Choose or Die (2022) - arvostelu

 

Ohjaus: Toby Meakins
Pääosissa: Iola Evans, Asa Butterfield, Robert Englund,
Angela Griffin, Ryan Gage, Eddie Marsan, Kate Fleetwood,
Pete Machale, Kaylenn Aires Fonseca, Ioanna Kimbook
Genre: Kauhu, Jännitys
Kesto: 1 tunti 24 minuuttia

On jälleen kerran aika palata Netflix-alkuperäiselokuvien pariin, kun vuoroon astuu vuonna 2022 julkaisunsa saanut Choose or Die. Elokuvan ohjauksesta vastaa yhdysvaltalainen Toby Meakins, josta ei kovinkaan paljon tietoa löytynyt ennakkoon etsittynä. Projekti vaikutti ideansa puolesta varsin kiehtovalta tapaukselta, vaikka hälytyskellot soivatkin kovaa taustalla. Netflix on tullut valitettavasti tutuksi enemmänkin liukuhihnalta pursuavasta keskinkertaisuudesta kuin mistään muusta, vaikka muutamia positiivisiakin yllätyksiä on tien tukkeeksi eteen tupsahtanut. Jatkaako Choose or Die tavanomaista trendiä vai yllättääkö Meakins kauhuelokuvallaan?

Opiskelija Kayla rahoittaa opintonsa siivoamalla toimipisteitä ja tyhjennettyjä tiloja yömyöhään. Hän tuo siinä ohessa sekä vanhoja, että käyttämättömiä koneita Isaac-nimiselle ystävälleen, joka taas auttaa tätä oppimaan koodausta vaikeiden koulutehtävien suorittamiseksi. Yhtenä päivänä Kayla vierailee Isaacin luona ja löytää tämän rojujen seasta vanhan CURS>R-videopelin, jonka kyljessä lukee puhelinnumero. Kaksikko päättää soittaa numeroon ja saavat tietää, että videopelin läpäisijälle on tarjolla muhkea rahapalkinto. Rahahuolien kanssa painiva Kayla päättää aloittaa videopelin pelaamisen helpon rahan toivossa, mutta kaikkea muuta kuin helppoa siitä valitettavasti tulee...


Kuten alkuun jo mainitsinkin, elokuva vaikuttaa paperilla ihan mielenkiintoiselta asetelmalta. Konsepti käsittelee kuvitteellista 1980-luvun videopeliä, joka on kerännyt vuosikymmenten ajan pölyä. Kaksi nuorukaista löytävät sen ja päättävät lähteä kokeilemaan onneaan. Videopeli alkaa kuitenkin pikkuhiljaa vaikuttamaan ympäristöön ja pelaajia ympäröiviin ihmisiin, jotka jotuvat väkisinkin ristituleen ei-toivotun osallisuutensa vuoksi. Choose or Die on selkeästi ottanut monia vaikutteita elokuvahistoriasta. Ensimmäisenä tulevatkin mieleen Jumanji- ja Would You Rather -elokuvat, jotka leikkivät samankaltaisella ajatuksella perimmiltään.

Myös Blumhousen vuonna 2018 julkaistu Truth or Dare jakaa identtisiä piirteitä tämän elokuvan kanssa, joten olikin kiehtovaa nähdä mitä uutta tämä elokuva voisi tuoda entuudesta tuttuun konseptiin. Heti alkuun on kyllä todettava, ettei Choose or Die valitettavasti tarjoa mitään tavanomaisesta poikkeavaa tässä asiayhteydessä. Ei ainoastaan, että elokuva jää poikkeuksellisen puuduttavaksi vastaanotettavaksi, mutta kaikki sen rakenteelliset ratkaisut tuntuvat kuin puskista vedetyiltä. Ei sillä, että konseptilta voisi odottaa kovinkaan uskottavaa asetelmaa, mutta kun yksityiskohdat rikkovat jopa fysiikan tavanomaisimpia lakeja, voi sen varteenotettavuutta todellakin kyseenalaistaa.


