Moon Knight | Kausi 1 (2022) - arvostelu

 

Luoja: Jeremy Slater
Pääosissa: Oscar Isaac, May Calamawy, Karim El Hakim,
Ethan Hawke, Ann Akinjirin, David Ganly, Khalid Abdalla, Gaspard Ulliel,
Antonia Salib, Fernanda Andrade, Rey Lucas, Sofia Danu
Genre: Toiminta, Seikkailu, Draama
Jaksoja: 6

Marvel Cinematic Universe -elokuvasarjan leviäminen sarjojen puolelle Disney+ -striimauspalveluun onnistui jopa yllättävän vakuuttavasti WandaVisionin pyyhkäisten skeptiset ajatukseni kertaheitolla pois mielestäni. The Falcon and The Winter Soldier onnistui vakuuttamaan mielenkiintoisella toimintapainoitteisella vakoojatarinallaan ja Loki avasi ovet kokonaiselle jaetulle multiversumille tulevaisuuden kannalta. What If...? näytti minkälaisia virityksiä voitaisiin tulevaisuudessa nähdä multiversumin avartuessa ja Hawkeye miellytti kevyen maanläheisellä joulutarinallaan.

Nyt on aika kuitenkin edetä seuraavan sarjan pariin, joka ottaa käsittelyyn astetta kiehtovamman hahmon, jonka etenkin sarjakuvien lukijat tietävät entuudestaan. Itse olen törmännyt Moon Knightin hahmoon pari kertaa ennen sarjan julkistamista selatessani verkon mielenkiintoista maailmaa, joten odotusarvoni olivat julkistuksen myötä nousset pilviin, Hahmosta yritettiin vuosien mittaan monta kertaa tehdä elokuvaa ja sarjaa, mutta jokainen yritys pysähtyi lopulta kuin seinään konsanaan. Tällä kertaa sarja saatiin onneksi aikaiseksi ja nyt onkin vihdoin aika esitellä valkea ritari - Moon Knight.


Lontoossa museokaupan myyjänä työskentelevä Steven Grant toivoo jonain päivänä saavansa oppaan työn muinaisegyptiläisen historian tietämyksensä verukkeella. Vaikka hänestä ei työjohtaja tunnu juuri välittävän selittämättömien myöhästymisten vuoksi, päättää mies määrätietoisesti jatkaa määränpäänsä tavoittelemista. Stevenillä on vakava unissakävelyongelma, jonka vuoksi hän on valmistautunut radikaalisin tavoin estääkseen vahinkojen sattumisen. Hän sitoo itsensä sänkyyn kiinni ja ravisuttaa hiekkaa sen ympärille selvittääkseen syyn erikoiselle tilalle.
 
Mitään konkreettista ei ole eteen vielä tupsahtanut asiaan liittyen, mutta siihen on tulossa raju muutos. Eräänä päivänä mies herää Alpeilta, itävaltalaisen kylän kupeesta, jossa häntä odottaa raivoisa vastaanotto. Arthur Harrow'n pyörittämän kultin armoille joutunut Steven alkaa kuulemaan ääniä päässään, jotka pyytävät tätä luovuttamaan kehon hetkellisesti käyttöönsä. Herätessään takaisin kontrolliin Steven huomaa ympärillään täydellisen verilöylyn ja kaaoksen, mutta muistikuvat sen aiheuttamisesta ovat poissa. Tämä saa miehen paneutumaan asiaan tarkemmin, mutta itse vastaukset eivät välttämättä miellytä häntä.


Marvel Cinematic Universe -sarjat ovat olleet alusta asti hyvin kiehtovia seurattavia ei ainoastaan aiheidensa, mutta erilaisten toteutustapojensa valossa. Moon Knight on siitä poikkeuksellinen sarja, että se lähtee käsittelemään konseptiaan kuin psykologista tutkimusta konsanaan. Hyppäämme Oscar Isaacin esittämän päähahmon Steven Grantin pään sisälle ratkaisemaan eriskummallista mysteeriä, joka vie tämän terapeuttiseen tapaan uusien paljastusten äärelle. Maailmankuvan muutos alkaa muovaamaan rikkinäisestä miehestä pysäyttämätöntä soturia, joka yrittää löytää yksinkertaisesti vain sisäisen rauhan itselleen.

