Space Jam: Uusi legenda | Space Jam: A New Legacy (2021) - arvostelu

 

Ohjaus: Malcolm D. Lee
Pääosissa:LeBron James, Jeff Bergman, Don Cheadle,
Cedric Joe, Eric Bauza, Sonequa Martin-Green, Zendaya, Khris Davis,
Ceyair J. Wright, Harper Leigh Alexander, Bob Bergen, Jim Cummings,
Gabriel Iglesias, Candi Milo, Klay Thompson, Anthony Davis,
Damian Lillard, Diana Taurasi, Nneka Ogwumike
Genre: Komedia, Urheilu, Seikkailu
Kesto: 1 tunti 55 minuuttia

Kaksikymmentäviisi vuotta siinä kesti, kunnes Warner Bros. Pictures päätti repäistä laastarin ja tehdä uuden Space Jam -elokuvan. Heti ensimmäisen Space Jam -elokuvan jälkeen alettiin jo suunnittelemaan jatkoa, mutta ottaen huomioon sen, että tuolloin pääroolissa elokuvaa tähdittänyt Michael Jordan oli ammattilaiskoripalloilija, eikä näyttelijä, joutuivat tekijät lähtemään keksimään muita vaihtoehtoja Looney Tunes -hahmojen mahdollista paluuta varten. Ensimmäinen Space Jam -elokuva oli sen verran tuottava tuotos, että siinä olisi voinut olla paljon potentiaalia rakentaa oma elokuvasarja, joka olisi voinut kestää monen vuoden ajan.
 
Ideat olivat ainakin hyvin innovatiivisia ja mielenkiintoisia perimmiltään. Kun tekijät huomasivat, etteivät he voi pitää ammattilaisurheilijoita monen vuoden sopimuksessa liikkuvien kuvien maailmassa, lähtivät ajatukset poikkelehtimaan muihin urheilulajeihin. Ideana oli kokeilla samaa temppua monen eri urheilulajin kustannuksella, mutta kaikki nämä suuret suunnitelmat jäivät vain toiveuniksi hehkutuksen ja innostuksen loputtua ajan kanssa. Nyt oli kuitenkin aika palata takaisin Looney Tunesin koripalloilun äärelle, kun koripalloilun nykyinen kuningas ja elävä legenda LeBron James liittyy projektiin mukaan.


Odotukseni elokuvaa kohtaan olivat hyvin alhaiset, sillä mitä tällaiselta elokuvalta voi rehellisesti edes odottaa? Ennen traileriakin oli jo selvää, että Warner Bros. Pictures tulisi keksittymään enemmän oman peräaukkonsa nuolemiseen kuin oikeasti merkityksellisen tarinan kertomiseen. Lähdin katsomaan elokuvaa avoimin mielin ja toivoin sen naurattavan minua kestonsa aikana edes muutaman kerran. Olisin silloin tyytyväinen. Oliko Space Jam: Uusi legenda vain hävytön rahastusyritys vai toiko se jotain muuta merkityksellistä mukanaan?

LeBron James ja hänen poikansa Dom jäävät vangeiksi digitaaliseen serveriversumin ympäristöön, jota hallitsee vallan ottanut tekoäly Al G. Rytmi, on koripallon superstaran johdatettava joukkonsa turvallisesti kotiin. Väiskin, Lolan ja koko kurittoman Tune-jengin avustuksella LeBronin on kukistettava tekoälyvaltiaan digitaaliset ammattilaiset koriskentällä - joukko ennennäkemättömiä erikoiskykyjä omaavia ammattilaisia. Tune-jengi haastaa konnat elämänsä tärkeimpään matsiin, jossa pelissä ovat LeBronin side poikaansa sekä omana itsenään pysymisen voima.


Ensimmäinen Space Jam -elokuva on varmasti ollut monelle taholle hyvin nostalginen kokemus monestakin syystä. Yksi syy voi olla, että Looney Tunes -piirretyt ovat olleet tärkeässä osassa lapsuutta ja toinen syy, että koripallo tai urheilu on yleisesti ottaen suuressa osassa elämää. Olkoot syyt mitkä tahansa, monet voivat olla sitä mieltä, että kyseiselle elokuvalle on varmasti ollut jonkin verran kysyntää markkinoilla vuosienkin jälkeen. Tämän vuoksi Warner Bros. Pictures päätti katsoa menneisyyteen ja ottaa vanhasta ideastaan kopin, jotta sen voisi kehittyneemmällä teknologialla päivittää uuteen uskoon.

Sanotaanko nyt näin, että vaikka elokuva pyrkiikin päivittämään konseptia ulkomuodollisesti, on sen sisältö jopa poikkeuksellisen mitäänsanomaton. Seuraamme tarinassa, kuinka itseään esittävä LeBron James painostaa lapsiaan tähtäämään koripalloilun huipulle ajamalla heidät samanlaiseen paikkaan, jossa itse oli lapsena. Samaan aikaan kun muut keskittyivät sivullisiin asioihin, LeBron keskittyi itsensä kehittämiseen ja motivoimiseen. Kun yhdellä pojista, Cedric Joen esittämällä Dom Jamesilla, on toisenlaiset tulevaisuuden suunnitelmat, ei LeBron tunnu suvaitsevan tätä, kuten isän luultavasti kuuluisi.
 

