What If...? | Kausi 1 (2021) - arvostelu

 

Luoja: A. C. Bradley
Pääosissa: Jeffrey Wright, Hayley Atwell, Chadwick Boseman, Karen Gillan,
Michael Rooker, Samuel L. Jackson, Michael Douglas, Benedict Cumberbatch, Rachel McAdams,
Mark Ruffalo, Paul Bettany, Evangeline Lilly, Michael B. Jordan, Chris Hemsworth,
Natalie Portman, Tom Hiddleston, Jeremy Renner, Lake Bell
Genre: Animaatio, Scifi, Toiminta
Jaksoja: 9

Marvel Cinematic Universe -elokuvasarja on Disney+ -striimauspalvelun lanseerauksen myötä onnistunut leviämään hyvin monipuolisella tavalla sarjoihin ja nyt myös animaatioihin. What If...? on vuonna 2021 julkaistu antologiasarja, joka perustuu Marvel-sarjakuvayhtiön samannimiseen sarjakuvakokoelmaan. Sarjasta vastaa itselleni suhteellisen tuntematon A. C. Bradley, joka vastasi aikoinaan CW:n Arrow-sarjan käsikirjoituksesta. Häneltä tulee vielä piakkoin myös toinenkin samaan universumiin liittyvä Ms. Marvel -sarja.


Tällä kertaa keskitymme kuitenkin What If...? -sarjaan, joka ottaa Marvel Cinematic Universe -elokuvasarjasta tutut hahmot ja pistää heidät tavanomaisista poikkeaviin asetelmiin kertomaan omia pieniä tarinoitaan. ''Mitä jos'' -kysymys on odotetustikin sarjan valttikortti, jolla pyritään avartamaan ja venyttämään multiversumin mahdollisuuksia kiehtoviin loppuratkaisuihinsa. Mitä jos Peggy Carterista olisi tullut supersotilas Steve Rogersin sijaan? Mitä jos T'Challasta olisi tullut Tähtilordi? Mitä jos Tohtori Outo olisi menettänyt käsiensä sijasta sydämensä?

Näihin ja moniin muihin kysymyksiin vastaa rinnakkaistodellisuuksia valvova Seuraaja. Tämä intergalaktinen ja aika-avaruutta hallitseva teoreettinen jumalhahmo vie katsojan multiversumin ytimeen seuraamaan yksittäisiä hypoteettisia tarinoita, jotka kehkeytyvät yhdeksi suureksi kokonaisuudekseen. What If...? -sarja on kieltämättä poikkeuksellisen kiehtova konsepti paperilla, vaikka sanoisinkin, että se ei välttämättä materiaalinsa puolesta aina yltäisikään korkeimpaan potentiaaliinsa.


Kyseisestä antologiasarjasta on vaikea puhua paljastamatta liikaa sen tarinoista tai yllätyksistä, joten pysyttelen hyvin suoraviivaisena ja lyhyen ytimekkäänä. Se koostuu yhdeksästä lyhyehköstä jaksosta, jotka kaikki eriävät toisistaan joko tunnelmallisesti tai kontekstuaalisesti. Jaksot ovat hyvin nopeatempoisia ja niiden sisällä hypitään asiasta toiseen poikkeuksellisen kulmikkaalla tahdilla, minkä vuoksi kaikista tarinoista ei meinaa saada mitään merkittävää irti etenkään emotionaalisesta näkökulmasta katsottuna.
 
On täysin ymmärrettävää, että se tuntuu ajoittain vähän ailahtelevalta ja harhailevalta kokonaisuudelta, mutta olisin toivonut todella, että käsiteltävät hahmot olisivat saaneet enemmän aikaa muovautua. Sarja nojaakin vahvasti siihen, että katsoja on katsonut Marvel Cinematic Universe -elokuvasarjan alusta loppuun luoden samalla tiukat siteet käsiteltäviin hahmoihin. Se ei tietenkään huono asia ole, sillä olemme jo elokuvien muodossa saaneet paljon materiaalia siteiden luomiseksi. Siitä huolimatta jaksot tuntuvat juoksevan turhan nopeasti läpi jättäen katsojalle korkeintaan vain tyhjyyden olon.


Jos jotain sarjasta voi positiivista sanoa, niin ehdottomasti mainitsisin sen, että sillä on yksi hyvin vaikuttava jakso, joka onnistuu kuvaannollisesti repäisemään laastarin haavan päältä. Ei ainoastaan, että tuo jakso tuo käsiteltävälle hahmolle lisää syvyyttä emotionaalisesta näkökulmasta katsottuna, mutta se avartaa hänen voimiensa vaikuttavuutta entisestään. Visuaalinen esillepano on hyvin mielenkiintoinen itsessäänkin. Siinä on käytetty hyväksi sekä kaksiulotteista kulmikkuutta, että syventävää kolmiulotteisuutta maailman eloon herättämiseksi, mikä saattaa ehkä alkuun vaatia totuttelemista.

What If...? on mielenkiintoinen sarja, joka antaa paljon osviittaa siitä, mitä Marvel Cinematic Universe -elokuvasarjakin tulee pitämään tulevaisuudessa sisällään. Vaikka materiaaliltaan se osaakin olla hyvin ailahteleva ja kärsimättömästi omaa identiteettiään etsivä kokonaisuus, on sillä tarjottavanaan omat loistavat hetkensä. Lyhyestä kestostaan johtuen se on poikkeuksellisen helppoa katsottavaa, mutta se lopulta jättää myös paljon toivomisen varaan. Tulevaisuus näyttää kuitenkin hyvin kiinnostavalta...


Kirjoittaja: Ilja Malakeev, 6.1.2022
Lähteet: kansikuva www.impawards.com, sarjan tiedot www.imdb.com, traileri www.youtube.com

Kommentit