The Mandalorian | Kausi 2 (2020) - arvostelu

 

Luoja: Jon Favreau
Pääosissa: Pedro Pascal, Gina Carano, Carl Weathers, Giancarlo Esposito, 
Temuera Morrison, Ming-Na Wen, Amy Sedaris, Timothy Olyphant, Katee Sackhoff,
Bill Burr, Rosario Dawson, Horatio Sanz, Diana Lee Inosanto, John Leguizamo
Genre: Toiminta, Seikkailu, Scifi
Jaksoja: 8

''I’ve been quested to bring this one back to its kind.''
 
Kauan sitten, kaukaisessa galaksissa mandalorialainen Din Djarin saa tehtäväkseen löytää salaisen kohteen ja kuljettamaan sen hankkijalle. Ei hän tehtävää ottaessaan koskaan pystynyt kuvitellakaan kyseisen operaation muuttavan hänen elämäänsä näin paljon. Tässä sitä kuitenkin ollaan ja tarina jatkuu toisen tuotantokauden voimin. The Mandalorian -sarja on saanut maailmanlaajuisesti julkaisunsa myötä hurjasti kehuja sekä kriitikoilta, että Tähtien sota -kannattajilta, minkä vuoksi jatko tuntui jopa vaaditulta suunnalta tämän sarjan osalta.

Hyvin menestyksekkään ja antoisan ensimmäisen tuotantokauden jälkeen katseemme kääntyvätkin tulevaisuuteen. Odotukseni sarjaa kohtaan ovat nousseet avauskauden myötä pilviin, eikä turhaan. Sarja ei herättänyt ennakkoon minussa oikeastaan minkäänlaisia tunteita, mutta kun se alkoi saamaan enemmän huomiota, aloin itsekin kiinnostumaan konseptista. Katsottuani ensimmäisen kauden, olin täysin myyty mies. Nyt onkin sitten kiehtovaa nähdä, mihin suuntaan sarja ajautuu ja alkaa eskaloitumaan pidemmälle. Onko sillä rahkeita yltää aiemman kauden kanssa samalle tasolle vai onko se vain mahdoton tehtävä?


Löydettyään edelliseltä operaatiolta hyvin arvokkaan ja kyvykkään lapsen, mandalorialainen palkkasotilas Din Djarin lähtee etsimään jedejä ympäri galaksin viedäkseen lastin parempiin käsiin. Matkan varrella hän törmää kuitenkin lukuisiin esteisiin, jotka pistävät soturin taistelutaidot toden teolla testiin. Onnekseen mandalorialainen löytää etsimisoperaationsa aikana lukuisia uusia tuttavuuksia, joista saattaisi olla paljon hyötyä jatkoa ajatellen. Löytääkö Din Djarin yhtäkään jediä operaationsa viimeistelemiseksi vai ovatko legendat syystäkin jääneet legendoiksi?

The Mandalorian -sarjan toinen tuotantokausi jatkaa siitä, mihin edeltävä jäi tarinassaan. Mandalorialainen palkkasoturi yrittää löytää kuumeisesti kohteensa, mutta joutuu jatkuvasti sivutehtävien äärelle selvittämään monenlaisia ongelmia. Sarjan tarinankerronta jatkaa samaa jaksottaista läpivientiä, jonka aikana Din Djarin matkustaa planeetalta toiselle etsiessään tietoa huhutuista jedeistä. Päämäärät eivät aina tuota toivottua tulosta, minkä vuoksi mies joutuukin jatkuvasti sivuraiteille etsintöjensä suhteen. Onnekseen hänen ei tarvitse enää kohdata karua galaksia yksin, vaan lapsen kanssa he saavat runsaasti apua ja neuvoja operaationsa tiimoilta.


