The Incredible Hulk (2008) - arvostelu

 

Ohjaus: Louis Leterrier
Pääosissa: Edward Norton, Liv Tyler, William Hurt,
Tim Roth, Tim Blake Nelson, Ty Burrell, Christina Cabot, Peter Mensah,
Lou Ferrigno, Paul Soles, Débora Nascimento
Genre: Toiminta
Kesto: 1 tunti 52 minuuttia

Loistavan Iron Man -elokuvan jälkeen jatkamme matkaa Marvel Cinematic Universe -elokuvasarjassa eteenpäin ja seuraavana pysäkkinä toimii Louis Leterrierin ohjaama The Incredible Hulk. Tämä on ainoa osa elokuvasarjassa, jota en ollut vielä nähnyt aiemmin, joten oli kiinnostavaa nähdä, kuinka kyseinen tuotos uppoaisi minulle näin jälkikäteen katsottuna. Jatkoiko The Incredible Hulk Marvel Cinematic Universen vakuuttavaa alkulentoa vai toimiko se vain täyte-elokuvana edelleenkin kasvavalle elokuvauniversumille?


Kuolettavasta gammasäteilyonnettomuudesta selviytynyt tutkija, Bruce Banner, matkustaa Brasiliaan etsimään parannuskeinoa tilaansa, joka muuttaa hänet suuttuessaan jättimäiseksi vihreäksi hirviöksi. Mies alkaa olemaan tutkimuksissaan jo lähellä toivottua ratkaisua, mutta hänen täytyy samalla varoa Yhdysvaltojen armeijan kenraalia, Thaddeus Rossia, joka haluaa epäonnistuneen koekaniininsa lukkojensa taakse välttääkseen suuremman poliittisen selkkauksen. Ajan ja vaihtoehtojen käydessä vähiin, Bruce joutuu omistautumaan uudelle elämäntilanteelleen ja vapauttamaan Hulkin pelastaakseen sekä itsensä, että läheisensä kulman takana piilevältä vaaralta.

Elokuva avaa tarinansa hyvin mielenkiintoisella tavalla. Vauhdikas ja nopeatempoinen alkutekstikohtaus nimittäin toimii tarinan ja sen päähenkilön Bruce Bannerin alustuksena. Sen aikana näemme, kuinka mies saa poikkeukselliset voimansa ja saamme myös heti käsittelyssä hieman vihiä siitä, minkälaisesta vastakkainasettelusta tarina pitää kiinni myöhemmässäkin vaiheessa. Ratkaisu on kieltämättä erikoinen, mutta rohkea. Hyppäämme tarinassa suoraan asiaan ja pelinappulat ovat jo valmiiksi omilla paikoillaan.


Edward Nortonin esittämä Bruce Banner on joutunut pakenemaan omiin oloihinsa, kun häneen kokeiltu tieteellinen koe epäonnistuu. Hän on huomannut väistämättömien vihanpurkauksien paljastavan ison vihreän pedon sisältään, joka pahimmillaan pystyisi tuhoamaan paljon elämää tieltään. Bruce on kuukausien ajan yrittänyt kontrolloida voimiaan rauhallisessa ympäristössä Brasilian lähiössä ja onkin vihdoin löytänyt tavan pitää oman sisäisen demoninsa aisoissa.

Meditaatio ja ärsykkeiden vähennys on toiminut tähän mennessä loistavasti, mutta kun Yhdysvaltojen armeija tulee hakemaan suurta tieteellistä epäonnistumistaan, on miehen päästettävä Hulk esille selviytyäkseen miesjahdista. Kenraali Thaddeus Ross näytti vihreää valoa superihmiskokeelle, jolla pyrittiin tehostamaan kohteen fyysisiä kykyjä täydellisen supersotilaan toivossa, mutta kokeen epäonnistuessa mies joutuu tekemään korjausliikkeitä ja hakemaan karanneen Bruce Bannerin piilottaakseen suuren tahran, joka on leimaantunut armeijan tieteelliseen yksikköön.


Kenraali Ross joutuu kuitenkin tekemään siirtonsa nopeasti, etteivät uutiset laittomista kokeista vuotaisi julkisuuteen. Kun kohteena on voimakas vihreä järkäle, salassa pidetty miesjahti saattaa kuitenkin pursuta ikävästi kaikkien näkyville minä hetkenä tahansa. Seuraamme elokuvassa, kuinka Bruce Banner päättää löytää itselleen vasta-aineen päästäkseen takaisin normaaliin elämään ja poistaisi gammaa puskevat molekyylit elimistöstään. Piilossa sitä on kuitenkin vaikeaa tehdä, koska miehellä ei ole tarvittavia työkaluja toimenpiteen mahdollistamiseksi.

