Jurassic Park III (2001) - arvostelu

 

Ohjaus: Joe Johnston
Pääosissa: Sam Neill, William H. Macy, Téa Leoni,
Alessandro Nivola, Trevor Morgan, Michael Jeter, John Diehl,
Bruce A. Young, Laura Dern, Taylor Nichols, Mark Harelik
Genre: Seikkailu, Toiminta
Kesto: 1 tunti 32 minuuttia

Mestarillisen ensimmäisen ja mainion toisen osan jälkeen, on aika kääntää katseet kohti Jurassic Park -elokuvatrilogian huipennusta - Jurassic Park III:sta. Aiemmista osista vastanneet Steven Spielberg ja Michael Crichton päättivät jättäytyä projektista pois omien kiireidensä, sekä vähentyneen kiinnostuksensa vuoksi. Tilalle palkattiin jo aiemmin Jurassic Park -elokuvan ohjauksesta kiinnostunut Joe Johnston, joka saikin kaikki vapaudet toteuttaa itseään trilogian päättävän osan merkeissä. Jurassic Park III -elokuvan tuotanto oli odotetustikin aikamoista rulettia.
 
Vaikka ohjaaja pysyikin puikoissa loppuun asti, tuntuivat käsikirjoitusvastaavat vaihtuvan kuin päivittäiset sukat. Monen potentiaalisen ja ailahtelevan käsikirjoitusluonnoksen jälkeen kuvaukset päätettiin aloittaa, vaikka valmista pohjaa tekijöillä ei koskaan ollutkaan tuotannon aikana. Tämä johti moniin nopeasti kyhättyihin ideoihin ja ratkaisuihin, joista sitten ohjaaja joutui luonnostelemaan jonkin sortin kokonaisuuden. Elokuva saikin lopulta hyvin ristiriitaisen vastaanoton sekä kriitikoilta, että elokuvasarjan kannattajilta. Onko se kuitenkaan niin huono kuin monet väittävät sen olevan?


Paleontologi Alan Grant yrittää edelleenkin epätoivoisesti löytää uusia sijoittajia velociraptor-tutkimuksiinsa varmistaakseen sen jatkumisen pidemmälle aikavälille. Kuin salama kirkkaalta taivaalta häntä tulee tapaamaan heidän sanojensa mukaan rikas Kirbyn pariskunta, jotka tarjoavat miehelle mitä tahansa summaa riskialtista palvelusta vastaan. He pyytävät tätä liittymään heidän laittoman kiertolennon oppaaksi, joka suuntaisi nokkansa Isla Sornan ilmatilaan. Alan lähtee lopulta vastahakoisten ajatustensa jälkeen Kirbyjen matkaan, mutta hän huomaakin pian, ettei saareen tutustuminen olekaan matkan pääprioriteettina.

Jos jotain positiivista pitäisi Jurassic Park III -elokuvasta heti kättelyssä sanoa, niin mainitsisin ehdottomasti sen, että lähestymistapa konseptiin on kiehtova perimmiltään. Aiempi kapellimestari Steven Spielberg painotti kolmannen elokuvan ohjaavalle Joe Johnstonille, ettei hän kopioisi tyyliä edellisistä osista, vaan antaisi oman visionsa kukoistaa. Sen Johnston kyllä tekikin, mutta tuotannon jatkuvat sotkut ja erimielisyydet pistivät koko paletin aivan ympäri. Eli vaikka arvostankin sitä, että ohjaaja lähti hakemaan jotain täysin aiemmasta poikkeavaa, kytee kulissien takana sen verran miinoja, ettei häneltä voisi vaatia tähtiä taivaalta lopputuloksen puolesta.


Ensimmäiset osat keskittyivät hyvin keskeisesti ihmisen ja luonnon väliseen suhteeseen, joka pitikin sisällään monia kiehtovia temaattisia keskustelunaiheita. Ensimmäinen niistä painottui uskomattoman ällistelyyn ja ihmettelyyn, kun taas toinen käänsi kylkeä sen luomaan synkkyyteen ja pelkoon. Trilogian päättävä osa pitää näitä molempia kyllä sisällään huomattavasti pienemmissä määrissä, mutta varsinainen keskittyminen on suuntautunut ihmisiin ja heidän muovautuvaan luonteeseen. Ahneus ja moraalittomuus eivät ole elokuvassa läsnä sen pienimuotoisen luonteen vuoksi, mutta ihmisten kyvykkyyttä pakon edessä tekemään mitä tahansa tuntuu paistavan vahvasti läpi rivien välistä.

