Jurassic World: Dominion (2022) - arvostelu

 

Ohjaus: Colin Trevorrow
Pääosissa: Chris Pratt, Bryce Dallas Howard, Laura Dern,
Jeff Goldblum, Sam Neill, DeWanda Wise, Mamoudou Athie,
Campbell Scott, B. D. Wong, Omar Sy, Isabella Sermon
Genre: Toiminta, Seikkailu
Kesto: 2 tuntia 26 minuuttia

Alkuperäisestä Jurassic Park -elokuvasta on kulunut tasan kaksikymmentäyhdeksän vuotta ja nyt elokuvasarja on vihdoin valmis paketoitavaksi. Vaikka osien laatu onkin vaihdellut paljon kahden trilogian aikana, yksikään niistä ei ole kuitenkaan vajonnut aivan pohjalle asti - mikä on ihan positiivista huomata. Mielipiteet kahtia jakanut Jurassic World: Kaatunut valtakunta menestyi edeltäjänsä tapaan poikkeuksellisen hyvin maailmalla, joten Jurassic World -trilogian päätösosan julkistaminen oli enää vain ajan kysymys kuin tyhjää spekulointia.

Ensimmäisen Jurassic World -elokuvan alla Colin Trevorrow puhui suunnitelmistaan uutta trilogiaa ajatellen ja hän mainitsikin jo silloin, että se toimisi tiiviimpänä jatkumona ja kokonaisvaltaisempana tarinakaarena kuin alkuperäisen trilogian osat. Tarina onkin edennyt tiiviinä pakettina kahden viimeisen osan aikana, joten luottoa tekijöitä kohtaan löytyi edelleenkin. Mies kuuleman mukaan inspiroitui Juan Antonio Bayonan ohjaustyöstä ja sanoi sen motivoivan hänet palaamaan takaisin ruoriin viimeistelemään projekin, minkä he olivat vuonna 2015 aloittaneet. Vuoden 2020 alussa tuotanto saatiin vihdoin aloitettua ja kaikki tuntui menevän suunnitelmien mukaisesti.
 

Valitettavasti tuolloin maailmaa rajulla kädellä kiusannut koronaviruspandemia keskeytti elokuvan tuotannon ja tekijät joutuivat pistämään kamerat tauolle. Rajoitusten aikana työtä jatkettiin kyllä kulissien takana jo kuvatun materiaalin teknisen puolen muodossa, mutta varsinaiset kuvaukset jatkuivat vasta noin puolen vuoden jälkeen niiden keskeytymisestä. Rikkonaisen tuotantoprosessin jälkeen elokuva saatiin vihdoin valmiiksi ja vuonna 2022 se näki vihdoin oman ensi-iltansa. Odotukseni sitä kohtaan olivat hyvin maltilliset, mutta toiveikkaat. Onko Jurassic World: Dominion juuri sellainen lopetus elokuvasaagalle, jota olemme toivoneet vai päättyikö se karvaaseen pettymykseen?

Lockwoodin kartanon kyseenalaisten tapahtumien jälkeen vapauteen päästetyt dinosaurukset alkavat kontrolloimattomasti levittäytymään mantereella ihmisten keskuuteen. Eläimet etsivätkin omaa paikkaansa maailmassa ja ravintoketjussa vieraassa ympäristössä, mikä taas pakottaa hätääntyneitä ihmisiä pohtimaan mahdollisia ratkaisuja tilanteen kontrolloimiseksi. Jurassic World -teemapuiston entinen operatiivinen johtaja Claire Dearing ja velociraptorkouluttaja Owen Grady ovat ottaneet vastuukseen ensimmäisen ihmiskloonin Maisie Lockwoodin suojelemisen, jota monet tahot yrittävät löytää käyttääkseen tätä omiin tieteellisiin tarkoituksiinsa.


Vuoristossa hiljaiseloa elänyt ''uusperhe'' joutuu uuteen vaaralliseen seikkailuun, kun Maisie paikannetaan. Tilanne eskaloituu rajusti ja kolmikko ajautuu tiukkojen vastakkainasettelujen keskelle selviytymään vastaantulevista uhista. He tapaavat matkallaan alkuperäisen Jurassic Park -teemapuiston katastrofista selviytyneen tutkijakolmikon - Alan Grantin, Ellie Sattlerin, sekä Ian Malcolmin - joiden kanssa he yhdessä lähtevät paljastamaan InGen-yhtiön kilpailijan BioSynin vaiettuja salaisuuksia. Vapaana kulkevat esihistorialliset eläimet kuitenkin tekevät operaatiosta astetta vaikeamman, kun selviytymismahdollisuudet valuvat minimiin.

Ihan ensimmäiseksi on sanottava se, että Jurassic World: Dominion -elokuvalla ei olisi voinut olla yhtään parempaa alkuasetelmaa heti kättelyssä ja siitä voi kiittää edellisen osan jossain määrin odotettua, mutta rohkeaa viimeistä käännettä, joka pakotti elokuvasarjan täysin uudelle maaperälle. Vuonna 1997 Kadonnut maailma - Jurassic Park -jatko-osa leikki ajatuksella dinosauruksen vapautumisesta ihmisten mantereelle, mutta se oli selkeästi vain lyhyt kurkistus tulevaan, sillä elokuvasaagan päättävä osa pistää todellakin haisemaan äkillisesti kohonneilla panoksillaan. Onko tämä massiivinen alkusetelma kuitenkaan kontrolloitavissa pidemmän päälle?
 

