The Falcon and The Winter Soldier (2021) - arvostelu

 

Luoja: Malcolm Spellman
Pääosissa: Anthony Mackie, Sebastian Stan, Wyatt Russell, Erin Kellyman, Desmond Chiam,
Dani Deetté, Daniel Brühl, Indya Bussey, Adepero Oduye, Clé Bennett, Danny Ramirez,
Renes Rivera, Tyler Dean Flores, Noah Mills, Emily VanCamp, Florence Kasumba
Genre: Toiminta, Draama
Jaksoja: 6

Marvel Cinematic Universe -elokuvasarjan leviäminen sarjojen puolelle Disney+ -striimaupalveluun onnistui jopa yllättävän vakuuttavasti WandaVisionin pyyhkäisten skeptiset ajatukseni kertaheitolla pois mielestäni. Tämän myötä odotukseni uutta tulokasta kohtaan nousivat huomattavasti. The Falcon and The Winter Soldier on Malcolm Spellmanin luoma vakoojapainoitteinen toimintasarja, joka keskittyy Sam Wilsonin Haukkaan, sekä Bucky Barnesin Talvisotilaaseen ja heidän uusiin seikkailuihin Marvel Cinematic Universen neljännessä vaiheessa.


Kuusi kuukautta ''pliippauksen'' jälkeen Sam Wilson päättää luovuttaa Steve Rogersin ikonisen kilven Smithsonian-instituutille, jonka hän oli itse Kapteeni Amerikalta saanut. Vaikka Steve toivoikin Samin jatkavan Kapteeni Amerikan perinnettä, mies päätti kunnioituksen merkkinä pistää kilven instituutin museon käyttöön. Samaan aikaan, hyvittääkseen tekonsa Talvisotilaana, Bucky Barnes käy pakkoterapiassa ja jahtaa Hydran entisiä liittolaisia.
 
Anarkistijärjestö Lipunmurskaajat nousee maan pinnalle piilostaan ja uskoo maailman olleen parempi paikka pliippauksen aikana, aiheuttaen nyt epäjärjestystä maailmalla osoittaakseen mieltä epäreiluja hallituksia kohtaan. Haukka ja Talvisotilas lähtevät yhteiseen operaatioon selvittämään Lipunmurskaajien toimia ja pysäyttämään heidät ennen kuin anarkia aiheuttaa maailmanlaajuisen kaaoksen. Matkan varrella he törmäävät uusiin ja vanhoihin tuttaviin, jotka tekevät operaatiosta astetta vaikeamman.


The Falcon and The Winter Soldier on mielenkiintoinen sarja, joka alkuun ei rehellisesti tuntunut oikein hetkauttavan ensimmäisten jaksojen aikana. WandaVisionin epätavanomaisen luonteen jäljiltä tavallinen vakoojatarina vaikutti jopa liian tavalliselta. Jakso jaksolta sarja kuitenkin onnistui saamaan minusta otteen ja odotin innolla tulevaa. Oli myös hienoa palata maanläheisempään Marvel Cinematic Universe -materiaaliin pitkästä aikaa, sillä elokuvauniversumi oli jo selkeästi lähtenyt nojaamaan intergalaktisempaan materiaaliin universumin laajentuessa huomattavasti ensimmäisten vaiheiden jälkeen.

Kuten WandaVisionissakin, The Falcon and The Winter Soldier -sarjassa seurataan päätoimisesti hahmoja, jotka olivat jääneet vähemmälle huomiolle Marvel Cinematic Universen viimeisimmissä vaiheissa. Anthony Mackien esittämä Sam Wilson, eli Haukka, on aina toiminut sivuhahmona näissä suuremmissa tarinakokonaisuuksissa. Sebastian Stanin esittämä Bucky Barnes, eli Talvisotilas, taas oli hyvin tärkeässä osassa Kapteeni Amerikan seikkailuja Marvel Cinematic Universen toisessa vaiheessa, jossa mies toimi antagonistina Captain America: The Winter Soldier -elokuvassa.


Sam Wilson saa Avengers: Endgame -elokuvan päätteeksi Kapteeni Amerikan kilven, mutta empii sen käyttämistä. Vaikka hän haluaisikin kantaa tähtilipun värejä edustaessaan Amerikkaa, päättää hän kunnioituksen eleenä antaa kilven pois. Bucky Barnes taas käy terapiassa sovittaakseen tekonsa Talvisotilaana. Mies selkeästi läpikäy traumaperäistä stressihäiriötä, joka pitää häntä joka yö hereillä muistellessaan tekoja, joihin hän ei itse voinut aivopestynä edes vaikuttaa.
 
