Raya ja viimeinen lohikäärme | Raya and the Last Dragon (2021) - arvostelu

 

Ohjaus: Don Hall, Carlos López Estrada
Pääosissa: Kelly Marie Tran, Awkwafina, Izaac Wang,
Gemma Chan, Daniel Dae Kim, Benedict Wong, Alan Tudyk,
Thalia Tran, Lucille Soong, Dichen Lachman, Sung Kang
Genre: Animaatio, Toiminta, Seikkailu
Kesto: 1 tunti 54 minuuttia

''My whole life, I trained to become a guardian of the dragon gem, but this world has changed, and its people are divided. Now, to restore peace, I must find the last dragon.''
 
Koronaepidemia on näköjään valitettavasti tullut jäädäkseen. Elokuva-ala on jo hetken aikaa ollut hämmentävien aikojen turmelemana, eikä helpotusta tunnu vieläkään kokonaisen vuodenkaan jälkeen löytyvän. Suurimmaksi osaksi Suomen elokuvateattereiden ovet ovat pysyneet visusti kiinni kovien koronarajoitusten vuoksi, mutta onneksemme olemme itse lehdistöläisinä päässeet katsastamaan yksittäsiä uutuuksia silloin tällöin suljettujen teattereiden uumenissa. Tällä kertaa luvassa olisikin hyvin mielenkiintoinen tapaus - nimittäin Raya ja viimeinen lohikäärme.


Raya ja viimeinen lohikäärme -elokuva on siitä poikkeuksellinen teos, että se on Disneyn ensimmäinen animaatioelokuva kuuteen vuoteen, joka ei ole jatko-osa millekään aiemmalle elokuvalle. Viimeisin oli nimittäin vuonna 2016 julkaistu Vaiana. Oli siis luonnollista, että odotukset saattoivat heittelehtiä hyvin korkeista poikkeuksellisen mataliin, sillä en ainakaan itse henkilökohtaisesti voinut ollenkaan ennakoida, mitä tuleman pitäisi, mutta toivoin sen yllätävän minut edes jossain määrin positiivisesti.

Ennen elokuvaa esitettiin myös animoitu lyhytelokuva nimeltään Us Again, joka kertoo tarinan vanhemmasta parista tanssahtelevassa kaupungissa, joista toinen on kadottanut elämänilonsa vanhetessaan. Lyhytelokuva tarjoaa yllättävän voimakkaita tunteita ja hyvin ilmaisevaa visuaalista tarinankerrontaa, joka onnistuu tempaamaan jokaisen katsojan mukaansa ja valmistamaan meitä tuleviin koitoksiin. Loistavan lyhytelokuvan jälkeen olikin aika kääntyä itse päätapahtuman suuntaan. Kysymys kuuluukin, että onko Raya ja viimeinen lohikäärme hyvä elokuva vai ei?


Kauan sitten muinaisessa Aasiassa, Kumandra-nimisessä fantasiamaassa, ihmiset ja lohikäärmeet elivät rinnakkain harmoniassa. Tämän harmonian hajoittanut paha voima alkoi vyörymään kohti maata, mutta lohikäärmeet uhrasivat itsensä pelastaakseen ihmiskunnan varmalta tuholta. Nyt, noin viisisataa vuotta myöhemmin, sama pahuus on tullut takaisin. Yksinäisen soturin Rayan tulee etsiä myyttinen viimeinen lohikäärme, joka pystyy yhdistämään hajonneen maan ja jakautuneen kansan. Matkallaan hän oppii että maailman pelastamiseen tarvitaan muutakin kuin yksi lohikäärme - nimittäin luottamusta ja yhteistyötä.

Raya ja viimeinen lohikäärme -elokuva on hyvin mukaansatempaava ja moniulotteinen kokonaisuus kaiken kaikkiaan. Alusta asti katsojalle tehdään selväksi se, ettei elokuva todellakaan tullut polkemaan paikallaan. Kelly Marie Tranin esittämä Raya alustaa elokuvan esittelemään itsensä, ympäröivän maailman ja sen rikkaan mytologian vauhdikkaan avauskohtauksen voimin, joka onnistuu loistavasti antamaan hieman vihiä siitä, minkälaisesta elokuvasta olisi tällä kertaa kyse. Mikä parasta, konsepti tuntuu alusta asti erittäin omaperäiseltä ja tuoreelta kontekstiltaan.