Seuraamme elokuvassa Iola Evansin esittämää Kaylaa, jonka elämä ei kovinkaan hehkeältä näytä päällepäin. Nuori naisenalku opiskelee koodaamaan päästäkseen alalle tulevaisuudessa, mutta sitä vaikeuttavat toistaiseksi kriittiset rahaongelmat ja Thea-äitin huonontunut terveys. Kaylan on siis tehtävä tuplasti enemmän hommia elämässään päästäkseen haluamaansa määränpäähän. Traumaattinen menneisyys pitää sisällään myös paljon muuttujia, jotka vaikuttavat kaksipäiseen perheeseen edelleenkin ikävällä tavalla. Vapaa-aikaa ei nuorella naisella ole, mutta kun sitä vihdoin löytyy, päättää hän viettää sen Isaacin kanssa koodaten ja korjaten erilaisia elekrtoniikkalaitteita.

Sitten kuvaan astuu ikivanha CURS>R-videopeli, joka pitää sisällään yllätyksen. Yllätys tulee kuitenkin sekä hyvässä, että pahassa asiayhteydessä. Pelin läpäisseelle taholle on tarjolla järkälemäinen summa kahisevaa, mutta millä hinnalla? Sanotaanko näin, että sen pitäisi ajatuksenkin tasolla vaatia paljon uhrauksia pelaajiltaan, mutta Kaylan tapauksessa painostus ei useasti kovin korkealle nouse. Pelaajan on siis päätettävä tilanteen kulku kahden vaihtoehdon väliltä tai muuten oma henki lähtee. Nämä vaihtoehdot eivät kuitenkaan aina miellyttävimpiä ole, sillä pelaajan on päätettävä muiden ihmisten kohtaloista. Täten on vain pyrittävä löytämään pienempi paha vaihtoehdoista.


Elokuva on varsinainen sekasotku, joka ei oikein tiedä, mitä se haluaa tarinallaan hakea tai uskalla repäistä laastaria haavasta, kun siihen olisi oiva mahdollisuus. Käsikirjoitus ei todellakaan palvele sitä ja se näkyy pitkälle. Ei ainoastaan, että se ottaa itsensä aivan liian vakavasti, mutta se poukkoilee ideoidensa välillä löytämättä varsinaista tasapainoa koskaan. Yritämme katsojina päästä konseptin ytimeen ja sen perimmäisiin sääntöihin kiinni ajoissa, mutta elokuva tuntuu sekoittavan pakkaa sen verran kestonsa aikana, että järki katoaa kuvasta kokonaan. Etenkin elokuvan viimeinen kolmannes lähtee leikittelemään liikaa omalla järkyttävällä logiikallaan ja kompastelee järkyttävällä tavalla omiin jalkoihinsa sen seurauksena.

Vaikka sitä haluisikin olla hahmojen puolella edes alkeellisella tasolla, tekevät he yhtälailla kyseenalaisia ratkaisuja elokuvan aikana, joissa ei ole mitään järkeä. Näyttelijöitä ei voi tästä syyllistää, koska heille tarjottu materiaali on vain niin luokatonta, ettei siitä mitään hyvää olisi tähtisikermälläkään saanut irti. Sen kummempia elokuvasta paljastamatta on vain todettava, että elokuva yrittää purra isomman palan kuin mitä se pystyy todellisuudessa pureskelemaan. Ei ainoastaan, että tarina on alkuasetelmistaan huolimatta järkyttävän lattea, mutta se tapa millä tarinaa viedään eteenpäin kohti tuhoa, on vain raastavaa seurattavaa. En yhtään ihmettele, että miksi elokuva on niin parjattu.


Se onnistuu repimään tavallisenkin idean täysin säpäleiksi. Choose or Die on luokaton kauhuelokuva, jota ei tohtisi edes kauhuksi kutsua. Se toimii kyllä varmasti vallan mainiosti nuorelle keltanokalle, joka on vasta aloittelemassa kauhun genren parissa, mutta kokeneemmalle taholle elokuva ei tarjoa muuta kuin menetetyt minuutit ja tylsistyneen olon. Elokuva ei ole edes itsetietoinen omasta kökköydestään, mikä pistää ehkä eniten vihaksi. Jos se vitsailisi edes ajoittain omilla ratkaisuillaan, niin sen kökköyden voisi ehkä silloin ymmärtää, mutta Choose or Die päättää olla kuitenkin kuin modernisoitu Saw-elokuva konsanaan omine järkyttävine käänteineen. Valitettavasti sen tarjontaa ei voida laadullisesti pistää samalle viivalle, minkä vuoksi se jääkin varsin luokattomaksi toteutukseksi.


Kirjoittaja: Ilja Malakeev, 7.9.2022
Lähteet: kansikuva www.impawards.com, elokuvan tiedot www.imdb.com, traileri www.youtube.com

Kommentit