The Stand | Minisarja (2020) - arvostelu

 

Luojat: Josh Boone, Benjamin Cavell
Pääosissa: James Marsden, Odessa Young, Owen Teague, Jovan Adepo,
Amber Heard, Henry Zaga, Alexander Skarsgård, Whoopi Goldberg, Nat Wolff,
Brad William Henke, Greg Kinnear, Irene Bedard, Fiona Dourif
Genre: Jännitys, Fantasia
Jaksoja: 9

Hyvin heikon ja epätasaisen alkuperäisen Tukikohta -minisarjan jälkeen olikin aika ottaa käsittelyyn HBO:n levittämä, Stephen Kingin romaaniin perustuva CBS All Access-alkuperäissarja The Stand. Odotukseni sarjaa kohtaan olivat varovaiset alkuperäisen minisarjan tuottaman pettymyksen jälkeen, mutta toivoin uuden yrityksen onnistuvan paremmin etenkin tarinansa kertomisen kanssa. Näyttelijäkaarti pitää sisällään hyvin lupaavia nimiä, joten voi olla, että sarjakin saattaa yllättää positiivisesti. Onko The Stand vihdoin saanut arvoisensa adaptaation?


Vaarallinen virus tappaa yli yhdeksänkymmentäyhdeksän prosenttia maailmanväestöstä ja harvat selviytyneet pyrkivät pelastamaan sivilisaation kerääntymällä yhteen. Äiti Abagail Freemantle ja Randall Flagg houkuttelevat vuoron perään selviytyjiä luokseen tarjoten parempaa tulevaisuutta sekä itselleen, että koko ihmiskunnalle. Molemmat saavat seuraajia puolelleen, jonka jälkeen taistelu hyvän ja pahan välillä alkaa. Taistelu, joka määrittää koko maailman kohtalon.

Toivoin uuden The Stand -minisarjan sukeltavan syvemmälle tarinan ytimeen ja sysätä heikon alkuperäisen vision tieltään. Valitettavasti joudun heti alkuun toteamaan sen, ettei tämäkään yritys osoittautunut yhtään sen paremmaksi. Stephen Kingin työn kannattajana minun on myönnettävä se, että vaikka mies onkin luonut mestarillisia tarinoita, unohtumattomia hahmoja ja vangitsevia maailmoja, on hänen uransa ollut ailahtelevaa kirjojenkin osalta.


Välillä hän onnistuu väläyttämään esimerkiksi Se:n ja Hohdon kaltaisten mestariteosten lailla, mutta samaan aikaan hänellä tuntuu olevan monia niin sanottuja välietappeja, jotka eivät oikein osu maaliinsa. The Stand tuntuisi olevan yksi niistä. Vaikka tuotannollisesti sarja onkin luonnollisesti alkuperäistä visiota parempi lähes jokaisella osa-alueella, tarinallisesti se edelleenkin ontuu epätasaisella tavalla. Tarina lähtee käyntiin keskellä jo eskaloituvaa tilannetta, jossa virus on jo riehunut tovin.

Emme saa pieniä viittauksia ja mainintoja lukuunottamatta sen kummempaa osviittaa tai indikaatiota siitä, mistä viruksessa on kyse ja miksi se on niin tappava luonteeltaan. Hyppäämme suoraan kiehuvan kattilan äärelle seuraamaan, kuinka maailma adaptoituu tuomiopäivän aiheuttamiin rajuihin muutoksiin ja kuinka viruksesta selvinneet yrittävät seurata mukana. Sanotaanko nyt näin, että The Stand voi olla hyvin vaikeaa seurattavaa etenkin uusille katsojille, sillä se vaatii jonkin verran tietoa konseptista ennakkoon, jotta voisivat he pysyä tapahtumien mukana ongelmitta.


Sarja on rakennettu alusta asti hyvin epäkäytännöllisesti ja hosuvasti, minkä vuoksi se ei oikein tunnu missään vaiheessa tarrautuvan katsojasta kiinni. Seuraamme kyllä hahmojen selviytymistaistelua äärimmäisten olosuhteiden keskellä, mutta tapahtumien luoma jännitys jää hyvin köykäiseksi erikoisen tarinankerrontatyylin tuloksena. Emme pääse nimittäin koskaan näkemään kunnolla tilanteen eskaloitumista tai vaaran suuruutta muuten kuin jonkun mainitsemana.

Tämän vuoksi monet tapahtumat jäävätkin järkyttävän merkityksettömiksi ja ontoiksi koettaviksi. Esimerkiksi selviytyneiden hahmojen realisaatio maailman uudesta tilasta jää hyvin epärealistiseksi ja niin sanotusti ''juosten kustuksi'', vaikka kaikki heidän ympärillään ovatkin yllättäen kuolleet minuuteissa. Siihenkin viitataan sarjassa vain muutaman minuutin verran, mutta tilanteen vaatimaa tunnetta ja pelkoa ei hahmoista huoku, minkä vuoksi emme katsojina itsekään välitä tapahtuneesta.