Eli yhteiskunnallinen puoli on jätetty elokuvasta täysin pois, joka voi joitakin katsojia miellyttää, mutta ymmärrettävästi ei kaikkia. Jurassic Park III onkin perimmiltään vain ''goosebumpsimainen'' hirviöelokuva paperin ohuella perhedraamalla höystettynä, joka ei vie elokuvasarjaa mihinkään suuntaan - etenkään eteenpäin. Seuraamme sen aikana, kuinka Sam Neillin esittämä Alan Grant joutuu Alessandro Nivolan esittämän apurinsa Billy Brennanin kanssa holhoamaan kokemattomia aikuisia vaaroja kuhisevassa ympäristössä. Vaikka hahmoilla onkin jopa yllättävän hyvät motiivit olemassa, koostuu elokuva vain tiukoista tilanteista, joita he itse aiheuttavat suurimman osan ajasta.


Samaan aikaan hahmot joilla ei pitäisi olla saumaakaan selviytyä tämänkaltaisessa jatkuvasti muuntautuvassa ympäristössä, tekevät he mitä uskomattomimpia asioita, joita ohjaaja yrittää maalata sankarillisina. Mitä pidemmälle elokuvassa edetään, sitä mielipuolisemmaksi ja älyvapaammaksi se alkaa muuttumaan. Käsikirjoitus alkaa nojaamaan liikaa tavanomaisimpiin kliseisiin ja hämmentävän ylilyöviin sattumiin, jotka eivät tuo kokonaiskuvaan mitään arvokasta, eikä hahmojen tarinakaaret pidä sisällään tarpeeksi syvyyttä, jotta voisimme katsojina välittää näytöllä tapahtuvasta. Viihteen puolesta elokuva paranee loppua kohden, mutta se johtuukin siitä, ettei mikään oikeasti merkittävä aspekti tunnu tarttuvan haaviin.

Tunnelmallisesti elokuva poikkelehtii vähän siellä sun täällä vailla määränpäätä. Seikkailuhenkisyys väistyy pian ensimmäisen kolmanneksen jälkeen perhedraaman keskelle, joka voi tuntua monista teennäiseltä ja väkisin väännetyltä. Toiminta tempaa kyllä mukaansa, kun sen on pakko, mikä on ihan positiivista huomata. Teknisestä näkökulmasta katsottuna elokuva on suurimmaksi osaksi aivan järkyttävän luokaton räpellys. Ei ainoastaan, että se jää täysin edeltäjiensä varjoon tuotannollisesta näkökulmasta katsottuna, mutta efektit tuntuvat nojaavan enemmän alkukantaisilta tuntuviin tietokoneisiin kuin realistisempiin käytännön toimenpiteisiin.


Jurassic Park III on kiehtovasta alkuasetelmastaan ja lyhytkestoisuudestaan huolimatta keskinkertainen elokuva, joka tuntuu enemmän ennalta-arvattavalta huvipuistoajelulta kuin potentiaaliselta tarinakokonaisuudelta. Ohjaaja toki kompensoi materiaaliaan kevyellä taakan määrällä ja jokseenkin miellyttävillä toimintakohtauksilla, mutta rakenteelliset peruspilarit tuntuvat jäävän aloituspisteeseen, minkä vuoksi emme katsojina välitä näytöllä tapahtuvasta tarpeeksi. Jurassic Park -trilogia päättyy kuin päättyykin karvaaseen pettymykseen, jolla olisi voinut olla potentiaalia ehkä ollakin toimiva kokonaisuus. Uskon kuitenkin vahvasti siihen, että lopullisen käsikirjoituksen puuttuminen rokotti tekijöitä pitkällä juoksulla ja liikaa.


Kirjoittaja: Ilja Malakeev, 7.6.2022
Lähteet: kansikuva www.impawards.com, elokuvan tiedot www.imdb.com, traileri www.youtube.com

Kommentit