Spiral: From the Legacy of Saw | Spiral: From the Book of Saw (2021) - arvostelu

 

Ohjaus: Darren Lynn Bousman
Pääosissa: Chris Rock, Max Minghella, Marisol Nichols,
Richard Zeppieri, Dan Petronijevic, Zoie Palmer, Genelle Williams,
Edie Inksetter, Morgan David Jones, Samuel L. Jackson
Genre: Rikos, Kauhu, Mysteeri
Kesto: 1 tunti 33 minuuttia

Viimeisimmästä Saw-elokuvasta, Jigsawista, on ehtinyt kulua jo neljä vuotta, mutta unohduksiin ei elokuvasarja ollut kuitenkaan vielä valmis joutumaan. Yhdeksäs osa nimeltään Spiral: From the Legacy of Saw oli nimittäin tekemässä tuloaan ja kovaa vauhtia. Alunperin nimikkeellä ''The Organ Doner'' tunnettu elokuva lähti päänäyttelijän Chris Rockin ideoinnista, josta mies keskusteli pitkään Lionsgaten johdon kanssa. Vastapuoli piti Chrisin ideoita innoittavina ja vallankumouksellisina jokseenkin väsähtäneelle elokuvasarjalle, minkä vuoksi he päättivät kokeilla tätä uutta lähestymistapaa jo turmeltuun konseptiin.

Kuten jo tiedämmekin, Saw-elokuvasarja on ollut hyvin ristiriitainen tapaus kokonaisuudessaan. Hienon ensimmäisen elokuvan jälkeen, toinen toistaan huonommat jatko-osat alkoivat käymään yhä puuduttavimmiksi ja puuduttavimmiksi koettaviksi tarinan edetessä kohti suurta kliimaksiaan. Tarina vietiin Saw VII 3D -elokuvassa päätökseen, jonka jälkeen studio pyrki uudistamaan hieman lähestymistapaansa konseptiinsa elokuvasarjan kahdeksanteen osaan. Hieman ailahtelevaisen vastaanoton jälkeen elokuvasarja tuntui jo kituvan pois valkokankailta, kunnes Chris Rock päätti kokeilla onneaan.


Poliisiveteraani-isän varjoissa vuosien ajan työskennellyt ylimielinen etsivä Ezekiel Banks saa parikseen kokemattoman William Schenkin vaarannettuaan poliisin operaation omalla sooloilullaan. Kun yksi etsiväkollegoista löydetään metrotunnelista raa'asti silpottuna, pääsee uusi parivaljakko johtamaan laajaa murhatutkimusta, joka alkaa pelottavasti muistuttamaan heitä kaupungin synkästä menneisyydestä. Tutkimusten edetessä Zeke huomaa ajautuneensa itse keskelle sarjamurhaajan sairaalloista peliä, joka jakaa tuomioitaan toteuttamalla kieroutunutta näkemystään oikeudesta.

Elokuva alustaa asetelmansa heti kättelyssä ja pääsemme alusta asti seuraamaan, kuinka tilanne lähtee pikkuhiljaa lapasesta. Hädin tuskin onnistuneen peiteoperaation jälkeen poliisipiirin johtajana toimiva Marisol Nicholsin esittämä Angie Garza määrää Chris Rockin esittämälle etsivälle Zekelle nuoren alokkaan, jota hänen pitää kouluttaa seuraavien viikkojen ajan. He ottavat tehtäväkseen hyvin erikoisen murhatapauksen, jossa poliisi on joutunut sadistisen ansan uhriksi valitsemaan kahden mahdottoman vaihtoehdon välillä.


Spiral: From the Legacy of Saw palaa vaikuttavasti Saw-elokuvien juurille. Ei ainoastaan, että elokuva lähestyy konseptia rikostrillerin muodossa, mutta se yrittää todellakin panostaa monimuotoiseen tarinaansa ja sen tarjoamiin hahmoihin poikkeuksellisen keskittyneellä tarinankerronnallaan. On hienoa nähdä, että tarina pysyy niinkin pienimuotoisena kokonaisuutena, sillä se hyötyy siitä rakenteellisesta näkökulmasta katsottuna erityisen paljon. Pystymme investoitumaan paljon keskittyneemmin itse tarinaan, sekä hahmojen vastoinkäymisiin, jotka todellakin riepottelevat heitä elokuvan aikana.

Elokuva on jopa yllättävän mukaansatempaava tapaus kaiken kaikkiaan. Vaikka ensimmäinen kolmannes näyttäisikin alkuun seuraavan Saw-elokuville tyypillistä kaavaa, onnistuu se pian hätyyttelemään tämän menneisyyden varjon tieltään uppoutuessa yhä syvemmälle tarinan keskiöön. Konseptia lähestytään mysteerin pohjalta astetta vaativammin, minkä vuoksi se tuntuukin enemmän rikoselokuvalta kuin puhtaalta kauhulta. Tämä pieni muutos tekee elokuvasta heti kättelyssä paljon mielenkiintoisemman ja vangitsevamman seurattavan.


Chris Rock on tullut itselleni enemmän tutuksi hulvattomana koomikkona, joka myös osaa työnsä sillä saralla. Tämän vuoksi olin hiukan skeptinen sen suhteen, että mies toimisi kauhuelokuvan pääroolissa - etenkin kun kyseessä on Saw-elokuva. Yllätyksekseni täytyy kuitenkin todeta, että mies onnistuu kuin onnistuukin välittämään uskottavan roolisuorituksen näytölle. Mikä hienointa, elokuva käyttää komediaa hyväkseen poikkeuksellisen vakuuttavasti kestonsa aikana, eikä se koskaan tunnu luonnottomalta kontekstinsa suhteen.