Sarjassa esiintyvät hahmot ovat alkuun mielenkiintoisia, mutta hyvin nopeasti esittelyjen jälkeen huomaamme, että heistä on vaikea saada minkäänlaista otetta. Vaikka he ovatkin jokseenkin epäileviä uusien tuttavuuksien edessä, ovat he ja heidän motiivinsa helposti manipuloitavissa. Hahmot täten tuntuvat järkyttävän naiivisilta ja epärealistisen päälleliimatuilta, kun ottaa huomioon, kuinka vakavaluonteinen ja realistinen sarja yrittää olla maailman rakentamisensa kanssa. The Stand on siitä mielenkiintoinen konsepti, että se kiehtoo mysteerisyydellään ja yliluonnollisella vivahteellaan.
 
Valitettavasti alkuperäisen minisarjan tapaan uusi visio poikkelehtii hyvin heikolla jäällä tarinallisen esillepanonsa kanssa, eikä tunnu välittävän rakenteensa luontevasta rakentumisesta, vaan se pyrkii luomaan väkinäiseltä tuntuvia vastakkainasetteluja maustaakseen yksitoikkoista ja sekavaa kokonaisuutta. Aikajanalla hypitään jopa raivostuttavan tiheään tahtiin, mikä hieman mietityttääkin. Sillä yritetään pohjustaa hahmoja ja menneitä tapahtumia, mutta se tuntuu vain sekoittavan sarjan luonnetta entisestään ja pakottaa sen hyvin hölmöihin rakenteellisiin ratkaisuihin myöhemmässä vaiheessa. Uskon kyllä vahvasti siihen, että kronologinen tarinankerronta olisi toiminut paremmin tämän sarjan tapauksessa.
 

Vaikka olenkin sitä mieltä, ettemme saa vieläkään tarpeeksi syvyyttä konseptin käsittelemiseen, on positiivista nähdä, että näemme ja koemme enemmän tapahtumia, jotka vaikuttavat tarinan kulkuun keskeisemmin. Keskittyminen kohdistuu tällä kertaa enemmän merkityksellisempiin seikkoihin, jotka saattavat mahdollisesti selventää muutamia mysteeriksi jääneitä yksityiskohtia alkuperäisestä minisarjasta. Valitettavasti lähes olematon emotionaalinen side ja järkyttävän sekava, sekä suoraan sanottuna hölmö tarinan rakenne tekevät uudesta minisarjasta suuren ohilyönnin.

Kuten mainitsinkin jo aiemmin, sarjan tuotannon tyyli ja laatu ovat miellyttävää katseltavaa. Visuaalisesti se on täynnä kontrastia ja post-apokalyptista ''värittömyyttä'', joka osittain välittää tämän maailman toivottoman tilan näytön toiselle puolelle. Tunnelmallisesti se väläyttelee vain paikoitellen, vaikka varsinaista jännitystä se ei oikein onnistu luomaan. Sekin on kyllä outoa, ettei sarja perimmiltään välitä stephenkingmäisiä vivahteita, vaikka perustuukin miehen työhön. Sen yleensä pystyy aistimaan kaikesta näyöllä tapahtuvasta, mutta tässä tapauksessa se tuntuu ontuvan pahasti, mikä on kyllä sääli.


The Stand -minisarja on suuri hutilyönti ja niin monella tapaa. Vaikka se yrittääkin parhaansa mukaan päivittää konseptia nykymailmaan sopivammaksi, itse lähestymistapa tarinaan rikkoo koko pohjan potentiaalilta, jota sarja mahdollisesti pitää sisällään. Roolisuoritukset vaihtelevat ylilyövistä asiansa ajaviin, eikä varsinaisia tähdenlentoja sarjassa valitettavasti nähdä, minkä vuoksi on kyllä vaikeaa nostaa ketään erilliselle jalustalle. Kaikki tuntuvat tyytyvän saamaansa huomioon, eikä kukaan tunnu oikein haluavan näyttämön eteen. Hekin, jotka yrittävät, tuntuvat hyvin päälleliimatuilta ja ylilyöviltä.

Kun uutta The Stand -minisarjaa verrataan alkuperäiseen visioon, on se joissain yksityiskohdissa parempi ja miellyttävämpi koettava, kun taas toisissa heikompi. Tuntuu siltä, että se on lopulta vain omasta preferenssistä kiinni, että kummasta adaptaatiosta tykkää ja kummasta ei. Sen voin kuitenkin varmuudella sanoa, että The Stand tuntuu olevan sellainen tarina, joka ei oikein välity näytölle kovin vakuuttavalla tavalla. Tuntuu jopa siltä, ettei sitä pysty edes järkevästi filmatisoimaan vaikuttamatta ylilyövältä ja naurettavan ylidramatisoivalta. Kallistuisin itsekin varmaan kirjan puoleen, sillä kumpikaan filmatisointiyritys ei tunnu vakuuttavan alkuunkaan.


Kirjoittaja: Ilja Malakeev, 13.2.2021
Lähteet: kansikuva www.impawards.com, sarjan tiedot www.imdb.com, traileri www.youtube.com

Kommentit