No One Gets Out Alive (2021) - arvostelu

 

Ohjaus: Santiago Menghini
Pääosissa: Cristina Rodlo, Marc Menchaca, Victoria Alcock,
David Figlioli, David Barrera, Joana Borja, Alejandro Akara,
Jose Palma, Mitchell Mullen, Vala Noren, Jeff Mirza
Genre: Kauhu, Mysteeri
Kesto: 1 tunti 25 minuuttia

On aika palata pitkästä aikaa takaisin Netflix-alkuperäiselokuvien pariin, kun vuoroon astuu Santiago Menghinin ohjaama No One Gets Out Alive -elokuva. No One Gets Out Alive on brittiläinen mysteeripainoitteinen kauhuelokuva, jonka olemassaolosta en juuri tiennyt ennakkoon. Se sattui osuvan sopivasti silmään selatessani Netflixin alkuperäismateriaalikirjastoa ja päätin lopulta ottaa elokuvan käsittelyyni. Ennakko-odotuksia ei minulla varsinaisesti ollut kyseistä tuotosta kohtaan, mutta trailerin perusteella elokuva näytti jossain määrin kiehtovalta. Onko se katsastuksen arvoinen teos?

Asiakirjaton meksikolainen maahanmuuttaja Ambar muuttaa Clevelandiin aloittamaan uutta elämäänsä sairaan äitinsä kuoltua hiljattain. Hän joutui luopumaan omista unelmistaan pitääkseen huolta äidistään tämän viimeisinä hetkinä. Nyt hänen on aika kuitenkin aloittaa oma taipaleensa rajan toisella puolella, jossa tämä löytää nopeasti työpaikan itselleen. Nainen muuttaa rappeutuneeseen huoneistokompleksiin, jota pyörittää hyvin suorasanainen Red. Rahapulansa nakertamana nainen yrittää selvitä arjestaan tienatakseen tarpeeksi rahaa saadakseen väärennetyn henkilökortin nimiinsä. Tilanne alkaa kuitenkin eskaloitumaan, kun tämä huomaa asuntolassa tapahtuvan merkillisiä asioita. 


Elokuva ei aikaile alustuksensa kanssa juuri ollenkaan, vaan hyppää suoraan syvään päätyyn asian ytimeen. Seuraamme tarinan aikana, kuinka Cristina Rodlon esittämä tunnollinen nuori Ambar pyrkii pääsemään jaloilleensa uudessa ympäristössä. Naisen viimeaikaiset koettelemukset ovat vaikuttaneet häneen syvästi, vaikka hän tiesikin lopputuloksesta jo ennakkoon. Nyt kun ovet ovat avoinna tulevaisuuden kannalta, päättää Ambar lähteä rajan taakse kokeilemaan onneaan. Äidin vanha ystävä, David Barreran esittämä Beto, lupautuu auttamaan naista tämän alkutaipaleella uudessa maassa.

Konsepti ei itsessään tunnu hurjia rajoja rikkovan tai tuovan mitään tavanaomaisesta poikkeavaa näytölle. Alkuasetelma on jopa yllättävän selkeä katsojalle, vaikka alustus juostaakin läpi kiireessä. Seuraamme elokuvassa, kuinka tuikitavalliselta tuntuva tarina lähtee pikkuhiljaa eskaloitumaan eriskummallisille teille, kun asuntolan häiritsevät salat avautuvat Ambarin silmien edessä. Vaikka emme varsinaisesti pääsekään kunnolla käsiksi elokuvan emotionaaliseen puoleen, pystymme jollain alkeellisella tasolla tuntemaan sympatiaa päähahmoamme kohtaan. Nainen tuntuu jatkuvasti ajautuvan tunnollisuudestaan huolimatta vaativiin ongelmatilanteisiin, jotka pistävät tämän ahtaalle.
 

Töissä hänen yrittelijäisyyttään ei juuri arvosteta johtoportaan puolesta, vaan pomo jatkuvasti muistuttaa tätä siitä, kuinka huonoa työtä hän tekee tämän alaisuudessa. Ambarin työkaveri päättää auttaa naista väärennetyn henkilökortin saamisessa, mutta lupauksistaan huolimatta maksettava summa nousee pilviin ja tämä päättää lopettaa työnsä saadakseen tuntuvan rahakorvauksen siitä. Vailla mitään mahdollisuutta yhteyteen Ambar jää toivottomaan tilanteeseen etsimään muita vaihtoehtoja kortin saamiseksi. Samaan aikaan asuntolassa tapahtuu kummia, kun nainen alkaa näkemään yliluonnollisia näkyjä. Uteliaisuuden sokaisemana Ambar päättää ottaa ohjat käsiinsä selvittääkseen asuntolan salat ja yllättyy näkemästään.