Päähahmojen omat tarinat ovat syvällisiä ja mielenkiintoisia itsessäänkin, mutta se mikä tekee The Falcon and The Winter Soldier -sarjasta loistavan, on heidän ristiriitainen kemiansa, jolla todellakin leikitellään kokonaisvaltaisemman tarinan aikana. Miesten egoistiset luonteet painivat jatkuvasti keskenään ja vaikka heillä onkin paljon erimielisyyksiä toimintatavoista, sekä asioihin lähestymisestä, tekevät he odottamattomiakin kompromisseja operaationsa viimeistelemiseksi.


Sarjassa esiintyy myös paljon uusia ennennäkemättömiä hahmoja, sekä vanhoja paluumuuttajia, jotka tuovat lisää syvyyttä tähän jo massiiviseen maailmaan. Wyatt Russellin esittämä John Walker on Yhdysvaltain hallituksen valitsema uusi Kapteeni Amerikka, joka onnistuu saamaan paikan erityisen onnistuneen armeijauran vuoksi. Miehen tarinakaari sarjassa on hyvin kiehtova ja monipuolisen värikäs. Hän läpikäy suurien saappaiden täyttämisen vaikeuksia ja massiivisten odotusten kanssa painimista, joka ajaa miehen murtumispisteeseen.

Sarjan antagonistina toimii Erin Kellymanin esittämä Anarkistijärjestö Lipunmurskaajien johtaja Karli Morgenthau, joka tuo omaa inhimillisen ristiriitaista ajatusmaailmaansa esille tapahtumien edetessä. Seuraamme, kuinka hahmo ajaa omaa poliittista kannanottoaan maailmanlaajuisella säteellä edustaen sellasia ihmisiä, jotka ovat tahtomattaan joutuneet hallituksien silmätikuiksi. Palaavina hahmoina sarjaan liittyvät myös Kostajat hajoittanut Daniel Brühlin esittämä paroni Helmut Zemo, sekä Emily VanCampin esittämä häpäisty S.H.I.E.L.D.-agentti Sharon Carter.


The Falcon and The Winter Soldier käsittelee yllättävän vaativia ja merkityksellisiä teemoja tarinansa aikana, jotka ovat myös ajankohtaisia monella tapaa. Mikä näissä teemoissa kuitenkin korostuu ja yhdistyy eniten sarjan aikana, on ihmisten suhtautuminen toinen toisiinsa. Julkinen paine ja vanhentuneet perinteet ajavat monia avainhahmoja pohdiskelemaan omia roolejaan ja tarkoitustaan ympärillä hengittävässä maailmassa. Ihmisoikeuksien vähäisyys ja vaadittava muutos ajaa sarjan tarinaa vakuuttavasti eteenpäin tuoden myös paljon yksilöllisiä teemoja tapetille hahmojen selvitettäväksi.

Tuotannollisesti sarja todellakin räjäyttää pankin toteutuksellaan. Ei ainoastaan, että se yltää Marvel Cinematic Universe -elokuvien esillepanoon, mutta se todellakin käyttää suurta budjettiaan hyväksi visualisoidakseen kokonaisuuden uskottavalla tavalla. Uskottavalla tavalla en meinaa tietenkään sitä, että sen teknistä toteutusta pystyisi vertaamaan oikeaan elämään - onhan tämä kuitenkin supersankarisarja, mutta se istuu uskottavasti Marvel Cinematic Universe -elokuvien keskelle, vaikka onkin ''vain'' sarja. Efektit ovat nimittäin sen verran kehittyneet, että on vaikea erottaa Marvelin sarjoja elokuvista enää.


The Falcon and The Winter Soldier on loistava supersankarisarja, joka pitää sisällään hyvin syvällisiä teemoja ja mukaansatempaavan vakoojatarinan. Vaikka se ei välttämättä yltäisikään WandaVisionin omaperäiseen toteutustapaan, onnistuu se erottumaan joukosta myös tavanomaisemman sarjakuosin voimin, mikä lupaa hyvää Marvel Cinematic Universe -sarjojen tulevaisuuden suhteen. Erityisesti viimeinen jakso yllättää painavalla sanomallaan ja toivonkin, että saamme tulevaisuudessa yhtä vakuuttavia tarinakokonaisuuksia kulutettavaksemme.


Kirjoittaja: Ilja Malakeev, 24.4.2021
Lähteet: kansikuva www.impawards.com, sarjan tiedot www.imdb.com, traileri www.youtube.com

Kommentit