Fast & Furious 5 | Fast Five (2011) - arvostelu

 

Ohjaus: Justin Lin
Pääosissa: Vin Diesel, Paul Walker, Jordana Brewster, Tyrese Gibson,
Ludacris, Sung Kang, Gal Gadot, Dwayne Johnson, Elsa Pataky, Tego Galderon,
Don Omar, Matt Schulze, Joaquim de Almeida
Genre: Toiminta
Kesto: 2 tuntia 10 minuuttia

Keskitasoisen Fast & Furious -elokuvan jälkeen oli aika siirtyä mittavan elokuvasarjan viidenteen osaan Fast & Furious 5:een. Jo edellinen osa viittasi siihen, että Hurjapäät-elokuvasarja saisi uutta tuulta alleen toiminnallisemman lähestymistavan avustuksella. Fast Fivenakin tunnettu viides osa toimiikin elokuvasarjan käänteentekevimpänä osana sen osalta. Odotukseni elokuvaa kohtaan olivat korkeahkot, sillä sitä on monien tahojen mukaan kaikkien näiden vuosien mittaan ylistetty koko sarjan parhaimmaksi osaksi. Nyt onkin kiehtovaa nähdä, että onnistuuko tämä artistisen lähestymistavan muutos vakuuttamaan varteenotettavuudellaan vai lähtikö elokuvasarja täysin lapasesta?

Kahdenkymmenenviiden vuoden tuomion saanut Dominic Torretto ei ehdi edes vankilaan asti, kun hänet vapautetaan Brianin, Mian ja kumppaneiden avustuksella. Karkumatkalle joutuneet ystävykset asettuvat väliaikaisesti Rio de Janeiron slummeihin, joissa heitä odottaa uudet vaarat. Domin karattua, Yhdysvaltain poliisivoimat lähettävät edistyneemmän joukkueen hoitamaan miehen takaisin telkien taakse. Dom, Brian ja Mia kutsuvat ystävänsä tekemään yhden viimeisen keikan varmistaakseen tulevaisuutensa ja vapautensa. Operaatio muuttuu kuitenkin nopeasti hyvin vaaralliseksi yhdysvaltalaisen valiojoukon ja Rion mahtavimman rikollispomon kolkutellessa takalasia vuoron perään. Haukkasivatko he tällä kertaa liian ison palan?


Hurjapäät-elokuvasarja on tähän asti ollut suurimmaksi osaksi keskitasoinen kokonaisuus, joka on muuttunut rutkasti tyyliltään viimeisimpien elokuvien myötä. Aloitimme matkamme räikyvien värien ja paljastavien asujen keskellä, kun taas nyt vastassamme ovat räjähtävät panokset ja vauhdikas toiminta. Edellinen osa alkoi viittaamaan elokuvasarjan tulevaan lähestymistapaan saatuamme astetta toiminnallisemman toteutuksen näytölle. Nyt oli aika vääntää nupit kaakkoon ja lähteä astetta räjähtävämmälle tielle.

Vaikka Fast & Furious 5 -elokuva keskittyykin paljon toiminnallisempaan materiaaliinsa, muistaa se myös jatkaa hahmojensa kasvattamista ja heidän tarinakaariinsa syventymistä entistä enemmän. Seuraamme elokuvassa Domin, Brianin ja Mian pakoilua Rion slummien varjoissa. Vaikka he eivät kovinkaan paljoa piilottelekaan läsnäoloaan, pysyvät he kuitenkin yllättävän hyvin piilossa näkösällä. Kolmikko elää jatkuvasti rajojensa reunoilla, eikä vaaran määrästä ole epäilystäkään enää. Tilanteen eskaloituessa Dom ja Brian kutsuvat luotettavimmat ystävänsä suorittamaan hyvin mahtipontista tehtävää, joka muuttaisi jokaisen elämän kertaheitolla paremmaksi.


Elokuva osaa olla alusta asti hyvin mukaansatempaava ja monipuolinen kaiken kaikkiaan. Jatkamme tarinassa käytännössä siitä, mihin edellisessä elokuvassa jäimmekin, joten jatkuvuuden kanssa ei näyttänyt olevan ongelmaa missään vaiheessa. Vankikuljetuspaon seurauksena joukko on joutunut hajaantumaan pitkin Etelä-Amerikkaa yrittäessään karistaa viimeisimmätkin jäljet perästään. Ecuadorin reissun jälkeen Dom palaa Brianin ja Mian luokse Brasilian Rio de Janeiroon, jossa he elävät poikkeuksellisen vaikeaa aikaa.

