Yksin kotona 2 - eksynyt New Yorkissa | Home Alone 2: Lost in New York (1992) - arvostelu

 

Ohjaus: Chris Columbus
Pääosissa: Macaulay Culkin, Joe Pesci, Daniel Stern, Catherine O'Hara,
John Heard, Devin Ratray, Tim Curry, Rob Schneider, Brenda Fricker, Eddie Bracken,
Dana Ivey, Gerry Bamman, Terrie Snell, Kieran Culkin, Donald Trump
Genre: Komedia, Perhe
Kesto: 2 tuntia

Loistavan ensimmäisen osan jälkeen oli aika edetä Yksin kotona -elokuvasarjan ensimmäisen jatko-osan pariin, joka on edeltäjänsä tapaan ollut suuressa osassa lapsuuttani. Viimeisestä Yksin kotona 2 - eksynyt New Yorkissa -elokuvan katselukerrasta on kulunut jo tovi. Vaikka pidinkin kyseisestä jatko-osasta nuorempana, on vanhemmalla iällä uusintakatsastukset jääneet tämän elokuvan tapauksessa yllättävän vähäisiksi. Nyt siihen on kuitenkin aika tehdä muutos ja katsoa, että onnistuuko ensimmäinen jatko-osa yltämään edeltäjänsä tasoon vai lähtikö moottoripyörä käsistä jo tässä vaiheessa elokuvasarjaa?

Vuosi traumatisoivista joulutapahtumista on ehtinyt kulua ja McCallisterien perhe päättää kokeilla onneaan uudemman kerran yhteisen lomamatkan merkeissä. He ovat päättäneet lähteä Miamin trooppiseen ilmastoon lämmittämään mieltään viime vuoden sekoilujen jälkeen. Herätys ei mene tälläkään kertaa aivan putkeen, vaan perhe nukkuu pommiin uudestaan. Perhe kiiruhtaa pikinmiten kuljetusautoihin ehtiäkseen ajoissa lennolleen. Kate-äiti varmistaa vielä ennen lähtöä, että Kevin on kyydissä. Onnekseen hän on valmistautunut huolellisesti lähtöönsä. Kiireessä määränpäähänsä liikkuva perhe syöksyy läpi terminaalin ehtiäkseen lennolleen.
 

Täyteen ahdettu lentokenttä tuntuu kuitenkin yllättävän perheen täysin ja etenkin Kevinin, joka ajautuu väärinkäsityksen johdosta väärään lentokoneeseen. Hän päätyy hyytävään New Yorkiin, kun taas muut suuntaavat Miamin lämpöön. Pian muut perheenjäsenet huomaavat, että Kevin puuttuu taas joukosta, mikä aiheuttaa suuren paniikin epäonnekkaissa vanhemmissa. Samaan aikaan ''märkinä varkaina'' tunnettu murtovaraskaksikko Harry ja Marv pääsevät karkaamaan vankilasta. Heidän tiensä vie New Yorkin keskiöön, jossa he tapaavat tutun pikkuherran vuoden takaisista joulutapahtumista.

Menestyksekkään ensimmäisen Yksin kotona -elokuvan myötä kysyntä jatko-osalle kasvoi suunnattomasti. Käsikirjoittajana ja tuottajana toiminut John Hughes päätti ottaa mahdollisuudestaan kaiken irti ja onnistui pitämään Chris Columbusin ohjaksissa, sekä näyttelijät omissa rooleissaan uutta elokuvaa varten. Kauaa ei nokka tuhissut, sillä noin kaksi vuotta ensimmäisen osan jälkeen Yksin kotona 2 - eksynyt New Yorkissa sai vihdoin ensi-iltansa maailmanlaajuisesti. Vastaanotto oli kaksijakoista, vaikka palaute olikin enemmän positiivista perimmiltään.


Itselleni tämä elokuva kuvastaa edeltäjän tapaan puhdasta nostalgiaa. Vaikka en ollutkaan hetkeen sitä katsonut - ties mistä ihmeen syystä - olin aina pitänyt sitä hyvänä jatkona alkuperäiselle tarinalle. Kokeneempana katsojana olen pantannut uusintakatsasustani myöhemmälle ajankohdalle ja nyt kun se vihdoin eteeni tupsahti kaikkien näiden vuosien jälkeen, oli aika ihmetellä sen saamaa kritiikkiä ja syitä, miksi se otettiin vastaan niin varoen. On minun alkuun myönnettävä, että vaikka elokuvassa onkin omat kyseiselle elokuvasarjalle tyypilliset toistuvat ongelmat, on se ehdottomasti viihdyttävää seurattavaa materiaalinsa puolesta.
 