On kyllä pakko sanoa, että vaikka odotukseni sarjan toista tuotantokautta kohtaan olivatkin massiiviset, onnistui sarja vakuuttavasti pitämään korkean tasonsa yllä vielä näinkin kriittisessä vaiheessa. Sarja onnistuu tempaamaan katsojan kuin katsojan mukaansa tapahtumarikkaaseen ja monipuoliseen seikkailuun, joka tarjoaa ensimmäisen kauden tavoin paljon draamaa ja jännitystä kestonsa aikana. Se on myös mainittava, että kun ensimmäinen kausi keskittyi enemmänkin hahmojen pohjustamiseen ja rakentamiseen, toinen kausi pystyi rauhassa keskittymään tarinallisiin yksityiskohtiin ja itse jatkumoon.

Vaikka sarja seuraakin edelleen jaksottaista tarinakaarta, on se jokseenkin yhtenäisempi ja luontevampi kokonaisuus jatkuvuutensa puolesta. Ei ainoastaan, että tarina tuntuu paljon keskittyneemmältä itse asiaan, mutta kaikki ylimääräinen ja pinnallinen tunnutaan jättävän minimiin toisen tuotantokauden osalta. Muutamia yksityiskohtia lukuunottamatta sarja pitää hyvin omaperäisen ja innovatiivisen asenteen yllä tuoden näytölle upeita kohtauskokonaisuuksia, jotka edeltävän kauden tapaan jättävät muistiin hyvin merkityksellisiä ja sanoinkuvaamattoman upeita hetkiä muisteltavaksi.


Pedro Pascalin esittämä mandalorialainen alkaa hurjien kokemustensa nojalla avartamaan maailmankuvaansa yhä enemmän ja enemmän oppien samalla itsestään uusia asioita. Mandona paremmin tunnettu Din Djarin on koko ikänsä elänyt mandalorialaisten koodien ja sääntöjen mukaan, mutta kun hän pääsee vihdoin omalle siunatulle tielleen, saa hän yllättäen tietää rakkaasta yhteisöstään paljon mielenkiintoisia ja hämäriä yksityiskohtia, jotka horjuuttavat tämän uskoa kaikkeen aiemmin oppimaansa. Nyt kun galaksi on oman sekasortonsa armoilla, Mando alkaa löytämään paljastusten myötä itsensä ja paikkansa jakuvasti eskaloituvasta asetelmasta.
 
Yliluonnollisen lapsen tultuaan kuvaan mukaan, palkkasoturi on löytänyt itsestään sellaisia puolia, joita hän ei koskaan uskonut edes alunperin löytävän. Nyt kun hän on jonkin aikaa toiminut lapselle ikään kuin isähahmona, on hän onnistunut luomaan pitävän emotionaalisen siteen tähän sen seurauksena. Hänen lisäkseen itse katsojakin pystyy investoitumaan paljon tiukemmin Mandon ja Yoda-vauvaksi internetissä nimetyn lapsen tapahtumarikkaaseen etsintäoperaatioon, jonka aikana joudumme haukkomaan henkeämme jatkuvasti jännittävien yllätyksien ja tiukkojen tilanteiden myötä.


Vaikka sarja onkin mielettömän omaperäinen ja vaikka se onnistuukin pitämään pintansa omana yhtenäisenä kokonaisuutenaan, tarjoaa se kuitenkin myös Tähtien sota -kannattajille paljon herkkua vastaanotettavaksi materiaalinsa ja uusien lisäystensä suhteen. Ensimmäinen kausi tuntui olevan enemmän omalaatuisempi sukellus galaksin tuon puolen, kun taas toinen tuotantokausi tuo sarjaan mukaan lukuisia entuudestaan tuttuja hahmoja ja yksityiskohtia, jotka aivan käsittämättömän upeasti yhdistävät The Mandalorian -sarjan muihin Tähtien sota -tarinakokonaisuuksiin - olkoot sitten kyse sarjoista tai elokuvista.