Kumandra on kuvitteellinen maa muinais-Aasiassa, joka on jakautunut viiteen eri kansakuntaan erimielisyyksien kasvaessa suuremmiksi ja räjähdysalttiimmiksi. Viisisataa vuotta sitten lohikäärmeet pelastivat ihmiskunnan vaarallisilta druuneilta ja toivoivat, että kumandralaiset ottaisivat oppia heidän yhteisestä uhrauksestaan ja tekisivät yhteistyötä selvitäkseen tulevista kotoksistaan yhdessä. Valitettavasti ihmisen halu johtaa ja olla kaiken muun yläpuolella ajaa Kumandran sisäisen sodan partaalle. Viisi kansakuntaa - Sydän, Kynsi, Ranka, Häntä ja Hammas - taistelevat jatkuvasti voimakkaasta voimanlähteestä, jonka uskotaan sisältävän taikaa ja valtaa.
 
Lohikäärmekiven suojelijana toiminut Rayan isä, Benja, uskoi kuitenkin siihen, että he onnistuisivat joskus yhdistämään kaikki viisi kansakuntaa voittaakseen ympärillään jylläävät druunit. Ikävien käänteiden jälkeen kivi jakautuu viiteen osaan ja viimeinen toivo selviytymisestä näyttäisi karkaavan itsekkäiden kansakuntien mukana ympäri maata. Muutama vuosi ehtii kulua ja jo nuoreksi naiseksi kasvanut Raya lähtee etsimään kadonneita osia lohikäärmekivestä estääkseen vääjäämättömän joukkotuhon. Yllättäen hän saa matkallaan tietää viimeisestä lohikäärmeestä, joka saattaisi edesauttaa tätä maailman pelastamisessa.


Elokuvan tarina on hyvin mukaansatempaava ja miellytävä koettava kaiken kaikkiaan. Ei ainoastaan, että elokuva pyrkii toden teolla kokeilemaan uusia ja omaperäisiä elementtejä konseptinsa eloonherättämiseksi, mutta se ei kainostele ollenkaan materiaalinsa kanssa, vaan ottaa kaiken irti vauhdikkuudestaan ja sulavuudestaan. Raya on hyvin vakuuttavasti rakennettu hahmo, jonka koettelemuksiin pystyy investoitumaan helposti ja huolettomasti alusta asti. Elokuvan tarjoama maailma on hyvin kiehtova ja moniulotteinen, eikä ihmiskunnan kriittinen tila jää ollenkaan epäselväksi tarinan edetessä eteenpäin.

Teknisestä näkökulmasta katsottuna elokuva on komeaa katsottavaa kaikin puolin. Ei ainoastaan, että maailma ponnahtaa upeasti silmille värikkyyden ja fantasiapainoitteisten yksityiskohtien siivittämänä, mutta jokainen kuvakulma ja kamera-ajo tuntuu olevan tarkoin mietitty ja harkittu. Hahmot erottuvat upeasti puolekseen hyvin luontevine ilmeineen, eleineen ja liikkeineen. Animaatioelokuvat ovat kehittyneet vuosien varrella hurjasti, eikä tämäkään tuotos säästele yhtään esillepanonsa suhteen, vaan päinvastoin tähtää mahdollisimman korkealle toteutuksensa puolesta ja siitä on kyllä pakko antaa pisteet kotiin Disneyn suuntaan.


Raya ja viimeinen lohikäärme on loistava animaatioelokuva, joka yllättää kekseliäisyydellään, sekä varteenotettavuudellaan. Elokuva välittää tärkeitä teemoja näytölle katsojien pähkäiltäväksi ja vastaanotettavaksi ja se tekee sen tyylillä. Vaikka elokuvassa onkin ajoittain hyvin ennalta-arvattavia ja kaavamaisia rakenteellisia elementtejä, osaa se siitäkin huolimatta pitää katsojan mielenkiinnon ja konseptin mysteerin yllä. Luottamus on kaikki kaikessa missä vain ihmissuhteissa - olkoot se puolison tai kollegan kanssa. Yhteistyö ja kommunikaatio ajaa ihmisiä useinmiten menestymisen tielle ja molempisuuntainen luottamus varmistaa myös sen, että tämä saumaton ''koneisto'' toimii. Ehdottomasti yksi viime vuosien omaperäisemmistä animaatioelokuvista.


Kirjoittaja: Ilja Malakeev, 2.3.2021
Lähteet: kansikuva www.impawards.com, elokuvan tiedot www.imdb.com, traileri www.youtube.com

Kommentit