Psykologia on hyvin suuressa osassa tarinaa ja sen vaativia teemoja, jotka muodostavat yhdessä hyvin kiehtovan ja painostavan kuvan käsiteltävistä tapahtumista. Steven potee dissosiatiivista identiteettihäiriötä, mikä tarkoittaa sitä, että hänen persoonansa on jakautunut vakavan trauman myötä moneen osaan. Persoonallisuudet eroavat toisistaan rajusti ja kummankin muistot ovat yksilöllisiä. Vaikka syitä jakautuneisuudelleen ei Steven tiedäkään, on hänellä mahdollisuus avartaa ymmärrystään tehden yhteistyötä pään sisäisen äänensä kanssa totuuden selvittämiseksi.


Moon Knight -sarja on monella tapaa kuin käsiteltävä hahmonsa konsanaan - moniulotteinen ja jakautunut kahtia. Se on hyvin maanläheinen psykologisten teemojensa puolesta tuodessaan mielisairauksia ja persoonallisuushäiriöitä vakuuttavalla tavalla näytölle katsojan pureskeltavaksi. Samaan aikaan se liittää mukaan hieman vauhdikkaampaa ja brutaalimpaa toimintaa, mikä antaa kokonaisuudelle omaperäisen tuntuman ja jouhevuutta. Vaikka nämä puolet eroavatkin toisistaan monella tavalla, onnistuvat tekijät hiomaan ne vaivattomasti yhteen tehden sarjasta poikkeuksellisen omalaatuisen ja ajatuksia herättävän vastaanotettavan.

Siitä huokuu vahvasti muinaisegyptille tavanomaista mytologiaa ja historiasta tuttuja käsitteitä, jotka onnistutaan liittämään miellyttävällä tavalla tarinan ytimeen. Ihmiset uskovat edelleen jumalten läsnäoloon ja heihin liittyviin ennustuksiin. Ethan Hawke esittää sarjassa mysteeriseltä tuntuvaa antagonistia Arthur Harrowia, joka pyörittää pahaenteistä kulttia. Hänen pakkomielteensä kohdistuu vainajien sieluja nielevään Ammitiin, joka jakaa oikeutta punnaamalla uhriensa sydäntä hyvyyden valossa. Miehen elämäntehtävänä on löytää jumalattaren sarkofagi ja herättää tämä johtamaan maailmaa.


Toisen persoonallisuutensa ja Khonsu-jumalan kanssa yhteistyössä Steven pukeutuu valkeaksi kuusoturiksi pysäyttääkseen Arthur Harrow'n mielipuoliset suunnitelmat. Tilanne tasapainottelee vahvasti vastakkainasettelun ja päähahmon oman sisäisen taistelun välillä, mikä muodostaa luonnollisesti monia ei-toivottuja tilanteita. Vaikka sarja paneutuukin enemmän hahmon psykologiseen tutkimiseen, todistamme Moon Knightin näytöllä muutamaan otteeseen sarjan aikana. Silloin kun valkea soturi on näytöllä, verenpaine nousee vakuuttavasti innostuksesta. Itse mytologiakin visualisoidaan hyvin efektiivisellä tavalla herättäen maailman uskottavasti eloon.

Moon Knight -sarja onnistuu kuin onnistuukin hyppäämään Marvel Cinematic Universen sarjojen aatelistoon ohittaen jopa WandaVisionin mennessään. Vaikka sarja olisikin voinut olla muutamaa jaksoa pidempi syväluotaavien tarinakaarien puolesta, onnistuu se vaikuttavasti toimimaan astetta epätavanomaisempana kokonaisuutena edeltäviin sarjoihin verrattuna. Tuotannollisesti kokeilunhaluinen Moon Knight miellyttää uniikkiudellaan ja varteenotettavalla mytologiallaan. Psykologinen lähestymistapa kantaa hedelmää ja saamme sarjasta paljon tunnetta irti - etenkin päähahmon näkökulmasta katsottuna. Toivottavasti näemme kuupurjehtijan pian uudestaan, sillä tämä sarja vakuutti suuresti.


Kirjoittaja: Ilja Malakeev, 5.5.2022
Lähteet: kansikuva www.impawards.com, sarjan tiedot www.imdb.com, traileri www.youtube.com

Kommentit