Squid Game | 오징어 게임 | Kausi 1 (2021) - arvostelu

 

Luoja: Hwang Dong-hyuk
Pääosissa: Lee Jung-jae, Park Hae-soo, Oh Yeong-su, HoYeon Jung, Heo Sung-tae,
Kim Joo-ryoung, Anupam Tripathi, Yoo Sung-joo, Lee Yoo-mi, Lee Sang-hee,
Wi Ha-joon, Gong Yoo, Cho Ah-in, Kim Young-ok, Lee Byung-hun
Genre: Jännitys, Draama
Jaksoja: 9

Palaamme pitkästä aikaa sarjojen maailmaan ja tällä kertaa olisikin luvassa Netflixin suosittu eteläkorealainen Squid Game -sarja, joka on komeetan lailla noussut striimipalvelun katsotuimmaksi sarjaksi koskaan. Muistan kesällä selanneeni Netflixin tulevia nimikkeitä suunnitellakseni arvostelukalenteriani eteenpäin. Eteeni tupsahti kyseinen sarja, jonka päätin ottaa arvosteltavaksi. En kuitenkaan julkaisuaikoihin löytänyt sille sopivaa koloa kiireitteni keskellä.

Julkaisunsa alla sarja onnistui yllättäen globalisoitumaan maailman puhutuimmaksi ilmiöksi samalla kun minä odotin kärsivällisesti sen katsastamista. Ottaen huomioon, että sarjan vastaanotto oli odotettua parempi, nousivat odotuksenikin sen myötä yhä korkeammalle. Pelkäsin, että odotukseni saattaisivat koitua sen kohtaloksi, mutta lähdin siitä huolimatta katsomaan sarjaa avoimin ja optimistisin mielin. Onnistuiko Squid Game yllättämään varteenotettavuudellaan vai satuttiko ylihypetys sitä lopulta liikaa?


Sadat rahattomat ihmiset päättävät ottaa vastaan saamansa kutsun kilpailla erikoislaatuisessa pelissä. Suurissa veloissa rämpiviä kilpailijoita houkuttelee massiivinen palkintosaalis, joka muuttaisi kenen tahansa elämän hetkessä parempaan suuntaan. Pelit koostuvat ikivanhoista lasten leikeistä, joita kilpailijat pääsevät pelaamaan. Valitettavasti peleissä on oma pieni käänteensä. Panokset ovat nimittäin kuolettavat, minkä vuoksi kevyesti vastaanotetut pelit alkavat muuttumaan astetta vaativimmiksi ja armottomimmiksi.

Sarja alkaa alustamaan asetelmaansa päähahmona toimivan Lee Jung-jaen esittämän autonkuljettajan Seong Gi-hunin näkökulmasta katsottuna. Uhkapeleihin koukussa oleva mies on pahasti velkaantunut, minkä vuoksi hänen riskialtis elämänsä etenee jatkuvasti päivästä päivään kuin nuoralla kävellen. Eräänä päivänä tuntematon mies tulee ehdottamaan Gi-hunille yksinkertaista peliä, josta hän voisi voittaa itselleen nopeasti rahaa. Saatuaan esimakua tulevasta miehelle annetaan käyntikortti, jonka numeroon soittamalla voi lähteä kokeilemaan onneaan astetta suurempaan peliin.
 

Valtavaa rahapalkintoa hamuileva Gi-hun luulee pelin olevan vain lasten leikkiä, kunnes hän pääsee paikan päälle seuraamaan sitä omin silmin. Kun ihmisiä alkaa putoilemaan ympärille kärpästen lailla, alkavat osallistujat tulemaan toisiin aatoksiin. Käsittämättömästä palkinnosta motivoituneina suurin osa päättää jatkaa peliä saadakseen raha-asiansa kuntoon ja pelin henki muuttuu sen edetessä. Minkä sortin tekoihin ihmiset ovat valmiita kurkottamaan saadakseen henkensä kaupalla rahahuolensa kuitattua?

Squid Game on hyvin kiehtova idea konseptiltaan. Vaikka se onkin perimmiltään hyvin absurdi ja ylilyövä perimmiltään, osaa se olla myös yllättävän helposti heijastettavissa oikeaan elämään. Battle Royale-, Nälkäpeli- ja Saw -elokuviin verrattu sarja pitää sisällään vahvoja innotteita kaikista näistä nimikkeistä. Maailmamme on täynnä hienoja asioita, mutta samaan aikaan yhtä paljon järkyttäviä hirveyksiä. Rahasta on tullut vuosien saatossa niin keskeinen osa elämäämme, että siihen liittyvät huolet ja ongelmat saattavat pahimmassa tapauksessa tuntua ylitsepääsemättömiltä taakoilta.


Hurjissa veloissaan vellovat ihmiset saavat mahdollisuuden kääntää elämänsä ympäri osallistumalla hyvin sadistiseen ja raakaan peliin, joka koostuu monesta pienemmästä yksittäisestä pelistä. Nämä pelit eivät varsinaisesti vaadi osallistujiltaan mitään poikkeuksellisia taitoja, sillä ne koostuvat ulkokuorellisesti lapsille suunnatuista leikeistä. Ilmaista rahaa ei peli kuitenkaan tarjoa, vaan ottaa se vastineeksi haltuunsa osallistujien elämän, josta he joutuvatkin taistelemaan armottomissa oloissa.