Ottaen huomioon, että elokuvan on täytynyt luonnollisesti tähdätä korkeammalle edeltäjäänsä verrattuna, onnistuu se osittain täyttämään lupauksensa ja viemään konseptin seuraavalle tasolle. Valitettavasti kaikki osa-alueet eivät tunnu kehittyvän jatko-osan myötä, minkä vuoksi koko ensimmäinen puolisko siitä tuntuu lupaavasta alkuasetelmasta huolimatta jokseenkin itseään toistelevalta. Ei ainoastaan, että elokuva tuntuu ensimmäisen puoliskonsa puolesta lähes identtiseltä kopiolta edeltäjäänsä verrattuna, mutta tarinan keskeisimmät yksiyiskohdat ja rakenteelliset ratkaisut nojaavat jo entuudestaan tuttuihin temppuihin.


Onneksi materiaali alkaa pikkuhiljaa löytämään oman identiteettinsä, kun varsinainen esittelykierros ja alustusprosessi on pistetty pakettiin. Seuraamme tarinan aikana, kuinka Macaulay Culkinin esittämä Kevin joutuu kertaalleen kinkkiseen tilanteeseen pyristelemään yksin suuren maailman keskellä. On hienoa huomata, että konseptia pyritään kehittämään viemällä hahmot täysin uuteen ympäristöön. Mikä on kuitenkin vähän pettävää, on sen toisteleva luonne, joka nojaa vahvasti ensimmäisen elokuvan käänteisiin ja väkinäisiin sattumiin.

Edellisen Yksin kotona -elokuvan tapaan, myös ensimmäinen jatko-osa sortuu uskomattomiin epäloogisuuksiin ja realismin puutteeseen. Katsojan täytyy jälleen kerran uskotella itselleen asioita, jotka eivät olisi tavallisesti edes mahdollisia tavanomaisessa maalaisjärjen täyttämässä maailmassa. Jos jotain elokuva osaa tehdä, niin pitää kiinni omasta pitkäjänteisyydestään, sillä omaperäisyyden tasapainona seuraavat jo entuudestaan tutut ongelmat. Sattumasta sattumaan tilanne lähtee äkillisesti eskaloitumaan, mikä ajaa Kevinin erilleen perheestään.


Paikan päällä poika pyrkii alkuun ottamaan kaiken irti lomastaan ja omasta seurastaan, mutta ajan kanssa hänen omatuntoa alkaa kolkuttamaan. Tässä vaiheessa Joe Pescin esittämä Harry ja Daniel Sternin esittämä Marv liittyvät mukaan keskusteluun. Törmättyään vanhaan tuttuunsa, alkaa kaksikon kostoretki saamaan tuulta alleen. On täysin ymmärrettävää, miksi kyseiset hahmot ovat elokuvassa. He toimivat todellisina ikoneina rooleissaan ja suuren suosionsa vuoksi heille oli keksittävä tekemistä jatko-osassa. Koska uusille antagonisteille ei ollut tilaa, päättivät tekijät käyttää aiempia tapauksia uudemman kerran.

Tämä kuitenkin johti siihen, että ensimmäisen elokuvan rakenne toistui jälleen kerran jatko-osan sisällä. Pieniä yksittäisiä muutoksia sisällään pitävä jatko-osa on valitettavasti uudesta asetelmastaan ja tapahtumapaikastaan huolimatta poikkeuksellisen ennalta-arvattava elokuva. Konseptia ei tunnuta muuttavan tarpeeksi kontekstinsa puolesta, minkä vuoksi materiaali tuntuukin niin kiirehdityltä ja jokseenkin laiskalta toteutukselta. En tiedä johtuuko se siitä, ettei tekijöillä ollut tarpeeksi aikaa hioa käsikirjoitusta ja ideoita vai oliko tuotannon kanssa muita ongelmia, mutta lopputulos on kuitenkin yksi ja sama.
 

Yksin kotona 2 - eksynyt New Yorkissa on suurimmaksi osaksi viihdyttävä elokuva, vaikka se sortuukin käyttämään tarinassaan identtisiä ratkaisuja ja käänteitä edeltäjänsä pelikirjasta. Vaikka elokuvassa onkin astetta suurempia rakenteellisia ongelmia, tarjoaa se jälleen kerran paljon sydäntä, merkityksellisiä elämänohjeita ja huvittavaa slapstick-komediaa. Kevinin seikkailut jatkuvat hurjien haasteiden keskellä ja hänen kekseliäisyytensä joutuu todelliselle koetukselle tilanteen eskaloituessa pidemmälle. Kieli poskessa tehty elokuva ottaa seuraavan askeleen elokuvasarjassa, mutta ei kuitenkaan onnistu ihan täydellisesti astumaan määränpäähänsä materiaalinsa puolesta.


Kirjoittaja: Ilja Malakeev, 28.12.2021
Lähteet: kansikuva www.impawards.com, elokuvan tiedot www.imdb.com, traileri www.youtube.com

Kommentit