Lukuisia dinosauruslajeja on päässyt ihmisten ilmoille aiheuttamaan hämminkiä ja isommalla skaalalla, minkä pitäisi tarjota maailmanlopun avaimet ihmiskunnalle. Yllättäen näin ei kuitenkaan asia ole. Vaikka elokuva alustaakin asetelmansa näyttäen uutismateriaaleja erilaisista dinosaurushyökkäyksistä ja asiaan liittyvistä mielipidemittauksista, sellaista tietyn sortin kiireellisyyttä ja vaaran tunnetta ei välity ihmisistä ollenkaan, mikä taas kummastuttaa näin katsojan näkökulmasta katsottuna paljonkin. Toki, elokuvalla on paljon käsiteltävänään ja kaikkia yksityiskohtia ei ole mahdollista käsitellä edes pidennetyssä muodossa, mutta jonkin sortin käsitys yhteiskunnallisesta vaarasta on pidettävä kuitenkin läsnä.

Jurassic World: Dominion ei valitettavasti onnistu tekemään tätä, minkä vuoksi se tuntuukin vain huvipuistoreissulta, jossa on vain hetkittäisiä adrenaliinipiikkejä. Rakenteellisesta näkökulmasta katsottuna elokuva on valitettavan ailahtelevaa seurattavaa ja se johtuukin monista toisistaan eroavista tarinakaarista, jotka saadaan heikoin perustein yhdistettyä loppua kohden yhteneväksi tarinakokonaisuudeksi. Osittain tämä tarinan rakoileva ja kiirehtivä luonne selittyy vanhojen hahmojen liittämisellä kokonaiskuvaan, mutta mielestäni sitä puolta olisi voinut ehkä harkita pidempään tarinaa suunnitellessa.


Jurassic World: Dominion muistuttaakin monella tapaa vuonna 2019 julkaistua Star Wars: The Rise of Skywalker -elokuvaa, joka yritti myös tuoda historiaansa nostalgian voimin takaisin elokuvasaagan päätökseen. Vaikka nostalgia itsessään onkin hieno asia elokuvataiteessa, on sitä viime aikoina käytetty vähän heikoin perustein uusissa konsepteissa. On yksi asia tarjota nostalgiaa luontevien viittausten muodossa, mutta jos sitä käytetään vain siihen, että penkkirivit saataisiin täytettyä, ovat alkuasetelmat mielestäni hieman vääristyneet. Tarina ja sen jouhevuus useinmiten kärsii siitä, minkä vuoksi onkin reilua nostaa asia tapetille.

Älkää ymmärtäkö minua väärin. Elokuva osaa olla kyllä viihdyttävä kaikessa ylilyövyydessäänkin, mutta kun niin monet asiat tuntuvat teennäisiltä ja pakotetuilta, ei lopputulos voi olla hyvä. Monesti sitä katsellessa unohtuu myös se, että mitä elokuvaa sitä onkaan katsomassa - mikä ei yhtälailla ole hyvä asia. Materiaali muistuttaa niin paljon muita nykypäivän toimintapainoitteisia valtavirtakonsepteja, että elokuva tuntuu paikoitellen jopa vieraannuttavalta luonteeltaan. Odotinkin Tom Cruisen juoksevan jossain vaiheessa kameran ohi paetessaan jonkin sortin uhkaa, mutta sellaista ei oletetusti koskaan valitettavasti tapahtunut.


Kun dinosaurukset ovat näytöllä, on materiaali mukaansatempaavaa ja miellyttävää seurattavaa. Sitähän me tulimmekin katsomaan. Ihmishahmot ajavat elokuvassa asiansa, vaikka kovinkaan syvällisiä kehityskaaria emme tarinan aikana valitettavasti todistakaan. Ottaen huomioon, että elokuva käyttää niin paljon aikaa ihmisiin keskittymiseen, on jopa yllättävää, ettemme emotionaalisesti saa minkäänlaista tunnesidettä heihin luotua. Tuntuu myös, että dinosaurukset jäävät omassa elokuvassaan ikävästi taka-alalle koristeiksi, mikä on kyllä sääli huomata. Muutama kiehtova idea dinosauruksiin liittyen nostetaan esille ensimmäisen kolmanneksen aikana, mutta niihin ei valitettavasti enää palata myöhemmin ollenkaan, minkä vuoksi kaikki potentiaali valuu vain hukkaan.

Jurassic World: Dominion on potentiaalisista alkuasetelmistaan huolimatta jopa yllättävän mitäänsanomaton elokuva. Vaikka se ei elokuvasarjan huonoin osa olekaan, tuntuu se kompastelevan omiin jalkoihinsa jatkuvasti yrittäessään miellyttää kaikkien sukupolvien kannattajia. Lopetus jättää arvailemisen varaan, eikä tilanne ole muuttunut tarinan alusta millään merkityksellisellä tavalla, minkä vuoksi kokemuksen jälkeen katsojalle jää vain tyhjä olo kouraan - eikä hyvällä tavalla. Vaikka Jurassic Park -elokuvasaaga loppuukin pettymykseen, lähdetään konseptia varmasti lypsämään muilla tavoilla lähivuosina, joten palaamme dinosaurusten pariin tavalla tai toisella jonain päivänä.


Kirjoittaja: Ilja Malakeev, 10.6.2022
Lähteet: kansikuva www.impawards.com, elokuvan tiedot www.imdb.com, traileri www.youtube.com

Kommentit