Wonder Woman 1984 (2020) - arvostelu

 

Ohjaus: Patty Jenkins
Pääosissa: Gal Gadot, Chris Pine, Kristen Wiig, Pedro Pascal,
Robin Wright, Connie Nielsen, Lilly Aspell, Amr Waked, Kristoffer Polaha,
Natasha Rothwell, Ravi Patel, Oliver Cotton, Lucian Perez
Genre: Toiminta, Seikkailu, Fantasia
Kesto: 2 tuntia 31 minuuttia

Warner Bros Studios -tuotantoyhtiö on ollut viime aikoina hyvin antavalla päällä, sillä viikko takaperin saimme Zack Snyderin odotetun Justice League -elokuvan leikkauksen HBO Nordic -striimauspalveluun ja nyt viikkoa myöhemmin pääsimme takaisin DC Extended Universe -elokuvasarjaan käsiksi Wonder Woman 1984 -jatko-osan muodossa. Ensimmäinen Wonder Woman -elokuva oli loistava ja se toi vaadittua toivoa elokuvasarjan tulevaisuutta ajatellen, joten oli mielenkiintoista nähdä, mitä jatko-osa saisi aikaiseksi.
 

DC Comics -kannattajana kuitenkin yllätyin siitä, etteivät trailerit vakuuttaneet minua oikein mistään ennakkoon. Odotukseni elokuvaa kohtaan olivat hyvin alhaiset, kunnes elokuva julkaistiin muualla maailmalla. Alku vaikutti lupaavalta kriitikoiden ylistäessä jatko-osaa, kunnes tavalliset kaduntallaajat pääsivät elokuvaan käsiksi. Wonder Woman 1984 sai kuraa niskaansa aika kovallakin kädellä, minkä vuoksi odotukseni laskivat lopulta minimiin. Lähdin kuitenkin katsomaan elokuvaa mahdollisimman avoimesti ja ennakkoluulottomasti. Oliko elokuva haukkunsa ansainnut?

Ihmenainen, eli Diana Prince, pitää matalaa profiilia 1980-luvun Washingtonissa, jossa menestyksen tavoittelu ohjailee kaikkea ja kaikkia. Hän työskentelee antiikkiesineiden parissa ja toteuttaa supersankarillisia tekojaan salassa välttääkseen maailmanlaajuisen julkisuuden. Kun hänen tielleen astelevat yllättävän muodonmuutoksen kokenut Barbara Minerva, sekä oikukas liikemies Maxwell Lord, täytyy Ihmenaisen löytää keinot pysäyttääkseen heidät tuhoamasta maailmaa lopullisesti.


Heti kättelyssä on kyllä pakko sanoa, että Wonder Woman 1984 -elokuva on saanut hurjaa kyytiä kriittisestä näkökulmasta katsottuna, vaikka kriitikot suurimmaksi osaksi tykkäsivät elokuvasta alkuun. Oli siis mielenkiintoista nähdä, että mikä tuohon rajuun muutokseen on oikein vaikuttanut ja onko se oikeasti ollut tarpeeksi pätevä syy koko tuotoksen riepotteluun. Kannattajanakin on todettava, että DC Extended Universe -elokuvasarja on ollut hyvin ailahteleva ja suunnaton jo pidemmän aikaa.

Zack Snyderin Man of Steel- ja Batman v Superman: Dawn of Justice -elokuvat alustivat koko universumin hyvin tumman ja vaativan ilmapiirin ympärille. Vaikka pohja onnistuttiinkin pohjustaa tunnelmallisesti yhtenäiseksi, Warner Bros Pictures -tuotantoyhtiön jatkuvasti muuttuvat suunnitelmat ovat tehneet elokuvasarjasta hyvin epätasapainoisen ja suunnattoman. Wonder Woman 1984 -elokuva nimittäin näytti ottavan kaiken irti vapaudestaan kertoakseen yksittäisen tarinan, vaikka se ei ihan käynytkään järkeen elokuvauniversumin isommasta kokonaiskuvasta katsottuna.


