativista tehtävistään ansaitakseen elantonsa ja altavastaajien roolissa he joutuvat pitämään yhtä selvitäkseen hengissä. Seuraamme tarinan aikana mandalorialaista, Din Djarinia, joka ajautuu hyvin vaarallisen tehtävän äärelle. Tehtävän tiedot ovat minimaaliset ja mies saakin pian aloittamisensa jälkeen tietää, että miksi kohde on niin salainen ja tärkeä galaksin tulevaisuuden kannalta.
 

Sarja on hyvin mukaansatempaava ja viihdyttävä katsastus Tähtien sota -universumiin. Tarina alustetaan hyvin hienovaraisella tavalla jättäen hahmojen pohjustamisen minimaalisten ja proggressiivisten paljastusten armoille. Pitkin sarjaa opimme yhä enemmän ja enemmän maailmasta ja sen toimintakaavasta. On hienoa nähdä, ettei sarja heittele näitä yksityiskohtia kerralla katsojansa päälle, vaan pitää mysteerin yllä pidätellen niistä tiukasti kiinni.
 
Hahmona mandalorialainen Din Djarin on hyvin kiehtova ja mieleenpainuva tapaus kaiken kaikkiaan. Vaikka hänen menneisyydestämme emme aluksi tiedäkään paljoa, pystymme jopa yllättävän helposti investoitumaan hänen koettelemuksiinsa. On myös huikeaa nähdä se, että vaikka Din Djarin pitääkin päässään ikonista kypärää koko tuotantokauden ajan, hänen hahmonsa on niin varteenotettava ja emotionaalinen perimmiltään.
 

Mies on määrätietoinen ja taitava soturi, joka ei haasteita pelkää. Kun hänet määrätään tuomaan mysteerisen kohteen yhdestä paikasta toiseen, alamme löytämään hänestä aivan uudenlaisia piirteitä, jotka herättävät mandalorialaisessa hyvin ristiriitaisia tunteita. Aina pyhiä sääntöjä ja lakeja noudattanut palkkionmetsästäjä alkaa kuitenkin ajautumaan riskialttiille tielle selvittäessään tehtävänsä alkuperän ja sen varalle suunniteltuja toimia. Voittamattoman titteliä ylläpitävä mandalorialainen odotetustikin onnistuu vaativassa tehtävässään, mutta huomaa pian joutuneensa suurempien esteiden ja vaarojen piirittämäksi.
 
Din Djarin on aina ollut yksinäinen susi, kun kyse on ollut työstä, mutta pitääkseen tittelinsä ja kunnioituksensa, hän on pysynyt killan mukana suorittaen uskollisesti vastaantulevia tehtäviä. Nyt kun hän päätyy suojelemaan edellistä kohdettaan, on sille turvallisen paikan löytäminen hankalaa. Kuten varmasti kaikki jo tässä vaiheessa tietävätkin, Yoda-vauva on tämä arvokas kohde, jonka perässä jokaikinen palkkionmetsästäjä on.
 

Luullessaan nopeaksi operaatioksi mandalorialainen saa yllättyä kertakaikkisesti, sillä mies alkaa tuntemaan sympatiaa ja isällisiä vaistoja pienokaista kohtaan. Hänen traagisen menneisyytensä vuoksi mies näkee itsensä erityislaatuisessa vauvassa, eikä pysty jättämään tätä ankaran maailman armoille. Planeetalta planeetalle Din Djarin matkaa löytääkseen lapselle turvallisen kasvuympäristön, josta tätä ei löydettäisi. Tehtävä on kuitenkin vaikea toteuttaa, kun kaikki ovat heidän kintereillään tässä sekasorron vallitsemassa galaksissa.
 
Sarja on aivan mieletön kokonaisuus tekniseltä toteutukseltaan. Ei ainoastaan, että siinä käytetään hyvin ainutlaatuista teknologiaa hyväksi maailman eloon herättämiseksi, mutta sarjan efektityöskentely ja lavastus vakuuttaa varteenotettavuudellaan. Sarja on visuaalisesti hyvin vaikuttavaa koettavaa. Kuvaus on monipuolista ja aistikasta seurattavaa. Maailma tuntuu niin tutulta ja todelliselta alusta asti, minkä vuoksi onkin niin helppoa heittäytyä sen vietäväksi. Tunnelmaltaan sarja mukailee monia genrejä, eikä niiden saumattoman upeaa yhdistelyä voi olla huomaamatta.
 

Western-painoitteinen toimintaseikkailu tarjoaa lukuisia eeppisiä hetkiä, jotka painuvat helposti Tähtien sota -mytologian aateliin. Omaperäinen sarja ei turvaudu ensisijaisesti kannattajien palvelemiseen, vaikka onkin hyvin uskollinen massiiviselle mytologialleen. Tarina ottaa huomioon Tähtien sota -filmatisoinnit ja tapahtumat mukailevat näppärästi niiden pohjalta kummunneita yksityiskohtia. Roolisuoritukset ovat suurimmaksi osaksi erittäin vakuuttavia koettavia. Mandalorialaista Din Djarinia esittävä Pedro Pascal tuntuu olevan kuin tähtiin kirjoitettu valinta pääroolin esittämiseksi.
 
Mies saa tämän kovan ulkokuoren omaavan hahmon tuntumaan paljon uskotavammalta ja pidettävämmältä seurattavalta, mitä pidemmälle sarjassa etenemmekin. Pidin myös siitä, kuinka hyvn hän pelasi yhteen muiden hahmojen kanssa. Kemiat kohtaavat ja maailma tuntuu entistä varteenotettavammalta. Mandalorialainen toimii sarjassa kuin ritari konsanaan. Hän pelastaa apua tarvitsevia tahoja ja tuo rauhaa ympäri galaksia. Hän on kuin viittasankari, jonka ritarillisuutta emme koskaan uskoneet tarvitsevamme.
 

The Mandalorian -sarjan ensimmänen tuotantokausi on parasta Tähtien sotaa vuosiin. On upeaa kokea, kuinka erilainen sarja onkaan muihin filmatisointeihin verrattuna. Vaikka se pohjautuukin samaan universumiin, on sen toteutus ainutlaatuinen ja raikas tuulahdus toivoa jo läpikoluttuun maailmaan, joka yllättää omaperäisyydellään. Vaikka olinkin aluksi jokseenkin skeptinen sarjaa kohtaan, onnistuu se yllättämään kenet tahansa varteenotettavuudellaan. Seuraavaksi odotammekin toista jo varmistettua tuotantokautta, jonka toivon jatkavan yhtä laadukkalla otteella kuin edeltäjänsä.
 

Kirjoittaja: Ilja Malakeev, 24.10.2020
Lähteet: kansikuva www.impawards.com, sarjan tiedot www.imdb.com, traileri www.youtube.com
 

Kommentit