Paranormal Activity: The Ghost Dimension (2015) - arvostelu

 

Ohjaus: Gregory Plotkin
Pääosissa: Chris J. Murray, Brit Shaw, Dan Gill,
Ivy George, Oliver Taylor Dudley, Michael Krawic, Chloe Csengery,
 Jessica Tyler Brown, Hallie Foote, Don McManus, Mark Steger
Genre: Kauhu, Mysteeri
Kesto: 1 tunti 28 minuuttia
 
Etenemme Paranormal Activity -elokuvasarjassa eteenpäin, kun vuoroon asettuu vuonna 2015 ensi-iltansa saanut kuudes osa - Paranormal Activity: The Ghost Dimension. Elokuvan ohjauksesta vastaa itselleni täysin tuntematon yhdysvaltalainen ohjaaja Gregory Plotkin, joka on enemmän tuttu elokuvamaailmalla editoimisensa puolesta. Mies sai kuitenkin elokuvan myötä mahdollisuuden kokeilla ensimmäistä kertaa uransa aikana ohjaajan ruorissa.
 
Olen kyseisen elokuvan joskus aikoinaan katsonut, eikä se tuolloinkaan oikein onnistunut vakuuttamaan varteenotettavuudestaan.  Odotukseni olivat täten jälleen kerran olemattomat. Nyt kun Paranormal Activity -elokuvasarjassa on jo kuusi osaa, on hyvin mahdollista, että viimeistään tässä vaiheessa katsojien mielenkiinto olisi jo kutakuinkin minimissä. Onko Paranormal Activity: The Ghost Dimension mainettaan parempi elokuva vai lypsetäänkö elokuvasarjaa jo liikaa helpon rahan toivossa?
 

Näkymätön tulee näkyviin ensimmäistä kertaa koskaan. Kun Katien ja Kristin lapsuuden kotiin muuttaa uusi perhe, sieltä löytynyt vanha salaperäinen videokamera paljastaa ikivanhan pahuuden, joka alkaa terrorisoimaan heidän elämäänsä. Pienen tyttären sielu on uhattuna, minkä vuoksi vanhempien ja muiden läheisten on taisteltava demonista uhkaa vastaan ennen kuin he itse joutuvat sen seuraaviksi uhreiksi. Sulkeutuuko pahuuden ympyrä vihdoin muottiinsa vai onko perheellä vielä toivoa paremmasta tulevaisuudesta?
 
Paranormal Activity: The Ghost Dimension alulstaa asetelmansa hyppäämällä takaisin elokuvasarjan kolmannen osan loppuun. Näemme uudestaan tapahtumien kriittisimmät hetket ja niitä seuranneet jälkipuinnit, jonka olisi tarkoituksena viitata siihen, mihin uudet tapahtumat keskittyisivät perimmiltään. Avauskohtauksen jälkeen siirrymme aikajanalla eteenpäin vuoteen 2013, jolloin uusi perhe muuttaa tuttuun remontoituun taloon. Pääsemme käsiksi elokuvan käsittelemiin hahmoihin seuraamaan heidän valmistautumistaan joulun juhlallisuuksiin.
 

Perheen isä Chris J. Murrayn esittämä Ryan Fleege löytää vanhoista tavaroista erikoisen laatikon, josta paljastuu ikivanha kamera  ja muutamia nimikoituja videokasetteja. Kokeiltuaan videokameraa itse, hän huomaa sen temppuilevan pahanlaatuisesti, kunnes sen häiritsevä historia alkaa vuotamaan esille. Tarinallisesti elokuva ei tarjoa mitään normaalista poikkeavaa. Seuraamme sen aikana, kuinka uusi perhe joutuu demonisen voiman riivaamaksi ja yliluonnolliset tapahtumat alkavat yltymään käsistä.
 
Edelliseen Merkityt-osaan verrattuna Paranormal Activity: The Ghost Dimension päättää ottaa astetta traditionaalisemman lähestymistavan jo liiallisuuksiin kulutettuun konseptiinsa. Tällä kertaa kaikki tuntuu kuitenkin lähtevän nopeasti lapasesta. Elokuva nojaa vahvasti tekijöiden mielikuvitukseen ja ideontiin, sillä sen täytyy näköjään väkisin olla osana suurempaa kokonaisuutta. Koska elokuvasarja on kaiken realistisen potentiaalinsa jo käyttänyt tässä vaiheessa, tuntuu kuudes osa perimmiltään täysin tarpeettomalta lypsämisyritykseltä.
 

Kauhuelokuvissa on tärkeää pitää uhkatasot korkealla, jotta se onnistuisi omassa tehtävässään. Jotkut elokuvat nojaavat antagonistin ja konseptin mysteerisyyteen, kun taas toiset pyrkivät repimään kaiken irti tämän vaarallisuudesta ja hyytävästä visuaalisesta olemuksesta. Paranormal Activity: The Ghost Dimension -elokuvassa molemmat aspektit puuttuvat kuitenkin kokonaan, mikä johtaakin poikkeuksellisen tylsään ja efektiivittömään katselukokemukseen.
 
Tuotos nojaa materiaalinsa puolesta vahvasti hyvin halpaan ja inspiroimattomaan kauhuun, joka tylsistyttää katsojaa enemmän kuin pelottaa. Jännitys valuu vakuuttavasti hukkaan elokuvan näyttäessä jatkuvasti perhettä riivaavan olennon näytöllä. Ei ainoastaan, että itse pahuuden perikuva naurattaa keskinkertaisella olemuksellaan, mutta itse säikäytyskohtaukset ovat pelkkää ääniefektiä, joilla pyritään korkeintaan säpsäyttämään katsojaa.
 

Elokuvassa on lukuisia hahmoja, joista emme välitä juuri ollenkaan. Vaikka tämä johtuukin suurimmaksi osaksi hyvin pinnallisesta lähestymistavasta, se ei tunnu edes yrittävän asetelmansa rakentamisessa, vaan nojaa pääosin materiaalin reaktiopainoitteiseen kauhuiluun. Elokuva yrittää väkisin tunkea itseään elokuvasarjan aikajanalle vailla minkäänlaista kunnollista päämäärää ja se näkyy. Ohjaaja yrittää kyllä syventää erikoislaatuista fantasiamaailmaansa, mutta ylilyövät ja toinen toistaan naurettavammat ratkaisut vie elokuvalta lopulta matonkin alta.
 
Paranormal Activity: The Ghost Dimension vie elokuvasarjan vakuuttavasti kohti vääjäämätöntä pohjanoteerausta, jota olemmekin jo parin viimeisen osan aikana odottaneet. Kun konseptia lypsätään näin hävyttömällä tavalla, alkaa sen tarkoitus ja kiehtovuus nopeasti katoamaan kuvasta. Elokuva on ponneton, inspiroimaton ja naurettava kokonaisuus, joka vie tämän elokuvasarjan vakuuttavasti onnettomaan hautaansa. On mielenkiintoista tosin nähdä, mitä muuta konseptilla koitetaan vielä tehdä, mutta näillä näkymin elokuvasarjan jatkaminen olisi vain turhaa.
 

Kirjoittaja: Ilja Malakeev, 18.10.2021
Lähteet: kansikuva www.impawards.com, elokuvan tiedot www.imdb.com, traileri www.youtube.com
 

Kommentit