Gal Gadotin esittämän Diana Princen elämä on jatkunut hiljaiselossa keskellä värikästä pääkaupunkia Washingtonia, jossa 1980-luvun muoti kukoistaa ja kadut ovat täynnä elämää. Nainen on pyrkinyt keskittymään omaan hyvinvointiinsa, mutta menneisyyden haamut tuntuvat edelleenkin jahtaavan häntä. Diana on nyt elänyt jo monia vuosikymmeniä muiden ihmisten keskuudessa teknologian ja koko ihmiskunnan kehittyessä jatkuvasti eteenpäin. Hän on vihdoin oppinut ihmisten tavoille ja onnistunut maskeeraamaan sankarityönsä taka-alalle.

Nyt on kyllä pakko todeta, että olin hieman yllättynyt elokuvasta. Kaikki ne haukut saivat odotukseni laskemaan olemattomiin ja kun vihdoin elokuvan katsastin, oli se paljon parempi kuin mitä valta-osa katsojista sai sen näyttämään. Toki, elokuvassa on muutama erityisen hölmö yksityiskohta ja pari hyvin rohkeaa ratkaisua, jotka saavat sen näyttämään hiukan teennäiseltä ja ylilyövältä, mutta muuten kokonaisuus on kyllä oikein toimiva. Luulen, että nämä tietyt pienet yksityiskohdat ovat koituneet elokuvan kohtaloksi, sillä niiden perusteella on onnistuttu haukkumaan koko tuotos, vaikka muu materiaali olisikin kuinka loistavaa seurattavaa tahansa.


Elokuvan tarina on pääpointeiltaan toimiva kokonaisuus, joka pyrkii parhaansa mukaan viihdyttämään sekä uusia supersankarielokuvakannattajia, että nostalgian havinaa metsästäviä tahoja. Elokuva pitää sisällään paljon materiaalia, minkä vuoksi se saattaakin ehkä joistain katsojista tuntua turhauttavan puuduttavalta. Ottaen huomioon myös sen, että elokuva keskittyy hyvin keskeisesti Diana Princeen ja hänen omaan emotionaaliseen matkaansa, voivat toiminnan perässä hamuilevat katsojat mahdollisesti tylsistyä elokuvaa seuratessaan.

Elokuvalla on kuitenkin paljon annettavanaan, vaikka vaikuttaisikin perimmiltään kuinka epämiellyttävältä tahansa. Se käsittelee hyvin vaativia ja ajankohtaisia teemoja, vaikka ajoittain saattaakin tuntua hiukan saarnaavalta etenkin feministisestä näkökulmasta katsottuna. Kaikki miehet nimittäin ovat elokuvassa täydellisiä hirviöitä ja yhtä hahmoa lukuunottamatta, eikä kenelläkään miespuolisella hahmolla tunnu olevan mitään hyvää mielessään. Ymmärrän kyllä, miksi elokuva saattaa ärsyttää monia tahoja, mutta mielestäni tämä ei riitä koko tuotoksen mollaamiseen.


Gal Gadot palaa takaisin Ihmenaisen, eli Diana Princen, rooliin ja suoritus itsessään ajaa mainiosti asiansa, vaikka ajoittain naisen tekeminen vaikuttaisikin hiukan väsähtäneeltä. On hienoa myös nähdä, että hän käyttää yhä enemmän erilaisia ja entistä omaperäisempiä työkaluja rikollisuutta vastaan taistellessa. Elokuva tarjoilee samalla myös kaksi uutta merkittävää hahmoa näytölle joiden näkemisestä olin ennakkoon montaa mieltä. Kristen Wiigin esittämä Barbara Minerva muistuttaa aluksi hyvin paljon esimerkiksi The Amazing Spider-Man 2 -elokuvassa esiintyvää Elektroa, mutta onneksemme kadottaa tuon vertauksen pian esittäytymisensä jälkeen. Elokuvan aikana hän onnistuu löytämään oman voimaannuttavan suuntansa ja tarjoamaan Ihmenaiselle vakuuttavan fyysisen vastuksen.
 