Kun rahaa ei ole saatavilla mihinkään, joutuvat ystävykset turvautumaan vanhojen tuttujensa apuun. Kuullessaan uudesta operaatiosta, Dom ja Brian päättävät osallistua mukaan helpottaakseen hiukan hankalaa arkeaan. Tilanteen eskaloituessa odottamattomasti vasempaan, kolmikko joutuu hyvin tiukan valvonnan alle etsimään mahdollisuuksiaan ehjin nahoin selviämiseen. Kun koko kaupunki on korruptoitunut rikollispomon valtaan, on kolmikon löydettävä järjestelmällisen asetelman heikot kohdat päästäkseen selville vesille.


Toimintakohtaukset ovat kertakaikkisen upeaa seurattavaa. Ei ainoastaan, että ne yllättävät räjähtävyydellään ja efektiivisyydellään, mutta ne osaavat olla hyvin omaperäisiä toteutukseltaan. Tässä elokuvassa nimittäin revitellään autoja siihen malliin, ettemme ole toistaiseksi nähneet vastaavaa Hurjapäät-elokuvasarjan aikana - puhumattakaan autopainoitteisista toimintaelokuvista. Visuaalisesti elokuva tarjoaa hyvin miellyttävää materiaalia katsojan koettavaksi. Ei ainoastaan kuvauksen, mutta hyvin mahtipontisen stunttityöskentelynkin puolesta.

Toki toimintapainoitteiseksi elokuvaksi se luonnollisesti tarjoaa paljon täriseviä kuvia ja nopeaa leikkaamista, mutta se ei onneksi unohda tarinaansa tai hahmojaan taka-alalle ryvettymään. Seuraamme tarinassa, kuinka hahmot joutuvat toden teolla varomaan jokaista liikettään pitääkseen rakkaansa turvassa ja kuinka vaikeaksi se lopulta muuttuu, kun joku ryhmästä joutuu väärien ihmisten kanssa tekemisiin. Elokuva myös oppii edeltäjästään paljon ja onnistuu käyttämään emotionaalisen latauksensa vakuuttavasti hyväksi tarinansa aikana.


Kun edellisessä elokuvassa sorruttiin keskittymään vain toimintapainoitteisuuteen, tässä elokuvassa on laitettu enemmän aikaa käsikirjoitukseen ja pitkäjänteisyyden varmistamiseen. Hahmot tuntuvat paljon uskottavimmilta ja samaistuttavimmilta, vaikka tekevätkin uskomattomia asioita vaarallisten tehtävien keskellä. Hurjapäät-elokuvasarja alkaa rohkeasti kokeilemaan rajojaan materiaalinsa suhteen, sillä nyt tapahtumat tuntuvat olevan poikkeuksellisen mielipuolisia ja jossain määrin jopa ylilyöviä luonteeltaan.
 
Toki elokuva pysyy vielä sen verran uskottavissa rajoissa, ettei maku mene kokonaan logiikan puuttumisen suhteen, mutta sanotaanko näin, että hyvin rohkeita ja mahtipontisia ratkaisuja on ohjaaja Justin Lin tehnyt elokuvan aikana. Uskomatonta, että hän onnistuu pitämään pakan visusti kasassa näinkin pitkän elokuvan muodossa. Se on myös hienoa nähdä, kuinka vihdyttävä elokuva onkaan pitkin kestoaan. Vaikka se yltääkin kahden tunnin pidemmälle puolelle, menee se aivan hujauksessa nopeatempoisen ja mukaansatempaavan leikkauksen tasapainon myötä.


Fast & Furious 5 -elokuva on ehdottomasti toistaiseksi Hurjapäät-elokuvasarjan parasta antia. Ei ainoastaan, että materiaali vakuuttaa varteenotettavuudellaan, mutta tarinassa edetään hyvin vaarallisille vesille, joiden keskeltä on hahmojen polskittava rantaan mahdollisimman keskittyneesti. Elokuva onnistuu sitomaan katsojan efektiivisesti hahmojen vaativiin koettelemuksiin, eikä asetelmaan investoituminenkaan ole ongelmallista missään vaiheessa. Nyt viimeistään pääsemme vauhtiin elokuvasarjan suhteen ja on kiehtovaa nähdä, mihin Domin ja Brianin tiet seuraavaksi vievät. Se selviää sarjan kuudennen osan myötä...


Kirjoittaja: Ilja Malakeev, 15.1.2021
Lähteet: kansikuva www.impawards.com, elokuvan tiedot www.imdb.com, traileri www.youtube.com

Kommentit