Zeke on hyvin mielenkiintoinen hahmo seurattavaksi ja monestakin syystä. Miehen elämä on täynnä vastoinkäymisiä, joiden kanssa hän pyrkiikin painimaan päivittäin. Etsivä on jonkin aikaa jo käsitellyt avioeroaan, eikä hänestä oikein pidetä poliisipiirissä. Piirin historia pitää sisällään paljon lahjusepäilyjä ja muita rikoksia, joita on vain lakaistu maton alle oman turvallisuuden takaamiseksi. Zeke oli onnistunut aikaisemmin urallaan paljastamaan muutamia tällaisia vallan väärinkäyttäjiä, jonka seurauksena miehen asema piirissä on heikentynyt huomattavasti.


Nyt kun hyvin groteski murha suuntautuu etsiväkolleegaan, täytyy koko piirin tehdä yhteistyötä tapauksen selvittämiseksi. Vain yksittäisenä tapauksena pidetty murha alkaa kuitenkin juurtumaan astetta suuremmaksi verkostoksi, kun etsivät katoavat yksitellen sadistisen murhaajan käsiin. Tapaus nostattaa paljon epäilyjä etsivien välillä ja piirin historiaa aletaan kaivamaan yhä syvemmälle vastausten toivossa. Ne eivät kuitenkaan ole niin mustavalkoisia kuin mitä odottaa ehkä saattaisi.

Murhaaja on siitä mielenkiintoinen tapaus, että hän käyttää edesmenneen Jigsaw'n toimintaperiaatetta käänteisessä merkityksessä. John Kramer yritti toiminnallaan pakotetusti pistää vallan väärinkäyttäjät arvostamaan ihmiselämää, kun taas tämä uusi jäljittelijä kohdistaa oman toimintansa hyvin henkilökohtaisella tasolla tiettyyn ihmisryhmään. Poliisien korruptoituneisuus on ollut hyvin yleinen ongelma maailmanlaajuisesti, joten on ihan ymmärrettävää, että jotkut maton alle lakaistut tapaukset saattavat osua lopulta omaan nilkkaan.


Elokuva ottaa vahvasti kantaa tähän kieroon teemaan ja tekee siitä murhaajan perimmäisen motiivin, johon voi katsojanakin helposti uskoutua. Toki jäljittelijän radikaalisuus ei ole missään nimessä oikeudenmukaisimmasta päästä, mutta murhaajan motiivit ovat selkeät, eivätkä ne kaadu turhiin epäloogisuuksiin. Arvostan myös hyvin paljon sitä, että elokuva ei mässäile ansoillaan, vaan antaa niille enemmän painoarvoa tarinallisesta näkökulmasta katsottuna. Jokainen ansa tuntuu merkkaavan paljon kokonaiskuvassa, eikä yksikään niistä tunnu toimivan vain tyhjänpäiväisenä viihdykkeenä - kuten elokuvasarjan myöhempien jatko-osien ansoilla oli useasti tapana toimia.

Tunnelmallisesti elokuva onnistuu tasapainottelemaan painostavan jännityksen, kauhun ja komedian välillä upeasti, minkä vuoksi kokonaisuus tuntuukin niin poikkeukselliselta - etenkin kun kyseessä on Saw-elokuva. Tuotannollisesti se on hyvin vakuuttava kaikin puolin. Ei ainoastaan, että raakuus välittyy erittäin uskottavasti näytön toiselle puolelle, mutta visuaalisesti elokuva pyrkii kaikin tavoin miellyttämään silmää huollitelluilla kamerakulmillaan ja täyteläällä värimaailmallaan. Elokuva tarjoilee myös jonkin verran elokuvasarjalle tyypillisiä visuaalisia kikkailuja näytölle, mutta hyperkaoottisesta leikkaustyylistä se on kuitenkin onneksi luopunut.


Spiral: From the Legacy of Saw on jopa yllättävän toimiva Saw-tuotos, joka eroten halvahkoista jatko-osista tuntuu todellakin oikealta elokuvalta. Se, jos mikä, kertoo jo oleellisen. Vaikka elokuva ei olekaan ihan suoranaisesti jatkoa aiemmille osille, sijoittuu se kuitenkin samaan maailmaan ja pyrkii muistamaan taustaansa sopivin määrin. Elokuvasarjan vannoutuneimmat kannattajat eivät välttämättä tykkää kaikista uusista esteettisistä muutoksista, joita etenkin murhaajaan liittyen on tehty.
 
Uskon heidän kuitenkin arvostavan uutta näkemystä ja lähestymistapaa, joka tekee elokuvasta paljon varteenotettavamman ja miellyttävän koettavan. Uusi lähestymistapa kantaa hedelmää ja herättää elokuvasarjan uudelleen eloon. Olenkin hyvin kiinnostunut näkemään, että lähtevätkö tekijät jatkamaan tarinaa vielä eteenpäin vai keksittyvätkö he yksittäisiin tarinakokonaisuuksiin tästä eteenpäin. Spiral: From the Legacy of Saw näyttää kuitenkin sen, että elokuvasarjalla on edelleenkin potentiaalia. Jäämmekin odottamaan innolla tulevaa.


Kirjoittaja: Ilja Malakeev, 14.5.2021
Lähteet: kansikuva www.filmikamari.fi, elokuvan tiedot www.imdb.com, traileri www.youtube.com

Kommentit