Pedro Pascalin esittämä liikemies Maxwell Lord taas ponnistelee hyvin riskialttiilla teillä huijaten sijoittajia olemattoman öljyn perässä. Hän on hyvin itsekeskeinen kaveri, jolle oma imago tuntuu olevan tärkeämpi kuin oma poika. Saatuaan elämänsä mahdollisuuden, mies ottaa kaiken siitä irti, vaikka se satuttaisikin muita ympärillä olevia. Hänen ahne luonteensa kuvastaa hienosti sen ajan poliittista asetelmaa ja eripuraa. Kylmä sota jyllää tarinan taustalla ja sitä käytetään hyväksi elokuvan painavan viestin välittämiseksi. Pidin erityisen paljon siitä, miten uusia hahmoja käsiteltiin elokuvan aikana, sillä aluksi he tuntuivat saavan paljon huolellisempaa käsittelyä kuin esimerkiksi itse nimikkohahmo, mikä oli erikoista.


Tunnelmallisesti elokuva on hyvin omaperäinen toteutukseltaan, etenkin kun otetaan huomioon elokuvasarjan aiemmat osat. Se on värikäs, räikeä, täynnä toivoa ja painoarvoltaan hyvin merkityksellinen emotionaalisesta näkökulmasta katsottuna. Voi hyvinkin olla, että elokuvan ottama suunta tuntuu liian vieraalta kannattajien silmissä, minkä vuoksi se tuntuu automaattisesti negatiiviselta asialta. Itse olen kuitenkin sitä mieltä, että vaikka tunnelmallisesti Wonder Woman 1984 -elokuva onkin kuin valoisa päivä muuten yön täyttämässä elokuvasarjassa, onnistuu se vakuuttamaan siitä, että se sijoittuu samaiseen universumiin.

Wonder Woman 1984 -elokuva on yllättää tuoreella lähesymistavallaan. Vaikka elokuvassa onkin omat ongelmansa, onnistuu se siitä huolimatta viihdyttämään katsojaa ja näyttämään, että elokuvasarjalla on enemmänkin annettavanaan kuin tumma ja inhorealistinen maailma. Elokuva ei missään nimessä yllä ensimmäisen elokuvan loistoon, mutta yllättää kuitenkin kevyehköllä luonteellaan ja merkityksellisyydellään. Vaikka elokuvan toinen kolmannes tuntuukin osittain laahaavan paikoillaan, onnistuu lupaava alku ja hyvin vahva lopetus varmistamaan sen, ettei elokuva kaiku kuuroille korville.
 

Etenkin elokuvan lopetus oli mielestäni loistava, vaikka saattaakin joistain tahoista vaikuttaa melodramaattiselta ja yliampuvalta. Sen aikana ei ainoastaan viedä tarinaa loppuun, vaan suljetaan Batman v Superman: Dawn of Justice -elokuvan alustama ympyrä ''kauniista valheesta'' ansaitsemaansa päätökseensä. Elokuvan antagonistit tarjoavat myös täysin uudenlaisen asetelman elokuvasarjassa, sillä vastassa ovat tällä kertaa astetta inhimillisemmät voimat, jotka sortuvat inhimillisiin virheisiin ja petollisiin vietteihin. Maxwell Lordia osittain lainaten: ''Wonder Woman 1984 on hyvä elokuva, mutta se voisi olla parempikin.''


Kirjoittaja: Ilja Malakeev, 28.3.2021
Lähteet: kansikuva www.impawards.com, elokuvan tiedot www.imdb.com, traileri www.youtube.com

Kommentit