LeBron James ei välttämättä ole kovinkaan hyvä näyttelijä, mutta urheilijana hän on ehdottomasti elävä legenda. On siis sanomattakin selvää, että herran naama on hyvin vetävä vetonaula olkoot kyse mainostuskampanjasta, lehtiartikkelista tai tässä tapauksessa elokuvasta. Hän ajaa kuitenkin asiansa roolissaan, vaikkei välttämättä aina miellyttävin seurattava olisikaan näytöllä. Elokuvan antagonistina toimiva Warner Brosin kehittelemä Don Cheadlen esittämä algoritmi Al G. Rytmi, joka haluaa muuttaa maailmaa kehittyneellä teknologiallaan. Hänen motiivinsa ovat vain turhan päällekäyvät ja passiivis-aggressiiviset, vaikka syytä tähän ei olisikaan juuri ollenkaan. Ne syyt ovat aika heikot joka tapauksessa.

On hienoa nähdä pitkästä aikaa Looney Tunes -piirroshahmot näytöllä rellestämässä, vaikka he eivät välttämättä olisikaan niin suuressa roolissa elokuvan primitiivistä ''tarinaa''. Hahmot tekevät elokuvasta paljon miellyttävämmän vastaanotettavan ja osa heidän slapstick-komediasta saa katsojan naurahtamaan. Nämä ikoniset piirroshahmot eivät elokuvaa valitettavasti kuitenkaan pelasta, sillä tarina on niin heikkorakenteinen perusteiltaan, mutta tuovat he ehdottomasti nostalgian rippeitä takaisin kokeneiden Looney Tunes -kannattajien mieleen koomisilla olemuksillaan.


Jatko-osa vaihtaa edeltävän elokuvan tarjoaman fantastisen maailman Warner Brosin kehittämän tekoälyn luomaan digitaaliseen serveriversumiin, jossa kaikki yhtiön suurimmat ja tunnistettavimmat nimikkeet vellovat yhtenäisessä universumissaan. Elokuvassa on sellainen pieni ongelma, että se tuntuu perimmiltään kuin yli-innokkaalta myyjältä. Kaikki kuulostaa huikean houkuttelevalta ja fantastiselta, mutta liika on aina kuitenkin liikaa. Vellomme keskellä Warner Bros. -multiversumia, jossa kaikki legendaarisimmat elokuvat ja hahmot asustelevat.
 
Space Jam: Uusi legenda toimii sellaisena alustana, jolla Warner Bros. vain esittelee suurimpia elokuvasarjojaan ja saavutuksiaan liikkuvien kuvien maailmassa kuin palkintogaalassa konsanaan. Ainoana ongelmana siinä on vain se, että yhtiö suutelee omahyväistä peräaukkoaan jatkuvasti elokuvan aikana huomaamatta hävyttömyyttään. Tosin kuin alkuperäinen Space Jam, Uusi legenda ei tiedosta omaa naurettavuuttaan, vaan todellakin pönkittää kaiken mahdollisen katsojan kurkusta alas. Elokuva ottaa itsensä turhan vakavasti ja se näkyy.


Elokuva on kuin onkin heikko siitä syystä, ettei se usko omaan sanomaansa tarpeeksi vahvasti pitääkseen sen suurimpana keskittymispisteenä, vaan turvautuu muihin vetonauloihinsa naamioidakseen inspiroimattoman materiaalinsa. Se on mielestäni surullista, sillä elokuvalla oli hyvä sanoma taustalla. On hyväksyttävä muut sellaisina kuin he ovat ja antaa heidän kukoistaa rauhassa omien valintojensa muodossa. Valitettavasti tämä tärkeä oppitunti hukkuu kaiken ylienergisen ja hävyttömän mainostusmateriaalin alle, joka tekee kokonaisuudesta valitettavan merkityksettömän.

Space Jam: Uusi legenda on elokuva, josta osasin ajoittain jopa nauttia parkkeeratessani aivoni narikkaan, mutta se silti onnistui tekemään siitä ajoittain hyvin vaikeaa vastaanotettavaa tuputtavan luonteensa vuoksi. Elokuva muistuttaa enemmän popkulttuuriviittauksilla hengittävää Ready Player One -elokuvaa, kuin Space Jamia, mikä mielestäni selittää sen, miksi elokuva voi olla suuri pettymys monelle vuosien ajan odottaneelle kannattajalle. Warner Bros. Pictures tuntuu vain pönkittävän massiivista egoaan elokuvan muodossa ja se on ikävää seurattavaa, koska Looney Tunes -hahmot joutuvat vastaanottamaan tämän kritiikin.
 

Ensimmäisessä Space Jam -elokuvassa Repe Sorsa suutelee peräänsä ja mainitsee itseironisesti olevansa eksklusiivisesti Warner Bros. -yhtiön omistuksessa. Tämä elokuva on käytännössä tuo kohtaus, mutta venytettynä. Sanotaanko vielä loppuun näin, että perheen pienimmät saattavat innostua elokuvan tarjoamasta ylienergisyydestä ja monipuolisesta värimaailmasta, mutta kovin montaa pelastavaa tekijää ei tästä tuotoksesta kuitenkaan löydy. Space Jam: Uusi legenda on suuri pettymys, jonka ei olisi luultavasti koskaan tarvinnut tapahtua - etenkään tällaisella lähestymistavalla.


Kirjoittaja: Ilja Malakeev, 16.7.2021
Lähteet: kansikuva www.impawards.com, elokuvan tiedot www.imdb.com, traileri www.youtube.com

Kommentit