Saw VII 3D | Saw 3D (2010) - arvostelu

 

Ohjaus: Kevin Greutert
Pääosissa: Sean Patrick Flanery, Chad Donella, Costas Mandylor,
Betsy Russell, Gina Holden, Dean Armstrong, Naomi Snieckus,
Rebecca Marshall, Chester Bennington, Tobin Bell, Cary Elwes
Genre: Kauhu, Mysteeri
Kesto: 1 tunti 30 minuuttia

''Game over!''
 
Lupaavamman Saw VI -elokuvan jälkeen oli aika siirtyä seuraavan osan pariin, jonka piti alunperin toimia Saw-elokuvasarjan päättävänä osana. Nyt kun konseptia on onnistuttu venyttämään joka suuntaan elokuvasarjan aikana, on mielenkiintoista nähdä, mitä uutta ja virkistävää Saw VII 3D pitäisi sisällään. Ohjaajan roolissa osittain vakuuttanut Kevin Greutert palaa takaisin jatkamaan lupaavaa lentoaan viimeistelemällä elokuvasarjan suuremman tarinakaaren, mutta onnistuiko hän siinä vai oliko hänellä liian monta yksityiskohtaa kontrolloitavanaan?

Etsivä Mark Hoffman ja alkuperäisen Jigsaw'n, John Kramerin vaimo, Jill Tuck ajautuvat hyvin ajautuvat ikävään pattitilanteeseen. Naisen petollisen ansan epäonnistuttua, Hoffman lähtee jahtaamaan tätä kosto mielessään. Samaan aikaan valheellisella Jigsaw-selviytymistarinallaan rikastunut Bobby Dagen joutuu tällä kertaa oikeasti ansan kohteeksi ja hänen on löydettävä tarinastaan tutut työkalut selvitäkseen ja pelastaakseen läheisensä kuolettavasta pelistä.


Saw-elokuvasarja ei ole kokonaisuudessaan ollut kovinkaan kummoinen koettava, vaikka lupaavia hetkiä onkin tarjoillut aina silloin tällöin. Hyvän ensimmäisen osan elokuvan jälkeen taso on ailahdellut osa osalta huonosta keskinkertaiseen. Kokonaisvaltaista tarinakaarta on pyritty jatkamaan vakuuttavasti eteenpäiin, vaikka mutkia on jouduttukin suoristamaan hyvin erikoisillakin tavoilla. Nyt oli kuitenkin aika pistää kaikki aiemmat tapahtumat yhteen ja nähdä, kuinka tarinakokonaisuus toimisi valmiissa muodossaan.

Kuuden osan jälkeen voin sanoa jo sen, että vaikka ideat alkavat hiipumaan mahdollisuuksien huvetessa, olen ollut yllättynyt siitä, kuinka konseptia on onnistuttu venyttämään näinkin pitkälle. Nokkeluus on ollut ajoittaista, mutta sitäkin olemme kokeneet elokuvasarjan aikana muutamaan otteeseen, mikä on positiivinen yllätys. Valitettavasti kun tekijät joutuvat pomputtelemaan liian monta yksityiskohtaa samaan aikaan, saattaa viimeinen silaus tuntua jopa mahdottomalta tehtävältä.


Joudun valitettavasti toteamaan sen, että tässä muodossaan Saw VII 3D on täysin turha osa elokuvasarjassa, jota olisi kannattanut miettiä hiukan pidemmälle. Kuten edellisestä osasta tulikin selväksi, etsivä Mark Hoffman onnistui selviämään Jill Tuckin järjestämästä ansasta ja mies lähtee nyt jahtaamaan naista kosto mielessään. Tämä tarinakaari onkin elokuvan ainoa seikka, joka on jossain määrin kiinnostava ja käy edes jollain tasolla järkeen.
 
Saw-elokuvista tutut ansat ovat olleet alusta asti koko elokuvasarjan suola ja on ihan ymmärrettävää, että niitä käytetään tässäkin elokuvassa hyödyksi. Valitettavasti kun tarina käsittelee näinkin pienimuotoista vastakkainasettelua, kaikki ylimääräinen tuntuu vain turhalta ja väkinäiseltä. Ansat ovat tässäkin elokuvassa hyvin ylilyöviä ja naurettavia, mutta se, mikä valitettavasti puuttuu elokuvasta täysin, on niiden tarkoitus.
 