No One Gets Out Alive on hyvin tyypillinen moderni kauhuelokuva, jonka konsepti tuntuu vaikuttavan paperilla paljon moniulotteisemmalta kuin mitä se todellisuudessaan lopulta on. Se koostuu monista tavanomaisista tarinakaarista ja mahtipontisista yksityiskohdista, jotka alkavat pikkuhiljaa unohtumaan tarinan edetessä, jättäen samalla järkyttävän suuria juoniaukkoja lojumaan itsensä tielle. Ei ainoastaan, että elokuva elää jatkuvasti miten sattuu, mutta kyseinen yhdistelmä ei tunnu toimivan kovin mairittelevasti juuri mistään näkökulmasta katsottuna. Vaikka yksittäin tarinakaaret tuntuvatkin ihan mielenkiintoisilta seurattavilta, ajautuu elokuva vääjäämättömästi sekasotkun äärelle suurien ideoidensa ja maalaisjärjen puutteensa vuoksi.


Nopeatempoisuudestaan huolimatta elokuvan alkupuolisko vaikuttaa vielä ihan lupaavalta toteutukseltaan. Mitä enemmän elementtejä siihen aletaan kuitenkin lisäämään, sitä hankalemmaksi niiden yhdisteleminen alkaa muuttumaan. Ohjaaja Santiago Menghini ei valitettavasti onnistu kontrolloimaan konseptia tarpeeksi hyvin pitääkseen punaisen lankansa selkeänä ja yhtenäisenä, minkä vuoksi katselukokemuskin alkaa kärsimään. Mielenkiintoinen alkuasetelma lähtee ikävästi laukalle vailla sen ihmeellisempää tarvetta tai järkeä, minkä vuoksi katsojina alamme turtumaan materiaaliin yhä enemmän ja enemmän. Jos jotain elokuvasta voisin positiivista sanoa, niin nostaisin ehdottomasti esille sen visuaalisen ilmeen.
 
Vaikka olemmekin nähneet jo monta vastaavan näköistä Netflix-alkuperäiselokuvaa, tuntuu tämä visuaalinen lähestymistapa miellyttävän silmää moitteettomasti. Elokuvasta huokuu ränsistyneen kolkko ja pahaenteinen ilmapiiri, joka onnistuu primitiivisellä tasolla luomaan hyvän pohjan tunnelmalliselle jännitykselle. Alkupuoliskolla se nojaakin vahvasti kummitustalo-asetelmansa mahdollistaviin jännitystä nostattaviin tekijöihin, joita ohjaaja käyttää suurimmaksi osaksi hyväkseen turvattoman tunteen luomiseen. Ajan kanssa yksinkertaiset ratkaisut alkavat jäämään historiaan, minkä jälkeen myös tunnelmakin latistuu olemattomiin.


No One Gets Out Alive ei lupaavuudestaan huolimatta onnistu selkäkarvoja pystyyn nostattamaan, vaan pikemminkin kaatuu omiin jalkoihinsa suunnattoman luonteensa ja poukkoilevan lähestymistapansa puolesta. Tarinakaaret eivät sulaudu yhteen kovin mairittelevalla tavalla, minkä vuoksi elokuva aiheuttaa katsojassaan enemmän päälaen raapimista kuin nostattaen mieltymystä. Tarina jää lopulta myös hyvin omituiseen paikkaan kesken, minkä vuoksi monet yksityiskohdat jäävät täysin selvittämättömiksi mysteereiksi. Roolisuoritukset ajavat tusinakauhun puolesta asiansa, eikä kukaan tunnu onnistuvan erottumaan joukosta.
 
Elokuvan mytologiaan ei paneuduta lähes ollenkaan tarinan rakennusvaiheessa, minkä vuoksi loppukliimaksi tuntuu niin väkisin väännetyltä perimmiltään. No One Gets Out Alive on astetta heikompi Netflix-alkuperäiselokuva, jonka näkeminen ei tuo juuri mitään uutta tai tavanomaisesta poikkeavaa koettavaa katsojalle itselleen. Vaikka se onkin kokeneemmalle kauhun kannattajalle hyvin vaisu kokemus, saattavat nuoret ja kokemattomat katsojat saada siitä enemmän tunnetta irti. Elokuva ei kuitenkaan ihan luokaton ole, joten siitä varmasti löytyy jotain kiehtovaa vastaanotettavaa - joillekin enemmän, joillekin vähemmän.


Kirjoittaja: Ilja Malakeev, 10.10.2021
Lähteet: kansikuva www.impawards.com, elokuvan tiedot www.imdb.com, traileri www.youtube.com

Kommentit