The Book of Boba Fett | Kausi 1 (2021-2022) - arvostelu

 

Luoja: Jon Favreau, Dave Filoni
Pääosissa: Temuera Morrison, Ming-Na Wen, Jennifer Beals, Matt Berry,
David Pasquesi, Carey Jones, Stephen Root, Sophie Thatcher, Jordan Bolger, Danny Trejo,
Pedro Pascal, Emily Swallow, Timothy Olyphant, Corey Burton
Genre: Toiminta, Seikkailu, Scifi
Jaksoja: 7

Menestyksekäs ja valloittava The Mandalorian -sarja toi toisen tuotantokautensa aikana Tähtien sota -elokuvasarjasta tutun kannattajien kulttisuosikin - palkkatappaja Boba Fettin, takaisin näytölle ja millä tavalla. Heti kun mies oli näyttönsä antanut, toivoivat katsojat hahmolle omaa spin-off -sarjaa. Kauaa ei tarvinnut varmistusta odotella, sillä toisen tuotantokauden lopputekstien jälkeen saimme pienen maistiaisen tulevasta The Book of Boba Fett -sarjasta, joka keskittyisi palkkatappajan seikkailuihin.


Sarjasta vastaavat Disney+ -striimauspalvelun Tähtien sota -sarjat menestyksekkäästi käynnistänyt Jon Favreau, sekä The Clone Warsista tuttu visionääri Dave Filoni. The Book of Boba Fett on vuodenvaihteessa alkanut avaruuswestern-sarja, jonka tapahtumat sijoittuvat The Mandalorianin toisen tuotantokauden jälkeiseen aikaan. Odotukseni sarjaa kohtaan olivat kaikesta hypetyksestä huolimatta hyvin varovaiset, sillä en tiennyt, mitä siltä kannattaisi todellisuudessa edes odottaa.

Jabba the Huttin palatsin itselleen anastanut Boba Fett alkaa haravoimaan Tatooine-planeettaa puhtaaksi rikossyndikaateista, jotka korruptoivat kansakunnan elämää käänteentekevästi kuivilla aavikoilla. Toiveissa on järjestelmällinen ja reilu yhteisö, mutta kaikki eivät pidä palkkiometsästäjän huomaavaisesta ajatuksesta, vaan asettuvat vastaan pitääkseen liiketoiminnan ja kontrollin itsellään. Onnistuuko Boba kääntämään kelkan ympäri pelastaakseen Tatooinen asukkaat pidempiaikaiselta kidutukselta?


The Book of Boba Fett -sarjalla on kieltämättä poikkeuksellisen kiehtova alkuasetelma käsiteltävänään, joka eskaloituessaan nivoutuu näppärästi ja luonnollisesti yhteen elokuvasarjan aloittaman aikajanan kanssa. Heti ensimmäisen jakson aikana saamme kannattajina moneen tärkeään kysymykseen kaipaamamme vastaukset, jotka ovat ihmetyttäneet sitten The Mandalorian -sarjan toisen tuotantokauden. Jo alkuperäisen Tähtien sota -elokuvatrilogian aikana tapetille nostettu Boba Fett oli kiehtova hahmo itsessäänkin.

Mysteerisen ja vähäsanaisen luonteensa vuoksi hän herätti kannattajissa kiinnostuksen, joka on kestänyt vaikuttavasti vuosikymmenten läpi. Nyt oli sitten tarkoitus selvittää, että mitä miehelle tapahtui Jedin paluu -elokuvan tapahtumien jälkeen ja mihin tie seuraavaksi tätä veisi. Seuraammekin sarjan aikana, kuinka pelätty palkkatappaja selviää varmasta turmiostaan ja menettäessään kaiken omaisuutensa jawoille ajautuu hän hiekkakansan, eli tuskenien, suojelukseen.
 

Oppiessaan elämään aavikoilla ja tukalissa oloissa, hän päättää jättää kaiken taakseen ja lähteä etsimään kadonnutta omaisuuttaan. Kostoretkeen mukaan liittyy suoraviivainen palkkatappajana toimiva Fennec Shand, joka ystävystyy Bobaan ohimennen Tatooinella. Kaksikko onnistuu syrjäyttämään Bib Fortunan Jabba the Huttin palatsin johdosta ja uusi aika on valmis alkavaksi aavikkoplaneetalla. Kaikki eivät kuitenkaan palkkatappajien vallananatuksesta pidä, vaan heidät yritetään syrjäyttää heti kättelyssä korruptoituneen järjestyksen ylläpitämiseksi.
 
Tehtävä on kuitenkin odotettua vaikeampi. Boba yrittää avartaa pelialuettaan Tatooinella parannellakseen asemiaan planeetan sekavassa hierarkiassa, mutta suunnitelmat mutkistuvat huomattavalla tavalla tilanteen eskaloituessa pidemmälle. On kiehtovaa seurata, kuinka paljon Tatooine on muuttunut ajan saatossa. Ei ainoastaan, että se tuntuu tätä nykyä jossain määrin jopa autiolta paikalta, mutta sen sisällä tapahtuvat kyseenalaiset toimet ja järjestelyt epäilyttävät katsojaa alusta asti.


The Book of Boba Fett on kaikessa keskinkertaisuudessaan hyvin ristiriitainen ja epätasainen kokonaisuus, joka yllättää katsojan keskinkertaisuudellaan. Mikä siinä meni sitten pieleen? Sanotaanko nyt alkuun näin, että vaikka alkupuolisko vaikuttaakin mitäänsanomaatomuudestaan huolimatta ihan lupaavalta aikajatkumon yhdistämisyritykseltä, se kadottaa lopulta perimmäisen tarkoitusperänsä kokonaan saavuttaessaan eeppiseltä tuntuvaa kliimaksiaan. Mikä siinä sitten jäi häiritsemään?