Etsiessään apua vasta-aineen kanssa, Bruce paljastuu ja uudet vaarat odottavat häntä vastassa. Pidän siitä, kuinka yksinkertainen elokuva perimmiltään on. Se ei lähde kokeilemaan mitään kovinkaan hurjaa välittääkseen tarinansa selkeästi näytön toiselle puolelle katsojan koettavaksi. Elokuva ei myöskään turvaudu liikaa sivullisiin seikkoihin, pitääkseen oman kokonaisuutensa jossain määrin jouhevana. Toki, ajoittain katsojasta saattaa tuntua siltä, että elokuva polkee hiukan paikallaan, mutta se ei tunnu kuitenkaan turhauttavalta.


Mitä tunnelmaan tulee, niin on pakko sanoa se, ettei se tunnu yhtään kuuluvan Marvel Cinematic Universe -elokuvasarjaan tummahkon ja inhorealistisen luonteensa vuoksi. Toki vasta-argumenttina voi myös sanoa myös, ettei julkaisuaikoihin vielä tiedetty, että lähteekö elokuvauniversumi edes liikkeelle kahden elokuvan jälkeen, joten yhtenevää tyyliä ei voinutkaan kahdelta eri tuotantoyhtiöltä odottaa ennakkoon. Se toimii kuitenkin omanlaisena kokonaisuutena, joka erottuu jopa puolekseen omaperäisellä ilmeellään.

Edward Norton toimii mainiosti Bruce Bannerina, enkä yhtään ylläty, jos jonkun mielestä mies on parempi roolissaan kuin hänen jälkeensä The Avengers -elokuvaan palkattu Mark Ruffalo. Hän on vaativampi versio Brucesta, joka on keskellä kaaosta. Hänen elämänsä muuttuu kertaheitolla joksikin aivan muuksi ja tämä muutos on pakottanut miehen ottamaan kohtalon omiin käsiinsä ja löytämään tavan suoriutuakseen sen luomista ongelmista. Elokuvassa on myös muita idealtaan mielenkiintoisia hahmoja, joita tavataan Hulk-sarjakuvissa, mutta jätän ne kuitenkin paljastamatta, jotta elokuva pitäisi yllätyksensä itsellään.


Vaikka elokuva yllättää omaperäisyydellään ja vaativuudellaan, on se sanottava, ettei se jää kovin hyvin mieleen näin jälkikäteen todettuna. The Incredible Hulk tekee rohkeita päätöksiä, mikä on ihan positiivista nähdä, mutta välillä myös tuntuu siltä, että elokuvasta puuttuu jotain hyvin keskeistä hahmojen rakentelusta, minkä vuoksi emme saa heistä tarpeeksi tukevaa otetta. Kyse ei ole missään nimessä Bruce Bannerista, mutta häntä ympäröivistä hahmoista, jotka toimivat aika yksiulotteisina pelinappuloina kokonaiskuvassa.

The Incredible Hulk on mukiinmenevä supersankarielokuva, joka uskaltaa rohkeasti olla oma itsensä, mutta unohtuu pian katsomisen jälkeen. Elokuvan tarjoama toiminta on hyvin toteutettua ja supersankarielokuvalle jopa yllättävän realistisen tuntuista. Pimeähkö ulkokuori korostaa hienosti tilanteen vakavuutta ja tärkeyttä. Vaikka elokuva onkin asiansa ajava, jää se Marvel Cinematic Universe -elokuvauniversumissa siitäkin huolimatta valitettavasti häntäpäähän materiaalinsa puolesta. Se on ainakin faktaa, että The Incredible Hulk on toistaiseksi paras Hulk-elokuva koskaan, vaikka tosin vakavasti otettavaa vastustajaa siltä ei tunnukaan löytyvän vielä - etenkään Ang Leen ohjaamasta räpellyksestä.


Kirjoittaja: Ilja Malakeev, 11.3.2021
Lähteet: kansikuva www.impawards.com, elokuvan tiedot www.imdb.com, traileri www.youtube.com

Kommentit