Jigsaw'n ansat ovat aina olleet yhteydessä moraalisiin teemoihin ja inhimillisyyteen, mutta tässä elokuvassa niillä ei tunnu enää olevan enää mitään tekemistä elokuvasarjan alottamien ideoiden kanssa. Niitä on elokuvassa vain siksi, koska tekijät ajattelivat Saw-elokuvien merkkaavan vain tyhjänpäiväistä verellä mässäilyä - mitä ne eivät perimmiltään ole. Vaikka toki nyt kyseessä onkin Hoffmanin Jigsaw, ei näillä ansoilla ole enää paikkaa tai uskottavaa tarkoitusta elokuvasarjassa, kun otetaan huomioon hahmon tilanne ja uudet motiivit.

Kostoretken lisäksi tarina pitää sisällään uuden Jigsaw-pelin, jossa ansojen uhriksi tekeytynyt Sean Patrick Flaneryn esittämä Bobby Dagen joutuu tällä kertaa oikeasti taistelemaan elämästään ja tekemään vaikeita ratkaisuja pelastaakseen läheisensä. Bobby on jo vuosien ajan lypsänyt valhettaan kirjan ja haastattelujen avustuksella. Mies väittää selvinneensä Jigsaw'n ansoista ja tienaa itselleen omaisuuden julkaisemalla valheensa hyväuskoisten kuuluviin. Nyt kun tähtäin oikeasti osoittaa miehen otsaa, joutuu hän itse maksamaan tekosistaan verellä - sekä omalla, että muiden.
 

Vaikka paperilla idea onkin ihan kiehtova moraalisesta näkökulmasta katsottuna, mielestäni se ei ihan enää toimi tässä vaiheessa elokuvasarjaa. Jos kyseistä tarinakaarta oltaisiin käytetty aiemmassa vaiheessa sarjaa olisi se luultavasti naamioitunut paremmin ja sulavammin kokonaisvaltaiseen tarinaan. Tässä vaiheessa meistä tuntuu vain siltä, että kaksi täysin erilaista tarinaa yhdistetään väkisin ilman varsinaista yhteyttä tai tarvetta, mikä tekeekin kokonaisuudesta hyvin epätasapainoisen.

Elokuvan ongelmat eivät kuitenkaan valitettavasti lopu siihen. Käsikirjoitus on sen verran heikko ja vasemmalla kädellä hutiloitu kokonaisuus, ettei se onnistu edes käymään enää järkeenkään - vaikka elokuvasarjalta ei kyllä muutenkaan kannattaisi logiikkaa odottaa. Vaikka logiikka onkin kaukana uskottavasta, tietyt aspektit täytyy aina ottaa huomioon, etenkin kun näin suurta tarinakokonaisuutta pyritään viemään eteenpäin tai päätökseen. Nyt kun elokuva on kyhätty yhteen nurinkurisesti, on lopputuloskin sellainen.


Mitähän tästä voisi enää sanoa. Saw VII 3D on järkyttävän laiska ja juosten kustu lopetus jokseenkin viihdyttävälle elokuvasarjalle. Ei ainoastaan, ettei elokuva oikein rakenteellisestikaan tiedä, miten kasaisi palapelin valmiiksi, mutta emme pysty enää edes välittämäänkään lopputuloksesta. Elokuvan viimeinen käännekin kruunaa tämän surkuhupaisan kokonaisuuden järkyttävän laiskalla ratkaisullaan, joka ei ensinnäkään käy järkeen, ja johon ei koskaan edes viitattu lukuisten jatko-osien aikana kertaakaan. Täydellisen mahalaskun jälkeen täytyy meidän kuitenkin jatkaa matkaa eteenpäin, koska seuraavana pysäkkinä toimii Jigsaw-elokuva.


Kirjoittaja: Ilja Malakeev, 20.2.2021
Lähteet: kansikuva www.impawards.com, elokuvan tiedot www.imdb.com, traileri www.youtube.com

Kommentit