Ensinnäkin sarjan kuuluisi olla suuri näytönpaikka Tähtien sota -maailmassa hieman mysteeriseksi osapuoleksi jääneelle Boba Fettin hahmolle, mutta neljän ensimmäisen jakson jälkeen keskittyminen kääntyykin yllättäen hyvin radikaalisti täysin toissijaisiin seikkoihin, jotka eivät liity käsiteltävään tarinakaareen paljoakaan. Viimeiset kolme jaksoa pohjustavatkin enemmän tulevaa, kun keskittyvät nimikkohahmon tarinaan, mikä on kyllä merkillistä huomata.


Tekijät huomasivat selkeästi kesken tuotannon, ettei Boba Fettin tarina olisikaan välttämättä kovin kummoinen, minkä vuoksi oli saatava katsojan kiinnostus pidettyä koholla mahdollisimman pitkään. Millä tavalla tämä onnistuisi helpoiten? Tukkimalla loppumateriaali täyteen turhia viittauksia ja vierailevia tähtiä, joilla ei pitäisi olla edes asiaa sarjan tapahtumiin alunperinkään. Joka tapauksessa tämä tapahtuu, minkä vuoksi koko sarjan olemassaolon tarkoitus vääristyy silmiemme edessä.
 
Onhan se kivaa käyttää universumin vetovoimaisimpia oljenkorsia tapahtumia avartaessa, mutta kun sarjan pitäisi käsitellä perimmiltään aivan muuta, ovat lisäykset turhan hävyttömiä vastaanotettavaksi. The Book of Boba Fett -sarjalla on järkyttävä identiteettiongelma, johon tekijät eivät koskaan tuntuneet keksivän järkeviä ratkaisuja. Ottaen huomioon, että sen pitäisi käsitellä Boba Fettiä, kovin paljon siihen ei lopulta jakseta paneutua.
 

Vaikka nämä toissijaiset lisäykset ovatkin kieltämättä innostavia, niiden liittyessä mukaan koko sarjan tarkoitus vesittyy olemattomiin. Miksi tehdä sarjaa suosikkihahmosta, jos hänen tarinansa sysätään pienen läpsyttelykierroksen jälkeen täysin syrjään? Tämän lisäksi Boba Fettin hahmon kuuluisi olla hyvin armoton ja täsmällinen tapaus perimmiltään, mutta tässä sarjassa niitä piirteitä tuntuu olevan poikkeuksellisen vähän havaittavissa. Pidän kyllä siitä, että tekijät nojaavat traumapohjaiseen materiaaliin, jota Boba kokee edelleenkin mielessään selvittyään monilonkeroisen pedon kidasta.
 
On ihan ymmärrettävää, että tapahtumat kummittelisivat takaraivossa pitkään sen jälkeenkin. Valitettavasti tähän seikkaan ei paneuduta paria ensimmäistä jaksoa pidempään. Tämä ailahtelevuus ja päämäärättömyys toimiikin sarjan suurimpana haittatekijänä, sillä emme saa sen aikana kunnollista otetta tapahtumista tai ympäröivästä maailmasta juuri ollenkaan. Tarinankerronta on poukkoilevaa ja epätasapainoista, minkä vuoksi sen seuraaminen saattaa olla hiukan raastavaa puuhaa. On myös merkillistä huomata, ettei sarja lopu niin sanotusti nimikkohahmon ''hyvästelemiseen'', vaan hyvästelemässä katsojat on toissijainen hahmo.


Boba Fett -sarjaksi tämä on valitettavan alisuorittava pettymys, jonka olemassaoloa voi vain ihmetellä. Vaikka materiaali ei koskaan tuntuisikaan vaadittavaan tasoon yltävän, on siinä ajoittain hyvin lupaavia piirteitä, joita olisi mielellään saanut olla enemmänkin. Tuntuu kuin tekijät olisivat kesken tuotantoprosessin ymmärtäneet sen, ettei sarjalla olisi välttämättä paljoa kerrottavanaan - tai että se kerrottava saattaisi mahdollisesti jäädä hieman mitäänsanomattomaksi. Ehkä Boba Fettin olisi vain kuulunut jäädä mysteeriseksi hahmoksi, josta katsojat voisivat keksiä teorioita ja erilaisia tarinakaaria lyhyiden esiintymisien pohjalta.

Teknisestä näkökulmasta katsottuna sarja on suurimmaksi osaksi onnistunut ja selkeitä parannuksia on The Mandalorian -sarjan toiseen tuotantokauteen verrattuna kyllä tehty, mikä on hienoa huomata. Visuaalisesti sarja mukailee aiempia sarjoja, vaikka jotkut ratkaisut saattavatkin hieman yllättää erikoisuudellaan. The Book of Boba Fett on sarja, jossa on paljon potentiaalia ja ideaa, mutta jonka toteutus kompastelee omaan inspiroimattomaan turhanpäiväisyyteensä. Toivottavasti uudet nimikkeet eivät sortuisi samanlaisiin ratkaisuihin, vaan pitäisivät visiostaan kiinni loppuun asti, sillä tämä sarja on kieltämättä hieman hukassa.


Kirjoittaja: Ilja Malakeev, 13.2.2022
Lähteet: kansikuva www.impawards.com, sarjan tiedot www.imdb.com, traileri www.youtube.com

Kommentit