Sarjan myötä omakin ymmärrykseni Tähtien sota -universumista on avartunut entisestään, sillä se on onnistunut niin loistavasti yhdistelemään näitä nimikkeitä toisiinsa ja vastaamaan moniin ilmassa leijuviin kysymyksiin, joita elokuvat jättivät aikoinaan pinnalle katsojien tulkittavaksi. Koska sarja julkaistiin jakso kerrallaan viikottaisella rytmillä, oli spoilereiden välttäminen hyvin haastavaa puuhaa. Onnekseni onnistuin välttämään suurimmat yllätykset, vaikka pari pienempää paljastusta sujahtivatkin sormieni läpi suoraan muistikalvoilleni. Toinen tuotantokausi on nimittäin täynnä ylläyksiä ja käänteitä, joita ei ainakaan ensimmäisen tuotantokauden pohjalta pystyisi edes katsojana odottamaan.


Tuotannollisesti The Mandalorian on alusta asti ollut merkittävä tason nosto etenkin sarjojen mittakaavalla, sillä ne ovat totutusti jääneet pienemmälle budjetille pitkäjänteisen kannattavuutensa vuoksi. Disney on kuitenkin laittanut rahaa toden teolla likoon Tähtien sota -materiaalinsa edistämiseksi ja se näkyy hyvin selkeästi. Ei ainoastaan, että sarjassa käytetään poikkeuksellista teknologiaa, mutta työnlaatu itsessäänkin on paljon omistautuneempaa kuin monessa suuren budjetin omaavan fantasiapainoitteisessa toimintaelokuvassa. Se kertoo jo paljon, kuinka vakuuttavasta työstä on kyse.
 
Visuaaliset efektit lähenevät sarjassa kuitenkin täydellisyyttä, vaikka viimeisen jakson loppupuolen tietyn sortin taiteellinen ratkaisu onkin mielestäni hyvin köykäinen. Joudun jättämään yksityiskohdat sen osalta minimiin paljastavasta luonteesta johtuen, sillä haluan teidän kokevan kyseisen yllätyksen omin silmin. Sen kuitenkin sanon, että se oli käytännössä ainoa ykstyiskohta, mikä paistoi sarjassa negatiivisesti esille näytön toiselle puolelle. Muuten The Mandalorianin toinen tuotantokausi on jälleen kerran loistava osoitus siitä, että omistautumisella ja innovatiivisella intohimolla pääsee pitkälle tällä alalla.


The Mandalorian -sarjan toinen tuotantokausi on edeltäjänsä tapaan loistava kokonaisuus, joka toden teolla syventää jo valmiiksi massiivista maailmaa entisestään ja onnistuu myös tekemään siitä myös omaperäisen koettavan. Sarja onnistuu jo toistamiseen yhdistämään western-genren tarjoamat uniikit tunnelmalliset mahdollisuudet räjähtävän jännittävään fantasiapainoitteiseen avaruustoimintaan, joista syntyy hyvin mukaansatempaava ja efektiivinen The Mandalorian -sarja. Kyseinen tuotos on ehdottomasti parasta Tähtien sotaa, mitä on vuosiin nähty - ainakin näytellyssä muodossa.

Sen verran täytyy sarjasta vielä sanoa, että vaikka viimeinen jakso saattaakin räjäyttää tajuntanne monestakin syystä, jotka jätän suosiolla mainitsematta suuremman yllätyksen takaamiseksi, niin katsokaa myös lopputekstit loppuun, sillä sen jälkeen olisi luvassa vielä yksi viimeinen yllätys, josta Tähtien sota -kannattajat tulevat varmasti pitämään. The Mandalorian -sarja saa vielä jatkoa kolmannen kauden verrran ja on mielenkiintoista nähdä, minkä seikkailun pariin Din Djarin seuraavaksi joutuukaan. Mahdollisuuksia olisi ainakin monia. Odotukseni eivät voisi kuitenkaan olla korkeammat kahden loistavan tuotantokauden jälkeen.


Kirjoittaja: Ilja Malakeev, 20.12.2020
Lähteet: kansikuva www.impawards.com, sarjan tiedot www.imdb.com, traileri www.youtube.com

Kommentit