Sarja osaa olla hyvin vaativa ja kiehtova kontekstiltaan. Seuraamme käsiteltävien hahmojen onnetonta arkea, joka saa radikaalin käänteen, kun heidän edessään avautuu mahdollisuuksien ovi. Vaikka peli onkin moraaliton ja brutaali luonteeltaan, ovat hahmojen syyt osallistumiselle hyvin ymmärrettävät. Koemmekin tarinan edetessä paljon väkevää draamaa, joka syventää emotionaalista taakkaamme tuntuvalla tavalla. Vaikka kaikki tärkeimmät hahmot eivät saakaan perusteellista alustusta osakseen, olemme katsojina hyvin perillä heidänkin kinkkisistä elämäntilanteistaan.


Vaikka pelistä vastaava tummiin vaatteisiin ja mustaan maskiin pukeutunut pomo ei olekaan terveemmästä päästä, eivät hänen punertaviin haalareihin ja erilaisilla muodoilla merkattuihin maskeihin pukeutuvat alamaisetkaan selkeästi ole myöskään. Pomonsa selän takana metkuilevat vartijat tienaavat maltaita summia auttaessaan kilpailijoita ja myymällä eliminoitujen kilpailijoiden elimiä eteenpäin ''mustassa pörssissä''. Korruption ja luokkaerottelut täyttämä peli alkaa lähtemään pikkuhiljaa käsistä, kun komplikaatiot vakavoituvat astetta vaativammiksi.

Tuntemattomalla maaperällä järjestettävä peli sijaitsee keskellä ei mitään, minkä vuoksi pakeneminen on käytännössä mahdotonta. Pelin luoja ei osallistujia pidä vastoin omaa tahtoaan, millä hän selittääkin luomuksensa oikeudenmukaisuuden. Sen voi aina lopettaa kesken, kunhan valtaosa osallistujista päättävät myös samoin. Ahtaalla elävät velalliset kuitenkin ajautuvat vaativan dilemman eteen tasapainotellessaan oman mahdollisen rahallisen hyötynsä ja turvallisuutensa välillä. Massiivinen palkintoraha sumentaa osallistujien mielen tekemään mitä ajattelemattomia ja eläimellisiä ratkaisuja toisilleen mahdollisuutensa ylläpitämiseksi.


Sarja tasapainottelee väkevästi vaativia teemojaan yhdistellessään niitä samalla yhdeksi jopa yllättävän jouhevaksi ja mukaansatempaavaksi kokonaisuudeksi. Vaikka sillä tuntuukin hetken kestävän päästä kunnolla vauhtiin, on se vauhdissaan lähes moitteeton ja pitelemätön materiaaliltaan. Tarina etenee dilemmasta dilemmaan hyvin luontevalla tavalla asettaen hahmot poikkeuksellisen painostavien tilanteiden ja vastakkainasettelujen keskelle. Seuraamme sarjan aikana tiiviisti sitä, kuinka eteen tupsahtaneet ja muodostuneet komplikaatiot alkavat pikkuhiljaa eskaloitumaan yhä radikaalisemmiksi ja brutaaleimmiksi.
 
Vaikka peli kulkeekin jatkuvasti moraalin harmaalla alueella, omistaa sen luoja kuitenkin johdonmukaisen järjen ja oikeudenmukaisen sydämen. Kuolettavan pelin on tarkoitus olla tasavertainen ja reilu kaikille kilpailijoille, vaikka se pitääkin sisällään hirvittäviä sivuseikkoja. Sen dynamiikka alkaa kuitenkin elämään muuntautuvalla tavalla, kun sekä osallistujat, että järjestäjät alkavat käyttämään peliä hyväkseen omien ahneiden halujensa täyttämiseksi. Materiaali itsessään yllättää piinaavuudellaan ja dramaattisuudellaan. Primitiivisyydestään huolimatta pelit yllättävät myös raakudellaan, mikä saattaakin olla joillekin katsojille liikaa vastaanotettavaksi.


Squid Game on brutaali, anteeksiantamaton ja intensiivinen sarja, joka ei päästä katsojan kurkusta irti ennen kuin olemme murtuneet täysin sisältäpäin. Se on mukaansatempaava ja hyvin painostava katselukokemus, joka vangitsee katsojan kuin katsojan pelottavan realististen teemojensa äärelle pohtimaan ihmisluonteeseen ja kontrolloivaan korporatiiviseen maailmaan liittyviä yksityiskohtia. Netflixin Squid Game on jopa yllättävän monipuolinen sarja, jonka katsomista kannattaa harkita. Vaikka tematiikka ei kiinnostaisikaan muuten, saattaa se herättää paljon kiehtovia ajatuksia ympäröivästä maailmasta ja sen korruptoituneisuudesta.


Kirjoittaja: Ilja Malakeev, 2.11.2021
Lähteet: kansikuva www.impawards.com, sarjan tiedot www.imdb.com, traileri www.youtube.com

Kommentit